Opwekken en leveren groene stroom? Seinen staan op rood.

Boeren met plannen voor het vol leggen van hun schuurdaken met zonnepanelen kunnen hun stroom niet kwijt. Zonneparken slokken veelal de beschikbare netcapaciteit op. LTO Noord roept op tot actie.

Bron

Opwekken en leveren groene stroom? Seinen staan op rood.
melkvee.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

BertK
Regeren is vooruit zien.

Alhoewel? Geen gas om te stoken, geen koper voor elektra.
weurding
Hond voor de fiets......
IJsseldelta
"LTO Noord roept op tot actie". Wat gaan we nu beleven, worden ze wakker!!
Zwaagdijk
In onze regio in noordholland kan je geen dak meer vol leggen geen groot stroomverbruiker meer worden. Maar de zonneweides en de data centers worden gewoon gebouwd…
mlkvhoudr
@Zwaagdijk dan ben je te laat bedoel je ? Dat speelt hier ook maar je kan altijd tot 3 keer 80
Zwaagdijk
@mlkvhoudr ja maar geen groot verbruik aansluiting.
jack89138393
En als het net uitvalt hebben we niets...
Van-Epscheuten
@jack89138393 Als het net uitvalt, hebben we ook niks aan een bruinkoolcentale
+1
jack89138393
@Van-Epscheuten Sterker nog, we hebben een mega-probleem. Begin dit jaar was het rampscenario bijna werkelijkheid geweest blijkt uit dit artikel van de Panorama. panorama.nl/artikel/461365/…
Johannushoeve cv
@jack89138393 ik heb een aggregaat in de schuur staan kunnen we lekker beetje fossiele brandstof verstoken
jack89138393
@Johannushoeve cv Ik heb ook maar eentje gekocht, kan helaas niet op de trekker want die heb ik niet. Dus ik moet het met benzine doen
sjuu
Ruimte genoeg om gebouwen te plaatsen op agripoort, je moet het alleen doen zonder stroom.
+2
achterhoeker2
Het klimaat akkoord van Parijs verwacht actie, en iedereen die zegt dat het kan met zonnepanelen op dakken begrijpt er niks van.
Er zullen zonnepanelen op landbouwgrond (naast infrastructuur) moeten komen.
Bestuurders moeten het eerlijke verhaal vertellen anders de mond houden.
Noorderling
@achterhoeker2
Zonder degelijke infra en afstemming van vraag en aanbod is alles bij voorbaat kansloos, zeker met enorme piek producties.
Een akkoordje regelt geen zwaarder net dat opeens wel geschikt is voor teruglevering en snachts auto's opladen.

Hele vergistingverhaal heeft een flinke deuk opgelopen, dat is vooral cover gisting en geen mono. maar door met je gasgenerator bij te springen op bepaalde momenten kan er wel een hele andere markt ontstaan inclusief levering van warmte.

Afgelopen dagen geen zon en amper wind, energiecentrales pluimen weer flink in de eemshaven om het gat van "groene" energie op te vullen.
+4
weurding
@achterhoeker2 eerlijk verhaal? Ze kunnen het niet kwijt op het net, koper te weinig om kabels aan te leggen, extreme uitgaven Aan transportkosten om de energie te leiden naar plaatsen waar men nog enigszins de stroom kan verwerken, het woord eerlijk komt bij veel dingen al niet meer aan de orde, graaicultuur met onzinnige uitgaven
Denk zo gezien je laatste reacties jij meer bezig bent met je riante pensioen dan met dingen die echt nut hebben
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Er zullen zonnepanelen op landbouwgrond (naast infrastructuur) moeten komen

Het enige wat ik weet is dat zonnepanelen niet altijd energie opwekken. Dus de oplossing is het niet direct. Dan moet je eerst de energie op kunnen slaan op een of andere manier en voor langere tijd ook. Dus bijvoorbeeld via waterstof of een goed geïsoleerd warmwaterbassin.
achterhoeker2
@pieta Dat klopt ,er zal altijd fossie bijgestookt moeten worden, ook kan er via de prijsprikke bij consumenten nog veel gestuurd worden.
Zelf vind ik die panelen ook niet mooi, maar ze worden aangeplant en met 2 jaar ziet niemand ze meer.
Maar veel belangrijker dan dat is dat ,een groep boeren(de LTO) samenspant tegen een collega die plannen heeft voor een zonnepark op zijn eigen grond.
Wat ben je dan voor een organisatie?
+1
weurding
@achterhoeker2 quote:
maar ze worden aangeplant en met 2 jaar ziet niemand ze meer.
Dat valt tegen, bij oosterwolde liggen ze al paar jaar en ze doen er niks aan om ze aan het oog te onttrekken, zuidwolde net zo,liggen ook stijf tegen autoweg aan
+1
pieta
@achterhoeker2 Waarom schrijf je dan dat zonnepanelen de oplossing zijn? Dat zijn ze niet, hooguit een onderdeel van wat een oplossing kan zijn. Momenteel worden de zonnevelden volgens mij enkel en alleen aangelegd voor de SDE-subsidie. Volgens mij is er vooral een wereld te winnen met aanleg van deze panelen op alle soorten gebouwen en dan enigszins op maat zodat daar direct de stroom verbruikt kan worden. Ik ben niet tegen op zonneweides op zich. Maar ik zie het nog bepaald niet als een oplossing voor het energieprobleem maar meer als een subsidieverdienmodel.
achterhoeker2
@pieta Omdat snachts de zon niet schijnt, Parijs schrijft niet dat er helemaal geen fossiel meer mag.
Gas is redelijk schoon, maar wat doen we in nl...
bio boer
@achterhoeker2 dat gas moeten burgers mee stoppen zo dat de grote bedrijven op gas kunnen is de grap 😉
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Gas is redelijk schoon, maar wat doen we in nl

Gas geeft afhankelijkheid(Rusland/Belarus) maar wordt volgens mij ook gebruikt in energiecentrales om voor jouw oplossing 's-nachts bij te stoken. Burgers kunnen makkelijker van gas af omdat die een vlakker en beter voorspelbaar energieverbruik hebben wellicht. Daarnaast kan een burger in de toekomst waarschijnlijk meer met zonnepanelen omdat ze er door het "geringe" verbruik een energieopslag (auto/andere accu) die betaalbaar is achter kunnen zetten en dan relatief veel zelf kunnen verbruiken.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Wat ben je dan voor een organisatie?

dan ben je een organisatie die zich belangenbehartiger noemt voor de LANDBOUW , en dus ageert tegen plannen om landbouwgrond te onttrekken, niks mis mee toch?
Natuurlijk snap ik het eigen belang van een stopper die zijn land vol panelen legt, dat is zijn goed recht, maar wat dacht je van de buurman melkveehouder die dan klem komt te zitten met bv weidegang ? Mag die niet tegen zijn? en via zijn organisatie protest aantekenen?

Of gaat het in deze bij jou alleen om de lto af te zeiken?
+2
pieta
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
wat dacht je van de buurman melkveehouder die dan klem komt te zitten met bv weidegang ?

Dat zat ie dan al.
Leo,s vriend
@pieta Hoezo? hier in de buurt was er een prachtige kans op kavelruil, 2 boeren konden veel meer huiskavel krijgen, maar de stopper koos voor zonneveld, exit kans.
Kan je dan voorstellen dat die 2 boeren via de lto proberen om die zonnevelden tegen te houden? Een ander helpt je er niet mee.( ja, een duur adviesbureau misschien)
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
maar de stopper koos voor zonneveld, exit kans.

En waarom koos ie daarvoor? Waarschijnlijk gaven die andere 2 boeren die huiskavel wilde hebben niet genoeg?
Leo,s vriend
@George kavelruil, geen directe verkoop. Heeft dus niks met verkoopprijzen te maken.
Heb het ook iets te vaag omschreven, de stopper had al gekozen voor zon voordat de kavelruil op stoom was, dus kavelruil was te laat.
Nogmaals, het gaat mij niet om die boer die kiest voor zon, het gaat mij om het feit dat de grond nu voor minimaal 25 jaar aan de landbouw onttrokken is, en ik vindt dat een boerenbelangenbehartiger( om het even welke) best mag pleiten voor zo veel mogelijk behoud landbouwgrond.Ze zitten er voor de blijvende boeren toch?
+1
weurding
@Leo,s vriend kijk, die laatste alinea, ook dat mag ik van ganzen harte hopen😏
pieta
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Hoezo? hier in de buurt was er een prachtige kans op kavelruil, 2 boeren konden veel meer huiskavel krijgen, maar de stopper koos voor zonneveld, exit kans.

Ik zeg alleen dat ze dan al klem zaten omdat de grond van de stopper is en niet van hun. Dan kun je wel met een prachtig kavelruilproject komen maar als de stopper geen zin heeft dan gaat dat ook niet lukken. Dat ze dan de zonnevelden tegen proberen te houden snap ik vanuit hun standpunt wel.
weurding
@pieta ze gaan het zeggen... echt.. zonnepanelen... it was a big mistake, time will tell
George
Quote Reactie van @weurding:
ze gaan het zeggen... echt.. zonnepanelen... it was a big mistake, time will tell

Net zoals de de afschaffing van de Europese quotering. 😄
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pieta:
Dat ze dan de zonnevelden tegen proberen te houden snap ik vanuit hun standpunt wel.

Snap je dan ook dat ik het logisch vindt dat een belangenbehartiger van boeren daar ook voor pleit?
pieta
@Leo,s vriend Die vind ik wat lastiger omdat elke stoppende boer eerder een blijver was. Met de veekrimp die op ons af lijkt te komen is wellicht andere bestemmingen voor grond vinden niet een gek idee. Niet dat ik direct fan ben van zonnepanelen. Voor dit soort zaken zit ik toch in een soort van spagaat. Ook blijvers hebben belang bij de waarde (behoud) van grond.
George
Quote Reactie van @pieta:
Die vind ik wat lastiger omdat elke stoppende boer eerder een blijver was. Met de veekrimp die op ons af lijkt te komen is wellicht andere bestemmingen voor grond vinden niet een gek idee.

Jij begrijpt het , sommige hebben de illusie dat de enkele boeren die overblijven alle grond die vrij gaat komen er zomaar even bij kunnen kopen en bewerken. Maar ik zie dat niet gebeuren , meeste bedrijven zitten al ruim gefinancierd en krijgen nooit het geld bij elkaar om de vrijkomende gronden bij te kopen. Dan wordt het toch vaak een beleggingsmaatschappij zoals Fagoed of ASR die de gronden opkopen. En als die met andere dingen dan landbouw hogere rendementen kunnen behalen zullen ook die partijen dat niet nalaten.
weurding
@George zal wel niet gebeuren, maar zou mooi zijn als wal het schip keert en voedsel duurder wordt dan energie, snap overigens niet dat men geen rem zet op het verbruik van electriciteit verslindende apparaten waar men zogenaamd niet zonder kan. Mag nog graag kijken naar films uit jaren 60 en 70 hoe men zich toen vermaakte zonder, er zijn films in archief drents museum dat men zaterdags buiten was, straatje vegen, praatje maken... je mag nu maar 30 meer hier in dorp maar raakt op zaterdag geen kip meer😅
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
zal wel niet gebeuren, maar zou mooi zijn als wal het schip keert en voedsel duurder wordt dan energie, snap overigens niet dat men geen rem zet op het verbruik van electriciteit verslindende apparaten waar men zogenaamd niet zonder kan.

De inzet is gewoon alles elektrisch , als alle auto's en woonhuizen elektrisch verwarmd moeten worden is er nog heel veel aanpassing nodig , volgens mij gaan ze nooit op tijd die doelstellingen halen.
Van mij mag voedselproductie en boeren veel beter beloond worden. Sterker dat had al lang eerder gebeurd moeten zijn. Maar in plaats daarvan worden we alleen maar steeds verder de grond ingetrapt.
pieta
@George Vandaag bij ons in de krant een stuk van een hoogleraar dat er waterstof gaat komen. Die waterstof zelf maken gaat in NL niet lukken en is ook veel te duur. Zonnepanelen in de Sahara leveren de kwh voor 1 cent.
Leo,s vriend
@pieta Klopt, daarom gaat de afdeling hier ook niet mee in bezwaren van individuele bedrijven, voor of tegen zonneplannen. Maar feit blijft dat als er eenmaal zon op staat, het gebied qua grondruil/verkaveling op slot zit.
Ik heb dan ook geen oordeel over een stopper die met zijn eigen grond doet wat hij wil, maar voor de sector vindt ik deze ontwikkeling jammer, zeker als het goede grond is.
+2
achterhoeker2
@Leo,s vriend snappen die 2 boeren dan niet dat ze op die manier nooit aan de bak komen bij die stoppende boer.?
Ik gun die jonge boeren alle geluk vd wereld, maar een (stoppende) boer bepaald wat er met zijn/haar grond gebeurt.
weurding
@achterhoeker2 je zou je eens in die boeren verplaatsen , je bent Jong en je wilt wat, tja, dan is als de gangbare prijs 70000 is niet te bieden tegen iemand die industriële plannen heeft en zich een ton of meer per ha kan veroorloven
+2
achterhoeker2
@weurding Maar ik beur liever de maximale prijs en help mijn eigen kinderen met een huis ofzo.
Dan ga ik het toch niet "weggeven "aan een jonge boer.?
Dat doe jij ook niet.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @achterhoeker2:
maar een (stoppende) boer bepaald wat er met zijn/haar grond gebeurt.

Tuurlijk, maar snap je dan ook dat een boerenbelangenbehartiger graag boerengrond boerengrond wil houden?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
maar snap je dan ook dat een boerenbelangenbehartiger graag boerengrond boerengrond wil houden?

Dan moet je mij eens uitleggen waarom die LTO van jou dan destijds (en nu nog) ijverig boerenbedrijven mee aan stond/staat te wijzen als nieuwe natuur!
Leo,s vriend
@kanniewaarzijn Die lto is niet van mij, en deze opmerking heb je vaker gemaakt, kan hem alleen niet plaatsen, heb nog nooit gelezen of gezien dat de lto bedrijven aanwijst als toekomstige natuur.
Kom eens met voorbeelden.(waar, wanneer)
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Tuurlijk, maar snap je dan ook dat een boerenbelangenbehartiger graag boerengrond boerengrond wil houden?

Nee eigenlijk niet , die enkele boeren die overblijven kunnen nooit alle vrijkomende gronden bij kopen. Daar ontbreekt het ze de financieringsmogelijkheden en het rendement voor.
+1
HansBa
@George nou nou, enkele? Als alle overblijvende veehouders 10% van hun areaal erbij kopen kom je stoppers te kort. De meeste stoppende boeren verhuren hun grond ook eerst nog Daarnaast zijn die dingen ook nog is spuug lelijk op land, op het dak daar horen ze. Goed standpunt van LTO!
George
Quote Reactie van @HansBa:
nou nou, enkele? Als alle overblijvende veehouders 10% van hun areaal erbij kopen kom je stoppers te kort.

Zal wel met de regio waar je zit te maken hebben dan. Maar hier is grond zat die vrij gaat komen en die de zogenaamde blijvers nooit allemaal bij kunnen kopen.
HansBa
@George ruimte voor verplaatsende veehouders dus bij jullie..
bio boer
@George dacht dat ze daar in her zuiden zo intensief waren imand die intensief is kan gemaklijkste grond kopen lijkt mij bespaart voerkosten als je al voldoende hebt is exstra grond duurder soms doe je dat om het gunstig licht voor de toekomst
George
Quote Reactie van @bio boer:
imand die intensief is kan gemaklijkste grond kopen lijkt mij bespaart voerkosten

Niemand kan makkelijk grond kopen voor €75-80000 per ha. Niemand of je moet zijn weg gekocht.
Leo,s vriend
@George Snap ik ook, en spreek ik ook niet tegen, ik stel alleen dat op het moment dat landbouwgrond "verdwijnt", of dat nou natuur, bouw of zon is, je een gebied op slot zet qua verkaveling. En ja, ik snap stoppers best als ze flink kunnen cashen met zon, maar voor de blijvers is het zuur.
bio boer
@Leo,s vriend die panelen is tog maar hype over 15 jaar zijn ze waardeloos is de subsidie binnen worden ze weer gesloopt
George
Quote Reactie van @bio boer:
ie panelen is tog maar hype over 15 jaar zijn ze waardeloos is de subsidie binnen worden ze weer gesloopt

De businesscase van een zonnepark is 25 jaar. Misschien zijn er tegen die tijd andere inzichten en mogelijkheden voor het opwekken van energie.
bio boer
@George windmolen kan ook met gemak 30 jaar mee gooi we er ook af na 10 jaar om we bij nieuwe weer nieuwe subsidie kunnen krijgen hebben we trouwens met de huidige molen niet gedaan met de vorige wel oo de buurt zijn wel paar vervangen voor nieuwe dan kun je weer subsidie aanvrag 🙈
achterhoeker2
@Leo,s vriend Ongelooflijk!! Maar de boodschap is duidelijk.
Tijd voor een nieuwe club.
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Tijd voor een nieuwe club.

En wat moet die nieuwe club dan doen? lobbyen voor meer zonnevelden? krijg je het aan de stok met jonge ambitieuze boeren die door willen, Daar ook maar een club voor oprichten?

overigens, hier, ( ook Achterhoek) gaat de lokale afdeling niet mee in bezwaarschriften van individuele boeren, ze lobbyen wel bij gemeenten om zoveel mogelijk zon op dak en andere plekken te krijgen( zonneladder) en pleiten voor behoud van zoveel mogelijk landbouwgrond.Dat lijkt me de juiste weg voor een club die de belangen van (blijvende) boeren behartigd.
achterhoeker2
@Leo,s vriend Die laatste alinea doet me deugd.
Maar de teneur is al jaren " de stoppende boer redt zich wel" en dat klopte ook wel, maar zij zijn ook betalend lid en hebben ook belangen.
weurding
@achterhoeker2 hoop toch nog een jaar of 10 door te gaan zonder contributie aan de club😅
achterhoeker2
@weurding Welke de LTO of die nieuwe?
Leo,s vriend
@achterhoeker2 Dat is gelijk het dilemma waar de lto voor staat, ze moeten alle vormen van boeren de belangen proberen te behartigen, dan kan je het nooit goed doen.
Kan je goed zien aan de vakbonden die uit onvrede met lto zijn ontstaan, de meesten hebben de eerste jaren een trouwe schare aanhangers, maar dan komen de barsten, Nvv, mesters tegen de fokkers, etc. Heel beroerd voor de belangenbehartiging voor landbouw, maar zo werkt het nu eenmaal.
+1
weurding
+3
Van-Epscheuten
@weurding Dit geld vooral voor stoffen als goud en cobalt enzo. Zonnepanelen bestaan voornamelijl uit selicium (zand) glas, en aluminium. Dit zijn allemaal eenvoudig te verwerken stoffen, “zonnepanelen, het nieuwe asbest”, wat ik hier wel eens lees, is dus volgens mij niet aan de orde.
weurding
@Van-Epscheuten denk dat bij de aanleg op je grond en bij evt opruimen je grond vol zit met pfas, moet wel
George
Quote Reactie van @weurding:
opruimen je grond vol zit met pfas, moet wel

Waarom denk je dat?
Heel NL is al ongeveer vervuild met Pfas.
weurding
@George ga maar eens kijken bij de aanleg, wat er op de grond valt, aan stukjes electriciteitdraad, plastic, etc, ruimen echt niet alles op, gebeurd bij verwijdering nog een keer, plus de deeltjes die door de jaren heen eroderen
+5
George
Quote Reactie van @weurding:
a maar eens kijken bij de aanleg, wat er op de grond valt, aan stukjes electriciteitdraad, plastic, etc, ruimen echt niet alles op, gebeurd bij verwijdering nog een keer, plus de deeltjes die door de jaren heen eroderen

Onlangs was ik hier in de winkel waar heel veel kerstspullen /artikelen worden verkocht , mensen kopen massaal allerlei kerstspullen made in China. De meest bizarre artikelen worden verkocht voor kerst en als je nadenkt over hoe het is geproduceerd en het nut er van dan is er op milieu gebied nog veel winst te behalen. De grootste helft ligt volgend jaar weer in de afvalbak.
weurding
@George dat gooien ze toch niet op je grond😉
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
dat gooien ze toch niet op je grond

En toch zit het overal , weliswaar in lage concentraties maar het is er al wel. Maar bij een zonnepark kun je ook je grond verkopen. Dan ben je er vanaf.
weurding
@George ja, dat ben je😅
George
Quote Reactie van @weurding:
ja, dat ben je

Als je denkt dat er overal problemen ontstaan met zonnepanelen is dat de beste oplossing.
Dan loop je niet het risico dat je ze ooit op moet ruimen over 25-30 jaar en loop je ook geen risico dat jouw grond vervuild is daarna .
Bovendien kun je geen grond meenemen naar het hiernamaals en als je geen opvolger hebt en jezelf de grond blijft houden verzilveren hem de kinderen daarna wel.
weurding
@George klopt helemaal, het is echter wel te hopen dat je van ze je geld afblijven, ook daar heb ik een hard hoofd in, en nee, ik hoef geen dikke auto camper je weetwel wat nog meer als herinvestering
George
Quote Reactie van @weurding:
nee, ik hoef geen dikke auto camper je weetwel wat nog meer als herinvestering

Dat zijn geen herinvesteringen. Die tellen niet , dan moet je een nog dikkere Claas kopen. 😀
weurding
@George bedoelde het niet perse zakelijk met herinvesteren maar meer het geld opmaken aan luxe artikelen
George
Quote Reactie van @weurding:
echter wel te hopen dat je van ze je geld afblijven, ook daar heb ik een hard hoofd in

Die begrijp ik niet zo goed.
weurding
@George ten eerste al een negatieve rente, maar je weet maar nooit wat ze doen met je banktegoeden
George
Quote Reactie van @weurding:
ten eerste al een negatieve rente, maar je weet maar nooit wat ze doen met je banktegoeden

Oh oké , nee dat klopt maar je weet ook niet hoe onaantrekkelijk ze het bezit van landbouwgrond ooit kunnen gaan maken.
weurding
@George als ze je spaargeld verdelen blijft je land ook geen eigendom nee😅
pieta
@weurding Daarnaast box 3 heffing denk ik.
George
Quote Reactie van @pieta:
Daarnaast box 3 heffing denk ik.

Er zullen toch wel mogelijkheden zijn om die te omzeilen , met een BV of iets dergelijks. Verder herinvesteren in te dure woonhuizen nu . 😄
achterhoeker2
@GeorgeDie zijn er zeker, dat kan iedere accountant navragen bij de belastingdienst.
In dit land is het aantrekkelijk om rijk te zijn en de staat geeft genoeg mogelijkheden om de belastingdruk te verminderen.
T60401
Quote Reactie van @achterhoeker2:
n er zeker, dat kan iedere accountant navragen bij de belastingdienst.

Zal het is aan mijn boekhouder vragen. Boekhouder bij de belastingdienst: zeg ik heb een klant die veel vermogen heeft in box 3 en daar door te veel belasting moet betalen naar zijn zin. weet u hier een oplossing voor. Dan gaan ze je vast haarfijn uitleggen wat je moet doen. 😂 😂 😂 🙈 🙈
achterhoeker2
@T60401 Ja dat doen ze , ook jouw boekhouder doet dat.
achterhoeker2
@achterhoeker2 Sterker nog, de accountant krijgt wijzigingen van de belastingregelgeving gewoon per mail.
Omdat aftrekposten,regelingen e.d. er zijn om gebruik van te maken anders waren ze niet bedacht.
De belastingdienst (als instrument vd overheid) is er niet om consumenten en bedrijven een poot uit te draaien, maar als je niks uitzoekt voelt dat wel zo.
Nevergiveup
@achterhoeker2 ohh , vandaar dat ik belasting betaal over beleggins resultaat , terwijl ik nul belegging heb ....
jack89138393
@weurding Ze blijven voorlopig wel van je geld af, ze zorgen er alleen voor dat het minder waard wordt. In deze video wordt uitgelegd hoe de inflatie momenteel veroorzaakt wordt (o.a. door lockdowns en daar zijn we voorlopig niet vanaf). cafeweltschmerz.nl/videos/…
+2
Leo,s vriend
@weurding Ik denk dat de plastic vervuiling door aanleg zonnepanelen in het niet valt vergeleken met het af en toe strooien van compost op je grond, als ik zie hoeveel plasticsnippers, glas en andere zooi daar in zit......
+1
weurding
@Leo,s vriend klopt, maar ook dat doen we niet
cjw73
@Van-Epscheuten artikel even lezen. Grote probleem is dat bijna alles verlijmd wordt en hierdoor is recycling bijna niet mogelijk
+2
Van-Epscheuten
Glas alu, en backing zijn niet verlijmt, een paneel peuter je moeiteloos uit elkaar. @cjw73
sorry
Quote Reactie van @Van-Epscheuten:
selicium (zand) glas, en aluminium

oooh...vandaar dat ze goed branden wille
casev2
Dit jaar al een paar x zonder stroom gezeten. Toen het laatst onder melkenstijd gebeurde besloten een agregaat te kopen. Volgens een monteur van stedin die ik pas sprak een heel goede investering......
+2
mlkvhoudr
@casev2 ik heb al misschien wel 10 jaar zo n ding nog nooit nodig gehad maar laat hem mooi staan
+1
casev2
@mlkvhoudr volgens die monteur word het net steeds onbetrouwbaarder omdat het zo overbelast is. De stroomstoringen van de laatste tijd hier hebben vooral te maken met het graven van de glasvezel, en de bijbehorende graafschades...
ted9
@casev2 De stroomstoring die je niet door hebt is vele malen erger dan wanneer de stroom echt uit valt. Prinplaatjrs kunnen niet zo goed tegen lage amperes voor langere tijd.
cjw73
@casev2 die graafschades is hier het laatste jaar ook zwaar klote, ook door de glasvezel aanleg. Afgelopen weekend zat het dorp nog een paar uur zonder stroom. Krijg het zelf gelukkig van een andere kant dus had deze keer geen last.
+1
bio boer
@mlkvhoudr heb hem hier afgelopen jaren al aantal keren gebruikt hebben hier ook 3 weken op de noodagragaat gezetten van liander travo hokje moest vervangen worden toen ook schade vergoeding gekregen om we geen stroom konden leveren
+1
Mkl87
@bio boer wat voor aggregaat heb je om de robot op te laten draaien?
bio boer
@Mkl87 gewoon pto generator zorg er voor dat de aftakas kaasrecht staat dan is die wel stabiel
Mkl87
@bio boer oke, die heb ik ook één, maar er is mij afgeraden om die te gebruiken ivm spanningswisselingen wat nogal slecht blijkt te zijn voor de printplaten van bijvoorbeeld de robot. Als de compressor of koeling aangaat dan heb je even een dipje. Heb jij daar een frequentieregelaar op zitten of iets anders?
Noorderling
Quote Reactie van @Mkl87:
Heb jij daar een frequentieregelaar op zitten of iets anders?

trekker ervoor met elektronisch gestuurde brandstofpomp is daarom eigenlijk een must, die regelt zichzelf bij als het zwaarder gaat. Zeker wanneer een koeling aan en afslaat gebeurt er wel wat, al knipperen nu de lampen ook al op het netstroom wanneer dat gebeurt, en ook in de rest van de straat.
+1
weurding
De lachende derde

(klik om te vergroten)

+1
weurding
Zou men ook wel eens stilstaan wat er met het leven in en onder water gebeurd?

(klik om te vergroten)

+1
Nevergiveup
@weurding Zonnepanelen ol water is fe grootste onzin die er bestaat , allemaal prestige.

Waarom iets moeilijk doen als het makkelijk kan 🤷
Nevergiveup
@Nevergiveup En subside / belasting geld over de schutting gooien
George
Quote Reactie van @Nevergiveup:
En subside / belasting geld over de schutting gooien

Je zult het wel niet geloven maar grote zonneakkers kunnen tegenwoordig best al zonder subsidie draaien. Zeker met de huidige stroomprijzen.
weurding
@George tja, als prijzen in landbouw verdubbelen kan je ook zonder tsr glb
Nevergiveup
@George ja , maar niet op het water ....

Laat ik het Simpel zeggen , Als elektricien zou ik wel een ander baantje zoeken ipv. Elektrisch op water aan leggen 😂😂
Grasbaal
De ontwikkelingen gaan door:

Helmondse krachtpatser voor stroom: Big Ass Battery gaat strijd aan met dieselaggregaten

Met hun groene, geluidsarme en uitstootvrije grote batterij willen ze strijden tegen de grote jongens. Jeroen Althusius en Guido de Jong hebben met hun startende bedrijf in Helmond nogal een opgave voor zichzelf geformuleerd.

De eerste echte opdracht is binnen. Begin volgend jaar zorgt Big Ass Battery met een container vol batterijcellen voor de stroom van twee elektrische graafmachines. ,,Opdrachtgever BESIX zet deze machines in voor een CO2-neutraal wegenbouwproject op de A16. De graafmachines kunnen na vijf uur, in de pauze van de machinist, worden opgeladen door onze batterij.”

De twee oprichters zien ook kansen met de batterij voor de opslag van energie. ,,We hebben aanvragen voor de opslag van zonne-energie van meerdere zonneparken, zelfs internationaal.” Daarvoor zijn containers met een opslag tot 1,5 megawattuur of 5 megawattuur beschikbaar.

Bron: ed.nl/helmond/…
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!