Hoe een boer veel koeien verloor door fosforgebrek

In een jaar tijd raakte melkveehouder Jaap Houwertjes uit Assendelft 31 van zijn 85 melkkoeien kwijt. Hij durfde de stal niet meer in, bang voor wat hij zou aantreffen. Een fosfortekort was de oorzaak. Dierenartsen zien het vaker.

Deel dit topic

Reacties

+2
kanniewaarzijn
Al jarenlang weten wat er fout is, al jarenlang daarop gewezen; Dierenkwelling gewoon door laten gaan omdat men het eigen gezichtsverlies belangrijker vindt: WALGELIJK !!! Criminelen zijn het!!!
+3
de Tank
@kanniewaarzijn kom op, je hebt zelf de verantwoordelijkheid voor je vee, als het onmogelijk voor je is met deze regels goed voor je dieren te zorgen, doe het dan niet! Je neemt de afschuifcultuur van onze overheid wel heel makkelijk over.
+1
Noorderling
@kanniewaarzijn
Als z'n grond fixerend is mag er 120kg p op. Maar helpt dat de fixatie oplossen?

Alle mineralen en sporenelementen mag je onbeperkt aanvoeren, behalve N en bij fixerende grond in mindere mate P. Dan is het wel heel makkelijk om dat de schuld te geven.
+1
bio boer
@Noorderling goede ph helpt plant beschikbaarheid fosfaat tevergroten

(klik om te vergroten)

bio boer
@Noorderling de derogatie he mag je geen fosfaat mestof gebruiken
bio boer
@Noorderling maar grond bekalken is toch ook wel koste post jij zecht het is de goedkoopste mest stof 4 ton per ha 90 euro inclusief uitrijden is 360 euro heb 140 ha is toch 50.400 euro totaal 😅 en dat moet je blijven doen om op pijl tehouden de kalkrijke klei heeft een vermogen aan calsium in de grond zitten
+1
Noorderling
@bio boer
Dat bedrag lijkt me fors. kost 4euro per ton en strooien zal met 50euro per hectare wel op houden.
Kom je op 70euro per hectare.

Als je nu voor de eerste snede 100kg zuivere stikstof kas strooit, kost dat 370 euro, heb je het in februari gekocht kost het 220, heb je het vorig jaar gekocht 100euro exclusief strooien.
Komt de rest van het jaar er nog bij. Wat is dan duur? Aan de ene kant geven we euro's uit, aan de andere kant is iets kopen voor centen te duur.

Kunt ook andersom redeneren, als ik op elke hectare 500kg drogestof meer oogst, is er ruimte om 2hectare extra krachtvoer telen. Of minder grond kopen, of wat anders. Teeltkosten bij hoge opbrengsten zijn bijna altijd lager, voor veel bewerkingen maakt de opbrengst niet bijzonder veel uit.
bio boer
@Noorderling heb vanneweek vitakal gekregen moet 88 euro per ton betalen inclusief uitrijden
T60401
@Noorderling Het najaar is het beste moment om kalk aan te wenden. Dit is door de weersomstandigheden niet gelukt. Nu moet het nog voor ik mais ga zaaien. Voor het ploegen of na het ploegen?
jani
@T60401 Na het ploegen, blijft de kalk boven in de bouwvoor. Let op dat je niet binnen 14 dagen bemest, kalk jaagt de stikstof er uit!
grös
@jani
Ik doe meestal na de maïsoogst of voor het gras inzaaien. Blijven grasland ook wel. 300 kg kan het elk jaar wel hebben, maar meestal word het een ton eens in de 3-4 jaar.
Leo,s vriend
@bio boer 4 ton /ha?? hoeveel heb je in te halen? hier 1 keer in de 4 of 6 jaar 1 ton/ha, blijft de ph lekker stabiel rond 5,5(zand) bij 4 ton/ ha verbrand je een kapitaal aan os.
bio boer
@Leo,s vriend moet 8 ton op bemesting advies kalk strooier zie je hier bijna nooit in de regio doet niemand dat op gras dit was de 2e gift 4 ton deze hieveelheden kunnen ook niet op de gras zode ph was 5 moet eigelijk naar 6 klei
Leo,s vriend
@bio boer Ah, eigenlijk dus zware reparatiebekalking als gevolg van jarenlang niks doen.
+1
bio boer
@Leo,s vriend hier wordt nog gedacht klei heeft geen kalk nodig voor de ph valt dat ook wel mee die voldoet net aan de norm van 5 voor een goede cec is calsium nodig en mineralen beschikbaarheid is 6 toch beter ga het nu testen of het groot verschil maakt door 10 ha volgens de norm tebemesten en of gras klaver better wil slagen
+2
Bennie Stevelink
Een vreemd verhaal. Ik heb wel eens koeien met melkziekte die niet goed reageren op het calciuminfuus. Dan neem ik een bloedmonsters en breng dat naar de dierenarts. Die kan zowel het calcium als fosforgehalte in het bloedmonsters bepalen. Bij deze boer zijn 31 (!!!) koeien dood gegaan aan fosforgebrek voordat werd ontdekt dat er een fosforgebrek was?
+5
bio boer
@Bennie Stevelink fosfor gebrek is volgens mij moeilijk te bepalen wat in de melk en bloed zit zecht niet alles als ik het goed heb
+1
spotmelker
@bio boer mensen met botontkalking krijgen fosfortabletten. Dat kun je in dit alfa-land ook niet uitgelegd 😁
+1
Noorderling
@bio boer
Bodem voeden is koeien voeren.
Dat heeft Hegen wel tussen de oren.

Fixerende grond komt door een scheve cec, vaak door te laag calcium en overschot kali en magnesium. Dan is opname onmogelijk in plaats van dat er een tekort is.

Dan moet je wel de goede mensen bij je vinden. Meesten zijn specialist op nog geen 10% van het gehele bedrijf en is afschuiven of onwetendheid zomaar gebeurt.

Bloed schijnt niet heel betrouwbaar te zijn, zeker met melkziekte wordt fosforopnameook beperkt, bij meten zal je altijd beide zien.

Dus bij voorbaat drogekoeien met negatieve dcad voeren, bodemmonsters nemen en kuilanalyse kan ook een indicatie geven over toestand van je grond. En anders maar raap of monocalciumfosfaat voeren, mag ook nog steeds. Meten =weten.
j h p
@Noorderling Wist jij dat gras heel veel ijzer op kan nemen, zeer hoog ijzergehalte met lage ruw as, de fixerende werking daarvan wordt in geen enkel model meegenomen, ook niet in de kuilanalyse onder beschikbaar fosfor.
Dan klopt alles op papier maar je hebt wel een chronisch fosfor tekort, wat vooral de vaarzen sloopt.
Wil je die fixatie opheffen moet veel monocal bijvoeren.
Helaas 5 jaar geleden ervaring opgedaan.
Noorderling
@j h p
Ijzer is vaak wel mede een probleem, hoe die beschikbaarheidsformule exact zit weet ik niet.
Zit met het tegenovergestelde, heb minimaal 4gram P in gras zitten omdat de bodem maar blijft geven, veel percelen in laag en sommige percelen ook in 120kg klasse.
Zit met 4gram p, is 9gram fosfaat op circa 120kg onttrekking.

Fixatie zal bij de boer in het artikel wel kloppen, als volgens het artikel gras 2,8gram P heeft, zal hij met 15ton drogestof pas 90kg fosfaat onttrekken, aannemelijker is 12ton, kom je op 75kg P onttrekking. Terwijl hij vast in fixerend valt en 120 mag bemesten. Dan gaat zijn grond en voer hard opknappen met schuimaarde.
bio boer
@Noorderling lees nu pas deze bijdrage na het plaatsen die er boven
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Noorderling:
Dat heeft Hegen wel tussen de oren.

Juist, Hegen keek naar de kuilanalyse van die boer, en zag 2,8 gras P, Sorry dat ik het zeg, maar dan heb je als boer en voervoorlichter toch wel jaren stront in je ogen gehad?
Komt nog bij dat hij constateerde dat droogstandsrantsoen nergens op leek, pfff
boer03
@Bennie Stevelink wat vind je van de uitslagen van deze bloedmonsters? Komt er wat uit?
Bennie Stevelink
@boer03 waarom zou de test die door alle dierenartsen gebruikt wordt niet betrouwbaar zijn? Soms blijkt het fosforgehalte te laag te zijn en blijkt dát de achterliggende oorzaak van de hardnekkige melkziekte. Soms blijkt het wel goed te zijn maar heeft de koe nog last van een zenuwbeknelling wat tijd nodig heeft. Dan weet ik in ieder geval dat het fosforgehalte goed is.
boer03
@Bennie Stevelink Helder. Volgens mij gaf ik ook niet aan dat de uitslagen niet betrouwbaar zijn. Wou alleen weten of je er wat mee kunt, bij jou dus wel.
Vind de bandbreedtes van de uitslagen soms wat breed. Een licht tekort kan acceptabel bevonden worden, maar kan ook duiden dat er iets niet in de haak is.
boer03
@Bennie Stevelink Helder. Volgens mij gaf ik ook niet aan dat de uitslagen niet betrouwbaar zijn. Wou alleen weten of je er wat mee kunt, bij jou dus wel.
Vind de bandbreedtes van de uitslagen soms wat breed. Een licht tekort kan acceptabel bevonden worden, maar kan ook duiden dat er iets niet in de haak is.
grijs
Het staat notabene in het blad oogst van LTO. Waarom hebben zij het zover laten komen?

(klik om te vergroten)

de Tank
@grijs Lto is voor jou wel heel belangrijk.
grijs
@grijs ook enkele jaren last van gehad nu opgelost door jaarlijks 2ton mono calcium bij te voeren. Triest als je zelf die meststof in de put hebt zitten. Graskuilen zitten zeer laag in het P gehalte max 2
grös
@grijs
Die man in het artikel heeft 2,8, ik weet niet wat zijn gemiddelde melkproductie was, maar ieder liter melk is afvoer van fosfaat, iemand die 12.000kg melkt zal dan toch veel meer fosfaat afvoeren als een die 7.500 melkt, ik heb een boek uit de jaren '30, daarin word al geschreven over misvormde kalveren en ook mensen in bepaalde gebieden waar veel fosfaatgebrek was..
Klavertje
Wat een prutsers
Een grote bende
Veel dode dieren
En dan een artikel schrijven
Lto geeft onnozelheid een podium

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkkoeien , melkveehouder en fosforgebrek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0