Illustratie van: dikketrekker

Schouten stelt aanpassing forfaitaire excreties opnieuw uit

Voor de tweede keer stelt demissionair minister Schouten de aanpassingen voor de forfaitaire excreties uit.

Deel dit topic

Reacties

+9
JohnDeere7serie
Quote:
Schouten liet de eerste helft van 2021 de CDM (Commissie Deskundigen Meststoffenwet) aanvullende analyses doen. Daarbij zijn onder andere de Kringloopwijzergegevens gebruikt van 2017, 2018 en 2019 van bijna 15.000 melkveebedrijven

Hoe komt mevr. Schouten aan deze kringloopwijzers? Is VAA automatisering in Rosmalen/Zoetermeer een open boek? Of stuurt zuivelNL ze door?

Quote:
Binnen de Agri & Food sector is inmiddels heel veel (publieke) data beschikbaar via leveranciers als Join Data, Kringloopwijzer, RVO of ZuivelNL bijvoorbeeld.

vaa.com/werkgebieden/data-agri-food/
Ik begin me, net als @John Spithoven steeds meer te verbazen, AVG wet hebben ze nog nooit van gehoord lijkt het wel 🤔
+6
John Spithoven
@JohnDeere7serie Zuivelnl ( Maar ook andere partijen) nemen het niet zo nauw met de regels rond AVG.
Voor het eerst werd ik daarmee geconfronteerd tijdens de rechtzaken over de voermaatregel . Bij de eerste zaak over de onderbouwing zat het in het hoofd van een ambtenaar. Later vonden we in de stukken dat 1500 bedrijven uit de klw database gebruikt waren. Tijdens de tweede zaak, die niet door ging, was er 1 partij, die alles uit de kast haalde om de zaak ook niet door te laten gaan.

Daarna hebben we met een clubje de ontwikkelingen rondom koemonitor, maar ook de BGP tool uitgeplozen. En daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Ook de onrust binnen de NMV had hiermee te maken. De deksel moest kosten wat het kost op de beerput blijven. Maar of dat in het jaar 2022 gaat lukken?......
+5
Nevergiveup
@John Spithoven Zet hem.op John , laat de waarheid boven komen
Nevergiveup
Aanpassing forfaitaire excreties past waarschijnlijk helemaal niet in het nieuwe (geheime) draaiboek ....🤔
demelkboer
@Nevergiveup nee want dan kun je nog intensiever worden
+1
Noorderling
@Nevergiveup
kunnen we allemaal een kwart of halve koe extra houden, dat wordt ook een bloederige toestand.

Het is volstrekte willekeur, cijfers worden ergens vandaan getoverd, iets wordt aangetoond maar om politieke redenen wordt iets gedaan of gelaten. Door te focussen op P en P arm voer is de balans N/P zoek geraakt en zijn we over het N plafond gegaan en staan we waar we nu staan. Het haalt allemaal niks uit, terecht dat CDM dierrechten aanhaalt. Door elke ruimte al dan niet technisch op te zoeken trek je een been omhoog in het drijfzand en je andere zakt nog dieper weg: Vaarwel derogatie, fosfaatrechten, 7e NAP welke onwerkbaar is en een stempel landschapsgrond op je bedrijf als je pech hebt, inmiddels zitten 2 benen vast in de drek.
Kalfjes
@Noorderling gegevens komen uit de KLW

(klik om te vergroten)

Noorderling
@Kalfjes
Bij LNV weten ze ook altijd al precies hoe en welke kuilen er zijn gewonnen.
Wie loopt daarmee te venten voor een paar knaken?
Kalfjes
@Noorderling en wij boeren zijn zo dom om dat toe te laten. Vraag aan alle boeren wie heeft een machtiging afgegeven aan LNV ??ik niet
Kalfjes
Ze delen onze gegevens zonder toestemming. Let op boeren de zuivel fabrieken gaan je dwingen
+1
BoerBart
Ik lees hier puur willekeur.
Met het oude onderzoek van CDM, gingen topelkers er zwaar op achteruit.
10% rechten bijkopen zou noodzakelijk zijn.
Nu kun je als topmelker 10% extra koeien houden.
Ik denk dat de efficiëntie bij hoogproductieve koeien inderdaad veel beter is. CDM zit eindelijk goed.
Maar een demissionair minister beslist anders.
HOE DAN?
Over 2 weken komt Esther de Lange als nieuwe LNV minister. Waarom laat Schouten dit jarenlang durende onderzoek niet gewoon ff (het is notabene kerstreces) 2 weekjes op haar bureau liggen?
Puur willekeur!
+2
KOC1981
@BoerBart denk dat bij de vorige tabel je x kg fosfaat had voor onderhoud en dan een vaste hoeveelheid per liter.
Nu is via de kringloopwijzer naar de werkelijke cijfers gekeken en blijken hoog productieve bedrijven gemiddeld een stuk efficienter om te gaan met fosfor dan laag productieve bedrijven.

Dit stimuleert harder melken (en dat klinkt in Den Haag als ongewenst)
Vraag die voor mij open blijft. wat betreft de N-excretie, wordt die berekend op basis van het oude model of op basis van de KLW cijfers?

Vraag 2, hoe kun je telkens verwijzen naar: "de KLW is niet goed geborgd." als er voor de individuele boer een voordeel uit te halen is. maar voor het collectief wel de cijfers gebruiken?
+1
John Spithoven
@KOC1981 Hier je antwoorden

rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/…

Voor bij de kerstboom 😁

En verder weer een vreemde move LNV.

De KLW, die een bepaalde gevoeligheid heeft voor bewuste manipulatie, wordt door LNV om die reden niet geaccepteerd.

Vreemd dat ze hem nu wel gebruiken.
Of toch weer niet, de overheid heeft een bepaalde voorliefde voor gemanipuleerde en niet gevalideerde modellen 🤔
+1
matt
@BoerBart is geen willekeur,maar onwil de uitkomst bevalt niet.

Dit de Kamerbrief meldt Schouten ook dat maïstelers op zand- en lössgrond die maïs in willen zaaien na grasland, in 2022 te maken krijgen met een extra korting op de stikstofgift. Deze maatregel was eind september al aangekondigd. In plaats van de huidige 65 kg stikstofkorting per hectare, wordt de maximale hoeveelheid stikstof per hectare met 85 kilo in mindering gebracht. De maatregel is volgens de minister nodig
Regelt ze wel.
Gerrit v Schaick
@matt ''is geen willekeur,maar onwil de uitkomst bevalt niet.''
Zal niet de bedoeling zijn hard melken te stimuleren nee😬.
Aan de andere kant de laag productieve bedrijven komen als je dit doorvoert zomaar 20 procent fosfaatrechten tekort. Hoe los je dat dan weer op?
cornelissen
@Gerrit v Schaick Afroming zal dan voorlopig wel op 20% blijven.
Gerrit v Schaick
@Gerrit v Schaick naja 20 procent was wat overdreven op basis van een van de eerste plaatjes. Gaat om 100 a 200 kg per bedrijf voor de laagproductieve bedrijven. Echter de voordelen voor de hoog productieve bedrijven zijn veel groter dan de nadelen voor de laagproduxtieve bedrijven. Toch moet je een manier verzinnen dit eerlijk op te lossen. Plus extra fosfaatruimte in totaal. Tijd voor een sectorvoorstel zou ik zeggen
matt
@Gerrit v Schaick eerlijk
Dan hebben ze al die tijd te veel fosfaat verkregen,denk ik dan als deze cijfers
Wel zouden kloppen,en “het”over fosfaat zou gaan.
+1
casev2
Dan hoop ik toch dat ze mijn KLW niet hebben meegenomen in hun cijfers, want ik heb letterlijk 8 minuten besteed aan het groen maken van de vinkjes.
hoest
@casev2 mag ik bij jou stage lopen? Mijn enige doel met de klw is groene vinkjes krijgen maar ik red dat niet in 8 minuten🤔
Erco
@casev2 hier had t best nog wat voeten in de aarde om mijn gestolen 0,75 cent "premie" terug te rekenen. Maar je wordt er creatief in 😉
Kalfjes
Het wordt tijd dat we de KLW niet meer invullen omdat i misbruik wordt. Zonder onze toestemming
spotmelker
@Kalfjes we moeten het niet invullen omdat de uitkomsten géén realiteitswaarde hebben. Stoppen met regelgeving waar het onbenullenlegioen aan de basis heeft gestaan.
Kalfjes
Met onregelmatig verkregen data kan ze geen juridische aanpassingen doen
+1
John Spithoven
@Kalfjes Niet zozeer alleen de data.

Maar als ze in januari 2018 de veehouders fosfaatrechten toebedelen met manier A, waarbij besloten is tijdens de overleggen in juni 2017 dat KLW geen basis is voor toebedelen fosfaatrechten ( met moverende redenen van fraudegevoeligheid KLW) kunnen ze nu wel tot andere inzichten komen , maar ik denk dat het rechtssysteem opnieuw vast zal lopen. 🤔🤔
John Spithoven
@John Spithoven En over lekken van data uit de centrale database KLW. Ik zou mij voor kunnen stellen dat in dit CDM onderzoek de KLW anoniem zijn verwerkt ( AVG speelt dan minder) maar tijdens de voermaatregel was dat niet het geval. Dat waren locatie gebonden gegevens.

En zo zie je dat bestuurders binnen Zuivelnl het toelaten dat door hun gegenereerde data gebruikt wordt in overheidsbeleid, zelfs tegen ons.
John Spithoven
@John Spithoven En het resultaat van deze exercitie is.....de sector is verder verdeeld in groepen.....de roverheid heeft op een slinkse manier weer ee vracht data van ons

En de sector is nog meer verdeeld....en daar vaart iedereen wel bij behalve de boeren.....

Of zoals een dierenarts deze week tegen mij zei:

Als melkveehouder weet je nooit wanneer je in welk wak flikkert en hoe koud het dan is.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0