Leerdammer: twee zwaluwen maken nog geen zomer

Leerdammer: twee zwaluwen maken nog geen zomer

Er heerst al langere tijd grote onvrede onder de boeren van Leerdammer. Tientallen boeren hebben de overeenkomst dit jaar al opgezegd en een veelvoud daarvan denkt er serieus over na hetzelfde te doen.

Om de twijfelaars toch te behouden heeft Leerdammer daarom de melkprijs spectaculair verhoogd. Met een stijging van ruim 6 cent per kg in de laatste twee maanden steekt Leerdammer de concurrentie de loef af. Maar het is de vraag of dat genoeg is.

Uit gesprekken met Leerdammer boeren blijkt dat het vertrouwen in Leerdammer en vooral de nieuwe eigenaar Lactalis nog steeds heel klein is.

Boeren die de voorjaarsvergaderingen in Dalfsen en Woudenberg hebben bezocht weten te melden dat Leerdammer een weinig overtuigend verhaal heeft. “We móeten de markt wel volgen” aldus Leerdammer, maar de manier waarop het wordt gezegd wekt de indruk dat Leerdammer dat met grote tegenzin doet, en alleen maar omdat ze bang zijn nog meer boeren te verliezen. Garanties voor de toekomst in de vorm van een referentieprijs wil Leerdammer niet geven.

Daarnaast is er het slechte imago van de nieuwe eigenaar Lactalis. Zoals eerder gemeld heeft Lactalis ruim tien jaar deelgenomen aan een kartel in Spanje, dat tot doel had om de melkprijzen kunstmatig laag te houden. Uit onderzoek van de Spaanse mededingingsautoriteit blijkt dat Spaanse boeren per jaar ongeveer 3 cent per kg melk benadeeld zijn. Meer dan 2000 Spaanse boeren hebben zich inmiddels aangesloten bij een collectieve actie om dit melkgeld alsnog uitbetaald te krijgen (zie bijlage 1 en 2).

Om zijn onafhankelijkheid van Lactalis te benadrukken probeert Leerdammer de indruk te wekken dat de melkprijs in Schoonrewoerd wordt bepaald, maar dat gelooft bijna niemand. Wie goed luistert hoort tussen de regels door dat Lactalis een stevige vinger in de pap heeft bij het bepalen van de melkprijs.

Nu alle melkfabrieken op zoek zijn naar nieuwe boeren vragen veel Leerdammer boeren zich dan ook af of het verstandig is om de melk zonder afspraak over de melkprijs te blijven leveren aan een onderneming waarvan de eigenaar op zo’n smerige manier met Spaanse collega’s is omgegaan. “Een onbetrouwbare hond laat je ook niet loslopen op je erf. Die leg je vast, om ellende te voorkomen. Zo moet Lactalis wat betreft de melkprijs ook worden vastgelegd. Geef je Lactalis de vrije ruimte, dan krijg je daar spijt van”, aldus een kritische boer uit het midden van het land.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Bijlage 1

(klik om te vergroten)

Bijlage 2

Reacties

+1
Elvis
RFC wil melk, laat Leerdammer leveranciers toe voor 5 jaar zonder nabetaling en dan volwaardig lid worden .
+1
-Jan-
@Elvis Vreugdenhil ook omdat ze als vrije koper op de spotmarkt toen beter af waren maar nu zoeken ze vastigheid
het zijn net vrijgezellen en snoepen uit meerdere potten totdat de prijs omhoog gaat dan zoeken ze een huwelijkspartner voor de vrijerij
Johannushoeve cv
@Elvis moeten ze eerst wel een nabetaling doen . Met deze hoge melkprijs heb ik er een hard hooft in .
hoest
Een onbetrouwbare hond leg je niet vast, die spuit je af. Ik had het wel geweten als ik daar zat, ze kunnen nu wel even schone schijn spelen maar zodra de markt anders is ben je als leverancier aan de beurt
Jannus
Quote Reactie van @hoest:
Een onbetrouwbare hond leg je niet vast, die spuit je af.

Lactali is geen hond maar een moedermaatschappij die rendement wil zien van haar centen en de leveranciers zijn grondstofmakers en kostprijs van dat product is voor hun bijzaak,

Verwende kinderen zeuren altijd en blijven lastig,goede opvoeding levert later beter ouders/ondernemers op
+1
mlkvhoudr
@Jannus en je punt is ?😄
+1
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
en je punt is ?

De jongens worden van de mannen gescheiden alleen is het nu even feestvieren maar werken moet je langer
mlkvhoudr
@Jannus en blijven de mannen of vertrekken de mannen?
+1
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
vertrekken de mannen?

Met de wind in de rug is het makkelijk fietsen en ook dus te vertrekken,

het strelen van je ego laat ik maar aan je vrouw over 😉
+1
mlkvhoudr
+1
HansBa
Het zijn dan wel een paar hele mooie zwaluwen, 6,25 cent er bij in 2 maand. Mei zit nu op 53,13 cent. Hou zelf de melkprijs mbt Lactalis ook wel kritisch in de gaten maar het negatieve schrijven over Leerdammer altijd herken ik totaal niet. Lever al meet dan 30 jaar en nooit gezeur gehad. Altijd dezelfde buitendienst medewerker gehad als aanspreekpunt , prima kerel. Geen extra regels laatste jaren en nu een opwaartse melkprijs. Ik blijf eerst nog wel.
Farma_boerke
Laat ze maar voelen dat schofferen, via melkprijs, niet helpt.
Ze waren altijd goede middenmotor, stabiel erin. Inmiddels is het vertrouwen kwijt en komt niet snel terug. Opstappen nu markt goed is en eigen afspraken met nieuwe maken. Je hoeft nu niet in keurslijf van rest er is ruimte (wel beperkt).
Daarnaast heeft iedereen te maken met stoppers en onderbezetting op fabrieken. Dat kost ze ook geld. Nu rondkijken kost je niets, voorwaarden hoeven pas 1 aug getekend terug te zijn, niet eerder doen maar rondshoppen!

Iedereen kiest zelf, maar maak hem afgewogen, niet uit routine. De crisis moet nog beginnen
Jaap40
@Farma_boerke....crisis moet nog beginnen..... afgelopen vrijdag aandelen koersen al fors omlaag. Sell in May and go away.... grondstoffen blijven maar stijgen....
Jannus
Quote Reactie van @Jaap40:
Sell in May and go away.... grondstoffen blijven maar stijgen....

Het is goed op je winkel passen in deze tijden
Farma_boerke
@Jaap40 is allang bezig, sinds nov neerwaartse trend. Crisis zijn niet 1 korte heftige crash, maar langzame leegloop gedurende enkele jaren. Gaat nig wel een tijd door en het gratis geld circus loopt ook nog om extra de boel op te blazen
+1
labella
Quote Reactie van @HansBa:
Altijd dezelfde buitendienst medewerker gehad als aanspreekpunt , prima kerel.

Pas op, ze naaien je terwijl je het zelf niet door hebt!
+1
HansBa
@labella kom nou, als je Slaghuis niet vertrouwt zegt dat meer over jou dan over hem.
+1
labella
@HansBa ik zal er niks meer over zeggen, je merkt het vanzelf wel een keer.
mlkvhoudr
@HansBa de loopjongens die werken ook op een needtoknowbasisnivo, die jongens worden geïnstrueerd door hun managers wat ze wel en wat ze niet mogen communiceren, maar ze gaan nergens over, hebben nul invloed op het beleid van een melkfabriek, ik heb altijd een prima relatie met die gasten gehad, het heeft 0,0 zin om hun het leven moeilijk te gaan maken.
Dat moet op het MT nivo gebeuren, daar moeten knopen doorgehakt worden over de basis waar de melkgelduitbetalingen gaan plaatsvinden, is dat met elkaar de schouders er onder zetten of ben je als leveranciers een noodzakelijk kwaad van grondstoffen wat zo goedkoop mogelijk ingekocht moet worden
Melkboer16
@HansBa prima kerel,goede familie maar hij bepaalt niet de melkprijs en zit dicht tegen z’n pensioen aan.
Blijf nooit en ga nooit om een medewerker
HansBa
@Melkboer16 dat laatste doe ik ook echt niet. Spreek eigenlijk nooit iemand van Leerdammer en juist dat bevalt mij wel. De melkprijs is nu prima en over het algemeen gemiddeld. Geen gekke pieken en dalen zoals DOC leveranciers mee hebben gemaakt.
Koeien boertje
@HansBa ik heb de 3e al in 5 jaar.
Nu weer één die chef was bij een voerboer die hier z'n laatste dagen mag slijten
HansBa
@Koeien boertje verschil moer er zijn..Hier komt hij 1 keer per jaar het kwaliteits ding brengen en vorige week contact gehad toen de tank weer vol zat.
+1
Koeien boertje
@HansBa hier komen ze zich alleen voorstellen, dat kwaliteit ding haal ik altijd bij de vergadering op.
Als ik wijzer word van de vergadering betwijfel ik wel eens, maar even luisteren en een mening geven mag ik nog wel eens graag doen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkfabrieken , leerdammer en concurrentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0