Illustratie van: robbert7130

Loonbedrijf Koonstra stopt met deel werkzaamheden.

Н𝗶𝗷 𝗯𝗹𝗶𝗷𝘃𝗲𝗻 𝘂 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝘁𝗼𝗲𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁 𝗴𝗿𝗮𝗮𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗶𝗲𝗻𝘀𝘁.

Wij hebben met pijn in onze hart besloten dat wij een gedeelte van de diensten op gebied van agrarisch loonwerk per 14 februari 2022 te beëindigen.

Deel dit topic

Reacties

+8
Fendt926Driver
Kreeg het bericht ook al binnen op de app.
Jammer dat het zo moet doordat je geen goed personeel krijgen kunt.
Maar wel mooi dat ze aan de bestaande werknemers denken die het werk toch maar moeten doen
+2
JD 6110
@Fendt926Driver ja dit is wel een eerlijk verhaal. !
+4
RVM
Nu moeten de medewerkers van de omliggende loonwerkers nog langere dagen gaan maken… altijd moeilijk dergelijke beslissingen, wetende dat een deel van de klanten ook voor het andere werk overstapt naar de nieuwe loonwerker, en dat er ook best medewerkers zijn die juist de mais of grastijd mooi vinden.
labella
@RVM Ze willen graag. ik heb al 2 loonwerkers aan de deur gehad die het loonwerk hier wel willen doen voor veel minder geld.
+2
RVM
@labella toch gek dat ze niet beter elkaars tarieven weten, heeft natuurlijk weinig zin om het veel goedkoper aan te bieden, als de klant niet uit eigen wil bij zijn vorige loonwerker vertrekt
labella
@RVM Het was een publiek geheim dat Koonstra de laatste jaren duurder was dan de omliggende loonwerkers.
Jannus
Quote Reactie van @labella:
de omliggende loonwerkers.

De buurt is gered met zoveel opvang van al het werk van Koonstra
labella
@Jannus Die kunnen met hun huidige personeel en materieel ook alles niet opvangen denk ik, zal wel langer wachten op de beurt worden.😅
+1
Noorderling
Quote Reactie van @labella:
zal wel langer wachten op de beurt worden.

als je pech hebt wordt het jagen op nieuwe klanten, en de oude trouwe klanten lopen weg omdat ze 2e rang worden.
Schiet niemand er netto wat mee op.
+2
Greetje
@labella ik had gisteren ook de brief in de bus, het zal ze vast zeer doen dat het zo moet, ik wens ze dan ook alle goeds en sterkte in de toekomt, we zijn voor een paar specifieke klusjes klant en hopen dat ook te blijven. Maar net wat je zegt, loonwerk heeft toch een magische aantrekkingskracht, er staan steeds maar weer nieuwe bedrijfjes op..
mdoornekamp
@Greetje
Quote:
loonwerk heeft een magische aantrekkings kracht

Ja het is prachtig werk. Maar als je dan zo'n verhaal van Koonstra weer leest. Hij omschrijft het mooi en is ook zeker waar. Blijft bijzonder dat er steeds weer nieuwe jongens beginnen met loonwerk. Je doet toch wel een beetje research voordat je ergens aan begint? Van alleen gras en mest kun je niet bestaan. Je moet er wel een leuke 2e tak bij hebben.
+1
claasfendt
@mdoornekamp misschien kun je het als 1man bedrijf makkelijker doen geen personeelskosten dat je je met trekker en tank / opraapwagen / andere werktuigen verhuurd
+19
radium45
@claasfendt Als je eens wist hoeveel mensen mij al wel niet gevraagd hebben waarom ik geen profesionele opraapwagen kocht om hun bij te springen in de grasoogst.. Moet er niet aan denken, beetje als brandweer paraat staan want dat is die hele grasoogst aan het worden. Als je zomers hebt met weken droog weer is dat geen probleem. Maar dan bellen ze toch niet want dan krijgt iedereen op zijn gemakje het gras zelf wel weg.
+3
Noorderling
@claasfendt
kun je bank spelen voor machines die je 200 a 300uur per jaar gebruikt. Voor jezelf is dat nog uit te leggen, voor een ander ben je geen liefdadigheidsinstelling.

Na 10 jaar is het beste er ook af, kun je het beter investeren in een machine waarbij je 40 week 40uur kunt draaien.
5 maand najaar/winter moet je ook overbruggen.
claasfendt
@Noorderling als je je kostprijs weet kun je uitrekenen of het uit kan of niet ik bedoel meer dat bij de “grote” loonwerkers de personeelskosten een groot deel vd kostprijs is arbeid is gewoon duur
+1
mdoornekamp
@Noorderling 300 uur / jr voor een opraapwagen is al heel veel. Dat moet je wel flink wat klanten hebben. En niet alleen een beetje bijspringen zoals @radium45 zegt. Zo'n wagen schrijft ook zomaar 10.000 per jaar af de eerste jaren. En nog 1000 euro verzekering per jaar.
+2
Jannus
Quote Reactie van @mdoornekamp:
Je moet er wel een leuke 2e tak bij hebben.

Er zijn er die koeien melken en zo het materieel ook elders laten rollen
+1
Noorderling
@Jannus Zoiets? 😁

Het idee is natuurlijk wel leuk, alleen moet je je afvragen of je werk moet zoeken als je het zelf al druk hebt.
Als je eigen werk of resultaat gaat leiden onder je loonwerktak is het werkverschaffing, en een jaar lang iemand erbij voor die paar uur loont ook niet.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Greetje:
aar net wat je zegt, loonwerk heeft toch een magische aantrekkingskracht,

Ik heb wel eens gedacht dat mensen in vaste dienst bij de loonwerker zaten, maar telkens met gras overuren opnemen of gewoon een week vakantie om in een drukke week het gras aan de kant te helpen omdat het zo mooi werk is, en na een week er vast ook wel weer zat van zijn 😃
Die jongens zijn goud waard, je hoeft ze niks uit te leggen, kennen de klanten en zijn op afroep redelijk beschikbaar.
+2
weurding
@labella t zijn net boeren.....😅
+2
Porky
@labella Dat soort figuren hebben wij hier ook (gehad) eerst onder de prijs gaan werken en er dan later achter komen dat het toch niet uit kan, en dan in de herfst bv aankloppen en zeggen; we hebben mest geinjecteerd, maar de meter gaf niet juiste kubus aan , we krijgen nog bv 700euro v je, nee dat soort volk dat zegt het wel over te willen nemen en dan zeggen ; wij doen het v minder, dat KAN niet, ook zij hebben duur personeel en dure diesel olie.
+12
Frans1
@Porky en de wat oudere bedrijven krijgen dan de naam zgn te duur te zijn, terwijl die beginneling onder de kostprijs werkt om er tussen te komen. Wij zijn nooit zo sjouwerig geweest, gewoon een vaste lw, wel eens een ander gevraagd, maar dat was dan omdat de lw niet meet kon omdat ik laat belde. Ik vind een goede relatie belangrijk, weten wat je aan elkaar hebt, op elkaar aan kunnen. Laat een ander maar voor een paar 100 per jaar steeds overstappen, wij doen daar niet aan mee
Porky
@Frans1 zeer verstandig.
+10
de jonge
@Frans1 afgelopen zomer de loonwerker vooral over de 1ste snede ook wel gehoord hoe de boeren tegen de loonwerker tekeer gingen omdat ze niet stel op sprong komen konden. Sommigen menen echt dat als ze met de vingers knippen er direct een compleet peloton voor ze klaar staat zei hij en als je dan aangeeft dat je vol zit op die betreffende dag ook nog direct verontwaardigt zijn en beginnen te dreigen dat ze wel een ander zoeken. Ook die man was er op een gegeven moment wel klaar mee, zulken mochten om hem ook wel gaan vertrekken zei hij,hij had geen trek in dat gestress van mensen die op het laatste moment belden met allerlei noten op de zang en hem daardoor zijn plezier in het werk gingen vergallen. En ik kan me dat ook nog wel voorstellen.
+2
Raben
@de jonge en de gemoedelijke boeren worden naar achteren geschoven
+5
CaseCS130
@de jonge vaak zijn het grotere boeren die denken dat ze een machtspositie moeten uitoefenen. En veel loonwerkers gaan daar toch in mee want ja het is wel veel omzet van 1 klant.
Meestal gaat het zoals hieronder al gezegd wordt en wordt de gemoedelijke klant ff stukje naar achteren geschoven zodat de schreeuwers toch hun zin krijgen.
+9
JappieJo
@CaseCS130 Ik ben kleine gemoedelijke boer, daarom wil ik ook graag ochtends als eerste, gaan ze daarna maar die grote boeren.
+1
CaseCS130
@JappieJo Goeie keus ja. Ik heb het geluk dat mijn vader nog volop meewerkt dus gras doen we allemaal zelf. Met de mais dit jaar ook voor iedereen op gegaan, had ook geen zin om er tussenin te raken en zo kon de loonwerker mooi even z'n spullen testen voor het grote werk.
+1
Raben
@JappieJo De grote en dus wat machtiger boeren willen graag smiddags , dus komt het hen wel goed uit dat u eerst gaat , krijg vaak pas de combine als een grotere boer niet wil of daar het eraf is , bietenrooier gaat wat beter , maar ook vaak inschikken als ik een week later moet leveren naar voren wordt gezet in een nattere periode omdat ze het druk hebben met klanten die in zelfde periode moeten leveren , ok enig zins begrip en we zijn de moeilijkste niet , dan is het wel zuur als je het door krijgt dat een grote boer in jouw gewenste tijdvak gaat rooien terwijl die een maand later hoeft te leveren en nog op tijd zijn tarwe onder goede omstandigheden erin wil krijgen , heeft mijn loonwerker wel een handje van , grotere boeren hebben daar echt meer te zeggen dan de kleinere gemoedelijke boeren die trouw zijn en niet zo snel weg lopen .
+3
RVM
@Raben ik kom zelf bij agrarische klanten, geen loonwerk en/of veehouderij. Vind het grappig dat hier “klein” gelijk wordt gesteld aan gemoedelijk en meedenkend, en groot aan machtsbelust en moeilijk. Natuurlijk komt dit voor, maar ik zeg altijd het zijn allemaal mensen. En iedereen handelt naar zijn eigen aard, groot of klein. Mijn grotere klanten zijn over het algemeen zeker niet de moeilijkste klanten omdat ze gemiddeld verder vooruitdenken ivm eigen personeelsplanning.
rommert14
@RVM
Quote:
groot aan machtsbelust en moeilijk

Ik lees mee en kan hier wel om lachen 😂
CaseCS130
@rommert14 Dat mag, toch gebeurt het hier en kan me niet voorstellen dat jullie niks in te brengen hebben bij de loonwerker.
rommert14
@CaseCS130 nou het gebeurd vaak genoeg dat ze sochtends eerst naar iemand anders moeten, maar onze loonwerker heeft 2 haksel ploegen sinds wij klant zijn.
rommert14
@CaseCS130 nou het gebeurd vaak genoeg dat ze sochtends eerst naar iemand anders moeten, maar onze loonwerker heeft 2 haksel ploegen sinds wij klant zijn.
+1
cb6520
@CaseCS130 gebeurt ook vaak genoeg dat de 'kleinere' zeggen er wel snel even voor te kunnen omdat ze denken dat altijd maar die paar hectare er wel extra bij kan😉
+2
EA_MF
Quote Reactie van @RVM:
Nu moeten de medewerkers van de omliggende loonwerkers nog langere dagen gaan maken

Met het tempo waarop er veehouders stoppen kan dat ook nog wel eens meevallen.
labella
@EA_MF daarom blijft het land er wel, alleen de overblijvers worden wat groter.
EA_MF
@labella hier in de regio verdwijnt veel veehouderij grond richting akkerbouw en bollenteelt 😉

Ook die hectares moeten gewoon bewerkt worden, maar dat vraagt doorgaans wat minder arbeid (in pieken) dan gras en maisland.
+1
PieterA
@EA_MF Ik ben akkerbouwer/bollenteler, maar denk dat de pieken in onze sector wel stukken groter zijn. (Tussen de pieken door is het bij ons dus eigenlijk te rustig).
+1
MaxxuM4ever
@EA_MF een hectare gras oogsten is 6 minuten, een hectare bollen rooien 120 tot 240 minuten.
Het klopt wel als je zegt dat in een gebied waar veehouderij oververtegenwoordigd is en iedereen tegelijk wil laten oogsten de piek belasting op de loonwerker best groot is denk ik, maar een akkerbouwer is per jaar meer op zijn land dan een veehouder denk ik.
+1
PieterA
@MaxxuM4ever Het is vooral het aantal werkbare dagen wat een piek veroorzaakt. Maïs (en cichorei en bieten ook) kun je haast altijd oogsten, maakt niet uit of het net 8 mm geregend heeft. Uien, graan, aardappelen, graszaad en liatris moet je pakken als het kan. Gras ook, maar dat doe je in de zomer misschien wel 3 tot 5x, waarna sommigen dezelfde machines nog deels bij de maisoogst inzetten. Tulpen oogst je ook in de zomer, daar krijg je ook een beetje hetzelfde als bij gras. Als het een anderhalve week geregend heeft wil iedereen en dan heb je dag opeens een dag of 4 dag en nacht werk.
+1
Noorderling
@PieterA
Alleen zit er nog wel verschil tussen droog en drogend weer. Waar je na 2mm zo weer aan het rooien bent, ben je met kuilen toch ca 3droge dagen nodig en heb je nog maar 1,5 effectieve oogstdag. Liefst eerst ook nog goed zon.

Kan het in een kwakkelzomer, wanneer het niet echt nat is, maar nooit stabiel toch nog spannend worden.
+1
Leo,s vriend
@Noorderling Aardappelen en bieten worden zeer gespreid geleverd, loonwerker begint eind augustus te rooien, en stopt pas eind november, leverdatums zijn bekend, dus altijd speling, gras is grijpen en vangen, mais is allemaal in 2,5 week rijp en moet er af. Onze loonwerker zegt altijd dat planning bieten en aardappelen ontspanning is, en planning gras en mest spanning en gezeur.
+1
PieterA
@Leo,s vriend Op zandgrond zal je wel gelijk hebben. Op klei werkt het weer anders.
+2
Leo,s vriend
@PieterA Worden de bieten op de klei per bedrijf in 1 keer geleverd? dan nog, als je weet wanneer je leveren moet, kan je toch plannen? of wachten tot het laatste moment...............
+2
PieterA
@Leo,s vriend Bij veel boeren gaan de bieten hier in 1x weg. Een paar jaar geleden lukte het ons niet om de cichorei(lijkt op bieten rooien) op tijd te rooien. Wilden begin november rooien, maar het ging pas op 23 december. Dat kostte toen 2,5 uur per hectare. (Normaal 1,75) de rooier gebruikte tegen de 200 liter per hectare. (Normaal 65).

Aardappelen rooien we op z,'n vroegst op 22 september. Ook dit jaar hebben we, evenals in sommige andere jaren ook weer veel 's-nachts gerooid, zodat we ze op tijd binnen hadden. ,,Dat 19 uur op een dag werken hou je natuurlijk geen 3 weken vol, dat duurt bij ons vaak maar een week.
+1
weurding
@PieterA 200 liter per ha in 2,5 uur tegen Normaal 65 liter per ha in 1,75 uur, daar gaat wat fout, 80 liter per uur is immens
+1
PieterA
@weurding Ja, daar ging zeker wat fout. We spoorden een cm of 25 in. Op de Vervaet beat-eater zat een fout in de elektronica. Bij 100 liter per uur wist de computer het niet meer en viel die stil. Dan moest de chauffeur eerst naar achter bij de motor iets doen en dan kon hij weer verder.
+2
Noorderling
@Leo,s vriend
Klei is hier allemaal zelf rooien, opslag in kisten, 3week continue lange dagen maken. Dan ben je elk droog uur nodig, maar dat kan ook prima als het maar niet veel regent. Na het rooien heb je dan weer droge grond.
Leo,s vriend
@Noorderling pootgoed ? hier is het zetmeel,voormalers, hoofdcampagne, en namalers, en friet,en bieten bij de meesten 2 of 3 leveringsnummers.
Bert353
@MaxxuM4ever Daarom is ie dan toch ook akkerbouwer?
spotmelker
@MaxxuM4ever ik denk dat loonwerkers gemiddeld over het jaar nog niet aan de helft komen van die capaciteit wanneer je de werkelijke personeelsuren rekent voor die klussen.
+1
PieterA
@spotmelker bollentelers redden het ook niet met die 240 minuten hoor
spotmelker
@PieterA Nee, dat zie ik hier ook. En als het wel lukt is de spoel en droogcapaciteit de beperkende factor en komt het rooien stil te liggen.
B - W
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
een hectare gras oogsten is 6 minuten, een hectare bollen rooien 120 tot 240 minuten.

Gras moet ook gemaaid en geschud en geharkt worden in dezelfde tijd hè, en 5 keer per jaar
PieterA
@B - W Dan helpt alleen maar mee. Daar smeer je de pieken mee uit.
+5
johndeere6230
Quote Reactie van @PieterA:
Daar smeer je de pieken mee uit

Het is 5 keer per jaar een piek als boer zijnde, als loonwerker zijnde gaat het meer naar de 10x een piek dan dat het bij de 5 blijft. Dan is het elke keer als het mooi weer is raak en tussendoor moet de mest er nog op.

Vergelijk het maar met 5x per jaar dorsen, het moet gebeuren als het weer er naar is, afgelopen jaar was daar een perfect voorbeeld van, toen was het stelen en toen viel het met dorsen ook niet mee, alleen dat heb je met de grasoogst dus 5x per jaar en dan vaak aardige oppervlaktes.

Mais is inderdaad wel een "makkelijk" gewas, eenmaal gezaaid keer onkruid bestrijden, greppels open houden en wachten tot het rijp is, liever geen regen met hakselen, maar het is nog geen ramp als het een keer regent. Dat is niet te vergelijken met gras.
+1
radium45
Quote Reactie van @johndeere6230:
tussendoor moet de mest er nog op.

Dat is ook al zoiets, als het echt groeizaam is dan heb je niet veel dagen de tijd na het kuilen want dan is het gras alweer te ver uitgelopen of de koeien lopen er al weer op en zo is het altijd wat.
+4
Siete
@radium45
En toch is het prachtig werk. Ik heb geprobeerd iets anders te doen dan Loonwerker. Doen we niet weer. 🤣🤣
Het zal wel net als Corona zijn. Je komt er nooit weer vanaf. 🙈🙈
+4
radium45
@Siete Nu denk ik wel dat het ook nog wel iets verschil maakt of dat je als personeel werkzaam bent in het loonwerk of dat je de eigenaar bent met alle zorgen en stress die daarbij komt kijken.
+1
rommert14
@radium45 dat is een ding wat zeker is, is met een grote boerderij precies zo
+3
Siete
@radium45
O ja absoluut!! Ik beneid de werkgevers ook absoluut niet. Mijn reactie gaat meer over het feit dat er steeds minder mensen zijn die nog Loonwerker willen worden. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Je moet alleen wel een bepaalde tik hebben denk ik wel ns 😅
+1
claasfendt
@Siete ik ben nu 5 jaar volledig op de boerderij maar mis soms stiekem het loonwerk toch wel daarom probeer ik de zomerdag nog af en toe bij te springen
+3
radium45
@claasfendt En dan is het juist zo leuk. Dat gaat mij al net zo. Heerlijk om die topdagen in het gras even mee te maken en of dat nu met een trekker of op de hakselaar is dat maakt mij dan niet uit. De maiscampagne al net zo, ik zet ander werk daarvoor aan de kant behalve dat werk waar ik verplichtingen mee heb wat gewoon door moet gaan. Maar dat is altijd of vaak wel te regelen.
+1
johndeere6230
@radium45

Precies, "wij" denken misschien wel te makkelijk over de akkerbouw, alleen andersom hebben ze ook maar weinig idee van hoe het werkt in de veehouderij over het algemeen, met uitzonderingen daar gelaten
PieterA
@johndeere6230 Dat snap ik, daar kun je iemand op aannemen. Als je maar 1 of 2 pieken hebt is dat natuurlijk veel lastiger. In de akkerbouw zie je dan ook veel lege uren en als er pieken zijn moet je overal mensen vandaan halen.
+2
johndeere6230
Quote Reactie van @PieterA:
daar kun je iemand op aannemen.

Dat is het hem juist, dat valt vaak niet mee, in de winterdag moet diegene ook aan de gang gehouden worden en dan heb je op een keer wat handel (balen), beetje mest overpompen en beetje onderhoud verder ook niet te veel werk voor iedereen die je zomers wel kunt gebruiken.

En zomers heb je vaak ook dat je pas om 10 of 12, of 15 u kunt beginnen, kun je die man niet 8 uur lang de bouw in sturen, want dan mis je die mankracht weer tijdens het agrarische werk. Dus heb je ongemerkt ook nog wel wat verloren uren, vaak x 3 of 4 personen
+4
weurding
@MaxxuM4ever ja, dat bollen rooien tijd kost geloof ik direct, rupskraantje, ketten, touwen....
+3
royale
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
klopt wel als je zegt dat in een gebied waar veehouderij oververtegenwoordigd is en iedereen tegelijk wil laten oogsten de piek belasting op de loonwerker best groot is denk ik, maar een akkerbouwer is per jaar meer op zijn land dan een veehouder denk ik.

ik denk eerder 6 ha per uur of zoals afgelopen voorjaar 3-4 ha gras oogsten per uur! Akkerbouwers zijn veel tijd bezig met het verzorgen v gewassen, maar qua oogsten zit er niet zoveel verschil in. Als je 3x per jaar het gras maait, schudt, harkt en inkuilt en daarnaast 3-4x zodebemest en dan al die keren draadverzetten neemt, dan weet ik niet wie er gaat winnen! Ik verwacht dat de onderlinge verschillen vrij groot zijn! Wel ben ik blij dat mijn loonwerker niet stopt. Verder vind ik het jammer dat zo'n vooraanstaande loonwerker als Koonstra stopt die zelfs hier in het noorden vh land kwam! Volgens mij is hij erg vooruitstrevend en bezig met precisielandbouw! Ik heb erg veel ontzag voor de werknemers vd loonwerkers die o.a. in mei 2 weken lang 24 uur per dag in ploegen werken om de 1e snede aan de kuil te krijgen.
+3
dx11
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
hectare gras oogsten is 6 minuten

Hmm, ik ben hier met 70 hectare al met al 5 dagen bezig. Maaien, schudden, harken, oprapen, vastrijden, afdekken, ik red het niet alleen in 7 uurtjes
jehan
@MaxxuM4ever ha gras oogsten 6 minuten huh dan vraag ik me af met wat voor oogst machine je komt
de jonge
@jehan haha jij zegt het ik dacht het. 10 ha per uur kan natuurlijk maar dan staat er echt geen dik gewas op...
jehan
@de jonge dan staat er amper wat op ..denk dat je de wiersen amper kunt zien
+1
PieterA
@EA_MF Per hectare ben je aan grasland en maisland niet zo veel tijd kwijt als aan akkerbouw hoor. Wij hebben ook wat maïs, maar dan doe je altijd nogal wat in een uur.
+1
Leo,s vriend
@labella ja, en die overblijvers hebben meer hectares per keer, dus de loonwerker minder flexibel, komt bij dat die grote klanten soms erg op hun strepen staan ,en eisen dat de loonwerker op afroep komt. Kan me best voorstellen dat loonwerkers er de brui aan geven.
Noorderling
@Leo,s vriend
Dat heb ik nog nooit gehoord dat ze zoiets kunnen eisen. Loonwerkers durven ook prima nee te verkopen, en ik hoor liever nee dan dat ze afspraken niet na komen.

Maar je weet ook dat iemand kan bellen voor 1, 2 of 4 dagen hakselen. Daar investeer je dan ook op lijkt me?
Brengt ook rust tov overal 3uurtjes werk.
+7
Leo,s vriend
@Noorderling toch gebeurt het, aantal jaren geleden zelf eens ingevallen, hadden zelf gras weg, 25 ha opgegeven, kom je daar, eeeh, het is iets meer geworden, hoeveel meer ? 20 extra, overlegd met planner, die zei ,25 ha weghakselen, dan naar de volgende op de planning, en vannacht, aan einde rit, maken we die 20 ha extra weg, mits de jongens dit nog willen/kunnen. Nou, toen brak de pleuris uit, wat we wel niet dachten, hij was een grote klant, etc. etc. Einde van liedje was dat die 20 ha extra natregende................
Noorderling
@Leo,s vriend
Klanten kun je ook opvoeden, of eigenlijk is het andersom. Als je ze een keer een vinger geeft pakken ze je hand. Je bent er deels ook zelf bij.

Het is ronduit asociaal, maar normaliter kan vragen altijd. Soms loopt het zo en vraag je iets onmogelijks, de ene keer past het toevallig uitstekend omdat het allemaal anders loopt en een volgende keer net niet. Hoort er ook een beetje bij, maar dingen gaan dwingen werkt een keer tegen je.
+4
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Einde van liedje was dat die 20 ha extra natregende...............

Enige manier om ze het af te leren toch 👍🏻
Leo,s vriend
@Noorderling klanten voor 3 of 4 dagen hakselen komen hier niet voor.
+2
Noorderling
@Leo,s vriend
Bultje eerste snede.. 2dagen met 2 hakselaars en 2 dagen met 1.
Ieder z'n hobby 😀

+1
Fast Eddy
@Noorderling

Waren dat ook een beetje normale dagen? Of was een andere loonwerker er 3 dagen voor nodig?
+1
Noorderling
@Fast Eddy
Eerder 5 denk ik.
Fast Eddy
@Noorderling

😂🤣😂🤣
+1
Sjon
@Noorderling het zal nog een hele uitdaging zijn om zo’n brede bult nog broei vrij te houden.
Gerron
Quote Reactie van @Sjon:


@Noorderling het zal nog een hele uitdaging zijn om zo’n brede bult nog broei vrij te houden.

Als die stal aan de rechterkant nou gewoon wat korter was dan zou je i.p.v. 1 grote silo 2 kunnen hebben. De rest dan in een andere nieuwe silo links van de stallen. Dus ik vraag me echt af: Waarom op deze manier?
rommert14
@Gerron Of de andere silos een slag langer, wel mooi vierkant volgebouwd zo.
+2
T60401
@rommert14 Ik vermoedt dat dit het probleem "bouwblok is niet groter" is.
rommert14
@T60401 zo ziet het er wel uit inderdaad
Gerron
Quote Reactie van @T60401:


@rommert14 Ik vermoedt dat dit het probleem "bouwblok is niet groter" is.

Dan nog hadden ze die rechterstal wel iets korter kunnen maken. Dit is gewoon een rare situatie. Ik vermoed dat er links van die stallen ook een kuilbult onverhard heeft gestaan.
dx11
@T60401 moet kuilopslag binnen het bouwblok dan?
casejxu
@dx11 wisselt per gemeente... bij ons wel namelijk
Noorderling
@casejxu
hier tot 2 meter prefab niet, dat mag er buiten. Bouwblokgrote is ook niet echt een issue, 2hectare heb je standaard al. Kun je wel wat kwijt. Maar als je meer koeien hebt, wil je ook vaak hogere silo's, heb je het minste extra werk van om de hoogte in te gaan en betere voerkwaliteit. Dan helpen silo's van 2meter hoog ook niet waar je een kwart snede in kwijt kan.
+1
Noorderling
@Gerron
Waren vroeger 2 silos van 15 meter denk ik, tussenmuur er uit en dan kun je weer een paar meter hoger en dat tussen gat opvullen.

Daar vreten wel zoveel bekken van dat broei geen onderwerp is. Dat gaat wel door.
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:


@GerronWaren vroeger 2 silos van 15 meter denk ik, tussenmuur er uit en dan kun je weer een paar meter hoger en dat tussen gat opvullen.Daar vreten wel zoveel bekken van dat broei geen onderwerp is. Dat gaat wel door.

Ik denk dat het een opslagplaats voor de akkerbouwtak is geweest. Ik zie aan de achterkant geen sporen dat het 2 silo's zijn geweest. Ik ben het niet met je eens dat hier geen broei in komt.
Fast Eddy
@Gerron

De boerderij is nieuw gebouwd. Alles is ingericht op groot.
Gerron
Quote Reactie van @Fast Eddy:


@GerronDe boerderij is nieuw gebouwd. Alles is ingericht op groot.

De rechterstal is nieuwer dan de rest. Als alles gericht op groot gebouwd was dan hadden ze de silo's wel wat langer kunnen maken. De buren in dat krot aan de andere kant van de weg hebben neem ik aan niet zo'n grote parkeerplaats omdat ze zoveel bezoek krijgen. Dus als het een opslagplaats was dan snap ik ook waarom die muren zo scheef staan. Met een shovel druk je dan wat sneller een muurtje scheef. De werktuigen die tussen de stallen staan zijn aan de roest te zien dat jaar niet gebruikt en ik mis daarvoor ook de stalling.
Wil je aan dat TF-fan lid vragen waarom ze het zo gebouwd hebben?
+1
Fast Eddy
@Gerron

Als je zo goed weet hoe alles daar erbij staat. Kan je net zo goed even aan gaan en zelf vragen waarom ze het zo gedaan hebben.
Gerron
Quote Reactie van @Fast Eddy:


@GerronAls je zo goed weet hoe alles daar erbij staat. Kan je net zo goed even aan gaan en zelf vragen waarom ze het zo gedaan hebben.

Deze reactie had ik al van je verwacht na het lezen van je vorige reacties. Ik reageer op wat ik zie op dat filmpje en ik probeer logisch na te denken. Vandaar mijn vragen.
Jij lacht om de situatie dat het misschien wel 5 dagen heeft geduurd voor deze bult klaar was en zit te beweren dat deze boer alles zo groot wil. Kortom: Voor jou is het leedvermaak en vooral zeiken op een ander. Voor mij is het een interessante situatie waarvan ik een vermoeden heb hoe dat is gekomen. Namelijk dat dit bedrijf de overstap heeft gemaakt van gemengd naar hoofdzakelijk veeteelt.
+4
@Gerron kerel och heden
Er word hierboven gezegt dat ze hier 2 dagen hakselen met 2 hakselaars, dus sneller aan de bult zal hem niet worden. Ik las ook dat er zoveel dieren zijn dat die bult niet gaat broeien.
Ook las ik dat dit bedrijf nieuw is gebouwd als melkveebedrijf, en die rechtse stal er later bij is gezet.
Ook las ik dat het bouwblok mogelijk vol zit.
Wat ik ook nog las is dat het 2 silo’s waren, waar de tussenuur uit is gehaald. Gestorte muren, dan zie je aan de buitenkant niet als er aan de binnenkant een muur weg is gezaagd he.

En jij gaat vanaf je bank nog even bedenken dat het een voormalig akkerbouw bedrijf is, dat die bult te breed is, dat de stal korter had gemoeten, dat het geen 2 silo’s konden zijn? Dat er een machine schuur had moeten staan op een toch al vol bouwblok?
Owja en dat de silo’s langer moesten en verder het land in moesten staan?

Wat een drukte 😜
+1
rommert14
@ronald-deutz-fahr
Quote:
Owja en dat de silo’s langer moesten en verder het land in moesten staan?

Ho even Dat was ik 😂
Gerron
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
@Gerron kerel och hedenEr word hierboven gezegt dat ze hier 2 dagen hakselen met 2 hakselaars, dus sneller aan de bult zal hem niet worden. Ik las ook dat er zoveel dieren zijn dat die bult niet gaat broeien.Ook las ik dat dit bedrijf nieuw is gebouwd als melkveebedrijf, en die rechtse stal er later bij is gezet.Ook las ik dat het bouwblok mogelijk vol zit.Wat ik ook nog las is dat het 2 silo’s waren, waar de tussenuur uit is gehaald. Gestorte muren, dan zie je aan de buitenkant niet als er aan de binnenkant een muur weg is gezaagd he.En jij gaat vanaf je bank nog even bedenken dat het een voormalig akkerbouw bedrijf is, dat die bult te breed is, dat de stal korter had gemoeten, dat het geen 2 silo’s konden zijn? Dat er een machine schuur had moeten staan op een toch al vol bouwblok?Owja en dat de silo’s langer moesten en verder het land in moesten staan?Wat een drukte

Je hebt gelezen... Mooi! Wie schreef dat en weet je zeker dat het klopt? Waar maak jij je druk om?
+1
Quote Reactie van @Gerron:
Wie schreef dat en weet je zeker dat het klopt?

Blijkbaar mensen die het bedrijf/situatie kennen? Je kan gewoon aannemen wat er geschreven word toch?
+2
claasenfendtfan
@Gerron

Ik zal het bevestigen.
Compleet nieuwe gebouwd bedrijf, afgelopen jaren het dak compleet vernieuwd dus vandaar dat het nieuwer lijkt. Die drie los vakken voor de bult in de schuur waren er eerst nog niet en zat een doorgang naar het land. Silo's waren eerst 2 en nu 1 zodat er meer voer in kan, reden dat ze niet langer zijn is omdat alles gehijdt is, ook de sleufsilo's.
Per snede hakselen ze 420 ha ongeveer, dus daar gebeurd wel wat.
Machines die daar staan worden allemaal nog gewoon gebruikt, word ook nog mais geteeld.
En deze mannen hoef je niet te vertellen hoe jij er over denkt, deze weten genoeg en hebben al genoeg gezien 😛
Gerron
Quote Reactie van @claasenfendtfan:


@GerronIk zal het bevestigen.Compleet nieuwe gebouwd bedrijf, afgelopen jaren het dak compleet vernieuwd dus vandaar dat het nieuwer lijkt. Die drie los vakken voor de bult in de schuur waren er eerst nog niet en zat een doorgang naar het land. Silo's waren eerst 2 en nu 1 zodat er meer voer in kan, reden dat ze niet langer zijn is omdat alles gehijdt is, ook de sleufsilo's.Per snede hakselen ze 420 ha ongeveer, dus daar gebeurd wel wat.Machines die daar staan worden allemaal nog gewoon gebruikt, word ook nog mais geteeld.En deze mannen hoef je niet te vertellen hoe jij er over denkt, deze weten genoeg en hebben al genoeg gezien

Jij lult maar wat uit je nek! Per snede 420 ha? Dat past toch nooit!
+1
claasenfendtfan
@Gerron
Jij zegt het, ik weet wel beter.
Jaren zomers op dit bedrijf gewerkt en ken genoeg jongens bij deze loonwerker.
+2
@claasenfendtfan hij verveelt zich, lekker laten 👍🏻😂
Gerron
Quote Reactie van @claasenfendtfan:


@GerronJij zegt het, ik weet wel beter.Jaren zomers op dit bedrijf gewerkt en ken genoeg jongens bij deze loonwerker.

Ik reageer op het geplaatste filmpje. Jij ook? Of zijn je reacties over de locatie in Duitsland?
+3
claasenfendtfan
@Gerron
Ik reageer ook over dit filmpje.
En waarom zou het niet kunnen? Deze loonwerker is 3 a 4 dagen bij deze klant aan het hakselen, ook een gedeelte nog op afstand. Ken die jongen die op de shovel zit, die is de eerste dag druk bezig om een opritje achterin te krijgen om de tweede dag af en toe eens boven de muur uit te kunnen kijken 😂
Dit gaat allemaal over NL, de getallen van Duitsland zal je dan nooit gaan geloven.
Op beide locaties gewerkt trouwens...
rommert14
@claasenfendtfan 420 Hectare in nl? Donders haha
+1
claasenfendtfan
@rommert14
Jup en dan nog een hectare of 60 mais dacht ik.
Melken ook wel een paar koetjes 😅
Gerron
Quote Reactie van @claasenfendtfan:
Jup en dan nog een hectare of 60 mais dacht ik.

Waar wordt dat opgeslagen?
Noorderling
@Gerron
50x30x6 meter is 9000kuub, top is minimaal 8meter.
ruim 2miljoen kilo drogestof. 5000kg per hectare, zeg het maar wat niet kan?
+2
rommert14
@Noorderling ik denk dat het allemaal wat kleiner lijkt dan het in werkelijkheid is, mede door de efficiënte benutting van het bouwblok, in het buitenland zijn dergelijke bedrijven wat ruimer opgezet.
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:


@Gerron50x30x6 meter is 9000kuub, top is minimaal 8meter.ruim 2miljoen kilo drogestof. 5000kg per hectare, zeg het maar wat niet kan?

En de tweede snede vult de rest van de silo's? En de mais? En wat er laag in die andere silo ligt? En waarom is de kuil niet op in juni? Zomaar een paar vraagjes... Het klopt gewoon niet.
+4
EA_MF
@Gerron als je meent dat het allemaal niet klopt, ze hebben (gezien de grootte van het bedrijf) vast wel een vacature open staan, zou ik even op solliciteren, dan kun je het met eigen ogen aanschouwen 😉
rommert14
@claasenfendtfan alleen op die locatie?
claasenfendtfan
@rommert14
Jaa dat is in Nederland.
In Duitsland gaat het nog wel een keer gekker, rond de 2800 melkkoeien, 1200ha gras dacht ik, 1400ha mais en dan nog heel wat akkerbouw. Deze getallen wisselen wel sterk per jaar, dus bint me er niet op vast. Laaste keer dat ik er was, was met de mais 2020, dus dat is ook al weer even geleden.
rommert14
@claasenfendtfan machtig man 😎 dat soort bedrijven is een walhalla als je van trekker rijden houdt
+2
Fendt926Driver
@Gerron kijk even bij de foto s van @DaanLek .
Hij werkt op dat bedrijf en woont daar ook
Gerron
Quote Reactie van @Fendt926Driver:


@Gerron kijk even bij de foto s van @DaanLek .Hij werkt op dat bedrijf en woont daar ook

Bedankt voor deze reactie. Ik hoop dat Daan Lek dit wil toelichten. Wat er nu geschreven wordt kan gewoon niet.
+1
Fendt926Driver
@Gerron ik heb daan vaak dingen gevraagd bij de fotos.
Dus als je er willekeurig wat leest onder de fotos weet je al veel meer
Gerron
Quote Reactie van @Fendt926Driver:


@Gerron ik heb daan vaak dingen gevraagd bij de fotos.Dus als je er willekeurig wat leest onder de fotos weet je al veel meer

Ik zie alleen foto's uit Duitsland en Canada. Niets van dit bedrijf in Nederland.
Gerron
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
en die rechtse stal er later bij is gezet.

Ho even,dat was ik! 😄
Gerron
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Ook las ik dat dit bedrijf nieuw is gebouwd als melkveebedrijf,

Verklaar de werktuigen eens die tussen de stallen in staan? Niet echt iets voor een melkveebedrijf...
+2
Noorderling
@Gerron
En 300ha mais, hoe wou je dat bewerken?
Het is daar zware klei, moet je in het najaar al bewerken en kopeggen als het kan. Wil je dat onder goede omstandigheden doen, moet dat werk ook in een week aan de kant.
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:
En 300ha mais, hoe wou je dat bewerken?

Loonwerker. Er ligt op dit bedrijf ook niet zo'n hoeveelheid op het erf.
Gerron
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Wat ik ook nog las is dat het 2 silo’s waren, waar de tussenuur uit is gehaald. Gestorte muren, dan zie je aan de buitenkant niet als er aan de binnenkant een muur weg is gezaagd he.

Kijk gewoon eens naar dat filmpje joh.
+2
Noorderling
@ronald-deutz-fahr
Bedrijf aan de andere kant van de weg hoort er ook al bij, snelweg er heen. Naar elke kavel een mest leiding voor sleepslang gegraven zodat dat niet een week in de weg ligt.

Hoef echt niet te ruilen, maar het is ongekend wat je kunt rondzetten als je alles goed inricht, maar is ze ook alles behalve aan komen waaien.
+1
@Noorderling geloof best dat ze efficient werken, en als het dan voor elkaar is en goed loopt kun je geweldig veel werk verzetten in korte tijd. Maar je moet het willen, zo veel en zo groot

Moeten ze ook zelf weten, vind het alleen bijzonder dat sommigen het zoveel beter weten vanaf een filmpje van boven, terwijl de toelichting van meerdere kanten gewoon word gegeven..
+1
Fast Eddy
@ronald-deutz-fahr

Een duidelijk voorbeeld van een keybord warrior. Filmpje waarschijnlijk 2 keer gekeken en misschien nog even via streetview gekeken. En dan vol houden dat het allemaal niet kan.
Gerron
@Fast Eddy Ik denk dat jullie je gek hebben laten maken toen jullie de cijfers over de Duitse locatie hebben gehoord. Als je een beetje logisch nadenkt dan past het op deze locatie in NL gewoon niet. Sterker nog: Als het wel zou kloppen dan is deze boer enorm aan het prutsen met die voor hem veel te kleine silo's.
Sufferd.
+1
@Fast Eddy HAha inderdaad. Laat maar wezen, hij neem toch niks aan van degenen die het bedrijf blijkbaar kennen
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:
Bedrijf aan de andere kant van de weg hoort er ook al bij,

Zoals Rommert al schreef lijkt het op het eerste filmpje allemaal wat kleiner. Daar heb ik me ook op verkeken. Ik ben nog steeds van mening dat niet alle genoemde getallen (420 ha eerste snee in juni in die silo? Het eerste nog flink nat ook!) kloppen. Het zou logischer zijn om op de locatie aan de andere kant van de weg (Staat al een tijdje leeg denk ik.) het jongvee te houden zodat je betere ruimte voor voeropslag hebt. Maar hoe kan ik dat nou weten vanaf mijn stoel (Geen bank dus...).
Ik reageer inhoudelijk. Als ik dan een korte reactie lees van iemand die inhoudelijk zegt dat hij het beter weet zonder echt veel over het bedrijf te zeggen dan ben ik een beetje wantrouwend.
Waarom staan die muren van de grote silo zo slecht?
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Gerron:
denk ik.

En daar gaat het mis.

Op het filmpje is locatie met 2hectare koeien en voer.
Je verkijkt je op die "kleine" silo's, die zijn 50x15 en 4 meter muur. Meestal 8 meter hoog. Lijkt allemaal niet zo groot met een grondwal er om heen, totdat ze bovenop staan met een shovel wat een minishovel lijkt. Dat gras verdicht met zon hoogte gigantisch.

Andere locatie staat al het jongvee.
Staan inmiddels 2 loodsen en 1 stal bij.
+3
Gerron
@Noorderling En aan de rest. Ik heb een beetje overdreven gereageerd. Sorry daarvoor. Na het kijken van andere filmpjes merk ik dat er nogal wat veranderd is sinds de originele bouw. Alle silo's zijn verhoogd,daarom zag ik ook niks aan de achterkant waarbij normaal gesproken na het verwijderen van de tussenmuur ook dat stukje tussen de muren moet worden opgevuld. De rechterstal was eerst een stalling. In het commentaar op youtube las ik dat ze van 800 naar 1300 melkkoeien zijn gegroeid op deze locatie. Dat vind ik wel krap worden voor de opslag. Met die kleine silo's bedoelde ik de silo's die naar nu blijkt voor o.a. mks worden gebruikt. Dat verklaart ook dat niet alle 300 ha als snijmais wordt opgeslagen.
+1
Noorderling
@Gerron
Areaal schuift nog wel eens wat.
Mais doen ze allemaal zelf en gras in Nederland een loonwerker.

Werken in een week 300ha mais aan de kant, duitsland 24/7 100ha mais per dag als het loopt.
Dat kan allemaal niet als we vanuit ons eigen bedrijf gaan vergelijken en benaderen. Ze hebben halverwege de week al meer mais aan de kant als een loonwerker hier in de regio in een heel seizoen doet.

Als je alles bouwt op capaciteit kan er heel veel. Zitten in die buurt percelen van 80ha. Maar dat komt ook niet aanwaaien, mestleidingen graven, sloten dempen, draineren, kavelpaden leggen. Alle stallen hangen ook vol opdrijfhekken wat weer 24/7 een veedrijver uitspaart. Er is in Nederland denk ik ook geen bedrijf wat een hogere arbeidsefficientie haal in de stal.
rommert14
@Noorderling
Quote:
Er is in Nederland denk ik ook geen bedrijf wat een hogere arbeidsefficientie haal in de stal.

Van bakel wel denk
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
een week 300ha mais aan de kant, duitsland 24/7 100ha mais per dag al

Dat zegt meer over de mais dan over de rest.
Noorderling
@T60401
Nederland is koude grond, kost je groeidagen. Maar is bij een ander in die regio ook niet zomaar beter, tarwe heb je ook een ton minder.

Duitsland zand met onderwaterdrainage, die mais groeit ontzettend goed.
+2
T60401
@Noorderling Nooit de fotos van @George bekeken zeker. Hier in het zuiden groeit veelal veel betere mais dan daar in het noorden. Bestaat niet dat ze 100 ha sjors mais op een dag door de hakselaar duwen.
Gerron
Quote Reactie van @T60401:
Bestaat niet dat ze 100 ha sjors mais op een dag door de hakselaar duwen.

Er wordt niet gezegd dat er maar 1 hakselaar wordt gebruikt. Die 100 ha kan ook wel in een uurtje. Als je maar genoeg materiaal hebt. 😄
Noorderling
@T60401
Gemiddelde perceelgrootte van 50ha ipv 3?
24uur, 3week motor niet af laten koelen.
2-3 trekkers op de bult.

Als je in Nederland 50% van de dag als loonwerker mais in de kooi hebt doe je het al netjes denk ik. Snachts gebeurt er ook niks.
huub
@T60401
deze hakselaar heb ik al eens een dagje naast gereden, ongekend wat daar door heen gaat. Zo'n hakselaar heeft 650pk en doet zo 4ha goede mais per uur.
+1
@huub 650pk, niet meer?
Staat natuurlijk geen 50 ton op dat filmpje, ook geen 40 denk..
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Daar kun je je soms gruwelijk op verkijken, als er een grote kolf in zit heb je ook veel tonnen, al zal dat niet helemaal aan de orde zijn op het filmpje verwacht ik. Valt mij vaak mee hoeveel eraf komt als de mais niet hoog staat, maar wel grote gevulde kolven heeft
@johndeere6230 mwa als de trekkerchauffeurs over de mais heen kijken ks het geen topper. Word leuk als de Hakselen piloot geen uitzicht heeft 😎
+1
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Nee staat geen 50 ton dan, alleen zoals van het najaar bij een klant met hakselen, leek op het oog geen goede mais, 2 a 2.5 m hoog, wel knappe kolven erin. Is over de weegbrug geweest, toch nog 35 a 40 ton als ik het goed zeg.

(klik om te vergroten)

Dit was thuis, zijn wel leuke hoeken mais zo. Was na elke streep kiekeboe met de hakselpiloot😂
Achso
@huub hakselaars van omvang draaien 2500 t per dag. En wel per 24 uur dan.
+5
duitser
@huub allemaal mooi en aardig die capaciteit. Heb je niks aan bij normale kuil. Die moet tijd hebben om vast te rijden.
+1
mdoornekamp
@duitser in Nederland heb je aan een hakselaar met 400 pk eigenlijk wel genoeg . Hou je ook nog een hoop geld over om je aanrij capaciteit te optimaliseren
weurding
@mdoornekamp hoeveel verschil zou het maken? Zou een hakselaar met 600 pk wel een derde meer verwerken dan 1 van 450?
mdoornekamp
@weurding
Quote:
een derde meer

Nee denk het niet, want je draai tijden en wacht tijden blijven gelijk. Alleen in de mais meer werkbreedte.
+2
rubencasecs
@weurding als de bek ook 1/3 groter is en gras ipv 8/9 meter met 12/15 meter bij elkaar geharkt wordt dan kun je wel aanzienlijk wat meer wegwerken
+1
weurding
@rubencasecs dan wel idd, maar ga je gras maaien met 3 meter maaier zit er geen verschil in of je 100 pk of 133 hebt
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @mdoornekamp:
in Nederland heb je aan een hakselaar met 400 pk eigenlijk wel genoeg

Ben ik het niet helemaal mee eens, gemiddeld genomen zou 4 a 500 pk voldoende wezen, maar het licht meer aan de ruimte rondom de silo dan aan de pk's van de hakselaar in mijn ogen.

Hier thuis met een 500 pk hakselaar, 8rijer ervoor, dik 9 bunder met gemiddeld een 45 a 50 ton mais in 5 a 5.5 u tijd aan de bult zitten, dus gemiddeld zo'n 75 a 80 ton per uur met een l60 op de kuil en als het kon qua ruimte onze ahlmann er nog bij en die kuil zit goed vast.
T60401
Quote Reactie van @johndeere6230:
dik 9 bunder met gemiddeld een 45 a 50 ton mais in 5 a 5.5 u ti

en dan doen ze daar in duitsland 11 keer zoveel in 4 keer zo veel tijd. Nou ik geloof er niets van. Van die rees mais 1 kar van een bunder ja.
johndeere6230
@T60401

Zet er maar eens een 900 pk hakselaar met een 14 rijer op een blok van 50-100 bunder, 24 uur later is dat wel weg, mits er voldoende karren zijn. Konden dit jaar met de 8 rijer wel merken dat de vaia kippers toch wel aan de kleine kant zijn met hun, dacht, 30-35 m3, terwijl dat met de 6 rijer prima ging.

Alles moet wel kloppen als je zoveel wilt wegrijden, boer hier uit de buurt, daar komt @B - W, rijden praktisch naast de stal met 3 karren en hebben 1 richting verkeer om het maar zo te zeggen, die hebben hun hoek mais ook altijd zo weg
+3
George
Quote Reactie van @johndeere6230:
1 richting verkeer om het maar zo te zeggen, die hebben hun hoek mais ook altijd zo weg

Drie wagens aan huis? Arme chauffeur op de kuil . En wat zal die kuil vast zitten.
@George er word gepraat over wagens van 30-35 kuub. Of je nou daar 3 van heb rijden, of 2 van 50 maakt ook niks uit, zolang de bult maar groot genoeg is dat de shovel er op kan blijven tijdens het lossen.
johndeere6230
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
er word gepraat over wagens van 30-35 kuub

Dat is niet bij die boer, dat zijn de 3de en de 4de wagen bij de loonwerker waar ik werk, al als het bouwland kort bij de kuil ligt pakken we die vaak, loopt het treintje mooier door dan wanneer er met de 3 asser en de 6600 wordt gereden, maakt qua capaciteit verschil weinig uit dan.
johndeere6230
Quote Reactie van @George:
Arme chauffeur op de kuil . En wat zal die kuil vast zitten.

2 shovels erop, daar wordt wel ingezet op efficiëntie, volle karren gaan via de weg naar de kuil, lege karren over het pad naar het bouwland. Grote silo met ruimte voor de kuil, dan kun je wel wat verzetten.

Zoals ik net al aangaf als alles "perfect " voor elkaar is, ruime silo, ruimte voor de silo, strakke paden/ wegen, dan kun je een hoop verzetten. Zijn hier thuis met kuilen nu met het nieuwe pad merkbaar sneller klaar met kuilen, zo was de 25 bunder 3de snede met een 2.5 u wel bij elkaar, dan rijdt er een kar van 43 m3 en 1 van krap 50 m3 ook continue volgas heen en weer.

Als er silotjes staan waar 30 jaar geleden de taarup er precies in te sturen was in 1 keer, ja dan kost het wel wat meer tijd, dan kun je de capaciteit niet optimaal benutten
PieterA
@johndeere6230 Als je een 8 rijer hebt moet je een km of 9-10 per uur rijden om in 24 uur 100 hectare maïs te hakselen. Lukt dat met 900 pk in maïs van 50 ton?
johndeere6230
Quote Reactie van @PieterA:
Lukt dat met 900 pk in maïs van 50 ton?

Daar heb ik het ook over een 14 rijer, dan is dat goed te doen denk ik, vooral op grote percelen, lossteken kost het meeste tijd. Al als je in 1 keer 10 meter wegmaait heb je wel aardig ruimte gelijk.
PieterA
@johndeere6230 Bij een 14 rijer moet je dan alsnog 5,5 km per uur rijden. Is dat realistisch?
+1
johndeere6230
@PieterA

Met 900 pk onder de kont wel in mijn ogen, kom je in mijn ogen eigenlijk ook maar bij 1 merk uit, dat is claas, kan zijn dat jd het inmiddels beter op de rit heeft en nh heeft voor de grotere types ook logischerwijs een grotere kooi. Vd woerd in zoelen heeft een nh fr650 met 10 rijer eraan, die fluit erover, staan wel filmpjes van op internet, dan kun je wel een hoop doen op een dag
George
Quote Reactie van @johndeere6230:
dan kun je wel een hoop doen op een dag

Ik rijd al jaren mee met maishakselen en dorsen. Maar de hakselaar is altijd groot genoeg en nooit de beperkende factor. De beperkende factor is altijd de ruimte op de erven en de silo om het vast te rijden . Aanmaaien met een 8 rijer kost eigenlijk geen extra tijd meer en hakselaars zijn tegenwoordig met snelgang ook zo op een ander perceel.
Hier in het zuiden moet je goed werken om 20 ha op een gewone dag af te doen. Halen het zelden en vaker niet dan wel. Gaat dan over mais .
johndeere6230
Quote Reactie van @George:
De beperkende factor is altijd de ruimte op de erven en de silo om het vast te rijden

Helemaal eens, probeerde ik eerder ook al uit te leggen. Alleen aangezien vd woerd voornamelijk met 3 assers rijdt verwacht ik dat op de meeste plekken er wel voldoende ruimte is, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk
+1
George
@johndeere6230
Hier rijden we 75% van de mais weg met 2 personen met 2 JD trekkers met daarachter Schuitemaker silagewagens van 45M3 inhoud. Als het verder rijden is komen de Beco kiepers erbij met 35M3 inhoud.
PieterA
@George vanuit de akkerbouw gezien kan ik dat niet zo goed begrijpen. Zijn de kosten voor logistiek rond sleufsilo's zo veel hoger als je het ruimer op zet, of zijn hakselaars zo goedkoop en ruim voldoende voorradig dat het toch niet uitmaakt hoe langzaam het gaat? Of maakt het toch niet uit met welke weersomstandigheden je op het veld bent?
TeunFendt
@PieterA Meestal zijn erven zo krap omdat het bouwblok vol zit. Dan kan je beter wat krapper erf hebben dan voeroplslag te weinig. De grote sleufsilos bouwen kan ook niet want dan begint het op den duur te broeien en te schimmelen omdat je niet genoeg voersnelheid hebt. Dan is wat langer hakselen uiteindelijk toch de beste optie.
Gerron
Quote Reactie van @TeunFendt:


@PieterA Meestal zijn erven zo krap omdat het bouwblok vol zit. Dan kan je beter wat krapper erf hebben dan voeroplslag te weinig. De grote sleufsilos bouwen kan ook niet want dan begint het op den duur te broeien en te schimmelen omdat je niet genoeg voersnelheid hebt.

Nou weet ik niet hoe het wettelijk zit met een bouwblok maar stel nou dat je aan de achterkant van de silo's een "weg" hebt op bijv. 4 meter hoogte. Dan vul je eerst de silo op de gangbare manier en daarna vul je de rest via de achterkant. Dan kan je dus dat voorste deel wat normaal schuin omhoog loopt als achterkant optimaal vullen en je eindigt dan op ongeveer 5 meter hoogte. Dan past er meer in die silo. Voordeel is ook dat je begint met uithalen op de plaats die het minst goed is aangereden dus je hebt minder last van broei.
Ik lees met verbazing wat 1 hakselaar kan op 1 dag. Als die hakselaar een probleem heeft dan staat alles stil. Als je 2 hakselaars hebt die dichtbij de silo beginnen en er heeft 1 pech dan kan je met die andere hakselaar naar een ver stuk rijden en dan draait alles nog. Behalve dan die man op de kapotte hakselaar die dan kan gaan repareren. En eventueel 1 man van het aanrijden.
Zomaar wat ideetjes.
@PieterA een hakselploeg kost tegenwoordig goed €400 per uur, maar als die 2 uur langer bezig is omdat de kuil vastrijden (te)veel tijd kost, kost dat altijd minder als een (deel van het) jaar een broeiende kuil voeren.
Broei kost gewoon veel voederwaarde en komt de opname en gezondheid van de koeien niet ten goede. Als daar nog schimmel bijkomt ben je de koeien langzaam aan het vergiftigen.
Daarom word er vaak gezegt, laat de hakselaar maar even wachten, en dat is dan niet zo raar.

Die kleinere sleufsilo’s heeft ook met voersnelheid te maken (te lage voersnelheid zorgt ook voor broei)
Zolang shovel en wagen naast elkaar kunnen rijden op de kuil, is het niet gauw een probleem. Als de shovel eraf moet, en dan pas de trekker achteruit de kuil op kan, staat de shovel gewoon te lang niks te doen.

De ruime opzet, tja. Hier is een deel van de voer opslag uit jaren 70-80. Dat is gewoon krap, kost capaciteid. Ander deel is vanaf 2000, en dat is gewoon goed voor te rijden, maar je merkt dat de machines in afgelopen 20 jaar ook flink gegroeid zijn.
In 2015 nog een silo gezet, vooruit erop en vooruit eraf, dat is super. Maar 3 andere silo’s er even in ruime opzet naast zetten is een hele kostenpost, dat doe je niet zomaar even.
Je mag er vanuit gaan dat de meeste nieuw geplaatste sleufsilo’s en kuilplaten ruim genoeg worden opgezet.

Hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb uitgelegd😅
PieterA
@ronald-deutz-fahr Zeker duidelijk genoeg. 2 uur stilstand × 400 = 800 euro per jaar. Daar kun je niet veel gekkigheid voor uithalen natuurlijk. Daar kun je een keer voor 20.000 investeren in sleufsilo's. Dat lijkt me een beetje aan de krappe kant.

Je zou ook samen met je buurman maïs kunnen telen. Bijvoorbeeld zelf 20 hectare en je buurman 10. Hakselen met 3 karren. 1 rijdt naar de buurman en 2 naar jou. Aan het eind alle kosten eerlijk verdelen. Dan moet je niet te veel gezeur hebben voor die 800 euro.
@PieterA dan ben je alsnog 2 shovels nodig, dus maak je daar weer kosten. Wij deden weleens 2 shovels, ieder een bult, en dan de wagens ook een eigen bult, dan hebben ze echt mooi de tijd! Hoef je niet per se voor te samenwerken met de buurman (akkerbouwers kunnen volgensmij beter samenwerken als koeienboeren )😅

Maar mais gaat bij de meesten (ook bij ons)
Per hectare, en we zijn tevreden met het vastrijden zoals het nu gebeurt. Mais verdeelt naar mijn idee wat sneller en gemakkelijker als gras, daar zit de winst. Meest van onze mais staat een 700 meter rijden, dus het is niet onoverkomelijk dat de hakselaar soms even moet wachten. Dat is dan in ons voordeel. Met wagen erbij stonden ze misschien bij de kuil op elkaar te wachten, zo is het altijd wat..
Gerron
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
(akkerbouwers kunnen volgensmij beter samenwerken als koeienboeren )

Boeren willen wel eens verandering. Een akkerbouwer kan dat makkelijk doen door andere teelt of meer of minder van een bepaald gewas. Hoef je alleen maar in samenwerking met een andere akkerbouwer de machines te delen.
Veeboeren moeten hun halve bedrijf omgooien bij grote veranderingen en samenwerking met een andere boer helpt dan niet echt. Bij veeboeren is er ook meer onderlinge discussie over wat de beste manier van boeren is.
+9
rommert14
@Gerron in Friesland deden wij gewoon machines delen met de buurman, als hij moest maaien pakte hij onze 6m plus trekker en zette hij zijn voorlader bij ons op het erf zodat wij konden voeren, en in ruil daarvoor kwam hij mijn vader helpen als het druk was met kuilen, hij had 60 koeien en wij 100, dus veeboeren kunnen ook prima samen werken.
+2
PieterA
@rommert14 Lijkt mij ook hoor. Je probeert een ander toch zo goed mogelijk te helpen; helemaal als je er zelf de tijd voor vrij kunt maken. Dst is nog eens gezelliger ook.
rommert14
@PieterA klopt alleen was het landwerk altijd aanpoten tussen het melken door, en lang bezig
Gerron
@rommert14 Mooi dat het bij jullie wel goed ging.
Gerron
@rommert14 Ik heb hier eens geschreven dat als een aantal boeren samenwerken met het maaien,schudden,harken,oprapen en aanrijden ze het met gezamenlijke machines beter en sneller kunnen doen,alleen niet op dezelfde dag. Het commentaar hier ging zover dat er gevraagd werd of ik de vrouw van de buurman ook deelde...
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @Gerron:
Ik heb hier eens geschreven dat als een aantal boeren samenwerken met het maaien,schudden,harken,oprapen en aanrijden ze het met gezamenlijke machines beter en sneller kunnen doen,alleen niet op dezelfde dag.

Bij ons in de buurt was ook een groepje melkveehouders van verschillende grote die allemaal zelf enkele machine hadden en samen al het gras inkuilden. Dat ging toen met 1 simpele opraapwagen en grasvork. Ze waren weken aan het inkuilen en hadden het het echt gezellig met elkaar en hebben nooit ruzie gehad. Ik weet niet of ze de uren nog opschreven en dat met elkaar verrekenden. Zal het eens navragen.

Ik heb zelf ook enkele jaren met een oom samen ingekuild, ging ook in goede harmonie maar je was weken bezig. Het leek toen altijd wel mooi weer.

Gerron
Quote Reactie van @Grasbaal:
samen al het gras inkuilden. Dat ging toen met 1 simpele opraapwagen en grasvork. Ze waren weken aan het inkuilen

Dat zal vast gezellig zijn geweest maar het is niet echt een moderne manier van inkuilen.
Wat ik toen bedoelde was dat bijv. 3 boeren elk 1 ladewagen,trekker op de bult,maaiers,schudder en hark hadden. En ze waren ongeveer op dezelfde dagen bezig. Nou zit het weer niet altijd mee maar stel je begint op dag 1 bij de boer met het droogste land en dag 4 of 5 eindig je bij boer 3. Dan kan je gezamenlijk investeren in goed maar toch niet overdreven materiaal. En dat werkt volgens mij beter dan elke boer met oud spul. Het is ook een tussenweg tussen dat oude spul en het extreem zware spul van de loonwerker.
Rokus
@Gerron en als je nou maar 2 dagen mooi weer krijgt gaat het al niet meer op! En hebben die boeren allemaal ruzie want wie mag er nu
Gerron
Quote Reactie van @Rokus:


@Gerron en als je nou maar 2 dagen mooi weer krijgt gaat het al niet meer op! En hebben die boeren allemaal ruzie want wie mag er nu

Vorig jaar heeft ook niet iedereen op hetzelfde moment de eerste snee gekuild. Maar vergelijk het eens met 3 boeren die elk met 1 ladewagen inkuilen. Ze kunnen op die dag minder verwerken dan mijn voorbeeld met 2 ladewagens dus de hele eerste snee red je toch niet in 1 dag. Dus boer 3 kan nog beslissen om niet te maaien.
+3
Rokus
@Gerron jah en dan moet er toch 1 boer 3 willen zijn die wacht met maaien! Hier zijn er meerdere die het gedaan hebben maar uiteindelijk zijn de meeste er mee gestopt door onenigheid over bijv. dat de ene netter met de spullen omgaat of de ene minder energie erin stopt bij zijn collega boeren als bij zijn eigen!
Gerron
Quote Reactie van @Rokus:
jah en dan moet er toch 1 boer 3 willen zijn die wacht met maaien!

De volgorde kan je nog van te voren bepalen. Maar de rest hangt van de mensen zelf af.
+4
Rokus
@Gerron Ben toch na het volgen van deze topic benieuwd wat jij in het dagelijks leven voor werk doet, als ik dat tenminste vragen mag?
+1
Gerron
Quote Reactie van @Rokus:


@Gerron Ben toch na het volgen van deze topic benieuwd wat jij in het dagelijks leven voor werk doet, als ik dat tenminste vragen mag?

Ik ben een keyboard warrior. Dat heb je toch al gelezen? Dus het zal wel waar zijn.
+4
Rokus
@Gerron nou jah je kwam wel over als iemand die zijn bek maar een duw geeft! Maar was een oprechte vraag die soms ook duidelijk maakt waarom iemand zo er over denkt!
+2
rommert14
@Gerron
Quote:
of ik de vrouw van de buurman ook deelde...

😂😂😂 dat commentaar kan maar van een lid zijn 😂😂😂l
Weidezicht
hobbyboer
Quote Reactie van @Gerron:
commentaar hier ging zover dat er gevraagd werd of ik de vrouw van de buurman ook deelde...

Onder het mom van gedeelde smart is halve smart?
@rommert14 word ook niet gezegd dat het niet kan. Hier jarenlang een hark met een collega gehad, altijd naar tevredenheid. Uiteindelijk door verschillende inzichten de samenwerking in goede vrede gestopt, ook niks aan het handje 👍🏻

Maar een machine delen of uitlenen is ander niveau samenwerken als bijvoorbeeld de ene heeft en opraapwagen en de ander een kuilverdeler, of jij rooit mijn aardappelen en ik combine bij jouw de tarwe. Dan werk je nouw samen en bepaal je deels elkaars kwaliteid na een jaar voor je gewas zorgen.
+2
@Gerron een akkerbouwer is vaak ook al meer gewend aan personeel als een veehouder. Waardoor acceptatie makkelijker is als het net iets anders gaat als vantevoren bedacht.

En een akkerbouwer heeft zijn aandacht volledig bij de gewassen en het oogsten bijvoorbeeld. Als je als veehouder de buurman aan het helpen ben met kuilen, en thuis kalft een koe, krijg je al wrijving.
+2
PieterA
@ronald-deutz-fahr Dat van die kalverij is wel een puntje wat steeds meer voor komt. Als je met je buurman samen werkt en je hebt beide 100 koeien dan kalft er gemiddeld elke dag 1 koe.

Akkerbouwers hebben geen koeien; maar die hebben ook vaak tussendoor wat anders. Je ziet zulke constructies ook vaak bij bedrijven met vader en zoon of meerdere broers in 1 bedrijf.

Het ging in mijn voorbeeld over een loonwerker die met groot materiaal ff in 1 dagje bij 2 boeren maïs komt hakselen. De boeren melken 's-ochtends de koeien. De boer met de 20 hectare maïs regelt dat 's-avonds zijn dochter melkt. Ze zorgen er samen voor dat hij als eerste klaar is met hakselen. Zelf gaat hij om 18:30 met een clubje mensen de kuil dicht leggen. Als dat om 20:00 een eind klaar is gaat het clubje zeilleggers naar de buurman die dan ook klaar is met melken.

Die man van de 20 hectare gooit om 20:00 nog een paar banden op de kuil, schuift nog even het voer aan. Pakt een krat bier, fietst met zijn dochter naar de buurman en samen met het clubje drinken ze om 21:00 uur nog even een pilsje.

Die dag een berg gebeurd: De boeren een hele dag bezig geweest met hun vee. Loonwerker blij want een hele dag lekker door kunnen werken met z'n dure machine en mensen. Een lagere rekening van de loonwerker. De hoeveelheid mensen die beide moeten regelen is te overzien. Gezellig dagje gehad. De volgende dag zijn beide boeren nog bezig tussendoor hun kuilen af te werken maar ze hoeven niet naar de buurman om te helpen met afdekken; want dat was gisteren al gebeurd.

In dit voorbeeld zorg je er voor dat de loonwerker goede spullen heeft voor op het land en de kuil en dat je zelf de spulletjes hebt om snel een kuil af te dekken.
Noorderling
@PieterA
Het kost bakken geld dat een loonwerker niet efficiënt werkt. Maar daar moet je wel een keer uit kunnen komen, dat paar duizend euro die naar de loonwerker gaat die dik verdient met stationair wachten kun je niet meer investeren.

Vaak gaat goede logistiek ook wel gelijk op met betere voerkwaliteit. Als het niet loopt kun je toch geen 100% strak werk afleveren, die laatste keer aanrijden wordt dan maar weer overgeslagen. Voerkwaliteit is er hier wel op vooruit gegaan met extra silo's en meer ruimte ervoor. Daarnaast is er nu ruimte voor een 2e aanrijdt combinatie waardoor de bult 100% verdicht is. Denk dat aan de voerkwaliteit kant nog meer geld te halen is dan de loonwerker even laten wachten. Maar samen is het de moeite meer dan waard.

Als de loonwerker hier elke snede een uur niet efficiënt is of eerder klaar had kunnen zijn kost me ca 2500euro per jaar. 5% voer wat ongeschikt is om melk van te maken kost me 7500euro. Hoe duurder het voer en de diesel hoe harder die kosten/ gederfde inkomsten oplopen. Je moet er alleen wel even doorheen, het is een hele investering, maar met aanpassen of veel zelf doen is er wat goedkoper dan direct alles nieuw te maken ook nog wel wat van te maken.
@Noorderling als je 5% weg moet gooien omdat het niet geschikt is valt er genoeg te verbeteren ja. Dan zit consequent de kuil niet vast, of dek je niet netjes af, of toch uitkuilen een chaos.

Hierboven heb ik onze situatie omschreven, loonwerker is er vast weleens half uurtje te lang, maar zoveel voer weggooien/uitselecteren voor pinken is echt niet aan de orde.
+1
T60401
@ronald-deutz-fahr Die 5% slaat ook helemaal nergens op. van de 20 ha 1 ha op de mestbult. 0,5% is nog te veel. Hier gaat nauwelijks wat op de mestbult en ik kan zeker niet de schuld aan de loonwerker geven. Ondanks een dik pak zand weet hier wel eens een rat de weg naar het voer te vinden. Daar heb ik dan wat afval van.
rommert14
@T60401
Quote:
Ondanks een dik pak zand weet hier wel eens een rat de weg naar het voer te vinden

Die ratten dat is een ellende, alleen bij de mais, graskuil komen ze niet aan
@rommert14 hoe gaat dat als die rat door het kleed heen vreet bij jouw?
T60401
@rommert14 mais kuil geen last van dit jaar. wel bij de graskuil om de tien meter zitten er een paar gaatjes door de plastic geknaagd. Jachtopzichter had het over wezeltjes. hebben er vangkootjes bij gehad staan met wat lekkers er in. Niet gevangen op een kat naar dan.
@T60401 kleine tip, terug was hier een topic over boerderij honden, misschien zit daar wat tussen voor je 😅
rommert14
@T60401 raar, hier is het altijd de mais
+1
huub
@T60401 dat wat je weg gooit is niet zo erg, dat wat je niet weg gooit en dus toch aan het voerhek komt is veel erger.
Noorderling
@ronald-deutz-fahr
Inclusief restvoer?
5% heb je zomaar met broei, dat is net een paar centimeter bovenop en aan de kanten. Maar wat je daarmee doet is ieder z'n keuze.

Als je lang genoeg wacht is alles op, kun je het jongvee mee plagen maar groeien daar ook niet van, maand eerder kalven is ook tijd en geld.

Bovenste bak naar jongvee wordt ook geen melk. Ik hoef niet weer terug naar rijkuilen van 8meter ipv silo's van 10meter breed en 2 hoog.

Het is geen garantie tot succes, alleen is die kans wel vele malen groter.
Quote Reactie van @Noorderling:
broei

Heb je nog last van broei, nadat je met z’n 2en aanrijd?

Hier van de grove 2e snee voor pinken op een plaat beetje afval van de kanten Indd, van voer in silo’s zit broeit er niks en gooien we bar weinig weg. En dat hoeft ook echt niet, geen bederf of ellende. En nieteens zand op de kuil.
+1
Noorderling
@ronald-deutz-fahr
Ben misschien ook wel van ene naar andere uiterste gegaan.

Op oude platen werd het vaak al gauw smal op hoogte, dat je kanten eruit reed en het midden slecht meer aan kon rijden. Ging je eigenlijk al te stijl omhoog om breedte te houden. Maissilo was ook te klein, periode in de zomer was dan toch wel spannend met broei en veel vaker problemen en ontstekingen door schimmels denk ik, die je niet direct zag.

Nu met 10meter silo's en twee combinaties er op moet het heel gek lopen dat afval is, of moet al aan ongedierte en kraaien liggen. Schuif het "restvoer" op een bult, en daar staan vaak koeien te vreten tijdens en na het voeren 😃
Quote Reactie van @mdoornekamp:
in Nederland heb je aan een hakselaar met 400 pk eigenlijk wel genoeg

Ben toch blij dat ze hier met wat meer komen. Met name deze eerste snee werd dat goed benut. Hoeft natuurlijk niet altijd op
Vol vermogen te draaien maar in dat taaie gras lijkt mij dat het wel verschil maakt…
Spuit11
@ronald-deutz-fahr Jij hebt dus nog nooit zelf gehakseld. Het moet wel allemaal door een schagt. Hoe soepel dat gaat verschilt per merk. Claas was daar altijd superieur in. Hoe dat met de nieuwere hakselaars zit weet ik niet
@Spuit11 ja, dus?
Als ik dat ding hoor kreunen vraag ik me af wat er gebeurt als die 200pk minder zou hebben.
Spuit11
@ronald-deutz-fahr Hij moet het er wel zo snel erdoor krijgen. De schacht van een JD is nauwer dan een claas. Daarom hoor je een JD kreunen ondanks meer pk's
mdoornekamp
@ronald-deutz-fahr @Spuit11 bij de buren hier vorig jaar 1e snee met een jd 8400i gehakseld. Shovel heeft de hele dag vil gas over de bult gereden om bij te houden. En bult bleef ook veren met grove gras
+1
Spuit11
@mdoornekamp Oja. De nieuwere zullen vast beter vreten. Ik praat nog over vroeger 😜
+2
hobbyboer
@ronald-deutz-fahr Dat wat je hoort zegt niet zoveel over hoeveel vermogen er word gebruikt/benut, meer over de onregelmatige invoer van het gras.
@hobbyboer dan zou dat verhaal toch net zo goed opgaan? Als die het met 600 zwaar heeft zal 400 wel te weinig zijn niet?
huub
@duitser Dat zeg ik ook niet. Er wordt getypt dat je in 24uur geen 100ha kan hakselen. Met een hakselaar van 500pk die de helft van de tijd stil staat kan dat inderdaad niet. Met een grotere hakselaar, grote stukken en voldoende wagens kan er een hoop.

Ik weet niet hoeveel de Gebr. Seegers hakselen met die FR maar wat ik er van gezien heb komt die niet goed uit de verf. Je hebt veel wagens nodig om hem aan de gang te houden, van het ene perceel naar het andere moet de aanrijbeveiling aan de bek, met neuswiel. Dat is best een gepruts en kost ff tijd. Als je dan bij het volgende stuk weer aan het hakselen bent staan er drie karren op de weg te wachten. Bij kleine percelen gaat de laatste wagen leeg mee naar het volgende perceel.
George
@huub
En bij de kuil dan? Theoretisch kan er van alles , alleen hebben we er hier de ruimte niet voor . Percelen zijn te klein , erven en silo's te krap. Aan de kuil stagneert het en is vastrijden een groot probleem.
rommert14
@George Dan kan het niet nee, dat zegt hij toch?
+5
DaanLek
@Gerron Ik heb inderdaad de eer bij dit prachtige bedrijf te mogen werken! Ik werk op het bedrijf in Duitsland waar we ongeveer 3000 koeien melken en 5000 ha land bewerken. De akker doen we met 5 man en tijdens de oogst etc komen er een aantal jongens uit Nederland en hier uit de buurt bij. Mijn werkzaamheden bestaan uit landbewerking, maïs zaaien, hakselen, maaidorser en werkplaats.

In Nederland zijn inderdaad een aantal dingen veranderd, maar ik vind het vrij treurig daar zo op de te reageren als je niet van de hoed of de rand weet. Als er ook mensen uit de buurt zijn die jou proberen uit te leggen hoe het zit wil je niet luisteren tot je eindelijk wat verder gaat kijken en snapt dat er dingen veranderd zijn. De exacte hectares daar weet ik niet precies, volgens mij hebben we de afgelopen 2 jaar daar 170ha maïs gehad. Paar jaar daarvoor was het rond de 300, maar ze zijn meer gras gaan telen. Om te suggereren dat de mensen daar niet snappen waar ze mee bezig zijn vind ik vrij triest, hoe die man dat opgebouwd heeft en op zijn leeftijd elke dag nog om 4 uur in de melkput te vinden vind ik bewonderenswaardig.

Ook over onze hakselcapaciteit wordt getwijfeld. Dat mag ook. Wij hakselen hier inderdaad 100ha maïs per 24 uur, ook bij maïs van 4 meter hoog. De reden daarvoor is denk ik dat er geen beperkende factor is. De hakselaar staat enkel stil om te tanken en messen te slijpen en de wagens kunnen altijd lossen. Enkel op afstand (30km) gaat de capaciteit terug naar 70/80ha, vanwege te weinig wagens en maïs die nog beter staat.

Met gras zitten we op de 130/140 hectare per dag en dat zijn mooie dagen van 7 tot 21 met gewoon 3 keer pauze op een dag. Ik begin om 6 uur met hakselaar schoonmaken en voorbereiden. We hakselen tussen de 1000 en 1500 ha per snede.
Gerron
Quote Reactie van @DaanLek:
In Nederland zijn inderdaad een aantal dingen veranderd, maar ik vind het vrij treurig daar zo op de te reageren als je niet van de hoed of de rand weet. Als er ook mensen uit de buurt zijn die jou proberen uit te leggen hoe het zit wil je niet luisteren tot je eindelijk wat verder gaat kijken en snapt dat er dingen veranderd zijn.

Er werd geschreven dat het bedrijf zo nieuw gebouwd was. Toen ik schreef dat de rechterstal nieuwer was werd als verklaring gegeven dat het dak vernieuwd was. Maar ik keek naar de muren en ik ben de enige geweest die heeft uitgezocht dat die rechterstal eerst een stalling was. Dus ik had gelijk. De mensen die op dat bedrijf geweest zijn waren waarschijnlijk vergeten wat er veranderd was.
Hoeveel melkkoeien zijn er nu op dat bedrijf? Is de hele eerste snee in die grote silo gegaan?
Ik heb groot respect voor deze boer voor wat hij heeft opgebouwd. Maar waarom niet gewoon bij die originele 800 melkkoeien gebleven?
Bedankt voor je reactie.
+3
DaanLek
@Gerron Ja daar had jij gelijk in. Er worden daar nu 1200 koeien gemolken ongeveer. Aard van het beestje denk ik, in Nieuwveen molken ze er 500 en toen in Groningen doorgegroeid naar 1000 en paar jaar terug nog maar een stapje gemaakt. Het is een vorm van ondernemen die je moet passen.

In Duitsland zouden ze ook nog willen groeien, maar regelgeving etc houden dat tegen.
+1
Gerron
Quote Reactie van @DaanLek:
Om te suggereren dat de mensen daar niet snappen waar ze mee bezig zijn vind ik vrij triest,

Dit heb ik helemaal niet geschreven. Ik heb ook niet geschreven dat het een akkerbouwbedrijf is geweest en dat werd mij ook verweten. En over dat muurtje schreef Noorderling "denk ik". Ik reageerde met wat ik dacht. Als hij dat "denk ik" niet had geschreven dan had ik anders gereageerd.
Edit:De eerste zin klopt niet. Ik heb inderdaad geschreven dat ze prutsen met te kleine silo's. Toen ik dat schreef had ik niet door dat zelfs de kleinste silo's daar toch nog best groot zijn. Wederom sorry daarvoor.
Gerron
@JohnDeere7serie Ja,klopt. Die was ik even vergeten. Ik heb mijn vorige reactie aangepast. Bedankt voor het corrigeren.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Gerron:
ht na het lezen van je vorige reacties. Ik reageer op wat ik zie op dat filmpje en ik probeer logisch na te denken. Vandaar mijn vragen.Jij lacht om de situatie dat het misschien wel 5 dagen heeft geduurd voor deze bult klaar was en zit te beweren dat deze boer alles zo groot wil. Kortom: Voor jou is het leedvermaak en vooral zeiken op een ander. Voor mij is het een interessante situatie waarvan ik een vermoeden heb hoe dat is gekomen. Namelijk dat dit bedrijf de overstap heeft gemaakt van gemengd naar hoofdzakelijk veeteelt.

Je krabbelt al aardig terug, hieronder nog wat geschreven onzin waarmee je je bovenstaande verhaal direct ontkracht. Het veranderd er niets van, ik hoef mn gelijk niet, maar dat je een ander in de schoenen schuift dat hij of zij onzin aan het uitkramen is, is dan wel weer jammer. Succes en stap eens in de auto, zie je wat van de wereld 😉

prikkebord.nl/topic/277130/…
prikkebord.nl/topic/277130/…
prikkebord.nl/topic/277130/…
+2
Fast Eddy
@Noorderling

Bij die wijze woorden sluit ik mij aan.
Gerron
@Noorderling Ze hebben de verbouwing van die stalling grondig aangepakt.
proflexbeton.com/2017/07/…
De originele vergunning waar de eerste bouw op is gebaseerd was voor maximaal 700 melkkoeien en 400 kalveren.
rtvnoord.nl/nieuws/85741/…
+1
Noorderling
@Gerron
Niks nieuws, waar zeg ik dat het anders zit?

Ze zitten er al langer dan sinds 2009.
Zijn er op kaal land begonnen bouwen alles in eigen beheer. De een groeit wat harder dan een ander, en achteraf zou iedereen de 2e keer anders bouwen.

Ga je ook uitzoeken hoeveel grond ze bijgekocht hebben in de tijd?
Gerron
Quote Reactie van @Noorderling:


@GerronNiks nieuws, waar zeg ik dat het anders zit?

Ik vond dit wel interessante info voor dit topic. Gewoon de historie van dit bedrijf. En om het ergens te plaatsen heb ik op jou gereageerd. Anders komt het helemaal onderaan te staan. Voor de rest ga ik niets meer uitzoeken. Het zou wel mooi zijn als Daan nog wat meer over dit bedrijf wil vertellen.
+2
Fast Eddy
@Gerron

Nu rest nog de vraag. Wat doe jij zoal in het dagelijks leven? Jouw reacties ter zijde, ik denk dat je meer begrip/respect krijgt als je wat meer over je zelf verteld. Hetzij in dit topic of bij je profiel.
+1
Gerron
Quote Reactie van @Fast Eddy:


@GerronNu rest nog de vraag. Wat doe jij zoal in het dagelijks leven? Jouw reacties ter zijde, ik denk dat je meer begrip/respect krijgt als je wat meer over je zelf verteld. Hetzij in dit topic of bij je profiel.

Vertel ik eens de waarheid en dan is het weer niet goed. 😄
GJKlaassen
@Sjon Die broeit al voor dat ie dicht is.
Albert Altena
@Noorderling Wat extra werk om een paar are uit te sparen.
Weidezicht
@Noorderling mozes hoeveel ha en koeien hebben ze daar wel niet. Is deze Straathof van oorsprong afkomstig uit Nieuwveen (Z-H)?
+1
radium45
@Weidezicht Hier in de buurt woonden ook een paar broertjes Straathof. Die waren dag en nacht met hun varkens bezig.
Fast Eddy
@Weidezicht

Ze hebben ook nog een bedrijf in Oost-Duitsland. Daar werkt ook een TF lid. Met de mais gaan gaat de eigen hakselploeg uit Duitsland naar Nederland.
Elvis
@Weidezicht waar spelt nu zit met de recycling
Weidezicht
@Elvis dat was inderdaad een boerderij van een straathof, met toen al plek voor 250? Melkkoeien. Misschien wel meer. Ben er eens in de stallen geweest toen spelt het al wat jaren had.
Leo,s vriend
@Noorderling Sorry, bij hier bedoelde ik hier in de omgeving
+5
Fast Eddy
Het rommelt aardig in het loonwerk wereldje. Hier gaan ook al twee loonbedrijven samen.
+4
casejxu
@Fast Eddy hier stopt er 1 met agrarisch loonwerk en de buurman stopt met ze koeien om volledig loonwerkertje te spelen🤷🤷
2850Johndeere6R
@casejxu Koning stopt hoorde laatst ja. En Groot springt nu in dat gat? Of is je Buurman een van Brouwer Zijp?
casejxu
@2850Johndeere6R koning stopt met agrarisch loonwerk. Dit gaat naar brouwer en zijp. Even verder op aan de middenweg stopt hij buurman met koeien om meer op de trekker te zitten met ze eigen machines
+10
Fendt926Driver
@casejxu alles,wat ik tot nu toe mee gemaakt heb als ik ergens voor loon aan het werk was dat het bijna altijd gezeur achteraf was.
Dus hier alleen nog burenhulp en als het dan niet goed is naar huis.
Hoor ook wel van loonwerk jongens dat de boeren hun nog even willen vertellen hoe en waar je de kuil vast moet rijden.
Laatst kreeg een jongen die al 6 jaar vastrijdt bij zon klant een les.
Hij zei wacht even.
Leg dat de volgende vastrijder maar uit en is naar de loods gereden.
En de baas gezegd stuur maar een ander
+3
casejxu
@Fendt926Driver zo krijg ik paar jaar terug een jongen bij ons te wikkelen die al jaren ervaring had met ons type land..... grote mond wijze neus en winkelende voort van het koppeind met een baal halverwege de akker rijden. Die heb ik dan weer weg gestuurd.
+3
langeslagdiesel
@casejxu andersom wikkelen lijkt me logischer. Zie hier ook nog steeds mensen balen laden die achterin vol zijn. Sommige,,,,,, zucht. 🙈
+2
casejxu
@langeslagdiesel heb t ook n paar weken gedaan. Altijd leuk als n veehouder zegt dat ie eindelijk iemand heeft te wikkelen die het snapt.
@Fendt926Driver die verhalen hebben altjjd 2 kanten. Als klant lasagne kuil wil maken en ze beginnen achterin 3 meter op te zetten, dan is een beetje uitleg wel op z’n plek..
+12
Fendt926Driver
@ronald-deutz-fahr zelf ook al meegemaakt dat een boer begon te zeuren om half elf s avonds wat er allemaal niet goed was aan mijn kuil verdelen en vast rijden.
Heb hem toen gezegd ik ben om 6 uur vanmorgen al begonnen en best wel moe.
Stuur mij asteblieft naar huis want jij kunt het toch beter.
En ik wil graag naar bed..
Ik wil de trekker hier wel laten..

Maar nee dat mocht niet ik moest blijven..
+1
langeslagdiesel
@Fendt926Driver sterke opmerking. Het verhaal ging waarschijnlijk verder nadat de factuur bekend was, gok ik.
+6
wim-same
@Fendt926Driver deze zeurpieten had ik ook toen ik een loonbedrijf overgenomen had van een collega die inmiddels 67 jaar was geworden, en er mee wilde stoppen. Ik heb die zeurpieten rap verteld dat ze maar een andere loonwerker moesten zoeken. Ik heb alleen maar tevreden klanten over gehouden.
langeslagdiesel
@ronald-deutz-fahr ik heb al diverse lasagne kuiltjes gemaakt. Maar ik heb nog nooit een maat baak gehad van de boer. Volgens mij als je zo goed weet hoe je het hebben wilt, kan je ook uitrekenen naar welke hoogte je gaat per in te kuilen laag. Dan heeft de aanrij piloot ook een richtlijn. Zeker als er door omstandigheden toevallig een andere piloot op de bok zit.
+1
@langeslagdiesel naar mijn weten houd een lasagnakuil in dat je over de hele lengte begint en langzaam steeds hoger gaat. En niet alsnog achterin begint, al je wat percelen met klaver hebt, of het eerst gemaaide al (te) droog is, dat je dat niet allemaal op 10 meter heb zitten maar mooi over de hele lengte?

Maargoed, lw weet hoe wij het graag willen, is ook nooit gezeur of helemaal geen gedreig dat ze naar huis gaan😂

Kost allemaal genoeg, en dan niet als klant je eigen inbreng mogen hebben hoe je het wil hebben? Of gaat het over zeikerds die zeggen ‘je moet de kant meer aanrijden’ of ‘daar zit nog een kuiltje daar moet 100kg gras heen’
+3
langeslagdiesel
@ronald-deutz-fahr ik en ik denk meerdere mensen op de kuil vragen JUIST om duidelijkheid. Maar dan wel vooraf. Niet achteraf of tijdens het werk. Dat heet, : werk voorbereiden. Dat begint met maai volgorde en eindigt met kuil volgorde. Maar ook naar welke laagdikte je wilt op welke oppervlakte van de kuil. Als je dan tussen silo wanden bezig bent van 2 meter hoog kan een op het zicht vlakke laag zomaar een hoogte verschil van 20 cm zijn. Als er richtlijnen bekend zijn kan je daar naar werken. Dus een hoogte per laag is dan heel makkelijk controleerbaar met een baak. Zeker in het donker.
+7
@langeslagdiesel ik denk dat we wel op 1 lijn zitten.
Hier is het altijd volle oppervlakte van de silo, en komen met kuilgras vaak niet ver boven de wand. Boven de wand (proberen) iets inhouden zodat de zandslurven kunnen liggen. Oktober komt daar de mais over, dus rond leggen is niet nodig.
Bijzonderheden vooraf even overleggen, en zonodig even op de hoogte houden hoeveel er nog komt. Nooit gezeur (gehad) en altjjd tevreden.

Zoals dit jaar met 1e snede (1juni) is het gewoon moeilijk van tevoren in te schatten hoeveel er komt, verdelen over 2 silo’s valt dus niet altijd mee. Hectares verdelen over kuubs van de silo’s, maar 2e silo alsnog iets voller. Ook zelf nog mee helpen vastrijden, met de boodschap, als ik niks toevoeg of ik de weg rij, gelijk zeggen.

Als tussentijds situatie verandert of iets niet naar helemaal wens gaat, nooit problemen mee gehad en altjjd goed overleg. Snap niet dat daar (hier op tf) zo krampachtig over gedaan word. Of het zijn altjjd dezelfde die zeiken, of het gaat nergens over, maar ieder moet toch openstaan voor kritiek of verbetering?
+6
Noorderling
@ronald-deutz-fahr
Het is de toon die de muziek maakt.
Vragen kan altijd, en als ze een goede reden hebben om het anders te doen is dat prima.

Ondanks de prijs houden de loonwerkers met goed personeel en correcte planning toch altijd werk, en kunnen beunhazen het uiteindelijk niet altijd waar maken, of geld is erdoor of beloftes worden niet nagekomen.
@Noorderling exact. En wat is duur, als alles gewoon soepel loopt, en er capaciteid gedraaid wordt?
met Watvoor iets rijd je zelf mee op de kuil? Heb je iemand anders die harkt, of is dat voor die tijd al klaar?
Noorderling
@ronald-deutz-fahr
Harken meestal al klaar en sochtends kuilen, is er vaak nog wel plek, weet je precies hoe laat ze er zijn en alles koel in de bult, voor met melken plastic er weer op, bevalt me prima.

Hang een trekker vol gewichten of shovel erbij op. Net even hoe het loopt en watvoor gras het is.
Zijn dan vaak ook wel met 2 of 3, koeien gaat door, kanten direct bijwerken, aanrijden en soms nog paar uurtjes harken.
Quote Reactie van @Noorderling:
koel in de bult, voor met melken plastic er weer op

Hier meestal ook, bevalt prima! Ook gelijk aandachtig netjes afdekken, ipv savonds in het donder prutsen

Aha, niet heel spannend dus. Indd moet je net ff mensen hebben, maar heb het idee dat jij wat wat bedrijfs omvang heb, dus dan is er wel volk 👌🏻
+2
oanejorrit12
@ronald-deutz-fahr geef hier vaak op t laatst van kuilen aan dat ie wel iets ronder of zo houden mag. En als bult bijna vol is dan dat de achterkant wel voller mag en boven op wat minder. Verder over het resultaat altijd te vreden, zn bult chauffeur kan het ook niet precies weten hoe je het in het hoofd hebt. En volgens mij is het ook wel normaal om aan te geven lijkt me?
De man afzijken dat ie het niet goed doet is iets compleet anders
+1
@oanejorrit12
Precies, je mag er gewoon vanuit gaan dat iedereen z’n best doet.
Maar er word hier gedaan of de boer er niks van mag vinden of zeggen, want ‘dan gaan we naar huis’
+1
oanejorrit12
@ronald-deutz-fahr Klopt. Zeg ook niet dat die het verkeerd doet, alleen als ie achter nog iets voller kan omdat ze op laatst toch achteruit erop moeten dan hoeft ie bovenop ook niet onnodig hoog. Is ook kwestie van achterop meer legen en even met wat gang bovenover en klaar. Kleine moeite voor hun en er zelf een half jaar plezier van

Probeer hier ook altijd ochtends 7 uur te hakselen. Zijn ze rond de middag klaar. Mooi de hele middag om goed de bulten af te dekken. In het donker is ook niks waard. En rij nu elke bult ook even een half uurtje na. Dat doe je avonds laat ook niet zo lang
johndeere6230
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Maar er word hier gedaan of de boer er niks van mag vinden of zeggen, want ‘dan gaan we naar huis’

Waarschijnlijk worden de "ergste" verhalen hier ook verteld, over het algemeen hebben boeren vaak weinig te klagen, uitzonderingen daar gelaten, maar die klanten zijn bij geen enkele loonwerker geliefd/ tevreden en komen zichzelf vroeg of laat een keer tegen.

Zit hier in de buurt ook een loonwerker, paar jaar geleden begonnen met agrarisch loonwerk, alles willen hebben en overal onder de prijs door duiken, nu paar jaar verder personeel begint te lopen en krijgt het werk maar slecht af, geregeld onervaren jongens op machines waar je wel wat ervaring voor nodig bent, weet niet of je daar gelukkig mee moet zijn, zowel als loonwerker, als als klant. Dan begrijp ik als klant ook wel dat de maat een keer vol zit, zeker als het keer op keer gebeurt en, in het geval van kuilen, wel over een groot aandeel van je kostprijs hebt, mislukt de kuil kun je hoop extra kosten gaan maken, in de zin van aankoop van ruw/krachtvoer.
Noorderling
@langeslagdiesel
Exact, en zaakjes voorelkaar maken dat iemand de rijd heeft om strak werk te maken, in plaats van dat het een slagveld wordt zodat niemand stil staat. Want dan ligt het ook opeens aan jou. Boer helpt aanrijden en je hebt de tijd om puntjes op de I te zetten.

Moet soms tussendoor ook even voeren, na een half uur loopt het al niet meer. Geen tijd om achterkant en hoeken op te zetten, bult minder vlak, oprit minder vast waardoor trekkers sneller slippen en niet boven komen. Dan ben je gewoon verloren.

Als je niet de kans krijgt goed werk af te leveren wordt het lastig. 80% heb jezelf in de hand. Daarnaast je altijd netjes opstellen, dat rendeert vroeg of laat altijd wel weer als ze je een keer uit de brand helpen. Als je dit artikel leest is het een zichzelf verergerde toestand geworden waarbij de last op minder schouders kwam. Kom daar maar weer eens uit..
+1
radium45
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
En de baas gezegd stuur maar een ander

Ook lekker handig, zadel de baas er maar weer mee op. Als hij zo mondig was, dan loste hij het conflict zelf op met die boer.
JD 6110
@casejxu ja van die inbrekers die goedkoop onder de prijs van de loonwerkers gaan zitten.. maar geen probleem die vallen vanzelf wel om.👍
tone29
@JD 6110 hier in de buurt totaal geen last van toch🤪😅🤭
JD 6110
@tone29 ik heb er geen last van.. 😂 zolang ik mijn salaris nog krijg 👍
tone29
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @JD 6110:
goedkoop onder de prijs van de loonwerkers gaan zitten.

Vaak ook nog met de door jou ingeruilde machines.
Dus jij (jullie) een duure nieuwe wagen.
En die cowboys met jou oude wagen gaan 35 euro per uur onder jullie tarief door
+2
wim-same
@Fendt926Driver Maar zo;n wagen is niet voor niets ingeruild Huub. Na X aantal draaiuren komen de kosten vanzelf.
JD 6110
@Fendt926Driver yes... die zijn er.
Porky
@casejxu oké, dus die gaat oud ijzer sparen?
Ruben-Wind
@Fast Eddy samen of overgenomen?
+3
Fast Eddy
@Ruben-Wind

De een zegt dit en de ander zegt dat. Pas als de plek waar de werkplaats is en de definitieve naam bekend is weet je het zeker. Maar ik heb wel een vermoeden. En een grote mest uitrijder is ook gestopt.
+5
Jan mf6465
De tarieven in het agrarisch loonwerk zijn volgens mij ook veel te laag in verhouding met de kosten. Voor een boer lijkt het duur maar als je alles telt weet je ook dat een loonbedrijf zijn brood zuur verdiend. In andere sectoren word een machine veel eerder terug verdiend dan bij een loonwerker. Een maaidorser bijvoorbeeld werkt maar 3weken op een jaar, als ze niet een paar oudere afgeschreven maaidorsers erbij hebben wat de nieuwe helpen afbetalen krijgen ze die nooit terug verdiend.
+3
deufi
@Jan mf6465 Dat is toch vaak. Om te betalen is het vaak te duur, en om te krijgen vaak te weinig. Komt gewoon om dat de marges gewoon te dun zijn en er sector breed te weinig verdiend wordt.
+1
Husqvarna
@Jan mf6465
Alles word duur, en de marges voor de melkveehouder worden ook niet beter, maar ik zie hier wel een kentering, de tijd van koeien op stal en alles maaien maaien maaien is voorbij, zie overal weer meer weidegang en ook wel stalvoeren. Bevalt hier ook beter, eerder was ik zo een heeele dag aan het maaien, nu nog een middagje, en 1 kuilplaat staat gewoon leeg..
boerontour
Quote Reactie van @Jan mf6465:
@Siete Nu denk ik wel dat het ook nog wel iets verschil maakt of dat je als personeel werkzaam

Alles wat over straat rolt is relatief slecht aan verdient, veelal iets met status, wat iedereen wil doen en hebben
+1
radium45
@boerontour een loonwerker vertelde mij al eens, alles wat op assen vervoert moet worden kost geld. Tenzij alles op de assen van mijn wagens geladen wordt. Gelul natuurlijk maar er zit wel een kern van waarheid in. Ik doe ook bepaalde werkzaamheden waarbij het transport meer kost per uur dan het tarief per uur is van de machine die ik vervoer.
+3
DualPower
Hier zie je ook wel 'opportunistische veehouders' die knappe machines aanschaffen en er wat loonwerk bij gaan doen. Dan ben je er niet geheel afhankelijk van, dus kan het goedkoper dan een loonwerker die alles ermee moet verdienen. Ik denk dat het in de toekomst vaker zo gaat, ook bijv. boeren die samen machines aanschaffen. Het huidige concept van loonwerkers is nu al martelen; in de arbeidspieken moet alles tegelijk en de tarieven moeten wel omhoog om het rendabel te houden, tot ongenoegen van de boer. Met het alsmaar dalende aantal boeren kan dat geen stand houden (en we zien het al gebeuren, de één na de ander trekt de stekker eruit).
TeunFendt
@DualPower En de boer die de loonwerkboer laat inkuilen zit met de gebakken peren wanneer de loonwerkboer zelf ook moet inkuilen en dus dan altijd pas op de 2e plek staat.
+1
Husqvarna
@DualPower
Hier in Drenthe heb je ook overal werktuigverenigingen, maar zie dat niet altijd als een bedreiging voor de loonwerker, die huurt daar ook machines, ik kan zelf de frees gaan huren maar als ik geen tijd heb laat ik het toch door hun doen, zij hoeven zo ook niet de zoveelste dure machine aan te schaffen. 20km verderop is er een met 3 harken, maïszaaimachines, injecteur etc. Regelmatig nieuwe machines en huurtarieven schrik je ook niet van.
+2
Fast Eddy
@Husqvarna

Zo is het maar net. Als je iemand die buiten Drenthe woont probeert uit te leggen wat een Boermarke inhoud, kijken ze je met grote ogen aan.
Weidezicht
@Fast Eddy probeer het eens?
Fast Eddy
@Weidezicht

Als boer heb je grond. Als jager ben je grond nodig om op te jagen. De Boermarke verhuurt de jachtgronden van de boeren aan de jagers. Met het geld wat dat oplevert worden machines gekocht en onderhouden. In veel gevallen gaat het om eenvoudige machines die je niet zo vaak gebruikt.
+2
weurding
@Fast Eddy de boermarkes zijn van oudsher een soort (voorloper van) kleine coöperaties die in een ver verleden met elkaar hun producten kochten en verkochten. Hadden een vrij hoog aanzien en waren zelfs gemachtigd mensen uit hun dorp te verbannen, de volmachten
+2
Fast Eddy
@weurding

Ik weet het. In onze wijk zijn veel straten vernoemt naar rechtspraak van vroeger. De dingspil, kerspel, drosten, etstoel, bannerschulte enz enz.
+1
weurding
@Fast Eddy probeer het ook beetje naar anderen uit te leggen
+2
wim-same
@weurding @Fast Eddy Bij ons vroeger ook een Coöperatie die veevoeder maakte, en tevens loonwerk deed. Maar ook werktuigen verhuurden. Helaas nu niet meer. Mijn opa was daar bedrijfsleider.
+1
Weidezicht
@Fast Eddy zo, nou daar had ik geen idee van..hier heb je dat totaal niet. Zelfs boeren die samen een machine kopen zie je hier niet. Al denk ik dat een hoop loonwerktarieven hier lager liggen dan in de overige delen van het land. Barst hier van de loonwerkers. En maar weinig die een compleet pakket hebben (het is hier veelal grasland). En allemaal draaien ze jaarrond in de (wegen)bouw en groenvoorziening. Grasbouw is veelal na 16 uur werk, op de drukste dagen van het jaar na.
+1
weurding
@Fast Eddy niet alle boermarke zijn als die in ruinelwold, hier hebben we maar een bescheiden aantal werktuigen, alleen die land hebben binnen jachtveld van boermarke mogen het gebruiken
+1
Fast Eddy
@weurding

Zo werkt het bij ons ook. Al kan je ook bij buur boermarken machines huren.
+1
Husqvarna
@weurding
Dat is volgens mij in Wittelte ook zo, maar in Wapse maakt het allemaal niks uit, is nu ook een grote nieuwe spuitplaats en omspoelbakken/filters voor spuitmachines, zat wel wat subsidie op maar om het rendabel te houden zal er toch genoeg gebruikt van maken.
SJB533
@Husqvarna
Koekange of Ruinerwold? 🤔
+2
NH-Ford
@Husqvarna Maar het is weer wat anders als leden van de werktuigvereniging gaat loonwerken met machines van de vereniging....
stannetje96
@NH-Ford 😂😂 das helemaal mooie flikkerij
+1
Husqvarna
@NH-Ford
In principe maakt dat niet uit toch, als ze de hectares netjes opgeven, netjes met de machine omgaan, het doel is samen machines te kopen en meer rendabel maken, hoe meer hectares hoe beter dan .. Wat dan wel gebeurt is iemand lid af gemaakt toen ie reclame ging maken voor doorzaaien met de machine van de WTV, maar het sporadisch gebruik vind men prima. Ik wou ook wel eens de frees huren en die was dan al 5 dagen verhuurt aan 1 bollenboer, dat is natuurlijk wel volgens de regels maar ze brachten de machine ook nog eens een dag later terug.
vedder
Ze hebben mooie bandenrollen voor de trekkertrek
+1
bio boer
Als ze allemaal zo gaan denken moeten we zelf weer aandebak 😁
Deutz fahr 5206
Komt dat door het nieuwe trekkerrijbewijs ?

Gaan ze die tot overlaadwagen. omgebouwde dumper op rupsen ook weg doen ?

Gaan ze alle machines voor gras en mais oogst ook verkopen ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's loonbedrijf koonstra , loonbedrijf en Agrarisch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
303
DEELNEMERS
71
WEERGAVES
23.038