Prijsstijging kunstmest lokt prijsdaling uit voor mestafzet!!

Met de huidige kunstmestprijzen en het royale gebruik vanuit de akkerbouw zal aankomend jaar ook daar het riante inkomen een flinke duw omlaag krijgen. Keerzijde is dat menig akkerbouwer nu uit zijn luie stoel komt en begint te rekenen of en hoeveel drijfmest hij wil gaan ontvangen. Ik sta der niks van te kijken als we aankomend jaar als melkveehouderij weer geld toe krijgen voor dat mooie bruine goedje en der een slot op de putdeksel moet komen. Hoe denken mijn collega's der over?

Deel dit topic

robotmelker

Reacties

+3
mlkvhoudr
Daar hebben ze de bufferzone voor bedacht, dus ik verwacht er geen wonderen van
Twentsch Land
Zo is idd .....

@mlkvhoudr
jan 10
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Daar hebben ze de bufferzone voor bedacht, dus ik verwacht er geen wonderen van

Neem dat je bezwaar heb gemaakt:😁
+1
mrpieter
Geld toe.... daar zit voor ons nog 17,25 tussen voordat we dat punt gaan bereiken.
weurding
Opslag gaat prijs bepalen, diegene die gewend zijn op afroep op kopakker mest èn geld te ontvangen komen bedrogen uit
dewittemotor
Die mestprijzen gaan inderdaad fors zakken. Verwerking van varkensmest wordt veel goedkoper, omdat ze het effluent fors goedkoper kwijt kunnen en de geconcentreerde fractie gaat veel meer opbrengen. Rundveemest zal zeer gewild worden ook ivm hoge kali , deze is nl. ook fors in prijs gestegen.
Ik merk nu al meer vraag van akkerbouwers voor komend voorjaar, dat heb ik nog nooit meegemaakt.

En die bufferzones spelen komend jaar nog niet
T60401
Quote Reactie van @dewittemotor:
En die bufferzones spelen komend jaar nog niet

Als extra back-up hebben ze in den haag altijd nog het toverwoord derogatie.
jg
@dewittemotor Die bufferzones zijn onderdeel van discussie.
Achterhooker
Teeltvrije zones
Het invoeren van bredere teeltvrije zones leidt tot een afname van het beschikbare gewasareaal en de daarmee samenhangende mestplaatsingsruimte. Hierdoor zal de druk op de mestmarkt toenemen, wat met name voor de varkenshouderij kan leiden tot hogere mestafzetkosten. Voor akkerbouwers verwachten de onderzoekers een tegengesteld effect, namelijk hogere opbrengsten voor het aanbieden van mestplaatsing. Melkveehouders verliezen met invoeren van teeltvrije zones een deel van hun areaal, waardoor zij meer grond moeten verwerven om te kunnen blijven voldoen aan de verplichtingen horende bij een verantwoorde en grondgebonden groei van de sector. Wat dit voor individuele bedrijven betekent, is afhankelijk van de aanwezigheid van waterlopen op het bedrijf. En de bevoegdheid van waterbeheerders om, indien lokale omstandigheden het toestaan, de teeltvrije zones te versmallen.@dewittemotor
bio boer
Als ik mest kwijt wil moet ik beetje betalen naar als ik mest wil moest ik ook betalen boeven
Grondboer9
Geschreven door iemand die jaarlijks veel mest moet afzetten?
+2
George
Hetzelfde als altijd in de maistopics. Je haalt de kopers er zo uit.
Maar gemiddeld genomen is er voor de snijmais dit jaar 500 euro per ha te weinig betaald als je de prijs tegenover korrelmais of CCM afzet. We zijn nu aan het dorsen geweest en zoveel is nu wel duidelijk.
Hoe het met de mest gaat lopen valt af te wachten , maar ook ik verwacht daar wel wat prijsdaling in afzetkosten maar geld toe ontvangen blijft een utopie.
pieta
@George Heb je nog ooit kolven gewogen? Wij hadden een dag of 5 voor de oogst een paar kolven (willekeurig) geplukt, uitgepeld en gewogen. Die hadden gemiddeld 225 gram pit en 50 gram spil per kolf. Een paar dagen na het hakselen heb ik een stuk of 6 kolven geraapt. Die wogen gemiddeld tussen de 250 en 300 gram incl. spil.
+1
George
@pieta
Nee ik ben er niet aan toe gekomen. Er liggen er hier wel nog een stuk of 10 maar die zijn al ingedroogd.
Maar met 225 gram zal ie nog niet erg droog zijn geweest. Doe dat gewicht eens keer 85000 planten en je hebt meer dan 19 ton. Dat is niet reëel om te denken dat dit haalbaar is. We hebben wel eens 17,5 ton gedorsen als CCM. Gisteren mais gemalen tot CCM en het meest tot nog toe was 16,7 ton per ha. Boer had echter gemiddeld 14,3 ton per ha. Ongeveer 67% DS gemiddeld. Was nette mais , die 16,7 ton stond trouwens in Budel 😀 de rest in Sterksel.
+1
pieta
@George Hij was wel behoorlijk rijp maar het zwarte puntje heb ik niet gezien. Ik ben benieuwd naar de uitslag voor de kwaliteit. Mais was best goed op het oog. Ongeveer 80 M3 per ha vast in de sleufsilo.
+1
George
@pieta Oke dat zwarte puntje moet je met dorsen wel zien. Je hebt gewoon heel zware kolven gehad dat is zeker. Maar op moment van oogsten als CCM of korrelmais kunnen ze zo zwaar nooit zijn. Als je dan ergens tussen de 180 en 200 gram in zit heb je gewoon waanzinnig goede mais. Dan zit je tussen 15 en 17 ton korrels per ha in.
+1
pieta
@George Ik heb de kuil vol. Dat is een 1e belangrijk punt. Op het tweede moet ik nog ff wachten. De analyse.
+3
duitser
Bij dure kunstmest gaat er geen drijfmest meer weg. Duur afvoeren en nog duurder aankopen. Brussel kan gek worden
+1
Hooibaaltje
@duitser en eigenlijk veel duurzamer, meer eigen drijfmest erop.
+1
Achterhooker
Zal tijd worden dat mest geld op gaat brengen ipv dat het geld kost. Dat zal echter een utopie blijven zolang de overheid blijft zorgen voor een mestoverschot. Kijk maar naar de bufferzone: 60.000 ha wat met 1 pennestreek uit de mestplaatsingsruimte wordt getrokken. 3.400.000 kg extra fosfaatoverschot......
Bekkink
Derogatie al in orde voor 2022?
Henry1
@Bekkink ik heb begrepen dat het half 2022 wordt. Eerder kan het niet schijnt omdat de overleggen al gepland staan en het dan pas aan de orde komt.
Koeien boertje
@Henry1 dan zijn de kelders leeg, net zoals de afgelopen keer
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!