Leerdammer verkoopt melk door

Leerdammer verkoopt melk door

Meerdere chauffeurs die melk afleveren bij de Leerdammer fabriek in Schoonrewoerd weten te melden dat Leerdammer melk doorverkoopt aan derden. “Wat er aan de voorkant wordt gelost, dat wordt er aan de achterkant weer uitgehaald”, aldus een van hen.

Bij de huidige hoge prijzen op de spotmarkt is dit zeer aantrekkelijk voor Leerdammer. Aan de boeren 40 cent betalen en 50 cent op de spotmarkt beuren: tel uit je winst.

Wordt de winst gedeeld met de boeren? Voor zover bekend is dit niet het geval, en daar is op zich niets mis mee. Ware het niet dat Leerdammer vanaf 2015 het verlies op de spotmarkt wel doorberekent aan de boeren (zie afbeelding).

Dus als Leerdammer winst maakt op de spotmarkt, dan houdt ze die winst voor zichzelf. En maakt Leerdammer verlies op de spotmarkt, dan schuift ze dat door naar de boeren.

LeerdammerActueel is niet verbaasd dat deze vorm van ondernemen steeds meer weerstand oproept bij de boeren die hun melk aan Leerdammer leveren.

Deel dit topic

Reacties

De afbeelding

(klik om te vergroten)

+3
Melkboer16
Tja, daar hebben wij de coöperatie voor! De winst delen we met z’n allen en het verlies ook.
Zou maar gaan sparen dan kun je je misschien inkopen bij RFC
Koeien boertje
@Melkboer16 zal meer aan te verdienen zijn dan leveren, een marge van 13 cent haal ik nu niet
+2
Koeien boertje
@Melkboer16 een coöperatie die de winst in het buitenland heeft geïnvesteerd en het verlies hier in Nederland ophaalt is ook niet zaligmakend denk ik.
Als ik dat zie zitten we in 't zelfde bootje
Melkboer16
@Koeien boertje onder welke steen heb jij de afgelopen 12 jaar geslapen?
Sowieso hoe vaak kom jij van je erf af of lees je vakbladen??
mlkvhoudr
@Melkboer16 moet die nou voor jou gaan nazoeken hoeveel keer hij/zij de laatste 12 jaar van de dam is geweest😉
+2
Koeien boertje
@Melkboer16 pfff met welk been ben jij uit bed gestapt?
het gaat bij de coöperatie zo goed dat je die 8 cent uit weelde in moet leggen?

Wij zijn gebaat bij een goede prijs bij de coöperatie, dan hebben wij em ook.
Daar word naar gekeken en uitbetaald.
Maar als jij blij bent met jou melkprijs is dat prima
+1
Melkboer16
@Koeien boertje joh die 8 cent die hadden we allang in de coöperatie zitten en ook het dubbele nog wel. Krijgt alleen een andere naam. Dat is het principe van de coöperatie, we verwerken samen de melk en ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen hoeveelheid. Dat vermogen wat er staat hebben we mede opgebouwd met de vette winsten die uit het verre oosten kwamen.
Porky
@Melkboer16 jou coöperatie staat net als ieder ander bij jou op de stoep als er tekort is (klopte je nabetaling?) Ben dan ook wel benieuwd wat de leden van cooperatieve mengvoeder fabriek " de samenwerking" overhouden aan hun fusie.nee om poen te beuren moet je ook heden ten dagen niet meer bij een coöperatie zitten
Melkboer16
@Porky wij hebben geen nabetaling! De melkprijs is gemiddelde van de melkafnemers incl nabetaling! Daaroverheen hebben we 10 jaar lang een beste prestatietoeslag gehad. 2020 iets terugbetaald.
Geld verdienen niet bij coop, gelukkig weten de leden beter
Realisme
+1
richard-de-wolff
Kun je beter zelf op de spotmarkt verkopen hoef je niet te delen
+1
weurding
Doel van een onderneming is winst maken, dit is misschien nu wel even de makkelijkste weg, gaat echt geen jaren duren
+1
mlkvhoudr
@weurding dit neem ik ze ook niet kwalijk, dit zouden we stuk voor stuk ook allemaal zelf doen op deze manier, het zit me veel meer dwars dat ze de duurzaamheid over de schutting lijken te gaan gooien en beneden gemiddeld willen gaan betalen
Cowboy3
Leerdammer koop ook melk van derden, tenminste tot voor kort ging er rauwe melk uit de handel heen.
puddingbroodje
Waarom zou leerdammer de winst delen met de leveranciers? ze zouden wel gek zijn.... zelfde geld voor a-ware en Vreugdenhil geen enkele reden om ook maar 1 cent meer melkgeld te betalen dan nodig is om te voorkomen dat de leveranciers massaal weglopen.
mlkvhoudr
@puddingbroodje de reden daarvoor is simpel,wil je een duiventil of een duurzame relatie met je leveranciers, daar moet een balans in gevonden worden, is het alles is voor lactalis Leerdammer, dan zullen er teveel vertrekken en er mee stoppen, als het klopt wat de topic opener zegt dat ze ruimte hebben om op de spotmarkt te verkopen op dit moment geef ze dan maar eens ongelijk dat ze pakken watze pakken kunnen
puddingbroodje
@mlkvhoudr op dit moment zullen ze vast vrij aardig blijven betalen dat voordeel heb je de markt zit mee!
mlkvhoudr
@puddingbroodje ik heb in die zin ook geen haast om weg te komen, ik kijk rustig om me heen, informeer bij andere afnemers, maar ook bij leveranciers van die afnemers en bij mijn boekhouder, hoe die bedrijven het de laatste jaren gedaan hebben qua uitbetalen, dus het gaat echt op zijn Sallands, rustig en wel overwogen
+1
Farma_boerke
Het is een onderneming, ze zit er niet voor jou!

Als ze goedkoop winst kunnen maken zonder kosten zullen ze dat doen. Leerdammer komt er nog wel achter dat het moeizamer zal gaan komende jaren. Veel vertrekkers en stoppers terwijl ze al meer dan 30% van de leveranciers kwijt zijn over de laatste jaren. Het leveranciersbestand zakt onder de 900 stuks komend jaar en dan…..
Dan is het het probleem van Lactali.

De wal keert het schip wel een keer, er moet NLDse melk in de Leerdammer en al helemaal voor predicaat Royal. Veel maatregelen zijn al afgeschaald of opgeschort (bv vlog, grupstal), maar dat is niet genoeg. Uiteindelijk moeten kosten omlaag (overhead verminderen, zoals Arbo eisen opleggen aan chauffeurs (niet hun taak) en zelf de boel niet op orde hebben) en melkprijs omhoog om boeren aan boord te houden. Uitbreiden in leveranciers zal amper gaan lukken gezien historie en ontwikkeling in Nederland (stikstof).
Zolang men met korte termijn werkt Al niet veel veranderen, lange termijn visie is nodig aan top!
HansBa
Met mij delen ze wel, verwacht over november zeker 45 cent. Pas nog heerlijk pakketje kaas erbij gekregen. Toch verbaasd het mij wel, denk dat ze via de kaas meer marge dan 5 cent hebben en de melkaanvoer is krap.
+1
mlkvhoudr
@HansBa leuke foto Hans 👍
Realisme
@HansBa zijn ze nog aan het verbouwen misschien? Zoiezo op merkloze kaas valt het gauw tegen denk ik en leerdammer kaas weten ze al 10 jaar niet meer van te slijten.
labella
@Realisme Die Leerdammer kaas is ook niet te vreten, doe mij maar een lekker stukje echte boerenkaas.
j h p
@labella Als je een stuk op hebt blijft er leer over. 😬
+1
weurding
RFC 43,72☝️👌

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0