Keuze melkrobot

We zitten na te denken over een melkrobot. Melkstal is versleten.
We melken 75 koeien en dat is net iets teveel voor 1 box. Zou een gebruikte Mione van GEA wat zijn?
Heeft iemand daar ervaring mee?

Deel dit topic

Reacties

+2
jan 10
Niet tobben met oude rommel,veel te duur in onderhoud .
3 ,,nieuw,,zijn de beste,lely,laval en fullwood.
+3
bio boer
@jan 10 2e hanse van die 3 merken zou nog wel kunnen na dat ze goed zijn nageken door de dealer
grös
@jan 10
Vooral als ze al een paar jaar stil staan, alles verstaft en printplaten gecorrodeert. Luchtcilinders beginnen na een tijdje ook te lekken is mijn ervaring.
Terwisscha
@jan 10 een jong gebruikte kopen. Daar is de kop van af. Liefst vandaag demonteren en morgen bij u opbouwen. Na een tijdje stil stand wordt het hard minder. Dan krijg je met kabelbreuken of iets dergelijks te maken en lopen de kosten hoog op.
jan 10
Quote Reactie van @Terwisscha:
een jong gebruikte kopen. Daar is de kop van af. Liefst vandaag demonteren en morgen bij u opbouwen. Na een tijdje stil stand wordt het hard minder. Dan krijg je met kabelbreuken of iets dergelijks te maken en lopen de kosten hoog op.

Als je weinig geld heb moet je een nieuwe kopen,heb je geld te veel koop dan maar gebruikt.
+1
JappieJo
@jan 10 klinkt niet logisch maar is inderdaad verstandig! Daarom is het hier ook een nieuwe geworden ipv gebruikt
Terwisscha
@jan 10 ik heb het niet over oude robots. Max 5 jaar oud. Vaak zijn die dingen netjes contract onderhouden en functioneren ze goed. Kan prima nog even mee toch? Heeft zich al een paar jaar bewezen.
+1
Hobby boertje
@Terwisscha Robots van 10-15 jaar oud zijn in het geval van delaval dan net zo goed als robots van 5 jaar oud als ze gewoon netjes onderhouden zijn. Maar zou zelf beide niet doen, de 10 jarige onderhoudscontracten zijn tegenwoordig zou gemaakt dat een nieuwe robot interessanter is. Ik heb het idee dat de mensen met een oude mee betalen aan het onderhoud van de nieuwe.
grös
@Hobby boertje
Wat betaal je bij een nieuwe dan aan onderhoud? En moet je na 10 jaar al weer een nieuwe kopen ?
Hobby boertje
@grös Ben alleen bekent met de nieuwe contracten van delaval, bij delaval is het 9-11 jaar lang €1/100kg melk is wel wat afhankelijk van de situatie en afspraken. Bij lely is het zo'n vergelijkbaar iets zover ik weet. En ik ken inderdaad mensen die van plan zijn over 10 jaar de robots vervangen. Zou hier zelf niet snel voor kiezen maar als je begint met robots kun je naar mijn mening net zo goed nieuwe kopen dan heb je ook de nieuwste techniek.
+1
Frits1
@Hobby boertje dat valt wel mee, de laatste jaren ca € 8000 met een robot van 2007. Melk er 7 ton mee voordat verschil kun je de rente en aflossing van een nieuwe niet van betalen.
JappieJo
@Frits1 Dat valt me mee, ik ben tijdens mijn speurtocht voor gebruikt erg geschrokken vd kosten, kwamen een mooi eind richting de 2 cent per liter, incl reiniging en dergelijke. Daarom hier ook gekozen voor nieuw om zoveel mogelijk op 1 box te doen, met die nieuwe camera hoop ik toch een 10% meer koeien er door te kunnen melken tov een classic.
Frits1
@JappieJo Ja in jou situatie (aantal koeien) is denk ik een nieuwe de beste keus. Deze schijnt heel snel te melken.
Die 2 ct is wel heel hoog, als je een keer een jaar een nieuwe computer ofzo moet ga je richting de € 10.000 is 1,5 ct.
Hobby boertje
@Frits1 @JappieJo €8000 valt mij ook mee, wij zitten op +/- €10.000 per box ook van 2007. Wij melken wel 675 ton per robot dus wij zitten net onder €1,5/100kg. Is naar mijn mening veel te hoog vergeleken met andere merken en de nieuwe.
achterhoeker2
@Hobby boertje Is er nog een x aantal uren/melkingen waar bij het inruilen nog interessant is ten opzichte van de te verwachten onderhoudskosten?
Hobby boertje
@achterhoeker2 Zoveel verstand heb ik er ook allemaal niet van😅, volgensmij kun je gewoon het beste een jaar of 20-25 met een robot doen. Op onderhoudskosten valt niet enorm veel te winnen denk ik, ook niet als je zo’n 10 jarig onderhoudscontract van €1/100kg hebt. Het onderhoud bij een robot van 5 jaar oud ongeveer is net zo duur als bij een robot van 15 jaar oud. Dus ik denk niet dat je op onderhoudskosten veel vooruitgang maakt als je een oude robot inruilt voor een nieuwe. Het is natuurlijk een ander verhaal als je voor het eerst begint met robotmelken dan zou ik zeker de voordelen van een voordelig onderhoudscontract meenemen door een nieuwe aan te schaffen.
January
@jan 10 Gea is de beste
bio boer
@January daar zijn de meningen over verdeeld net als trekker de een vindt fendt het beste en een ander een john deere
jan 10
Quote Reactie van @January:
Gea is de beste

Vertel,en leg dat ons eens uit.
david2
Nu de nieuwe enkele box van Gea op de markt is de Mione oudijzer
+1
Elvis
@david2 dat is het altijd al
bio boer
De mione was niet de beste robot had ik het idee hoor wel meer positieve verhalen over de nieuwe van gea
Spuit11
@bio boer Een kennis heeft na 3 jaar ellende deze nu omgerolen voor A5.
Ik hoor dus andere verhalen.
+1
cjw73
@Spuit11 dat soort verhalen hou je toch. Stond een paar weken geleden een groot bedrijf in Flevoland in een vakblad, die gooiden de laatste lely robots eruit die ze nog hadden. Hadden al een aantal van gea en de rest nu ook.
+1
bio boer
@cjw73 ken ze ook die hebben delaval er uit lely er in 🤷‍♂️ is soms net als trekkers smaken verschillen
kaas
@Spuit11 ik weet ook iemand in mijn omgeving zelfde paar jaar met gea met veel problemen nu er 2 lely er in
+6
bio boer
Voor kopeltje van 75 zou ik persoonlijk melkstal doen die heb je er toch zo door zeker met een 2x10 of het moet lichamelijke reden hebben met 180 zou ik robot doen dan wordt de lichamelijke belasting te groot en gaat melken telang duuren
royale
@bio boer ben ik met je eens. met robot krijg je gemiddeld wel 1 cent extra kosten en dat moet je op een andere manier weer terugverdienen, tenzij je graag 1 dag per week buiten de deur wilt werken!
+3
Erco
@royale MOET je dat terug verdienen of geniet je van hetgeen t sociaal oplevert (volgens de kenners (
+1
newholland6640
@royale nou melk stal 2x10 wordt ook prijzig.
BEboer
@newholland6640 volgens mij kost dit zonder bouwkosten en zonder veel poes pas een pak minder als 1 robot. Maar elk moet dit voor zen eigen uitmaken. Ik denk dat er gigantisch veel 2e hands robotten op de markt komen in 2021 en 2022 krijgen jonge boeren in vlaanderen 40% subsidie op een melkrobot dus veel oudere modellen schuiven voor een nieuwe.
newholland6640
@BEboer

Voor een 2x10 heb je meer ruimte nodig dan 1 melk robot. En reken een melk stal eens uit met dezelfde opties als een robot. Suc6
+1
Elvis
@newholland6640 ik heb een 2x 9 50 graden in de zelfde ruimte als 2x6. Als ik daar 1 robot wou hebben kostte dat 10 boxen. Zonder separatie. Robot hoort in mijn ogen ook separatie en strohok bij.
newholland6640
@Elvis

Separatie kan ik inkomen. Maar daar kun je ook gewoon boxen maken. En als je het niet gebruikt hek open. Strohok heb je met melk stal ook nodig.

Hier stond 2x5. Paste precies 1 robot. Op dezelfde plek had een 2x10 niet gepast.
Spuit11
@royale Dan koop je een onverwoestbare A3. Hoef je én geen dag buiten de deur te werken én niet je halve werkzame leven het domste werk te doen wat er is. Melken.
+1
Hans van Bergen
@Spuit11 Onverwoestbaar? en hoe ga jij dan die andere 15 mk;s melken? Een 2e hands melkstal kost nu geen drol en kun je er weer 25 jaar tegenaan. T
pieter p
@Spuit11 Dat ben ik met je eens dat het goed draait een A3, maar hoe lang blijven ze deze ondersteunen?
bio boer
@pieter p denk sws nog wel 10 jaar
+1
achterhoeker2
@pieter p Met een eenvoudige 2x10 kun je er 80 in een uur doen, dat haalt geen enkele robot.
robbies
Valt of staat met je dealer. Met alle merken valt te melken, maar je moet wel ergens op terug kunnen vallen.
fendt516plus
@robbies Met alle merken van deze tijd valt er goed te melken , maar de hele plaatje moet wel klopen en als er iets verkeerd gaat dan krijg de boer de schuld want de dealer heeft meer dan 100 robot draaien dus ligt nooit aan hun altijd aan de boer. DUS DE DEALER IS BELANGRIJKER DAN DE MERK.
jan w
Neem de tijd ervoor en ga kijken. Je maakt die keuze niet zo vaak.
Bij de blauwe moet je wel naar het nieuwste type gaan kijken. Die zou in priincipe dat aantal aan moeten kunnen.
Wij hebben dus zelf een blauwe. Maar ga kijken, ga een poos bij een robot zitten kijken en vraag de gebruiker de oren van de kop.
kaas
@jan w klopt maar dan moet je zelf de adressen opzoeken waar je wilt kijken en niet de dealer vragen ,want ik weet uit ervaring dat je als gebruiker kritisch bent en je zegt ook de nadelen dan stuurt de dealers geen kijkers mee naar je toe
Koetje33
Los van leeftijd of fysieke conditie zou ik het vooral simpel houden. Een eenvoudige melkstal met een leuke capaciteit kan ook flink tijd besparen. 75 melkkoeien op 2 robots drukt flink door in de kosten en terug gaan naar 1 ram vol moet je al helemaal niet willen. En zeker als je er eventueel bij wilt weiden. Gebruikt kan interessant zijn maar denk er aan dat je 24 uur per dag met dat ding te maken hebt.
Succes met je keuze
+2
zonnebloempje
Mione zou ik niet willen hebben, gea kan ze niet meer gegarandeerd ondersteunen vanaf 2023 meen ik, jongste mione's zijn dan nog pas 10 jaar oud .... Zou daarom zelf niet met dit merk in zee gaan......
+1
mlkvhoudr
@zonnebloempje dit gebeurd bij mijn sac melkstal ook vanaf volgend jaar stopt de ondersteuning van het communicatie systeem definitief, ik draai op die computer ook nog op Windows 7 oid.
Wel iets om rekening mee te houden met de aanschaf inderdaad.

Melkstal is jaar of 12 hier
Koeien boertje
@mlkvhoudr ik heb voor een paar jaar geleden m'n krachtvoer box in geruild.
Werkte nog op DOS.
Oude computer op reserve, maar die zijn er zelfs nog zat
+1
marcsterreborn
@Koeien boertje hier ook nog voercomputer (GM) met Dos besturing. Ik gebruik oude pc met Windows XP met daarop een dos box. Werkt prima. Wel sneuvelt elke paar jaar het beeldscherm door vocht. Deze week net voor 5 euro weer een nieuwe gekocht.
DutchDairyFarmer
@marcsterreborn hier nog krachtvoerboksen zonder pc en alleen kunnen opbouwen feedII systeem van delaval boksen begin jaren ‘80
Abarth
@DutchDairyFarmer nieuwe Spider krachtvoersysteem werkt op de zelfde manier, geen pc nodig, maar wel van deze tijd. En leest oude transponders
Edvof
In je oriëntatie zou ik ook de dubbelbox van Boumatic meenemen. 2e hands is ook een optie. Wij kunnen de laatste ontwikkelingen ook nog op onze oudere boxen installeren.
Met 75 koeien heb je ruim overcapaciteit, en toch een hele compacte robot in de stal.
+2
de hoef
@Edvof kijk daar heeft ie wat aan, en jij bijna een klant voor half 8
de Tank
10 koeien minder op 1 robot?
hoest
Wij melken met GEA en hebben er krachtvoerboxen van. Ik weet 200% zeker dat als hier melkrobots komen het geen GEA wordt
KoeboeraAa
@hoest waarom niet dan?
hoest
@KoeboeraAa zit inmiddels 2e soort afname in. Toch melken we alles op handbediening, 2x7 visgraat en bij automatische afname konden we per rij standaard 1a2 koeien opnieuw onder hangen omdat ze nog lang niet uitgemolken waren.
De krachtvoerboxen houden er soms opeens mee op pc draait gewoon, dairyplan doet het maar hij herkent de koeien niet. Geeft dus ook geen foutmelding want hij denkt dat e gewoon geen koeien in de box komen. Opnieuw opstarten van de pc en hij doet het weer. Soms gaat het 2 maanden goed maar in december 5x gehad dat hij het niet deed😡
+2
bio boer
@hoest ik heb nooit krachtvoerboxen gehad nemen alle koeien daar wel voldoende voer op in een kv box vooral de vaarzen hebben het voer hard nodig
In de melkstal/ robot weet je zeker dat ze daar 2x daag zijn voer krijgt zeker met veel weiden
DutchDairyFarmer
@bio boer wij laten ze een week stagelopen bij de koeien leren de kv boks en melkstal geluiden kennen. Werkt in over het algemeen super.
Hans van Bergen
@bio boer Als ze dat 1 keer kennen en je geeft ze goede smakelijke brok dan is dat een enkel probleem
hoest
@bio boer zitten 2 voersoorten op de ene krijgen ze Max 9 de andere max 3 ( momenteel 8 om 2 maar dat boeit even niet. Dag is verdeeld in 7 blokken van krap 3,5 uur, de hoeveelheid biks in 6, per blok kunnen ze dus maximaal 1/6 deel van hun dagrantsoen krijgen met het 7e blok als uitloop. Mits de koe gezond hebben ze zelfs bij dag en nacht weiden hun biks altijd wel op. Wel staat de deur hier altijd open dus kunnen er de hele dag bij komen
richard-de-wolff
@hoest melk nu sinds 2008 met gea tussendoor vanwege aankoop ander bedrijf een jaartje met lely gemolken maar herken de problemen die jij met melken noemt niet. Vooral de laatste melkstal aangelegd door de boer melktechniek erg tevreden over
hoest
@richard-de-wolff hier in 2008 aangelegd door Bosma. Paar jaar later vernieuwd door MCN. Dat werd al beter maar echt goed heeft de afname nooit gewerkt.
Laatste jaren last ik de afname ook niet meer onderhouden, gebruik het toch niet
kaas
@bio boer in een krachtvoerbox komen ze soms wel 6 x per dag of vaker
+1
Frans1
@bio boer constant geknok achter de kv boxen, dat is de ervaring hier. Bij dag en nacht weiden hebben de koeien te weinig tijd om allemaal hun portie te halen, ze komen veel beter de melkstal in, en alle beestjes krijgen hun portie, ook de kleinere die bij de kv automaat altijd weg gedouwd worden
bio boer
@Frans1 werken hier ook met in de kv melkstal vind nog mooi werken alle koeien vlot in de put snap niet waarom er zo veel antie zijn
Heb het hier over de 2e locatie daar melken we nog in de put
+1
Frans1
@bio boer ons oude bedrijf hadden we kv in de melkstal, hier niet, en ik vind het niks. Alle koeien moet je halen, en die kv automaten geven teveel strijd, vooral met fulltime weidegang. Voer nu kv in de mengwagen omdat er wat stuk is, laat ze ook niet meer maken
Nieuwe melkstal weer met kv en die boxen er uit
de hoef
@Frans1 lok brok is toch simpel te maken in de melkstal
+1
Frans1
@de hoef melkstal is al oud, en is vergroot van 2x6 naar 2x9, dus niet veel ruimte om bakken te zetten. En wil ook niet teveel meer spenderen in die oude melkstal
+2
Ynze Oenema
@hoest hier ook gea en daarvoor Surge; goede service en geen problemen
bonsjoer
Wees gezond achterdochtig als je gaat kijken bij een door de dealer aangewezen bedrijf , waarbij je daar in de watten gelegd wordt, compleet met warme maaltijd . Helemaal als de veehouder dan semi spontaan zegt dat ie vergeten is het filter te vervangen, wat ie dan ter plekke doet, en er een brandschoon filter uithaalt..😄 , wees ook op je hoede als je een gebruiker hoort praten als een verkoper , met teksten als 'melktechnisch de beste robot' , zoals ik hier laatst las.
marcsterreborn
@bonsjoer 'melktechnisch de beste' betekent dat ie steken laat vallen op andere vlakken (zoals aansluiten)
kaas
@bonsjoer zoals ik hier al ergens schreef zelf de adressen uit zoeken waar je wilt kijken voerleverancier en veekoopman weten veel adressen.
+1
JappieJo
@bonsjoer verdorie ik had geeneens koffie 😅 welk merk doet er aan warme maaltijden?
Leo,s vriend
@JappieJo Die rode, toen wij 12 jaar geleden gingen kijken kregen we tussen de middag een bal gehakt en een uitsmijter in een snackbar waar we toevallig langskwamen.
+1
bonsjoer
@Leo,s vriend Oh.., daar heb ik dan weer niks van gehad., ik kreeg het bij 'De Groene' ...;)., daar was ook 'de brandschone filterboer '..
T60401
@bonsjoer Hier is het filter na een dag ook nog brandschoon. 😃 Zolang je de binnenkant niet bekijkt.
Vdejong
@T60401 Delaval robot? Ik vind het maar een waardeloos filtersysteem. Je kunt moeilijk zien of er vlokken op het filter/ in het filter zitten.
JappieJo
@Vdejong en toch koop je weer zo'n ding? 😅
Vdejong
@JappieJo helaas, andere dealers zijn 200 tot 300 km bij ons vandaan. En we hebben maar één robot.
T60401
@Vdejong snij het filter altijd open. Voordeel is wel dat je alle rommel uit de buis haalt bij filterwissel. Als het aan de buitenkant zit heb je kans dat er in tegen de rvs buis rommel blijft zitten. Met het reinigen kan het ook nergens naar toe omdat het filter er in zit. Bij melkstal haal je filter met reinigen er uit waardoor alles weg spoelt.
Noorderling
@T60401 melkstal laat ik het er ook inzitten, anders komt alles in je voorkoeler met het spoelen.
Doe er voor het spoelen een nieuw filter er in en spoel deze af voor het melken, maar is niet noemenswaardig wat er aan zit.
Vdejong
Quote Reactie van @T60401:
. Voordeel is wel dat je alle rommel uit de buis haalt bij filterwissel.
daar heb je gelijk in. In de melkstal spoelde ik het filter en de filterbuis altijd schoon voor het spoelen en kwam het nieuwe filter erin voor de volgende melkbeurt
+2
huub
Met dit aantal koeien moet je vooral kritisch naar de/je toekomst kijken.

Kan je nog wat groeien in de bestaande stal, paar boxen in de oude melkstal of op de voergang.

Is de stal al wel vol en pachtgrond waarvan de toekomst onzeker is dan ben je misschien met een enkele robot en een paar koeien minder wel beter af. Door de hogere productie krijg je je fosfaat ruimte toch wel vol.

Die vragen lijken me relevanter dan welke kleur robot.
+4
Noorderling
@huub
gezien de huidige kosten en risico's zou ik 2 tweede hands robots sterk overwegen.
dan heb je pas echt het leven wat waarschijnlijk gezocht wordt. Geen paniek als een robot een paar uur stil staat, overcapaciteit met weiden. Goedkoop in aanschaf en onderhoud is nagenoeg op het eerste jaar na toch een constante factor. A2 is misschien wat risicovol, maar een A3 zijn er wel zoveel van verkocht dat onderdelen niet zomaar schaars zullen worden.
+1
jan 10
Quote Reactie van @Noorderling:
gezien de huidige kosten en risico's zou ik 2 tweede hands robots sterk overwegen.dan heb je pas echt het leven wat waarschijnlijk gezocht wordt. Geen paniek als een robot een paar uur stil staat, overcapaciteit met weiden. Goedkoop in aanschaf en onderhoud is nagenoeg op het eerste jaar na toch een constante factor. A2 is misschien wat risicovol, maar een A3 zijn er wel zoveel van verkocht dat onderdelen niet zomaar schaars zullen worden.

Onderhoud per robot met contract is al snel 8.000 per jaar.
per 2 dus 16.000 .Voor 7 ton melk veels te duur.
Noorderling
@jan 10
En zonder contract? Moet ook niet te bang zijn, binnen een uur hoeft er ook niet iemand te staan, en je hebt ook veel minder melkingen.

Laten 2 kale robots zonder installatie 150.000euro kosten. Zit je ook op 10-15.000 afschrijving per jaar en komt onderhoud ook nog overheen. En na 5 jaar wordt onderhoud toch een constante post, of die robot nu 5 of 15 jaar oud is maakt niet uit, alles gaat vroeg of laat kapot.
Mkl87
@Noorderling prikkebord.nl/topic/265061/…

Hierboven mijn situatie met 2x lely a3.

Ik zou zeggen zoek goed onderhouden robot(s) uit en laat iemand mee gaan kijken die je het onderhoud wil laten doen en die er dus ook echt verstand van heeft en weet wat dingen kosten als iets tegenvalt. Verder geen onderhoudscontract, gewoon uurtje factuurtje.

Het bevalt mij tot dusver zeer goed. Ik was het melken niet beu, maar vanwege een versleten melkstal èn een jong gezin gekozen voor deze oplossing.

Kosten zal altijd wel een discussiepunt blijven.
Noorderling
@Mkl87

Lijkt me een goede oplossing, en als het tegen valt kan er altijd nog een nieuwe in.
En het belangrijkste, zelf helpen en weten hoe het zit.
Direct zijn je verdiensten niet gigantisch, kost allemaal redelijk wat tijd, alleen weet je wel hoe alles exact zit.
1e keer iets uitelkaar halen is spannend, daarna stelt het niet zoveel meer voor. Moet je alleen wel het lef opbrengen om dat een keer te proberen.
bio boer
@Noorderling de mensen van lely stimuleren dat ook wel om het zelf te proberen en bellen is gratis tot nu toe
jan 10
Quote Reactie van @Mkl87:
Hierboven mijn situatie met 2x lely a3.Ik zou zeggen zoek goed onderhouden robot(s) uit en laat iemand mee gaan kijken die je het onderhoud wil laten doen en die er dus ook echt verstand van heeft en weet wat dingen kosten als iets tegenvalt. Verder geen onderhoudscontract, gewoon uurtje factuurtje.Het bevalt mij tot dusver zeer goed. Ik was het melken niet beu, maar vanwege een versleten melkstal èn een jong gezin gekozen voor deze oplossing.Kosten zal altijd wel een discussiepunt blijven.

Als ik het goed heb begrepen melk je er 3 maanden mee,if im wrong jou correct me!
Ik melk nu 22 jaar met robots,10 jaar met lely en 12 jaar met laval, en kan je er alles over vertellen,maar ze kosten bakken met geld...
Btw,zelf groot onderhoud werkt hier niet,daar is geen tijd voor en we hebben te weinig kennis voor handen.
T60401
@jan 10 Een ervaringsdeskundige. Als er nu een nieuwe robot in moest wat voor kleur werd het dan?
jan 10
Quote Reactie van @T60401:
Een ervaringsdeskundige. Als er nu een nieuwe robot in moest wat voor kleur werd het dan?

Zou best de rooie weer willen proberen,maar nog niet in verdiept.
Je moet ook goed kijken naar energie en waterverbruik,en daarnaast naar onderhouds prijs.
Een voordeel van blauw is dat de oudjes gekoppeld kunnen worden aan de nieuwe .
Bij rood niet altijd mogelijk.
Mkl87
@jan 10 9 maanden nu, maar in vergelijking met jou is dat nog niks. "ze kosten bakken met geld" zo'n opmerking heeft iemand anders weinig aan. Ik ben het met je eens dat er veel meer bij komt kijken dan alleen 2 robots aanschaffen, maar dat iemand die overweegt ze aan te schaffen zoekt dat allemaal uit lijkt me.

Ik zit niet bij een officiele dealer trouwens. Heb Fullwood, Lely en Delaval dealers overigens wel gevraagd voor offertes, maar dat verschil was mij te groot. Het kwam er uiteindelijk op neer dat er dan vooraf ook maar een iets grotere grote beurt werd gedaan.

Maar goed 100 mensen, 100 meningen
jan 10
Quote Reactie van @Mkl87:
9 maanden nu, maar in vergelijking met jou is dat nog niks. "ze kosten bakken met geld" zo'n opmerking heeft iemand anders weinig aan. Ik ben het met je eens dat er veel meer bij komt kijken dan alleen 2 robots aanschaffen, maar dat iemand die overweegt ze aan te schaffen zoekt dat allemaal uit lijkt me.Ik zit niet bij een officiele dealer trouwens. Heb Fullwood, Lely en Delaval dealers overigens wel gevraagd voor offertes, maar dat verschil was mij te groot. Het kwam er uiteindelijk op neer dat er dan vooraf ook maar een iets grotere grote beurt werd gedaan.Maar goed 100 mensen, 100 meningen

Een update kost al gauw 5000,een printplaatje 1500.1 onderhoudsbeurt 1300,
Kan nog wel ff doorgaan,maar reken maar dat automatisering heel duur is.
Alles uitzoeken is heel belangrijk,maar je kan nooit voorspellen wanneer er iets kapot gaat,en als het kapot gaat moet het direct gemaakt worden,bij een trekker kan je nog ff shoppen,niet bij een melkrobot.
Trouwens melkstallen zijn ook niet goedkoop,en ook daar gaan printplaten en melkmeters kapot,dus dat wel meenemen in vergelijkingen.
bio boer
@jan 10 robots kosten idd klauwen met geld 🤣
jan w
@Mkl87
Bij Delaval kun je er een extra soort van verzekering afsluiten voor de duurdere onderdelen excl. pc. Kosten vallen mee. Gaat dan op basis van afschrijving van 10 jaar. (Na 2 jaar, 80% terug, na 9 jaar 10% ) Bij vervanging van een onderdeel, begin je weer opnieuw voor dat onderdeel te tellen.
jan 10
Quote Reactie van @Noorderling:
En zonder contract? Moet ook niet te bang zijn, binnen een uur hoeft er ook niet iemand te staan, en je hebt ook veel minder melkingen.Laten 2 kale robots zonder installatie 150.000euro kosten. Zit je ook op 10-15.000 afschrijving per jaar en komt onderhoud ook nog overheen. En na 5 jaar wordt onderhoud toch een constante post, of die robot nu 5 of 15 jaar oud is maakt niet uit, alles gaat vroeg of laat kapot.

Zonder contract maken ze alles 2 x zo duur bij de laval,contract is hun verdienmodel lijkt het,dus ze dwingen je wel...
Koeien boertje
@jan 10 dan moet je een robot zoeken waar je geen contract af hoeft te sluiten.
Dat wou lely voor een paar jaar geleden ook niet terwijl we er met de prijs uit waren.
Dus nu één zonder contract en daar ben ik heel blij mee
T60401
@jan 10 Als je bij laval gewoon de onderhoudsbeurten doet om de vier maanden is een contract goedkoper als uurtje factuurtje. Buiten de eventuele storingen om. Dan wordt het voordeel nog goedkoper omdat ze een lager uurtarief rekenen bij contract dan zonder contract
Noorderling
@T60401
Wat is het laag en hoog uurtarief?
Of is hoog zo hoog, dat je wel toegeeft?
+1
T60401
@Noorderling Als je geen contract hebt betaal je bij storing 40 euro voorrij meer en 55 euro per uur meer. opzich zou dit wel te overzien zijn als je zelf de 4 maandelijkse onderhouds beurt kunt doen. Maar daar heb ik gen tijd voor.
kaas
@Noorderling ik heb aan onze robots van dik 15 jaar niks meer onderhoudskosten dan 12 jaargeleden
+2
Elvis
@Noorderling waarom in 10 jaar afschrijven? mn zwager melkt al 23 jaar met 2x A2
Klussera
@jan 10 allinclusive van de laval is toch iets van 2 cent per liter onderhoud plus verbruiksartikelen excl voorrijkosten
weet niet of lely dit nog op gebruikte robots doet in ieder geval is a3 over 8 jaar waarschijnlijk net als a2 nu
zonnebloempje
@jan 10 A3 was /is de beste robot van Lely ooit gemaakt qua degelijkheid.... Rest natuurlijk wel verbeterd met de latere types van lely.....
Adelbert
@jan 10 Ik heb 2 monoboxen en dan zit een contract per 2 robots dik onder de 10, hoe dat met zijn voorganger de MIONE zit weet ik niet maar dat zal niet meer zijn verwacht ik.
jan 10
Quote Reactie van @Adelbert:
Ik heb 2 monoboxen en dan zit een contract per 2 robots dik onder de 10, hoe dat met zijn voorganger de MIONE zit weet ik niet maar dat zal niet meer zijn verwacht ik.

Wat zijn je kosten per l melk in loop van de jaren,beste is ongeveer 3 jaar te nemen,Eerste jaar is alles garantie.
bio boer
@Adelbert mijn onderhouds contract zelf kost volgens mij 2200 euro per robot standaard dat is alleen vaste onderhoud om de 6 weken storting en exstra onderdelen komen daar nog overheen
bio boer
@bio boer mijn laatste onderhoud beurt moest ik nog 450 euro exstra betalen aan exstra onderdelen en 0.25 uur wat buiten het vaste onderhoud valt
Dat 8 x per jaar is ook weer 3600 euro + 2200 euro vast onderhoud standaard onderhouds contract is al weer 5800 euro dan heb je ook nog wel keer storing dat de monteur moet komen dat kost ook gou 2000 euro
JappieJo
@bio boer hoeveel melk heb je dan per box?
bio boer
@JappieJo zo 450.000 bij mij
robbies
@bio boer Is een robot eigenlijk niet duur voor bio? Je bent toch beperkt in het aantal liters dat je per robot kunt melken, terwijl het onderhoud hetzelfde blijft
bio boer
@robbies is bij melkstal zelfde aanschaf en onderhoud en eventueel personeel ook zelfde maar minder liters per koe

En zo kun je wel door gaan ook nieuwe stal is het zelfde verhaal even duur per koe plaats maar minder melk per koe plaats
bio boer
@JappieJo dus 1.7 cent onderhoud robot in mijn geval wil je 1 cent moet je wel bijna 8 ton op robot halen
JappieJo
@bio boer ik zou met contract en een 650.000 melk incl reinigingmiddel tepelvoering en een "goedkope" spray 1 cent per liter kwijt zijn. Alleen bij storingen komen er voorrijkosten bij uren en onderdelen inbegrepen
bio boer
@JappieJo het luxste onderhoudpaket koste in 2015 7200 of daar reinigings midel bij zit weet ik niet wel onderdelen een uurloon als je alles berekend maakt het allemaal niet zo veel uit gemideld komt ongeveer op zelfde uit alleen heb je geen verassingen bij het luxe paket laats was mijn camara kapot getrapt dat zijn wel duure onderdelen
bio boer
@bio boer maar 2e robot is al weer goedkooper maar ja heb er maar 1
2e kost 6000 euro
bio boer
@JappieJo het gaat wel om een lely a2 weet niet wat het bij een a5 kost
bio boer
@bio boer bij geen contract betaal je dubbel uurloon van 128 euro per uur dat is overdag op werk dagen met contract is het 64 euro
bio boer
@bio boer 2e robot is onderhoud contract goedkooper trouwens 1700 volgens mij
+1
Herbert
75 aan de melk of totaal inc droge koeien? Met het tweede kun je met netjes werken, koeien misschien iets langer droog zetten en niet zo insemineren dat je een afkalfpiek krijgt het toch haast wel redden met 1 als je wil.
+3
JappieJo
Ik heb een 80 mk en ook een tijdje erover nagedacht ook gebruikt overwogen maar kosten onderhoud schrok ik behoorlijk van. 30 december knoop doorgehakt en besloten een paar minder te gaan melken op een nieuwe V300. Ik zeg niet gauw dat me iets meevalt maar de aanschaf prijs viel mij reuze mee tov een gebruikte!
MBH te N
@JappieJo of de tweedehandse was te duur tov de nieuwe?
Ik had aanbod van 2 gebruikte blauwen. Vroegen ze ca 65.000 voor (samen dus)
ted9
@MBH te N Of ze wilden nieuw verkopen
richard-de-wolff
@MBH te N is dat geïnstalleerd?
Mkl87
@richard-de-wolff hier vroegen ze voor 2 blauwe van 7 jaar oud ongeveer 80.000 incl installatie. incl 120 gebruikte zenders en gebruikte compressor.
MBH te N
@richard-de-wolff ja was prijs incl installatie
+1
richard-de-wolff
@JappieJo en wat koste nieuwe? En waarom niet even 20 koeien door de melkstal? Hoef je niet terug in omzet kun je flexibel groeien en je hebt een reden om uit bed te komen
Frits1
@richard-de-wolff slapen is ook een werkwoord 😀
JappieJo
@richard-de-wolff een nieuwe koste meer 😎
Fysiek lukt het melken niet en zocht meer flexibiliteit icm werk buitenhuis
+1
Erco
10 procent hogere productie met n robot zeggen ze toch.? Mischien is 10 procent minder koeien op 1 robot een oplossing. Net wat je situatie is en je ambities zijn ook natuurlijk
bio boer
@Erco licht er wel aan wat je productie doel is bij ons is het 21/22 kg melk heeft geen exstra productie opgeleverd bij de vaarzen heb ik zelfs het idee minder die nemen bij mij slecht de brok op het duurt soms wel 10 dagen voor ze de brok gevonden hebben
BEboer
Ken een paar boeren die 140-150 koeien melken met de delaval v300 die zeggen dat het echt super werkt. De 1 ken ik zelf goed en die zegt het werkt super maar hij melkt alle koeien die behandeld zijn 2x per dag in zijn melkstal. Waardoor Hij geen reinigingstijd verliest. Soms zijn er 0 soms 5.
+1
T60401
@BEboer Als je de behandel koeien apart hebt en twee keer per dag achter elkaar in de robot melkt gevolgd door 1 keer reinigen kost het geen extra tijd.
zonnebloempje
@T60401 goeie tip!👍
grös
@T60401
Is dat bij Delaval in te stellen, ik denk dat dat zo bij geen enkele Lely kan, wat als er een gewone koe, gooit ie die er dan meteen uit?
de hoef
@grös dan reinigt hij eerst 5 minuten
voor hij gaat melken
T60401
@de hoef in 5 minuten een hoofdreiniging? wat voor turbo robot heb jij. 😂
+1
de hoef
Quote Reactie van @T60401:
in 5 minuten een hoofdreiniging

er hoeft geen hoofdreiniging na een sep koe
T60401
@de hoef Tegen Qlip zou ik maar een ander antwoord geven.
bio boer
@T60401 lely doet ook geen hoofdreineging dat kan ook niet een lely heeft uur werk om heetwater temaken
T60401
@bio boer o denk dat ik er zelf naast zit. Stond mij iets van bij dat een lokale spoeling niet voldoende was. Je moet de leidingen naar de tank ook mee spoelen. Bij de laval heb je ook nog systeemspoeling dan spoel je de melkleiding ook mee.
Mkl87
@T60401 de leiding naar de tank komt als het goed is geen separatiemelk. De melkleiding naar de tank wordt hier 3x daags mee gereinigd met de hoofdreiniging
pieter p
@Mkl87 De A3 bij mij doet maar 2 reiningingen per dag.
bio boer
@pieter p dat is niet de standaard instelling dan heb je dat zelf veranderd
pieter p
@bio boer Ja heb ik laten veranderen,2 keer per dag is voldoende en kan zo water verwarmen in de goedkope stroom uren.
de hoef
@T60401 nog nooit van gehoord
bio boer
@grös bij lely kan dat ook op a2 kunnen ze het aanpassen a5 heeft het sws kun je de reineging uitstellen
+1
pieta
@bio boer a3 en a4 zit het ook op.
grös
@bio boer
Als je de 2e en 3e reiniging op 1 tijd zet doet ie toch ook maar 1 ?
Alleen voor Qlip enz moeten er natuurlijk wel 3 in staan.
jan w
@grös
Zet je de robot op handmatig, tot de laatste koe. mocht er toch een koe komen waar de melk niet van gesepareerd hoeft te worden, dat slaat de robot op tilt, geeft alarm van "Geen reiniging na........". En de robot laat de koe eruit.
Leo,s vriend
@grös Ja, kan bij Lely ook gewoon, doe behandelde koeien in wachtruimte, hek dicht, tijdens boxen krabben de koeien er door, hek weer los ,klaar
kaas
Gea is rommel
+1
Adelbert
@kaas Monoboxen draaien sinds 5 jaar en dat loopt hier in de buurt super, zijn er eind vorig jaar nog weer een tiental verkocht door de dealer in de regio.
kaas
@Adelbert hier worden ze alleen maar ingeruild door delaval en lely gea van 2 of 3 jaar oud dat zegt genoeg dacht ik
JappieJo
@kaas snel aan de winst toe met GEA?
Jan-T
De keuze van de robot begint al hoe en waar ( locatie ) zet je de robot ( s ) in de stal.
De loop lijnen hoe de koe de robot kan benaderen is belangrijk vlucht weg ect.
Hoe is de stal ingericht.

Stel dat je 2+2 hebt dan kan je aan 1 zijde een nieuwe Lely A5 plaatsen en aan de andere zijde een A3 / A4 model, dan heb je de A5 goed bezet?. en het oudere model licht bezet. dan kan je ook de lastige koeien aan de zijde waar het oudere model staat laten melken.

Heb alleen een referentie kader met een Lely opstelling, andere modellen zullen zeker de zelfde problemen en of verbeteringen / oplossingen hebben.
jan w
@Jan-T
werkt een a3 samen met een a5?
Jan-T
Quote Reactie van @jan w:
werkt een a3 samen met een a5

Dat weet ik niet goed.
De A4 en A5 werken in een netwerk structuur.
Maar of dit bij een A3 ook zo is weet ik niet
De A2 had een Compoort als communicatie poort.
grös
@Jan-T
Lely haalt toch altijd de posities uit de PC, tenminste bij de A2, daar kan het al een probleem zijn hoe moet dat dan bij een A3 + een A5 zijn? Of delen ze de posities niet meer en heeft iedere robot een eigen gegevens?
Haijtink
@jan w in dezelfde groep denk ik niet. A3 maakt gebruik van weegvloer voor positiebepalng. A4 en A5 van een camera boven de koe. Verder hangen ze in hetzelfde netwerk volgens mij.
+1
vedder
Ik heb het zelfde uitgangspunt als jij en daarom een nieuwe sac futureline dubbelbox genomen. Bijna 2 jaar in gebruik nu. Gaat prima 👍
KoeboeraAa
@vedder hier ook zo, wel een goed onderhouden 2e handse. Veel ruimte is ideaal in combinatie met weidegang.

Erg jammer dat Boumatic de boel overgenomen heeft en dat de Gemini de robot wordt van zowel SAC als Boumatic. Zou nu de keus voor SAC niet willen nemen ondanks de goede prestaties
vedder
@KoeboeraAa ik heb begrepen dat er een nieuwe 'eigen' sacrobot komt. Maar dat weet ik niet.
Ik wilde eerst boumatic nemen maar de verkoper liet niks meer van zich horen.
KoeboeraAa
@vedder oke, in de brief wordt het 'gemini powered by SAC' genoemd. Dat klinkt alsof het gedaan wordt om het een zachte landing te maken voor de SAC klanten
vedder
@KoeboeraAa o ik heb nog geen brief gehad.
JappieJo
@vedder dat is mooi dom van die verkoper
vedder
@JappieJo nou zeg dat. En als de sales al te makkelijk is wil ik niet weten hoe de after-sales is...
JappieJo
@vedder aan de andere kant, als dat nog geen Gemini was hoef je er ook niet rouwig om te zijn dat je niet zo'n ding hebt
vedder
@JappieJo o dat weet ik niet. Ik vond de dubbele uitvoering door de achterpoten wel geweldig om te zien. Leek wel mooi te draaien ook. Op filmpjes tenminste. Verder ben ik niet gekomen.
JappieJo
@vedder was hier ook serieuze kandidaat maar dan een enkele box. Afgehaakt op de prijs voor hetzelfde bedrag kon ik een V450😎 kopen
vedder
@JappieJo wat is een v450?
Vdejong
@vedder 1,5*v300?😁
JappieJo
@Vdejong precies 👍
zonnebloempje
@vedder hoeveel melk je dan ongeveer op zo'n dubbel box.... Is een miljoen kg haalbaar?
+1
vedder
@zonnebloempje Ik haal geen miljoen maar kan makkelijk. Ik wilde vooral ook capaciteit hebben voor een paar uur echte weidegang.
vedder
1
+2
Grasbaal
Was gister bij iemand die plaatst 6 nieuwe Gea's R9500 Dairyrobot, staan alle 6 bij elkaar, met daarvoor grote wachtruimte. Na het melken kunnen ze direct naar buiten de wei in. Gaan 300 koeien melken:

Frans1
@Grasbaal pffieuw, niet misselijk. Beste investering al met al. Omschakeling van melkstal naar robot, of nieuw gevestigd
+1
Grasbaal
@Frans1 melken nu 280 koeien in melkput.
de hoef
@Grasbaal waar zit deze beste man, en heb je nog meer fotos van heel de stal
JappieJo
@Frans1 valt je mee met deze aantallen.
robbies
@Grasbaal 50 koeien per robot dus. Hoe lang staat de laatste koe dan wel niet in de wachtruimte?? Uurtje of 4?
+1
matt
@robbies voorselectie denk ik te vroeg terug de stal in,of direct naar buiten.
grös
@robbies
Ik hoop dat dat een tijdelijk idee is, met 50 koeien per robot moet dat toch niet nodig zijn, gewoon de deuren los gooien, koe weet zelf wel wanneer ie gemolken is en anders, dingen hebben sowieso wel wat vrije uren.
Vario512
Hoe zit dat tegenwoordig eigenlijk met de qlip-regels. Je moet toch bij de robots kunnen komen via een schone route, en dus niet dat je alleen over de roosters, door de mest in de robotruimte kunt komen?
Of is deze regel vervallen?
grös
@Vario512
Een collega had gewoon een brug gebouwd, konden ze er toch via een schone route bij komen.
Vario512
@grös Bij de bovenstaande foto's zie ik niet echt een schone route.

Misschien dat @Grasbaal het weet?

Bij een brug vraag ik met af of je hem ook gebruikt, want een trap op en een trap af.. dan loop je volgens mij sneller over de roosters. Misschien dat een brug alleen gebruikt wordt als de qlipper langs komt.
grös
@Vario512
Ja tuurlijk, bij de A2 en A3 moet de monteur om bij de machinekamer te komen ook altijd nog een stukje over de roosters, want die zit met de deuren naast het voorhek.
Grasbaal
@Vario512 elke 2 robots zijn met een eigen melkputje bereikbaar, handig om een koe eventueel te behandelen en onderhoud robot. Waren volgens mij schoon bereikbaar.
T60401
@Grasbaal Zoals jij het omschrijft heb je aan twee kanten van het putje een koe staan. Dan zul je toch de vuile weg van de koe moeten kruisen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkrobot , ervaring en versleten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
191
DEELNEMERS
58
WEERGAVES
14.319