Nevedi pleit voor flexibiliteit bij biologisch voer

Nevedi, de brancheorganisatie voor veevoederproductie, doet een beroep op de organisaties in de biologische keten en de Nederlandse overheid tot flexibiliteit bij de normen voor biologisch voer. Daarmee kan het dierenwelzijn in de keten worden gewaarborgd.

Deel dit topic

Reacties

Johannushoeve cv
Kunnen die bio boeren nu eens een keer de eigen broek op houden . In plaats van telkens terug te vallen op de gangbare boeren.
+6
January
@Johannushoeve cv inderdaad geen bio voer is ook geen bio melk is ook geen bio melkprijs
Bekkink
Spelregels veranderen....lijkt de politiek wel
+2
m uut m
Geen bio voer is geen bio product meer.
Heeft niets met welzijn van doen maar met geld.
Gangbaar voer geeft gangbaar product.
+3
cjw73
@m uut m precies zoals je het zegt. Dus als er geen biovoer meer is, is dat gewoon pech en dan niet ineens de regels versoepelen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @m uut m:
Geen bio voer is geen bio product meer.Heeft niets met welzijn van doen maar met geld.

Wordt bio akkerbouw geen kans gegund wat te verdienen?
Voorheen was bio import interessanter dan in Nederland biologisch graan en mais te verbouwen. Daar kun je al wat van vinden, is biologisch voldoet aan de voorwaarden dus bij deze voordeel van de twijfel.
Als je dit weet in februari maart, kan er toch nog wel geschakeld worden dat door hoge prijzen de biologische graanteelt van de grond komt, met 5 maanden is het geoogst. 5ton x 700euro lijkt me prima.

Dat men biologische melk en andere producten niet verkocht krijgt is een ander probleem, blijkbaar wil de consument niet betalen. Maar daarvoor hoef je niet biologische landbouw te ondermijnen.
Strakke grenzen, 100% bio of gangbaar, brengt de mest wellicht ook nog wat op, komt nederlandse (kracht)voerteelt eindelijk van de grond en kan alles naar een hoger niveau. In plaats van naast stro en mest, ook nog gangbaar krachtvoer bijmengen, is het volgende kunstmest toestaan en gbm voor teeltzekerheid?
bio boer
@Noorderling meschien komt zelf eiwit teelt in nederland van de grond als je 3 ton soja kan oogsten waar je 1500 euro voor krijgt en de teelt kost je 1000 euro met die 500 euro kun je geen pacht van betalen ook niet met glb geld alle gewassen die door een combine gaat is geen saldo tehalen terweil het vaak duurzame gewassen zijn alleen op volle grond groente en rooi gewassen kun je nog beetje saldo maken dat zijn gewassen die meer milieu belastender zijn nu willen ze meer rust gewassen verplichten die geldkost
bio boer
@bio boer hier door is alleen melkvee rendabel op mijn iets mindere klei grond dan zawel grond wel met pacht prijzen van 1200 /1300 euro kun je geen maaigewas telen zo wel bio als regulier niet
Noorderling
@bio boer
Afgelopen jaar een saldo gehaald van 3600euro per hectare. Daar kunnen veel akkerbouwgewassen gemiddeld ook nog niet aan tippen. Zetmeel, suikerbieten, peen is nu ook slecht, uien heel gemiddeld, graan is in de regel net kostendekkend. Contractteelten als bonen/graszaad betaald ook net genoeg om met tarwe te concureren.
Dan blijft melken toch het beste rustgewas, of dat nu mindere of betere grond is.

Haal hier op de beste percelen wel 15ton ds aan gras. Mag de grond ook wat duurder zijn, bewerkingskosten verdunnen wel flink bij hoge opbrengsten.
Als een kilo krachtvoer, circa 2 kilo melk brengt. Wordt nu 4000euro graan, door er melk van te maken 9000euro melk. Al het andere werk wordt er niet meer of minder van, melken en voeren moet je toch.
aldert
@m uut m Correct , je kan niet tegen de consument zeggen dat de bio koeien gangbaar voer krijgen.,want waarom zouden ze dan nog bio kopen en meer voor betalen.?
Hans van Bergen
Akkerbouw omschakelen duurt x aantal jaren
Hans van Bergen
Die boeren hebben hun eigen keten hun eigen afzet klanten al 50 jaar dus waar bemoeien normale boeren zich mee? Zeg liever je lidmaatschap van lto op als je iets nuttigs wilt doen voor de wereld!
+2
Johannushoeve cv
@Hans van Bergen gelul ze wel een hoge prijs en zeggen dat ze beter zijn dat de gangbare landbouw. Maar als ze in de problemen komen kunnen we het weer oplossen.
Hans van Bergen
@Johannushoeve cv Jij komt helemaal niet voor in het verhaal. ZIJ realiseren HUN EIGEN afzet. Dat is dus anders dan je melk op laten halen en dan moeten anderen maar zien waar het heen moet. Ik sta ervan te kijken dat kennelijk hun grondstoffen uit Oekraine komt los van dit alles
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
ZIJ realiseren HUN EIGEN afzet. Dat is dus anders dan je melk op laten halen en dan moeten anderen maar zien waar het heen moet

Bijna Hans: nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…
30% wordt als gangbaar uitbetaald en ook vast als gangbaar verkocht. Dat zal ook wel niet uit weelde zijn.
bio boer
@Noorderling wat in Frankrijk speelt is niet hier hoor hier op de vergadering eerder krapte daarom stijgt de prijs nog steets en afzet bio stijgt elk jaar bij de fabriek
Noorderling
@bio boer dat verschil is toch niet noemenswaardig? Recht te rekenen is het in ieder geval maar zeer lastig. Er is nog steeds een wachtlijst bij rfc, hoe dat dan kan vraag ik me ook af. Als er wel meer vraag was, waarom is het gat dan niet groter en melkprijs minimaal 60cent?
+1
Johannushoeve cv
@Hans van Bergen er wordt al 50 jaar mest aangevoerd uit de gangbare landbouw en het overschot aan melk wordt ook weggezet als gangbare.. jullie kunnen wat voer aangaat niet eens je zelf bedruipen. Van de week op Twitter nog een biologische veehouder gesproken die 80 luzerne uit Frankrijk had laten komen .
bio boer
@Johannushoeve cv Franse luzerne is gewoon goedkooper 😁 dat er bio melk regulier wordt afgezet lijkt mij sprookje tegen woordig in nederland weet niet hoe dat bij fc zit die heeft dat wel gedaan van horen en zeggen
En die reguliere mest mag je aan voeren maar dat is alleen van rundvee die weide gang krijgen en maximaal 70% van je plaatsing ruimte eigelijk is dat niet nodig want afvoeren kost momenteel geld van rundvee
Bio Cees
@Johannushoeve cv Beter zijn wij niet. We doen het iets anders. Wij voeren brok van Agrifirm, levering wordt geen probleem zei de vertegenwoordiger vandaag.Maar zal wel niet goedkoper worden.
+2
ted9
@Hans van Bergen Zal niet lang meer duren en bio is een achterhaald verhaal. Je kan al zien dat de melkprijs bio achter blijft. Duur niet lang en gangbaar haalt hem in.
hoest
@ted9 droom lekker verder
ted9
@hoest Ik kan me niet herinneren wanneer ik in de winkel ben geweest en bio was wel weer in de aanbieding of kort aan de datum. Is over niet al te lange tijd geen markt meer voor in de aanstaande recessie. Alles duurder en loonstijging blijft achter. Bio was een leuke vlucht voor sommige in een verzadigde markt. De tijd is veranderd in ruim een half jaar. Dat men nu alweer van hun geloof afstapt wat voer betreft is een teken van zwakte en geeft aan dat het een niet rederende sector is maar een links luchtkasteel. Vergelijk het met die types die jaar geleden de kolencentrales wilden sluiten en nu weer pleiten om meer gas op te pompen om niet afhankelijk van rusland te zijn.
hoest
@ted9 dat winkel verhaal komt mij niet bekend voor terwijl ik toch ook wel eens een winkel van binnen bekijk.
Maare is er een bioboer met je vrouw vandoor gegaan of zo dat je zo fel op ze bent?
ted9
@hoest Haha nee hoor. Heb een hekel aan al doe populaire verhalen van uit een bepaalde hoek dat bio het is waar we in de landbouw naar toe moeten werken binnen een aantal jaren. Waar een hoop melkstromen tegen aan schuren die binnen cooporaties verdeling zaaien. En nu er 3 weken oorlog is gooit men alles waar ze voor staan in een keer over boord.
bio boer
@ted9 de voer industrie is gewoon aan het lobbyen voor iets is niet dat de hele sector dat wil of in problemen zit van af januari zijn nieuwe regels in gegaan nu moet echt alles 100% bio zijn in veevoer de kunstmelk productie stopt ook om ze geen biologische vitamines kunnen toevoegen zo ik had begrepen
hoest
@ted9 oh ja, dat snap ik dat dat irriteert. Iedereen moet doen waar hij zich het beste bij voelt.
robbies
@ted9
Quote:
Ik kan me niet herinneren wanneer ik in de winkel ben geweest

Hier houdt het bij mij op....
bio boer
@ted9 in theorie zou dat niet kunnen als regulier meer oplevert dan gaat bio melk wel naar regulier bestemming anders om kan niet wat hoog uit kan is dat speciale melkstromen duurder worden ah of planet proof daar voldoet bio melk standaard niet aan beter leven dan wel weer bio stijgt ook nog elke maand het verschil is nu kleiner kan later wel weer groter worden
bio boer
Volgens mij is het grootste probleem bij pluimvee daar komt de kwaliteit of type van het eiwit wat preciezer dus zijn er daar maar paar type grondstoffen geschik voor bij regulier doen ze er kunstmatige aminozuren bij of zo weet het ook niet hele maal precies
+1
Frans Z.
Tis net PP,komt het ff niet uit dan passen we de regels aan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dierenwelzijn , biologisch en overheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0