Derogatie dichterbij, maar inhoud baart LTO en NAJK zorgen

LTO en NAJK zijn blij dat derogatie terug is op de Europese agenda. Maar tegelijkertijd uiten de twee partijen ook hun zorgen over de aanvullende punten op het eerder vastgestelde actieprogramma.Zo wil de overheid binnen tien jaar een volledig grondgebonden rundveehouderij realiseren en is ze van plan bij de opkoop en uitkoop van rundveebedrijven productierechten in te nemen en door te halen.

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Niemand gaat in op opkoop en uitkoop regelingen. Voedselzekerheid heeft absolute prioriteit.
+5
George
@jg Voor wie? Dan zal er toch eens een goede prijs aan de boeren betaald moeten worden en niet allerlei domme regelgeving en onnozele eisen.
+1
Jawis
@George ze geloven in den haag nog steeds dat het wel meevalt en dat we ongelimiteerd voedsel kunnen importeren, dus meer natuur en na mij de zondvloed......
+4
klant
Inhoud baart zorgen goh wat zijn ze weer goed bij de les
Klavertje
De doelstelling om volledig grondgebonden te worden is een mooie ambitie, maar draagt niet bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Onze melkveehouders maken zich grote zorgen over de uitwerking van de grondgebondenheidsambitie – het mag geen sanering worden.’

U vraagt, wij doen!

zuivelnl.org/programmas/duurzame-zuivelketen/…
bio boer
@Klavertje dat weet ik nog niet zeker met grondgebonden ben je wel af van het boer op boer alleen op papier afvoer en zwarte mest die gewoon exstra wordt bemest
weurding
@bio boer op pier😉.... haven Rotterdam?😁
+1
bio boer
@weurding even hersteld straks hebben we misverstanden 😁😋
Noorderling
@bio boer
Wie tekent er voor mest op papier zonder deze te ontvangen?
Boer-boer willen akkerbouwers hier best aan meewerken, maar wordt er ook een monster getrokken of het een beetje in de buurt komt van forfaitair. Ruimte is veel te schaars om zulke toestanden mee uit te halen.

Daarnaast is grondgebonden ook geen garantie tot niet overbemesten.
Je mag zelf je verdeling bepalen tussen je percelen. Kun je alsnog de helft van je percelen dubbel bemesten en de andere helft niet.

Dus op wie zijn naam die grond staat maakt in de praktijk helemaal niet uit, het gaat er om dat je bemest naar behoefte, of er af haalt wat je bemest zodat er een goede benutting is. Maar dat valt even tegen als je werkt met de natuur, al denkt men dat bij LNV de wereld maakbaar is.
bio boer
@Noorderling krijg je voor betaalt is mij ook wel aangeboden had nog wat ruitmte over voor zo 500 m3 drijfmest ik zij ik hoef dat in augustus niet meer kon ook wel op papier boer op boer dan grijg je 4 euro per m3 is toch weer 2000 euro
bio boer
@bio boer @Noorderling
Als mest waarde krijgt er wordt voor betaalt dan veranderd dat wel nu kost geld
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Wie tekent er voor mest op papier zonder deze te ontvangen?

Niemand. Het staat dan ook niet op papier; je kunt je eigen grond ruim* bemesten en wat dan nog over is gaat papierloos over de dam zoals Bio Boer al stelt.

*= heel wat ruimer dan de theoretische normen die niet toereikend zijn.
bio boer
@bio boer dat probleem speelt meschien nog wel in grotere maten bij geiten kippen en varkens

Zeker als ze ook nog paar ha hebben weet jij wel waar die zwarte mest blijft
+5
John Spithoven
Een vreemde reactie van LTO en NAJK.

Deze organisaties steunen de gebiedsgerichte aanpak. Daarmee ondersteunen ze dus ook het absurde stikstof beleid gebasseerd op aannames.

PAS knelgevallen moeten gelegaliseerd worden! Maar het beleid in de gebiedsgerichte aanpak betekent dat elke staart die bij een PAS melder gelegaliseerd moet worden, door een vergunning houders 1.3 staart ingeleverd moet worden.(30 % voor natuur)

Dus Ik snap de verontwaardiging niet. Ook het schrijven van Sybren Attema gisteren niet . Steun aan het regerings beleid betekent gewoon 30 % krimp.

En misschien wordt het dan eens tijd om gezamenlijk een duidelijke grens aan te geven, anders verlies Attema zijn organisatie zijn kritische massa.

Maar wie neemt de regie? De kennis is bij ons, gebruik die. Ook mijn nummer is bij jullie bekend🤔.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @John Spithoven:
Maar het beleid in de gebiedsgerichte aanpak betekent dat elke staart die bij een PAS melder gelegaliseerd moet worden, door een vergunning houders 1.3 staart moet worden ingeleverd. (30 % voor natuur)

Die vlieger gaat natuurlijk niet helemaal op, of eigenlijk totaal niet.
Melders zitten vaak ver van n2000 en maximale depositie van 1mol.
Zijn plekken bij waar je 2000 koeien en 1000stuks jongvee op 1 mol kunt houden.

Als je dichtbij n2000 zit houdt het met 60 koeien en 40stuks jongvee al op voor 1mol, als je stal er tegenaan staat nog veel minder. Zit je ook zo op piekenbelastingen van 20 en hoger.

Met pluimvee of varkens gaat het vaak nog sneller.
Zijn nu ook bedrijven die willen stoppen, slopen de gebouwen en zitten buiten de 25kilometer grens, die kunnen hun vergunning niet eens verkopen. Effectief legaliseren kun je daar ook niet mee, maar het is wel weer ruimte die verdampt. Heb de oplossing ook niet, maar zo eendimensionaal dat daardoor de veestapel 30% krimpt gaat niet op, kan zelfs nog wel verdubbelen als je gaat schuiven.
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
Zijn plekken bij waar je 2000 koeien en 1000stuks jongvee op 1 mol kunt houden.

Dacht ik ook , maar toch heb je kennelijk rechten nodig van 13 kg ammoniak per koe , ongeacht de afstand. wel vreemd, maar zo is kennelijk de wetgeving.
Volgens mij heb ik 13 mol uitstoot op het dichtstbijzijnde stikstofgevoelige Natura 2000 gebied (700 meter) en dan zou je theoretisch op veel grotere afstand enorme hoeveelheden dieren kunnen houden cq legaliseren. maar zo werkt het kennelijk niet.
Noorderling
Quote Reactie van @cornelissen:
maar zo werkt het kennelijk niet.

Je koopt ruimte van een ander, zodat samen de depositie op alle relevante hexagonen niet toeneemt.
Ammoniakrechten bestaan niet, een kiloprijs per ammoniak zegt daarom ook niets, als je niet weet waar die emissie plaats vind. Kan voor 10euro te duur zijn en 100euro per kg ammoniak een koopje.

Je gaat wel vast lopen met fosfaatrechten, maar dat is een hele andere discussie.
cornelissen
@Noorderling Ik weet het niet meer ,laat J.Spithoven het nog maar een keer uitleggen. Want in jouw redenering kun je met het opkopen van enkele "piek"belasters veel oplossen
John Spithoven
@Noorderling Het is niet helemaal duidelijk wat men wil.

Er zijn een aantal bedrijven met een hele grote bijdrage in de depositie . Zij hebben hun bedrijf te koop aangeboden. Door de afkapgrens van 25 km worden zij minder aantrekkelijk om PAS knelgevallen te legaliseren. Maar het meest vreemde is dat provincies geen interesse hebben.

Gisteren is het legalisering programma van start gegaan en men verwacht deze zomer het eerste bedrijf te legaliseren. Da wordt ook duidelijk of dat ze net zoals met extern salderen met depositie ruimte werken. En in dat laatste geval hebben jullie gelijk.
+1
Noorderling
@John Spithoven
eerst inderdaad maar eens zien, en dan geloven, dan nog een paar jaar procederen en weet je waar je staat...
Ben benieuwd wat voor chaos het gaat worden en waarop men salderen allemaal toestaat.

Als je als boer het moerdijk truc uit kunt voeren is er nog heel wat mogelijk.
Provincies doen zelf niet anders, met Brabant voorop.

Een ding is in ieder geval zeker, dat niets zeker is. De naïviteit straalt er van af bij van der Wal, dat brengt niet veel goeds.
+2
John Spithoven
@Noorderling Het stikstof registratie systeem is niet transparant. Opkoop wordt daar ingeboekt en na de natuur korting weer uitgegeven. Maar hoe???? is een raadsel.

Overigens is de opkoop door alle voorwaarden ( onder invloed van de staatsteun regels) geen succes. Veel afhakers. Dus de ruimte zal moeten komen van onteigening. En ik vraag mij dan af welke belangenclubs dan nog sterke knieën heeft.
cornelissen
Quote Reactie van @John Spithoven:
Dus de ruimte zal moeten komen van onteigening.

Als je hier door wilt zal dat hier er wel op uitdraaien. Grondprijs hier tegen natura 2000 gebied is al enige jaren stabiel op ca 50000 euro /hectare en zal niet meevallen om met dat geld per hectare ruim vanaf Natura 2000 gebied iets gelijkswaardigs te vinden.
spotmelker
@Noorderling ook al zou je de benodigde fosfaatrechten kunnen betalen dan is de vraag hoe je al die extra dieren vergund gaat krijgen. Die worden immers op alle punten en komma's getackeld.
Noorderling
@spotmelker
Er zijn nog wel flink wat lege boxen in Nederland, jongveestallen vol met koeien en jongvee op een tweede locatie.
Uitbreiden gebeurt hier ook nog steeds en de stappen lijken niet kleiner te worden, groten gaan steeds harder.
Het wordt lastiger en voor sommigen misschien op bepaalde plaatsen onmogelijk, maar schat het in dat het gros wel door kan.
Melkveehouder.
@Noorderling ik meen ergens gelezen te hebben dat juist in het noorden het merendeel van de agrarische bedrijven geen NB vergunning heeft. Klopt dit dan niet?
Jaap40
@Melkveehouder. Heb ik ook al regelmatig gehoord. Een 70% van melkveebedrijfen heeft geen NB vergunning.
Noorderling
@Melkveehouder.
Wil niet zeggen dat er geen referentie is, daarop kun je desnoods nog salderen.
Milieuvergunning is elders denk ik een groter obstakel, die zijn allemaal al verleent. Die is niet te koop en ammoniak wel.
Melkveehouder.
@Noorderling klopt dat er een referentie is, maar deze is beperkt tot het laagste aantal ná aanwijzing van de N2000 gebieden.
bio boer
@Noorderling dat dacht ik ook het draait om depositie niet om kg uitstoot
j h p
@Noorderling Met 60 koeien en 40 kop jongvee zit je op 1000 meter op ongeveer 0.4 mol (ligging tov N 2000 gebied is van invloed).
bio boer
@j h p onze locatie met 60 koeien met jongvee heeft depositie van 0.02 mol
0.4 ÷ 0.02 = 20 dus 1 bedrijf met 60 melkoeien kunnen hier 20 boeren met 60 melkoeien legaliseren of 10 met 120 melkoeien
bio boer
@bio boer nu vergeet ik die 30% 😅

20 - 30% = 14
10 - 30% = 7
Klavertje
.Zo wil de overheid binnen tien jaar een volledig grondgebonden rundveehouderij realiseren en is ze van plan bij de opkoop en uitkoop van rundveebedrijven productierechten in te nemen en door te halen.

Graag on topic reageren!
Bovenstaande 2 problemen
+1
Klussera
Zijn er al opkoopregelingen?
weurding
@Klussera je kan niet wachten?😏
Klavertje
j h p
@Klussera Met strikte voorwaarden, voldoe je niet snel aan, aankomende zomer zouden er versoepelingen in kunnen komen.
+1
bio boer
Nederland is gewoon te vol zeker om alles te willen milieu doellen landbouw natuur klimaat en ruimte voor vrijetijd meer woonruimte ga maar door dat kan niet allemaal in dit kleine landje met 17 miljoen
+1
bio boer
@bio boer op dit moment wordt gekozen voor minder landbouw zo er meer ruimte voor de rest is
Klavertje
@bio boer democratische keuze
j h p
@bio boer Heeeeeel politiek incorrect noem je dat lebensraum scheppen.
bio boer
@j h p ik denk gewoon hard op is geen mening
+3
George
Ik heb t allemaal niet gelezen , maar als ik het goed begrijp zijn er zoveel eisen aan het verkrijgen van derogatie dat het bijna erger is dan geen derogatie hebben. En LTO dankte de nieuwe minister al voor zijn inzet. 😂 😂
Wat een gekke bende is het toch.
+1
kanniewaarzijn
@George 😂 Prioriteit van de LTO: pegels veilig stellen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN