Een analyse van bedrijfssystemen en resultaten in de melkveehouderij

Financieel was het op veel plekken niet gemakkelijk de laatste jaren door de matige melkprijs en stijgende kosten. Tijd voor een analyse!

Deel dit topic

Reacties

Ynze Oenema
Aan dat verhaal over extensief en intensief heb je helemaal niks aan.

Als je kijkt; er is evenveel schuld per liter bij extensieve boeren ten opzichte van de intensievere boeren.

Als je jonge boer bent en je moet een overname doen; zit de grootste waarde in grond. Als je dat over moet nemen en je bent nou extensief of intensief. De schuld is even groot. Op dat moment kan je beter wat intensiever worden omdat je dan makkelijker in staat bent om je schuld af te lossen.

Maak het rekensommetje maar eens anders; waar is meer te behalen. Een extensieve boer die intensief wordt of andersom..

Dan is het antwoord niet zo moeilijk.

(natuurlijk zijn er uitzonderingen).
Albert Altena
@Ynze Oenema En die uitzondering is dat ze bij extensief uitgaan van eigen bezit?
Erco
@Ynze Oenema 9000 liter per ha qua intensiteit biologisch. Ga er maar aan staan omzet over te nemen A 100.000 euro per ha. Staat er bij dat 5 n financieringskeuze is. Of tewel zorg maar dat je het geschonken krijg voor 1/4 van de werkelijke waarde?
+1
Jan-T
Volgens mij is het zo bij een gezond bedrijf dat je de winst van de voorgaande jaren investeert in het bedrijf dat je dan het bedrijf up to date houd en bij de tijd en zo geen onderhoudsachterstand creëert.

Dat heeft niks te maken met buffers die je zou moeten hebben.
Waarom zou je moeten kiezen voor een lening bij de bank waar je rente over betaald terwijl die buffer geen rente opbrengt bij de zelfde bank.

Er mag dan misschien wel een belasting nadeel aan kleven. maar dit is gezonder dan maar blijven lenen. of alles in erfpacht doen omdat de bank niet meer wil lenen.

Denk trouwens dat de marge gewoon te klein is doordat er geen inflatie correctie word verrekend per jaar.
+4
Jaap40
@Jan-T we kunnen heel veel discussie voeren over hoe een bedrijf over te nemen, te exploiteren, kosten hier kosten daar, periferie praat zus en zo en advies hier en daar tegen 150 euro per uur.... retail dit , import goedkope melk, wereldmarkt die de marge altijd in de weg blijft staan.

Feit blijft dat het nooit anders is geweest dat de marge plus of min 0 (nul) is. Een ideaal beeld hebben van het bedrijf maar feitelijk de financiering opblazen om de boel draaiende te houden. Bij dreigende geldtekorten grijpen naar erfpacht , snakkend naar lucht.... Komt bij dat er een ongebreidelde bagger aan regels jaarlijks bij komt bovenop de marge van 0 😱.
Negatief? Of realistisch. Inflatie correctie is al 35 jaar niet meer toegepast.

Prettige feestdagen gewenst 👍
+1
demelkboer
@Jaap40 helemaal mee eens. Zolang de melkprijs geen trend houdt met de langjarige inflatie kun je lullen wat je wil
+1
de Tank
@demelkboer Door technische vooruitgang is productie/arbeidskracht behoorlijk toegenomen. Bij een overschot aan productie tempert dit het volgen van de inflatie. Er komt vanzelf wel weer een balans, degene die aan de rand van het verdienmodel zitten, om wat voor reden dan ook, hebben het het zwaarst tijdens die weg naar een nieuwe balans.
George
@de Tank
Die weg is inmiddels al wel heel lang geworden.
demelkboer
@de Tank in geen een sector neemt niemand genoegen met zo weinig rendement op het eigen vermogen. De grondprijs stijgt, maar dat is geen verdienste
+1
Jaap40
@demelkboer als je wel boert en de grond heeft een andere eigenaar...
de Tank
@demelkboer boeren wel, vandaar de lage prijzen.
+1
Jan-T
Quote Reactie van @Jaap40:
Negatief? Of realistisch. Inflatie correctie is al 35 jaar niet meer toegepast

Denk toch dat je ergens een fout maakt.
Waar is het geld van de grote expansie drift van onze zuivel verwerkers dan van betaald.
Dit komt gewoon door coöperaties die eerst aan zich zelf te denken en dan aan de leden melk leveranciers.

Dus ben van mening dat iedereen die zegt dat inflatie correctie er niet in zit wel eens bij zich zelf mag gaan afvragen wat is nu de ware reden. En waarom zit dit er niet in.

Want ben echt van mening dat als je het vraagt dat het dan ook kan.
+1
Jaap40
@Jan-T inflatie correctie op de uitbetaalde melkprijs is lange tijd niet meer toegepast. Is simpelweg een feit. De wal zal het schip (moeten) keren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij en melkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0