Kringloopwijzer aangepast en uitgebreid

In de Kringloopwijzer versie 2021 zijn diverse aanpassingen gedaan ten opzichte van de versie van 2020.

Deel dit topic

Reacties

+2
Farma_boerke
Titel klopt niet, moet zijn Sjoemelwijzer aangepast en uitgebreid
jan w
@Farma_boerke
Die Sjoemelwijzer is best wel geschikt, maar dan alleen als managementtool voor eigen bedrijf.
kanniewaarzijn
@jan w Het is geschikt of ongeschikt. Half geschikt kan niet! Met andere woorden: als het niet geborgd kan worden omdat het ondeugdelijk is, kan het ook niet gebruikt worden als managementtool, want dan heeft het immers dezelfde tekortkomingen.
+3
jan w
@kanniewaarzijn
Wat men wil, dat de KLW geborgd gaat worden, zie ik maar zo niet 1,2,3 zitten. Maar als je het als eigen managmenttool wilt gebruiken. Zie ik het niet zitten waarom die ongeschikt is. Als je er dan mee wilt sjoemelen, dan naai je jezelf een oor aan.
De MPR doe ik ook voor mijzelf. Als ik daar mee wil sjoemelen is dat ook mogelijk. Maar ik heb mij zelf ermee.
Farma_boerke
@jan w Borgen word hem niet dat is al langer duidelijk. Als tool kun je gebruiken, maar als het niet geborgd is gaat de overheid je nooit geloven en dus niets aanpassen obv KLW.
Gelukkig is er net weer 1 miljoen euro ingestopt door de NLD zuivel.
jan w
Quote Reactie van @Farma_boerke:
Gelukkig is er net weer 1 miljoen euro ingestopt door de NLD zuivel.

En dat is zo verrekte gemakkelijk, boeren met andermans geld.
+1
KOC1981
@Farma_boerke Wat je zegt klopt niet helemaal:
brabant.nl/actueel/nieuws/…

brabant.nl/actueel/nieuws/…

Dit zijn beide voorbeelden van een overheid die iets doet wat op basis van de kringloopwijzer is.
Farma_boerke
@KOC1981 Dat is weer iets anders dan de KLW. Daarmee niet vergelijkbaar, samen opgesteld met overheid dan heeft de overheid er wel vertrouwen in. Vanuit sector (om meer ruimte te krijgen) moet je van goede huize komen om te verdedigen en dat lkt niet. Beter kun je de KLW nu gebruiken om samen met overheid om te zetten naar een "afrekenbare stoffenbalans" (Minas 2.0) zoals Remkes adviseerde.
Gebruik de kennis, maar blijf niet aan een dood paard trekken
KOC1981
@Farma_boerke Nee, want de puntenscores die je moet halen zijn grotendeels gebaseerd op je uitkomsten uit de kringloopwijzer.
Farma_boerke
@KOC1981 Dan zit er toch nog 1 mooi puntje aan dit miljoenenverslindende project. Rijksoverheid heeft al laten weten het niet goed genoeg te vinden
jan w
@Farma_boerke
Het zelfde geld voor de geldverslindende KoeKompas. Deze krijgt de aankomende winter er ook weer een module bij. Dit doordat het koekompas, wat er door de zuivel is doorgedrukt toch niet aan de wettelijke eisen kan voldoen. Stelletje arrogante prutsers.
Farma_boerke
@jan w En zo gaat het uitmelken van de sector door.
+3
cjw73
Is niks en wordt ook nooit iets.
+2
spotmelker
Ach welja, een KVem uit graszaadhooi levert evenveel melk op als een KVem uit krachtvoer nietwaar? En de op deze manier berekende voerefficiëntie wentelt zich prachtig af in de berekende opbrengst van eigen grond. Het is het beste "wapen" van het onbenullenlegioen tot nu toe.
+1
bio boer
@spotmelker zo had ik vorig jaar 14.000 kg ds per ha want ja klw moet veel gokken bij mij om 200 dagen vers gras voer en weid met alleen beetje brok soms beetje hooi als correctie als gras niet geschikt is voor 100% voedering
j h p
@bio boer Dan zou jou gras, volgens mij, met 170 kg N en 25 kg depositie max zo'n 85 gr ruw eiwit/kg/ds kunnen hebben.
bio boer
@j h p heb ook 120 % benutting van mijn n volgens de klw maar volgens klw heb ik ook 200 kg n per ha ipv 170 vogens mij zo uit mijn hoofd
casev2
Ik hoop dat hij wat gebruiksvriendelijker is dan de laatste keer. Toen kostte het ding me bijna een kwartier omdat er 1 vinkje niet groen wilde worden
klant
@casev2 daar heb ik ook wel eens last van, net zolang typen tot die groen wordt en verder.
EMotie
Oh nog steeds moet uitontwikkeld?
Ze bunt er maor druk met.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
Als je er dan mee wilt sjoemelen, dan naai je jezelf een oor aan.

Dat "sjoemelen" komt niet omdat mensen dat bewust doen, maar door de fouten die er inzitten. Dan krijg je vanzelf uitkomsten die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Vergelijk het met de mest"fraude"; de zwarte mest komt ook door rekenfouten in de mestwet. Jij draait de zaken om: KLW is een sjoemelwijzer omdat hij niet geborgd is. Maar het moet zijn: KLW kan niet geborgd worden omdat door fouten de uitkomsten ver van de werkelijkheid afstaan. (Zie de brief van Henk van der Pol aan het ministerie op het topic over het agrarisch adviesbureau) KLW is op dezelfde fouten gebaseerd.
+3
jan w
@kanniewaarzijn
Als je de offline versie van de WUR hebt, kun je als managementtool goed mee overweg, je kunt er ook dingen mee simuleren. Als ik wat anders gedaan had, wat dan. Er zitten vergelijkings-matrixen in.
Alleen mijnkringloopwijzer die ze geborgd willen krijgen, wat nooit gaat lukken is een zeer star geheel, waar je niks mee kunt. En er is met die tool al heel veel boerengeld naar de galamiesen geholpen, maar ja, hun werken makkelijk met andermans geld.
Er zullen altijd elementen in blijven die beter kunnen.
Kalfjes
De KLW gaat nooit erkend worden door de overheid. Dus hou op met die onzin
kanniewaarzijn
@Kalfjes Dat zeg ik toch! Maar dat heeft wel een reden.
hans1980
Moet men eerst het soortelijk gewicht aanpassen van natte graskuilen heb 40% meer op papier dan geoogst
+1
Erco
@hans1980 wij ook. 7 ton ds. 18 mei geoogst met krap 5 ton (geschat)
Robot-ph
@hans1980 hier lopen we tegen het tegenovergestelde aan, gemeten zit er veel minder dan dat wij beteken adhv inhoud kuilsnijder x het gewicht obv voerwagen
Chocomel
@Robot-ph ook ik check met kuilvoersnijder en voerwagen. Hier ook telkens afwijkingen. Soms te veel en soms te weinig. Je verschrikt van de onnauwkeurigheid van dit systeem.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0