Tientallen boeren protesteren voor huis minister: gaan ze een grens over?

Tientallen boeren zochten minister Van der Wal thuis op om hun onvrede te uiten over het stikstofbeleid. Haar kinderen waren 'aan het trillen binnen', zei ze. Gaan de boeren niet een grens over? En zo niet, hoe ver mogen ze dan gaan? We vroegen het een psycholoog en een hoogleraar strafrecht.

Deel dit topic

Reacties

+16
robbies
Je kunt het ook vragen aan een toeslagouder wiens kind op onrechtmatige gronden uit huis is geplaatst. Daar was de VVD ook verantwoordelijk voor. Wat zou zo iemand - die als geen ander weet hoe verpletterend het systeem kan zijn- ervan vinden dat boeren verhaal gaan halen bij een minister met het verantwoordelijkheidsgevoel van likmevestje?

Van de Wal moet niet zeuren. Zij ziet boeren als treden op haar carrièreladder, treden die ze het liefst onder haar voeten achter laat en nooit meer terugkomt. Dan kun je weleens de bal terugverwachten. Met geveinsde empathie redt je je niet
Willem123
@robbies NU OP RADIO 1
Willem123
@Willem123 radio katine
Willem123
@Willem123 radio katine
robbies
@Willem123 WIE? NOORDHOLLANDER?
Willem123
@robbies gaat over VVD
Willem123
@Willem123 gert jaan Opmaat
Willem123
@Willem123 Ze moet per direkt opstapen
Willem123
@Willem123 berty stuur van BZV
Willem123
@Willem123 410 000 boeren in 1950 en nu 50 000
+10
Wat mij betreft is dit nog aan de softe kant,we zullen haar hele vermogen en onroerend goed onteigenen ,totdat ze kaalgeplukt op straat staat,vuil tering mormel
+2
mestyle
Ze hoeft nergens bang voor te zijn net als alle andere ministers. Boeren gaan goed met vee om. Dus dat varkentje heb niks te vrezen
+1
Willem123
@mestyle ze hebt nog niks geleerd
+3
peeke
Al dat politiek gespuis moet aan de kant gezet worden
+2
Coen
@peeke , de linkse politiek gaat nu versneld proberen de aangekondigde opkomende trekker-demonstratie volledig aan banden te leggen, en daarna zeer forse boetes uitdelen 😞
+6
Leen2
Heeft minister vd Wal wel eens aan de boeren gevraagd hoe het met hun kinderen gaat?! Die zitten ook trillend in huis van alle zorgelijke gesprekken aan de keukentafel en ouders die met hun ziel onder de arm naar de stal gaan om hun vee te verzorgen; ook nu hun toekomst de nek wordt omgedraaid.
Zoals mestyle al zegt;
Quote:

Ze hoeft nergens bang voor te zijn net als alle andere ministers.

De boeren willen gewoon gehoord en gezien worden!
+3
de jonge
@Leen2 die kinderen stonden mooi buiten er naar te kijken,dus zelfs dat klopt niet wat ze zegt
+2
Bekkink
@de jonge liegen kan ze als de beste
+2
Druk
@Bekkink
Bij de VVD worden ze daarop geselecteerd.
+1
Todi
@Leen2 De boer. De boeren zeggen meer van Stop met deze idiote plannen en laat ons met rust anders......
+1
j h p
@Todi Het zal wel politiek incorrect zijn, maar 'kappen nou'.
+1
Albert Altena
Ze gaan geen grens over, maar zal wel in de media tegen hen gebruikt worden.
+7
roscho
De tactiek van Rutte & co:
1. Laat problemen zo lang mogelijk liggen, zodat er geen ontevreden mensen komen. Men wil immers opnieuw gekozen worden.
2. Komt er gedonder, probeer dan zo lang mogelijk vast te houden dat er geen gedonder is.
3. Is dit (2) niet houdbaar, zeg dan dat je het je niet herinnert ("ik heb er geen actieve herinnering aan"). Kom je er daarmee niet, bied dan desnoods 10x je excuses aan en zeg dat je begrip hebt voor de benadeelden. Maar stel maatregelen vooral zo lang mogelijk uit.
4. Loopt alles echt vast, benoem dan stromannen (en "strovrouwen") om de problemen op te lossen. Daarmee leid je de aandacht van jezelf af, de stromannen mogen je stront opruimen.
5. Komen de stromannen er niet uit, dan laat je ze gewoon opstappen en benoem je een nieuwe.
6. Word je door de 2e Kamer weggestuurd, hou dan verkiezingen. Het volk van Nederland is zo stom dat je gewoon weer opnieuw wordt gekozen. Zoek vervolgens een paar vriendjes en start een nieuw kabinet, waarmee het hele circus opnieuw gaat draaien.
7. Vorm je een nieuwe regering, benoem dan nieuwe bewindslieden op andere plaatsen dan waar ze in de oude regering zaten. Zo kan iedereen met een nieuwe lei beginnen. Verder benoem je voor elk probleem een aparte bewindsman/vrouw. Minister voor stikstof, voor armoedebeleid, voor.... , waarmee je bereikt dat iedereen maar voor een klein stukje beleid verantwoordelijk is en al snel door kan schuiven naar een collega. Wordt vervolgens een bewindspersoon niet meer gepruimd, dan kun je die gewoon laten opstappen. 1 van de 20 maakt niet zoveel uit.

Er zijn zo een aantal problemen, die al lang bekend zijn, maar systematisch uit de weg werden gegaan:
- Groninger aardgas. Het was zo gemakkelijk en goed voor onze economie om gewoon door te gaan met pompen, zelf nog nadat de eerste bevingen waren geweest. De opbrengsten gingen niet naar de Groningers, maar naar de grote oliemaatschappijen en de staatskas. Nu echter door de bevingen huizen dreigen in te storten, is het Rijk niet thuis, keer op keer wordt het herstel uitgesteld.
- Toeslagenschandaal. Al jarenlang is bekend dat de belastingdienst mensen op een onredelijke manier aanpakt. In het begin werd dit ronduit ontkend, later zou het slechts om enkelen gaan en toen het eropaan kwam, was Rutte plotseling zijn geheugen kwijt.
- Overproductie melk, melkquotum. Al jarenlang was bekend dat er een "boterberg" en een "melkplas" ontstond. Plotseling, in 1985, werd een quotum ingesteld. Sommige boeren hadden juist een flinke staluitbreiding gemaakt, die was nodig omdat de melkprijs zo laag was. Maar door het quotum een paar jaar terug te dateren, werd die staluitbreiding overbodig, waardoor hele stallen leeg bleven staan. Helaas pindakaas voor de investeerders, een compensatie was er niet.
- En nu recent het stikstof-"probleem". Al jaren vindt "men" dat er teveel stikstof wordt uitgestoten en dat zou vooral door mest komen. Boeren werden op kosten gejaagd om luchtwassers en speciale stalvloeren aan te schaffen. Nu blijkt in de eerste plaats dat 9 van de 10 luchtwassers niet goed werken en verder dat er door de stalvloeren veel minder beperking wordt gehaald dan was voorspeld. Alweer helaas pindakaas voor de investeerders. Als beloning voor de bereidwilligheid van de boeren wordt nu plotseling de stikstofuitstoot flink aan banden gelegd. Wederom worden de boeren de dupe, zij hebben investeringen gedaan en verdienen die niet terug. De luchtvaart en bijv. Tata-steel kunnen gewoon doorgaan.

Het gezegde "regeren is vooruitzien" klopt allang niet meer. De laatste tijd is het hap-snap-beleid, waarbij vooral het eigenbelang voorop staat.
Ik vraag mij af of Rutte zo ver zal gaan dat hij onze goedgevulde pensioenkassen gaat afstaan om zelf een leuke baan in Brussel te krijgen.
+3
achterhoeker2
@roscho Gingen die aardgas baten maar in de staatskas, het meeste is verjubeld aan uitkeringen en immigratie.
+1
GerbertXL
@roscho volgens mij is er al iets gebeurd met de nederlandse pensioenkas een paar jaar terug, dat we de garantstelling delen met andere landen, zoiets.
BuvaM
Quote Reactie van @GerbertXL:
dat we de garantstelling delen met andere landen, zoiets..

Dat vermoed ik niet.
De EU wil het vermogen van de pensioenkassen op een bepaalde manier behandelen, ziet pensioenfondsen als een financiële instelling of zoiets en dat heeft dan weer bepaalde gevolgen.
En in/einde jaren '80 heeft Nederland de premies verlaagd omdat de fondsen er -vooral door de hoge rente- toen zo goed voor stonden. Dat gaf toen een impuls aan de koopkracht. De huidige lagere dekkingsgraad is mede daardoor ontstaan.
+2
donkey63
@roscho Niks voor jou de politiek in??
Ik denk dat we mensen nodig hebben met "gezond" boeren verstand!
+1
roscho
Quote Reactie van @donkey63:
"gezond" boeren verstand!

Dank voor je compliment, maar bij dat zootje voel ik mij niet thuis. Van 's morgens vroeg tot midden in de nacht l*llen en vervolgens niks besluiten. En als er str*nt aan de knikker komt hap-snapbesluiten nemen. Bovendien ben ik met mijn 68 jaar daarvoor te oud, het is tijd voor jongelui in de politiek.
donkey63
@roscho Begrijp je stelling. Denk dat jij je in de politiek met dit soort mensen niet zou kunnen verenigen. Begrijp me niet verkeerd. Wijsheid komt met de jaren. Zit bij jou dus wel goed.
hans-hans
+1
sorry
Mankeert er wat aan je oren....?
Albert Altena
@hans-hans Daar gaat de discussie over stikstof dus over.
+1
Coen
@Albert Altena , afleidingsmanoeuvres 😞

D66 heeft zo’n hekel aan boeren dat ze alles zullen proberen om die trekkerdemonstraties tegen te houden.
+3
roscho
@Albert Altena Het gaat allang niet meer over de onderbouwing. Daar moet je voor nadenken. Het is veel gemakkelijker om over randverschijnselen te praten. En zo gaat het stikstofdebat dus nu over boeren die met hun trekkers in Den Haag verschijnen en enkele politici thuis hebben bezocht en of die nu wel of niet overtredingen hebben begaan. Over stikstof wordt alleen nog gezegd dat het schadelijk is. Maar niet waarom, geen feiten over de werkelijke uitstoot en dat in relatie tot bijv. de luchtvaart, het verkeer en grote bedrijven als bijv. Tata-Steel. En werkbezoeken van politici beperken zich tot het wandelen door een stal waar een uitstootarme vloer zit. Een en ander heeft niets te maken met links of rechts, maar met het collectief de kop in het zand steken en het vastbijten in eigen "principes", zonder eens te luisteren naar argumenten.
+2
Albert Altena
@roscho Zelfs bij Vandaag Inside met Derksen ging het over de aantijgingen tegen een zekere Mens.
Maar dat die Mens oreerde over Megastallen e.d. waar hij totaal geen kennis van had werd niet benoemd.
Zo gaat dat dus in de media.
Het spreekwoord Holle vaten klinken het hardst gaat bijna altijd op.
+2
roscho
Quote Reactie van @Albert Altena:
Megastallen e.d. waar hij totaal geen kennis van had werd niet benoemd.Zo gaat dat dus in de media.

Er is een ongeschreven regel dat de media berichten op een manier dat een 10-jarig kind het nog kan snappen. En die kinderen kunnen zich "dankzij" de media niet langer dan 5 minuten concentreren, misschien wel het grootste hedendaagse probleem op de scholen. Daarom wordt bijna nooit dieper op onderwerpen ingegaan, zodat "het domme volk" het nog begrijpt. Dit geldt voor de publieke omroepen, maar helemaal voor de commerciëlen.
Dat hiermee gruwelijk tekort gedaan wordt aan het bevattingsvermogen van de gemiddelde Nederlander, wordt maar vergeten.
De media zijn hiermee geworden tot "zoethouder" van het volk, in plaats dat mensen gestimuleerd worden tot meedenken. Een rechtstreeks gevolg hiervan is weer dat er zoveel domme schreeuwers in ons land zijn, mensen die een hoop kabaal maken, maar er eigenlijk niets van snappen.
BuvaM
Quote Reactie van @roscho:
Maar niet waarom, geen feiten over de werkelijke uitstoot en dat in relatie tot bijv. de luchtvaart, het verkeer en grote bedrijven als bijv. Tata-Steel

Die kan je zo vinden als je een uurtje zoekt, is allemaal gepubliceerd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstofbeleid , boerenprotest en van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0