LTO Noord stopt samenwerking met overheid bij terugdringen stikstof

Boerenbelangenorganisatie LTO Noord doet niet meer mee aan de gebiedsgerichte aanpak van stikstof in Overijssel. Aanleiding is de brief van minister Van der Wal, waarin onder meer versnelde en gedwongen uitkoop van boeren wordt besproken om de stikstofuitstoot terug te dringen. "De minister houdt vast aan de kritische depositiewaarde die onhaalbaar is", aldus LTO Noord in een persbericht.

Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur kondigde eerder in een 'hoofdlijnenbrief' aan dat de aanpak van stikstofuitstoot sneller en forser moet, wat tot veel onrust leidde onder boeren, ook in Overijssel.

Gebiedgerichte aanpak van stikstof houdt in dat lokaal wordt gekeken hoe stikstofuitstoot het best kan worden teruggedrongen. In Overijssel zijn zes gebieden aangewezen waarin de provincie, boeren, natuurorganisaties en andere betrokkenen zoals LTO onderzoeken hoe dit het beste kan.

Uitkoopregeling
In de brief staat dat het kan voorkomen dat op sommige plekken, waar kwetsbare natuur zwaar onder druk ligt, het Rijk ingrijpt en boeren dwingt te stoppen als de natuurdoelen niet worden gehaald. De minister sprak van een 'woest aantrekkelijke uitkoopregeling'.

Gisteravond zijn afdelingsbestuurders van LTO Noord in Overijssel en leden van het regiobestuur Oost bijeen bij elkaar gekomen. "Onze unanieme conclusie is dat wij momenteel geen aanknopingspunten meer zien die perspectief bieden aan de agrarische sector en evenmin aan individuele boeren en tuinders", staat in het persbericht.

'Onhaalbare waarden'
"De minister houdt onverkort vast aan de kritische depositiewaarde (die onhaalbaar is), heeft geen oplossing voor de PAS-melders en andere knelgevallen en biedt de sector geen verdienmodellen. Bovendien dreigt de minister met ingrijpen als de gebiedsgerichte aanpak onvoldoende resultaat oplevert."
Lees meer: "Uitspraken minister over aanpak stikstofuitstoot leiden tot onrust onder boeren in Overijssel"

Volgens LTO is de provincie de regie en zeggenschap kwijt omdat het Rijk de provincie kan overrulen. "Dit betekent dat wij ons genoodzaakt zien onze deelname aan de gebiedsgerichte aanpak stikstof in Overijssel stop te zetten. Er is geen perspectief. Wij zijn bereid weer deel te nemen als ons als agrarische sector weer perspectief wordt geboden."

Deel dit topic

Reacties

Bekkink
En nu? Allemaal de hakken int zand?
Actie voeren in Den Haag?
Rivm plat leggen?
weurding
@Bekkink vraag het lto😉
+2
mlkvhoudr
@Bekkink er zijn waarschijnlijk lusten en lasten afgesproken en nu er alleen maar lasten zijn voor de agrarische sector en de lusten elders landen heeft praten geen zin meer zo lees ik het
+2
mlkvhoudr
@mlkvhoudr wat nu weet ik ook niet het is niet meer bij te houden om dat allemaal te snappen,te analyseren en er op een juiste manier op in te springen. Ik zou zeggen gewoon dom door doen is het beste
+1
Koetje33
@Bekkink wat nu weet niemand. Maar meewerken als boeren belangenbehartiging aan een plan om je eigen sector uit te roeien is helemaal niet uit te leggen. Het probleem is dat er in werkelijkheid geen probleem is.
Tiepmachien
Mark🥰🥰🥰
+1
BertK
Alleen Overijssel?

Nu de rest nog!
BertK
@diekman Wordt alleen Overijssel genoemd. Rest van de provincies zijn vergelijkbare problemen! Zo niet, nog grotere!
+2
Bennie Stevelink
Wat ik uit het verhaal begrijp is dat LTO deelname alleen zinvol vindt als er een oplossing komt voor de PAS-melders, toekomstperspectief wordt geboden voor blijvende boeren en afspraken met de provincie niet zomaar door het Rijk aan de kant kunnen worden geschoven.
Jawis
@Bennie Stevelink vreemd, dit hele plan was het idee van lto, en nu van der wal een beetje selectief shopt uit het plan wil lto niet meer spelen......................maar sinds 2018 is al duidelijk dat een pasmelder nooit op basis van een pasmelding een vergunning gaat krijgen. Vollenbroek was toen al heel duidelijk over de pas...
bio boer
@Jawis het zou wel kunnen als de staat een vergunning opkoopt zou die vergunning ruimte aan pasmelder kunnen geven alleen willen ze zelf ook allemaal nog activiteiten die stikstof uitstoten uitvoeren die vinden ze belangrijker
Grunniger
@bio boer Ja, en als die vergunning van een PAS-melder is, die dus eigenlijk "illegaal" is, kun je die dan opkopen en gebruiken om een PAS-melder te legaliseren? Denk het niet....
bio boer
@Grunniger nee dan niet meschien het oude hinderwet gedeelte wel 🤷‍♂️
Jawis
@bio boer het zit hem in het feit dat, om een pasmelding te doen, je bijv een vloer met klepjes moest hebben of andere maatregelen om maar onder de 0,05 mol te komen. vollenbroek wist toen al haarfijn uit te leggen dat je met die maatregelen nooit de reductie kon halen die voor ogen was. Ook andere redenen hebben nog invloed, maar voor mij was vollenbroek zijn verhaal vrij duidelijk en hij krijgt gelijk. Onder de pas krijgt niemand een vergunning. Wel is er hoop, ze zullen toch iets moeten bedenken om de pasmelders te vergunnen en daar zal dan wel iets nieuws voor bedacht worden. maar elke pasvergunning gaat vollenbroek aanvechten en winnen. Als je zijn strekking gelezen had, wist je dat ie gelijk had. Maar lto schreeuwde dat het wel kon....
Jannus
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
een oplossing komt voor de PAS-melders

Snap je niet dat dat heel breed is want er zitten zeer veel grote uitstoters van grijze stikstof bij
+1
Henk2
@Jannus de grijze stikstof bij de pas melders is in beeld.
De grijze uitstoters zonder vergunning niet die ruimte zal toch ook ergens gevonden moeten worden om die aan een vergunning te helpen.
Of hoeven die geen vergunning?
bio boer
@Henk2 daar is de staat niet verantwoordelijk voor die ondernemers moeten zelf een verguning regelen voor dat de provincie gaat handhaven
klant
@Bennie Stevelink goh wat ben jij slim zeg
Marco69
Lto is erachter gekomen dat die 25miljard niet voor hun was.
Ik denk dat ze zo weer aan tafel zitten voor een paar zilverlingen.
+1
George
Kijk de titel van dit topic zegt genoeg. Ze werkten dus samen met de overheid om een zogenaamd stikstofprobleem op te lossen🙈 , wat een stelletje sukkelaars zijn het toch .
+2
Bennie Stevelink
@George ze proberen in het stikstofprobleem een oplossing te vinden voor de PAS-melders en blijvende boeren. Als daar geen oplossing voor wordt geboden heeft samenwerking geen nut meer. Wat is er mis met deze opstelling?
+3
Jean-PierreK
@Bennie Stevelink , het PBL heeft al eens uitgerekend dat als de KDW's overal gehaald moeten worden dat in delen van het land geen landbouw in de buitenlucht meer mogelijk is. Van der Wal lijkt toch vast te houden aan die KDW's, wat vind jij dat de bestuurders van de belangenorganisaties in die gebieden moeten doen?
+1
Thomas2000
@Jean-PierreK met deze gas prijs komen veel kassen leeg, misschien kunnen we onder beschermde atmosfeer de natuur daar laten ontwikkelen. Kunnen we buiten de kassen doen en laten wat we willen.
weurding
@Thomas2000 in erica door windhoos komkommer kas in gewaaid, die zal zich ook wel achter oren krabben wat te doen mede door hoge gasprijs
+2
jan 10
Goed bezig,zonder perspectief voor de blijvers,vooral pas melders (maar ook voor stoppers hun grond)nooit en te nimmer meewerken.Ik verwacht dat in heel nl de standsorganisaties dit stand punt overnemen. Voor ons boeren geld,samen uit,samen thuis.!
Tiepmachien
En Drenthe?
Groningen?
Friesland?
Gelderland?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's overijssel en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0