‘Dunne mest bij kalf is niet altijd diarree’

Meer dan de helft van de kalveren op melkveebedrijven krijgt te maken met diarree en de helft van de kalversterfte is gerelateerd aan diarree. Een goede diagnose bij kalverdiarree is belangrijk voor een gerichte en effectieve behandeling. Waar liggen aandachts- en verbeterpunten?

Deel dit topic

Reacties

Hans van Bergen
Gebruik Bi pil lees ik nie. Verder zal een kalf wat niet uit de emmer drinkt maar uit de speenemmer, geen water gaan drinken ineens uit een emmer en overstappen tijdens ziekte liek mien nie een goeie keuze
+1
BoerBart
@Hans van Bergen
Dat je water niet in een speenemmer moet geven, is een goed advies. Dit gaat niet om het diarree kalf, het diarreekalf moet gewoon voldoende Elektrolietenvocht binnenkrijgen. Dat geef je uiteraard met een speenemmer en hoogstwaarschijnlijk zul je een speenfles(met grote opening) moeten gebruiken om zeker Elektrolietenvocht (geen water) erin te krijgen.
j h p
@Hans van Bergen Het ene jaar gaat de biopect over de datum, het andere jaar is het constant op, kalveren ook eens op een andere plek huisvesten, ik begin bij beginnende diaree/dunne mest/ verkeerde kleur met half water/half melk en een schepje biopect, het schijnt niet de manier te zijn zoals het moet maar werkt hier best wel heel goed.
Het beste is denk ik, goede weerstand, zo laag mogelijke infectie druk, constante voeding, constant klimaat, maar dat lukt lang niet altijd.
Hans van Bergen
Maar praten over kalververzorging is niet hip. Niemand reageert
BoerBart
@Hans van Bergen Gebruik jij een Muesli achtige brokjesmix om het kalf sneller aan de brok te krijgen? Of is deze hype over? Ik lees daar nergens meer iets over.
Elvis
@BoerBart wij geven ze 8mm brok. Beginnen ze al snel aan, wel met water in schaal er naast
BoerBart
@Elvis Hier ook, vooral in de zomer drinken ze veel. Nu bijna niks, maar na 10 dagen gaan ze in de poederautomaat-groep en dan heb je er geen omkijken meer naar.
bio boer
@BoerBart water is idd goed voor ze als er kalf toch wat mankeert kies ik er voor als het even kan melk doorvoeren dan ook 2x daags water geven tussen de midag en met aflichten zijn ze er zo bij op die méthode gaan gebruiken toen ik last had van colie water en nog eens water is dan beste medicijn naast de melkvoeding
+1
BoerBart
@bio boer ipv water kun je er natuurlijk ook beetje elektrolytenmix erbij indoen.
Altijd goed, je spoelt het kalf van binnen schoon en laat de osmose ( zo heet dat geloof ik) weer de goede kant opgaan. Dus voedingsstoffen in de bloedbaan ipv eruit( uitdrogen).
+1
bio boer
@BoerBart oja als kalf wat mankeert doe ik er benvital door doe al 2jaar met zelfde emmertje 😎
bio boer
@BoerBart geef ze hooi op dag 1 en er zijn kalveren beginnen er dan al aan tepuizelen op 14 dagen vreten ze volle bekken hooi mooi hooi 2e snede productie land is nog mooi groen uit pak zonder stof 👍
+1
j h p
@Hans van Bergen Allemaal druk met de kalveren. 😂
aldert
Wij beginnen vanaf dag 1 met een voorbehoedende homeopatische coctail en dat krijgen ze dan gemiddeld een weekje.Werkt hier prima.
Jean-PierreK
Vroeger gebruikten we bij diaree regelmatig antibiotica. Na een studiebijeenkomst met een dierenarts hebben we dat niet meer gedaan. Hij stelde ons de vraag welke ziekteverwekker wil je bestrijden met die antibiotica?
labella
@Jean-PierreK vroeger zetten wij de kalveren op advies van de dierenarts allemaal preventief droog met een droogzetter....
Erco
@labella de kalveren al? 😄
labella
@Erco ja direct na geboorte voor de eerste biest een injector in de bek en het kalf bleef vanachteren mooi droog.
+2
bio boer
@labella lijkt mij toch niet zo bevorderlijk voor darm bacteriën
+1
Noorderling
Enige preventieve "medicijn" is leegstand en ozon.
+1
Noknok
En een goed droogstandsrantsoen .
j h p
@Noknok na de droogzetter van @labella ? 😂
Noknok
@j h p 6 weken eerder mee beginnen is beter🙂
+1
achterhoeker2
En goeie biest verstrekken.
+1
demelkboer
Koemelk voeren en melk aanzuren

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , melkveebedrijven en kalversterfte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0