Europarlement stemt voor wereldwijd methaanakkoord

De Europese Unie (EU) moet tijdens de aankomende klimaattop in Glasgow gaan voor een wereldwijd methaanakkoord, stelt het Europees parlement. Door de uitstoot van methaangas binnen en buiten de EU tegen te gaan, kunnen de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald.

Bron

Europarlement stemt voor wereldwijd methaanakkoord
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Jean-PierreK
П?? Afschaffen directe en indirecte subsidies op fossiele brandstoffen. Terwijl in Nederland de hoge gasprijs gecompenseerd gaat worden... Nobele gedachten in Brussel thuis in Nederland pragmatisch.
Jean-PierreK
40% * 70% = 28% van het methaan van herkauwers. Volgens de oude berekening? Waar komt die andere 72 % vandaan?
de Tank
@Jean-PierreK moerassen, 40%, heet ook niet voor niets moerasgas
+1
Farma_boerke
@Jean-PierreK Lekkende olie en gasbronnen
@de Tank Natuurbronnen tellen in het klimaat niet mee (koeien wel)
Porky
Zo, beslist Brussel nu ook al "wereldwijd" ? Ben benieuwd of dat hypocriete zooitje dan ook eisen gaat stellen of de grens gaat sluiten voor bepaalde producten uit china?
Detukkeroettwente
Wat een geneuzel, lachwekkend.nl
bio boer
En het veenweide moet onderwater 🤷‍♂️
+1
Melkveehouder.
Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de mensen in de gaten krijgen dat het terug dringen van de methaan uitstoot enkel tot doel heeft op korte termijn de effecten van de CO2 uitstoot te beteugelen

Methaan is een broeikasgas wat 70 maal sterker is dan CO2. Echter, het blijft maar 10 jaar in de atmosfeer. Daarna valt het methaangas uiteen in CO2 en water. Het CO2 wordt door de planten (gras) weer opgenomen en de koe vreet dit gras weer op. De koe is dus een kringloopdier.

Methaan uitstoot is in de natuur een verschijnsel wat heel gewoon is. Koeien, maar ook wetlands, moerassen en zelfs het tropisch regenwoud stoot methaan uit.

CO2 is weliswaar een minder sterk broeikasgas, maar het duurt tot wel 700 jaar voordat het uit de atmosfeer is verdwenen. De forse toename van CO2 uitstoot is/wordt veroorzaakt door de verbranding van fossielen als gevolg van de industriële revolutie. Van kringloop in de industrie is geen sprake.

Omdat de opwarming van de aarde onder de ca 2 graden moet blijven (omdat anders de permafrost op de noordkap gaat smelten, waardoor enorme hoeveelheden methaan vrijkomen) is het noodzakelijk dat op korte termijn de effecten van broeikasgassen terug te dringen.

Omdat het terugdringen van de CO2 uitstoot op korte termijn geen effect heeft, moet men wereldwijd noodzakelijkerwijs terug grijpen naar beperking van de uitstoot van methaan om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Het komt er simpelweg op neer dat (wereldwijd) de veehouderij geslachtofferd wordt om de effecten van de welvaart ( CO2 uitstoot) te beteugelen.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's methaan en koolstofrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!