Gelauwerde ecoboer: ‘Het klopt gewoon niet. Weet je hoeveel wij importeren aan voer, melkpoeder, chemicaliën?’

Geen krachtvoer en kunstmest van buiten, nul chemicaliën, amper antibiotica. Nooit een melkwagen van FrieslandCampina op het erf. Het boerenbedrijf van John Arink aan de Gasveldsedijk in Lievelde is vanaf 1996 volledig biologisch.

Deel dit topic

Reacties

Ton_Deere
Als er meer vraag was naar biologisch zou er nu veel meer biologisch zijn. maar het grootste deel van het volk wilt gewoon niet altijd de hoofdprijs betalen. ik weet ook zeker dat zonder alle subsidie die bioboer niet lang meer boert.
ik wil ook wel zonder kunstmest boeren maar dan wil ik wel alles zelf mogen uitrijden zonder limieten. geen kunstmest ontkom je niet aan. want dan hou je je grond niet vruchtbaar en is je opbrengst gewoon veel te laag.

als er geen gangbare boer meer zou zijn zou er overal ter wereld gewoon honger zijn.
Porky
@Ton_Deere klopt helemaal, hier in omgeving ook een bio boer, allemaal geweldig en goed als je het hoort v hem ,maar moet er elk jaar een dikke 30 ha bij huren om aan voer te komen, Eén grote tering zooi aan onkruid in het land , wat dan gekuild word en in de menig voer wagen gaat, niet één koe te vinden die ook maar een "korstje" vlees heeft, en altijd koeien waar de stront van afloopt alsof ze aan de diarree zijn , nou " geweldig " mensen , "leve" de bio koe, schandalig is het, dat is nou dieren mishandeling.
+4
bio boer
@Porky dat heeft niks met bio temaken die zie je regulier net zo goed
+1
cjw73
@Porky heb hier naast mij ook 1 zitten, maar alles wat jij benoemd zie ik hier absoluut niet. Ja land hebben ze veel nodig maar dat komt omdat er geen kunstmest op komt maar verder is het bij buur top hoor.
Porky
@cjw73 dat kan zijn ,weet niet hoeveel koeien die man houd, die ik hier benoem dik 200, er zijn ook manieren om je onkruid toch beetje te beteugelen, maar hier word het een grote bende van hardijzer/ distels enz, dan regelmatig de bagger spuit dr over, je dan wil het wel, als de koe loopt te weiden vreet ie dat niet op ,maar als er gemaait word gaat alles mee, en later in de meng voer wagen, nou denk erom dat ze lekker schijten van die smerige hardijzer troep.
+18
HenkK
Dat de man overtuigd is van ZIJN werkwijze; prima. Toch wel jammer dat dit soort bedrijven zich altijd afzetten tegen de anders werkende/denkende!
j h p
@HenkK Wat zou zijn resultaat zijn zonder het bestaan van gangbaar?
Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden.
bio boer
@j h p niet anders toch dan was er ook geen regulier aanbod voor de super was voetsel 30% of 50% duurder dan nu 🤷‍♂️
+1
Ton_Deere
@HenkK prima dat hij dat doet. Maar hij moet niet gaan verkondigen alsof alles wat we importen onnodig is. en waar zouden ze toch met alle rest producten heen moeten die overblijven in de gehele voedsel industrie. als iedereen biologisch is blijft er over.
inprecipe is een gangbaar bedrijf eerder bij kringloop landbouw dan een biologische boer. dit komt doordat biologisch alleen producten uitvoert en geen producten invoert. dit zorgt er mede voor dat je grond onvruchtbaar(der) word.
bio boer
@Ton_Deere rest producten gaan bij bio ook naar vee alleen is dat er weinig er wordt bio weinig industrieel geproduceerd er is geen grote bierbrouwer die biologische bier brouwen hier zit wel kleine bierbrouwer die bio bier maakt alleen heb je dan auto aanhager vol per maand 🤣 er is ook geen suiker fabriek in nederland meer die biologische bieten verwerkt zo paar voorbeelden
Wat er wel is in kleine hoeveelheden suikermais resten
Voer aardappelen
Rooiebieten pulp
Sojaborstel bijvoorbeeld
+2
Noorderling
@bio boer
Zou je de markt liever strenger hebben zoals het nieuwe bio voorstel is?

Zoals het nu is, is bio stro niet verplicht. Doordat er daardoor geen vraag naar biostro is, ontstaat er ook geen markt voor bio graan en stapt er niemand in die teelt.

Hetzelfde geld voor mest, omdat 30% gangbare mest nog aangevoerd mag worden, krijgt bio veehouderij geen impuls door een mestsaldo omdat het gangbaar wel te krijgen is.

Er wordt bio rietsuiker geïmporteerd waardoor suikerbieten niet van de grond komt, en daarmee geen perspulp. Fabriek zou eerste week campagneweek prima bio kunnen draaien zonder risico.

Zonder het een, komt het ander ook niet. Ik denk dat wanneer men consequent is, de bio sector sterker wordt en meer samenwerking tussen vee en akkerbouw.
bio boer
@Noorderling dat mag van mij prima zou uit de voeten kunnen met bio stro alle potstallen strooi ik al op met bio stro alleen gemalen stro in de boxen is regulier en wie weet is saldo van bio granen wel better idd en alleen bio mest bio drijfmest afvoer kost ook gewoon geld op dit moment en bieten pulp zou mij in de herfst wel passen bij het gras
Jean-PierreK
@bio boer, hier vlakbij zit een vrij grote stroopfabriek (Canisius) die ook biologische stroop maakt. Het lastige bij zo'n fabriek is dat ze als ze de pulp bio willen afzetten dat dat goed geborgd wordt. Omdat het een kleinere stroom in een fabriek met slechts een productielijn is dat ingewikkeld.

Ook de Gulpener bierbrouwerij heeft ook biologisch bier en dus borstel. De Gulpener koopt alle ingrediënten echter in binnen bepaalde straal van de brouwerij en zet de borstel ook binnen die straal af.
Johannushoeve cv
@bio boer vroeger werdt er wel biologische suikerbieten geteeld en deze werdt als eerste verwerkt. Hoe het nu isweet ik niet meer .
bio boer
@Johannushoeve cv daar zijn ze mee gestopt in Duitsland nog wel in nederland wordt geen biologische suiker meer geproduceerd
+2
cornelissen
Quote Reactie van @HenkK:
Toch wel jammer dat dit soort bedrijven zich altijd afzetten tegen de anders werkende/denkende!

Niet allemaal, maar deze man wel en dat siert hem niet.
+4
huub
@cornelissen deze man zegt zich af tegen alles wat gangbaar is, heeft ook samen met een milieuclub bezwaar gemaakt tegen de bouw van een nieuwe kalverstal in de buurt. Zonder succes overigens.
diekman
@huub Laat hij eerst de buurt maar te vriend houden. Dat is al een hele opgave.
Bartlehiemboer
@HenkK Hebt u gelijk in maar ik, bioboer zie, lees het andersom ook (veel) Zelf heb ik er geen mening over. We moeten ons allemaal aan de regels houden die bij je bedrijf passen. Dus ik ga er van uit, wat toegestaan is goed doorgedacht is. Wie ben ik dan om met het vingertje te wijzen. Denk wel dat de regels deze kabinetsperiode flink aangescherpt gaat worden met D66 aan het roer. Rutte loopt er wat achter aan en CDA is de boeren al lang kwijt. Cu doet alleen maar wat ze gevraagd wordt links of rechts
+4
grös
@Bartlehiemboer
Ja daar hou ik ook niet van, of wijzen naar een andere sector, gelukkig doen de meeste collega's daar ook niet aan. Ik volg ook veel van wat de bio-(dynamische) boeren doen want vermindering van anitbioticagebruik en kunstmest daar zijn zij toch de pioniers in.
En profileren mag ook best, maar ik denk dat dat absoluut niet ten koste van een ander hoeft.
bio boer
@HenkK dat of zetten ben ik ook niet van alles heeft reden waarom het zo wordt gedaan meestal is dat economische reden er zijn ook genoeg die weer afzetten tegen bio 🤷‍♂️ van bio kun je soms wat zeggen en regulier net zo ook ik heb wel eens wat mis kom ik daar met de tijd achter
Noorderling
Brandstof? Stroom? Bouwmaterialen, plastics?
Het valt niet mee consequent te zijn.
+1
Leo,s vriend
@Noorderling Hij voert grote hoeveelheden maaisel van NM aan uit nabijgelegen Korenburgerveen, elders schreef hij dat hij geen aanvoer van meststoffen had, nou.........
Aantal jaren geleden eens geweest, toen strooide hij Spaans stro.
demelkboer
Tis of kunst mest en gewasbescherming importeren of voedsel importeren. Keuzes maken
demelkboer
Tis of kunst mest en gewasbescherming importeren of voedsel importeren. Keuzes maken
+1
T60401
@demelkboer De werkwijze die deze boer heeft houdt ook geen stand. Het is roofbouw wat ze plegen. Jaarlijks gaat er een 250 a 300 duizend liter melk en een 80000 kilo vlees van de dam. Daar komt niets voor terug. dat houdt een keer op.
+1
Herbert
@T60401 80000 kg vlees uit zo'n bedrijfsvoering? Ik denk dat een kwart ervan al hoog aangehouden is. 10 koeien per jaar x300 en 50 mestkalveren x 300
T60401
@Herbert stond in een andere topic een filmpje daar werd vertelt 50 melkkoeien. per afgeleverde liter melk 0,3 kg vlees. Al de klaveren blijven op het bedrijf en worden afgemest. Aan de hand van deze gegevens heb ik de kg melk en vlees geschat.
Herbert
@T60401 80000 door 400kg is 200 slachtrunderen per jaar, dat ga je dus niet redden met 50 melkkoeien, paar varkens en 120 stuks jongvee
+1
Jean-PierreK
@T60401 & @Herbert, 50 koeien geven zo'n 50 levende kalveren per jaar. Dus er kunnen 50 runderen per jaar verkocht worden. Stel dat het geslacht gewicht gemiddeld 400 kg is, dan kom je op 20.000 kg. Als Arink's berekening klopt dat 0,3 kg vlees bij 1 liter melk hoort, dan verkoopt hij zo'n 70.000 kg melk per jaar...
Jean-PierreK
@T60401, ik heb het filmpje nog eens teruggeluisterd; Arink zegt niet dat hij 0,3 kg rundvlees per liter melk heeft. Hij zegt 30 gram, dat is 0,03 kg per liter. Dat maakt de berekening heel anders...
T60401
@Jean-PierreK O dan zal ik het wel verkeerd gehoord hebben. Kan het filmpje niet meer gevonden krijgen. Maar de kg vlees en melk doen niets af aan mijn eerste opmerking dat het een uitmergel beleid is. Er gaat alleen maar weg en komt niets terug. Denk dan niet alleen aan N P en K maar ook aan spoorelementen.
bio boer
@T60401 dat is met de akkerbouw in gebieden met weinig vee het zelfde daar trekken wij nu ons vee voer weg en houden de mest zelf is ook geen wenselijke situatie alleen zorg je er voor dat jou grond rijk blijft de akkerbouwer zoekt het maar uit
Jean-PierreK
Jean-PierreK
@Jean-PierreK, als ik opnieuw reken met 0,03 kg vlees per liter melk en een geslacht gewicht van 350 kg per rund waarvan 70 kg botten. Dan kom ik op zo'n 9.300 kg melk per koe per jaar.
demelkboer
@T60401 is wel recht te rekenen maar dan moet de burger bij jou op de hurken in de wei gaan zitten. De mens is de "missing link" in kringloop landbouw
Ton_Deere
Wat ook mooi is is dat iedereen in den haag naar kringloop landbouw wilt. maar volgensmij is de gehele wereld al een kringloop in mijn optiek...
volgensmij alle dier en voedsel ketens bijmekaar kom je weer uit op 0(nul) evenals koolstof. er kan nooit meer co2 de lucht in komen dan dat er al een keer is vast gelegd. Het komt niet vanuit nix en het blijft ook binnen in de kringloop van de aarde( het komt tenslotte niet in het helal of het niets)
Van-Epscheuten
@Ton_Deere klop exact, maar dat wil niet zeggen dat er nog een leefbaar klimaat mogelijk is, als alle koolstof in de atmosfeer hangt, ipv in steenkool/olie etc..
Ton_Deere
@Van-Epscheuten zou ik niet weten hoe het een paar miljoen jaar terug was...
Gerron
@Ton_Deere "er kan nooit meer co2 de lucht in komen dan dat er al een keer is vast gelegd. Het komt niet vanuit nix en het blijft ook binnen in de kringloop van de aarde( het komt tenslotte niet in het helal of het niets)"
Tijdens het begin van leven op aarde was er al een atmosfeer met stikstof,zuurstof,co2 en andere gassen. Zonder die atmosfeer wil er niets groeien. Zie als voorbeeld de maan.
bio boer
Van bijna alle minneralen die wij kwijt raken belanden in zee/oceaan zouden we ze daar niet terug kunnen winnen ?
Gerron
@bio boer
"Van bijna alle minneralen die wij kwijt raken belanden in zee/oceaan zouden we ze daar niet terug kunnen winnen ?"
Dan kan je beter met het zoete water extra beregenen voordat het in de zee zout wordt.
bio boer
@Gerron ik weet niet wat er mogelijk is is wel een dilemma voor de toekomst alle vruchtbare grond op aarde zijn we aan het uitmergelen dat gaat steets sneller door de hogere productie per ha de fosfaat strooien we masaal bij uit de mijnen van Marokko dat houden we nog wel even vol maar hoe lang nog 1 of 2 generaties dan hebben we de groote geconcentreerde fosfaat bronnen opgemaakt en veerdeeld over de hele wereld en de zeeën en de wereld bewolking blijft maar groeien dat kan alleen maar fout gaan volgens mij wat als Marokko stopt met leveren ? Dan de andere elementen in de bodem we voeren telks beetje af bij elke oogst we leven nu op de pof van de oude bodemvooraad
Veel vragen weinig antwoorden
bio boer
@bio boer is net als fosille energie bronnen die jagen we er in korte tijd door het ontstaan er van heeft heelang geduurd we putten de aarde uit in 200 jaar
Noorderling
@bio boer
De wal keert het schip wel, door schaarste wordt iets duur, en vind men wel alternatieven.
bio boer
@Noorderling of er breekt oorlog uit door schaarste aan eten en energie gaat steets sneller de verkeerde kant op de energie consumtie groeit sneller dan dan de groei van duurzame energie wereld wijt ben nog jong ben benieuwd war er allemaal gaat komen iemand die nu 100 jaar is heeft ook hele verandering meegemaakt
Gerron
Quote Reactie van @bio boer:
we leven nu op de pof van de oude bodemvooraad

Dat geldt voor het zoet water dus ook.
bio boer
@Gerron worden de vooraden zoet water kleiner ? Daar heb ik geen zicht op maar dat de aarde uitgeput raakt geloof ik wel als ze zo duurgaan meschien ook best snel
+1
Gerron
@bio boer "worden de vooraden zoet water kleiner ?"
Over de hele wereld worden ondergrondse waterbuffers opgepompt en niet voldoende aangevuld.
Gerron
@bio boer Vroeger,ja echt vroeger! Wist men dat je spaarzaam met water om moet gaan:
+1
Van-Epscheuten
@bio boer vis eten? 🙂
bio boer
@Van-Epscheuten in kippen voer zit al vismeel 😇
Van-Epscheuten
@bio boer overigens klopt het precies wat je zegt. Daar moeten we het weg halen in de toekomst
j h p
@bio boer Voor de kust van Afrika ligt een hele mooie voorraad fosfaat, maar mag niet gewonnen worden door de milieu en natuur clubs.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
bijna alle minneralen die wij kwijt raken belanden in zee/oceaan

Onzin. We hebben te maken met omzettingen, al eerder uitgelegd op deze site. Omdat men deze processen niet meetelt en er heel andere uitkomsten uit hun theorieën komen die ze niet kunnen verklaren, heeft men dat opgelost door te stellen "die zijn naar het grondwater gezakt/ uitgespoeld". Een staaltje "wetenschap" waar men zich heel erg voor moet schamen.
grös
@kanniewaarzijn
Natrium is ook een mineraal, waarom denk je dat zee zo zout is?
Waarom zou men zeezout maken, zit vol met mineralen, als we straks weer 80kg zuiver stikstof strooien, hoeveel denk je dat er uit spoelt/wegwaait en hoeveel er daadwerkelijk door de plant opgenomen word? Denk er eens over na, het is ook nog zo de Sahara bemest het Amazonegebied, hoe dat kan dat rooie zand wat we hier ook wel eens vinden, zit nog vol mineralen?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @grös:
hoeveel denk je dat er uit spoelt/wegwaait

Omzettingen!!! (Geldt ook voor natrium)
Clickerdeclick
Ik ben benieuwd hoe de beste man zijn melktank reinigt zonder chemicaliën.
bio boer
@Clickerdeclick met soda 😁
bio boer
@bio boer of daar spoelde mijn vader altijd de melk installatie mee schepje sada in de spoelbak toen de 25kg zakken er niet meer waren bij de levrancier over op reinegings middel
labella
@Clickerdeclick hittereiniging misschien?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkpoeder , frieslandcampina en antibiotica geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!