Illustratie van: TerraJohnDeerefan

Voordippen

al geruime tijd ben ik van mening te veel last te hebben van mastitis. komt zowel bij verse koeien als vaarzen enz voor. uit lab uitslag maar ook tankmelk onderzoek van de GD komen als meeste voorkomende kiemen, omgevingsbacterieen voor. dagelijks worden de boxen minimaal 3 keer daags schoon gekrabt, 2 keer per dag schoon zaagsel en een emmer kalk erdoor. Brecalsan en die schrale poederkalk (2 keer per week) voor ontsmetting. De koeien liggen op een koematras. nu wordt mij geadviseerd om te gaan voordippen met 4xla. wie heeft daar ervaring mee en hoe bevalt het. Persoonlijk heb ik de meest moeite met weer een extra handeling in de melkput maar als dit echt helpt dan moet het toch maar gebeuren.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste BDF: Waaruit bestaat de voorbehandeling nu?
goldensun
Beste bdf,

Ik zelf Heb al jaren voorgedipt met pre-gold maar dat is nu uit de handel. Volgens mij is het een van de kleine schakels in het voorkomen van mastititus. Ik zeg met nadruk een want het is allemaal zeer complex, maar de allerbelangrijkste is volgens mij de weerstant v/d koe. Ik weet niet of je produktie erg hoog is maar een produktie van 9500 kg werkt beter als een van 11500 is mijn ervaring.
tok
Ik zou zeggen, je kunt de koeien nu ook enten tegen uierontsteking. Ik weet niet wat de ervaring er bij andere gebruikers er van is
Red bull
tok Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik zou zeggen, je kunt de koeien nu ook enten
> tegen uierontsteking. Ik weet niet wat de ervaring
> er bij andere gebruikers er van is

Volgens mij alleen tegen staphyloccus aureus, en dan 2x per lactatie. Zelf geen ervaring mee. Als ik er met één of twee entingen voor de rest van het leven van de koe er van af was, deed ik het misschien wel.
anonymous_15
ik vind dit wel weer symptoombestrijding. Erg veel moeite moeten doen om koeien in de lucht te houden. Ik dip helemaal niet.
anonymous_648
Maak met een vochtige doek de uiers schoon en gooi deze tussentijds ineen emmer heet water waarin een chloortablet is opgelost. Spenen goed en snel schoon en echt geen last van chloor in de tankmelk.
Werkt zeker naar tevredenheid en gemakkelijk te proberen.
Red bull
Voordippen, volgens mij doen ze dat in de USA ook op de grotere melkveebedrijven. Had begrepen dat het hier niet is toegestaan door onze zuivelverwerkers.
kaenpat
stuur maar prive bericht , weet niet waar je woont maar heb hier goedkope spray(en sprayen werkt sneller volgens mij) en werkt als een trein
heb zelf al vier jaar ervaring ermee dus durf gerust te zegge dat t werkt nu .
anonymous_504
wij dippen voor met dermisan van hybred werkt goed celgetal al jaren op 130
cs-agrar
je aanpak ivm omgevingsbacterien lijkt ook wel degelijk, en toch last?
Zou je dan niet eerder eens naar voeding gaan kijken, verhaal komt bij mij meer over als weerstand probleem.
Ga bijv eens iets van hooi bijvoeren, gewoon een baaltje lekker weidehooi in een hoek aan het voerhek, als ze het nodig vinden beginnen ze er wel aan.
Denk dat je met voordippen aan symptoombestrijding doet.
Probeer anders eens lavameel in de box, heb daar beter idee bij dan kalk.
Grote hoeveelheden kalk verschralen de spenen heel snel en kunnen jouw omgevingsbacterien eerder toeslaan.
Ik ben het met je eens dat een extra handeling in de melkput niet wenselijk is, ik persoonlijk doe er liever zo min mogelijk, is voor een invalmelker ook makkelijker.
als voorbeeld:
voorbehandelen met theedoek, dmv beetje heen en weer vouwen doe ik er 10-15 koeien mee, mits dat de doek droog blijft en wel elke koe een schone plek op de doek natuurlijk.
Boxen een 4x per dag (stalseizoen) natte plekken er uit en 2x koolzaadstro met op de natte plekken beetje kalk.
Dan doe jij toch aardig je best en de celgetallen verschillen niets.
Wimsumar
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
> je aanpak ivm omgevingsbacterien lijkt ook wel
> degelijk, en toch last?

Beste C.S.-Agrar e.a.: Ja, in de ligbox lijkt het wel goed te zitten. Maar omgevingsbacteriën zijn niet gek(!), die laten zich graag gemakkelijk overplaatsen: De melker heeft het in de hand ( Letterlijk & figuurlijk).

anonymous_15
Hoi Wim, daarom is dit toch ook beetje dweilen met de kraan open. BDF doet het al 100x beter als ik, ik doe 's zomers alleen maar voorstralen, geen dippen nix (koeien zijn altijd hardstikke schoon in weide op zandgrond) dus ik denk dat daar het probleem bij BDF niet ligt. Ik denk meer dat de koeien om e.e.a. reden gevoelig zijn voor mastitis. Dit kan door van alles en nog wat komen, stalklimaat, melkuitliggen, conditiescore, genetische gevoeligheid etc etc etc. Ik denk dat ie gewoon eens een specialist op dit gebied een dagje moet uitnodigen om de bedrijfvoeringgrondig te doorlopen. Dat lijkt me beter dan nu nog weer iets extra te proberen. Ik hoop voor hem dat ie er dan vanaf komt, ik heb ook ooit een tijdje zo'n mastitisplaag gehad toen ik nog maar een paar jaar aan het boeren was, gek wordt je ervan, veel extra werk en weinig werkplezier.
Wimsumar
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
>Ik denk dat
> ie gewoon eens een specialist op dit gebied een
> dagje moet uitnodigen om de bedrijfvoering
> grondig te doorlopen.

Beste Jan is Hobbyboer: Wij allen zijn hier toch ook met elkaar een stelletje specialisten (? / ! )
We hebben allen wel wat meer informatie van BDF nodig
anonymous_15
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> jan is hobbyboer Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> >Ik denk dat
> > ie gewoon eens een specialist op dit gebied een
> > dagje moet uitnodigen om de bedrijfvoering
> > grondig te doorlopen.
>
> Beste Jan is Hobbyboer: Wij allen zijn hier
> toch ook met elkaar een stelletje specialisten (?
> / ! )
> We hebben allen wel wat meer informatie van BDF
> nodig

Ik hoop niet dat ik je nu een depressie aangepraat heb. Ik denk dat iedereen het rijtje wel kent dat bij mastitis hoort. Gekke is dat sommige mensen het vrij netjes doen en toch problemen hebben (zoals BDF) en anderen eigenlijk maar wat doen en nix geen trammelant hebben (zoals ik). Dan zul je toch wat echte metingen moeten gaan doen (melkmachine), bloedmonsters, voer analyse en goed rondkijken om een zinvol oordeel te kunnen geven. Hier is het maar wat gissen, misschien is het een die dat BDF vanaf nu met een camera op z'n pet rond gaat lopen en dat ie die als een soort webcam gebruikt
Wimsumar
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> misschien is het een
> die dat BDF vanaf nu met een camera op z'n pet
> rond gaat lopen

Beste Jan is Hobbyboer: Een ''die'' ?Een die... . ''Idee'' schrijf je zo: i-d-e-e-. ( Sorry, )
anonymous_15
ik zal maar niet zeggen dat het achterhoeks is want dat krijg ik mijn oostelijke collega's over mee heen. Inderdaad een typefout. Heb je als je snel met 10 vingers typt en niet alles nog een keer naleest zoals het eigenlijk moet.
cs-agrar
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
Ik hoop voor hem
> dat ie er dan vanaf komt, ik heb ook ooit een
> tijdje zo'n mastitisplaag gehad toen ik nog maar
> een paar jaar aan het boeren was, gek wordt je
> ervan, veel extra werk en weinig werkplezier.

Nu rijst de vraag Jan, wat heb jij hier aan gedaan om er af te komen?
anonymous_15
Bij mij was het vrij simpel (achteraf), we hadden eigenlijk nooit veel last van mastitis en toen in 1 jaar veel en celgetal in 1x van 150 naar dik 300 met veel gedoe. Wat bleek, we kregen vaarzen aan de melk van de stier Mason, da's een canadees die goede koeien fokt met een gebrek, je raad het al, koning celgetal. Die kregen dus als vaars al mastitis en besmetten een aantal van de overige koeien. We hebben deze vaarzen opgeruimt en met een aantal maanden daalde ook het celgetal van de overige koeien ook weer. Dus ik denk dat besmettingsdruk ook wel heel belangrijk is. Nu let ik bij het gebruik van stieren wel een beetje op het celgetal. Die sterke verhogers daar ben ik heel allergisch voor, Lucky Leo zonen bijvoorbeeld, zou ik niet snel gebruiken. Geen specialist bij gehad trouwens, dit kon ik zelf ook nog bedenken.
aukevd
als het voornamelijk omgevingsbacterien zijn zou ik gaan dippen met uddergold( heemskerk) of barriere van de laval. dit zijn blokkade middelen en voorkom je dus dat de omgevingsbacterien in het uier komen.

dip sinds half februari met uddergold ipv sprayen met jododip omdat bij mij het ook vnl omgevingsbacterien waren en de hvh werk valt wel mee, je moet toch wachten op de taaiste koe . melk in een 2*6 .

heb wel de indruk dat ik minder mastitis heb maar pas na een jaar kun je daar een echt oordeel over hebben.
paul1
als je veel mastitis hebt op je bedrijf kan het alleen maar beter gaan, welk middel je ook gebruikt.
anonymous_403
Onze vms sprayt voor, zijn we mee begonnen in een periode van heel veel mastitus en celgetal problemmen! Het gaat nu een stuk beter, wij gaan er dus maar mee door!
Papieren doekjes en handschoenen gebruiken.
anonymous_403
vms=robot
bdf
er wordt nagedipt met uddergold platinum. ruim melk onder koeien, rollend jaargemiddelde ruim 10.000 kg. 4.30 vet en 3.57 eiwit. ureum 22-23. koeien zijn goed op conditie en vallen weinig terug. ook weinig last van (slepende)melkziekte. celgetal afgelopen 5 maanden ruim onder 100.000. GD kwam ook met vergelijkbaar advies, maar nogmaals hier geen ervaring mee dus vandaar mijn vraag. oh ja er wordt gemolken met handschoenen.
Wimsumar
Beste BDF: En de melkstellen? Uitwendig ook schoon ( ''vrij'' van omgevingsbacteriën)? Of zien ze er uit als een emissie-arm bemest perceel grasland bij de ''gemiddelde'' veehouder?
anonymous_15
Hoi Wim, als ik het allemaal zo lees is volgens mij alles qua management dik in orde bij BDF (veel beter dan bij mij in ieder geval). Dan blijft over, de melkmachine (natte meting) en de koeien (melk uitliggen, weerstand enzo). Maar ja dat kunnen wij vanaf hiero ook niet zien.
Wimsumar
Beste Jan de Hobbyboer: Ja, daar heeft u gelijk in, dik in orde t/m celgetal < 100. Maar: onduidelijk is ook hoeveel mastitisgevallen BDF '' te veel'' vindt en daar dus nogal ingrijpende maatregelen voor wil gaan toepassen.
cs-agrar
Elk geval is er een te veel Wim, maar zoals jij en Jan al opmerken, management lijkt ook weinig aan te mankeren.
Maar zou toch de kalk uit de boxen willen vervangen door, bijv, een lavameel, of sanidinges van Westfalia. Veel kalk doet ook geen goed.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/05/2011 23:11 door CS-Agrar.
anonymous_15
Ik ben altijd nogal voor grasland en dag en nacht weiden, lost ook veel problemen op, maar misschien kan BDF dat niet door z'n verkaveling en gezien z'n manier van managen lijkt ie mij daar ook niet het type voor. Als ik zie wat ie allemaal doet op een dag dan lijkt hij mij iemand die er kort op zit en alle oneffenheden direct wil corrigeren, dan moet je niet gaan weiden, zeker niet in de herfst.
Wimsumar
Beste C.S.-Agrar: Mee eens, de kalk zou ik als ik BDF was ook vervangen door en neutraal vervanger.
Anderszijds, ook bij het leven van een koe zijn/horen bedreigingen, waaronder mastitisverwekkers. Immers, de koe zelf zit ook vol bacteriën welke op verkeerde tijd en plek van nuttig ineens gevaarlijk worden. Met de gedachte dat elk geval er één te veel is, wordt je zelf depressief. Geruststellender is het als een acceptabel niveau te kunnen zien.
En, zeg nou zelf, we moeten zelf toch zo nu en dan ook wel eens een puistje uitknijpen.

brabo
last van aambeien Wim ??
Wimsumar
Beste Brabo: Pardon, aambeien? Jongutjuhhhh, zeker biologielessen gehad van een lerares? Nou, breng uw diploma('s) maar weer terug naar school hoor!
Maar ja, dat heb je als je het Handboek voor 50+ers krijgt met o.a. tips om de prostaat in goede conditie te houden.
Speciaal voor u dan een echt vies(!) plaatje:

bdf
weiden lukt inderdaad niet. huiskavel van amper 10 ha. met 90 melkkoeien wordt dat lastig.
bdf
ik wil niet zeggen dat mijn melkstellen helemaal blinken. maar ik durf er gerust eten op te leggen en op te eten. Elke week wordt het melkstel volledig schoongemaakt met warm water en reinigingsmiddel. uit service beurten blijkt machine dik in orde. koeien liggen op koematras. onlangs voor in de box een knieboom geplaatst om minder bemesting van einde van de box te realiseren. werkt zeker.
kaenpat
iedereen heeft het over extra werk maar volgens mij gewoon 1 keer minder schrappen overdag
en dan gewoon gaan voordippen/sprayen met een goedkope(4xla veelste duur) ontsmettende op jodiumbasis spray/dip
met dat ene keer minder schrappe doel ik op het extra werk tijdens melken maar weet zeker dat dit niet zoveel
extra tijd kost als dat rondje extra door de stal schrappe
ook doordat je voordip/sprayt kan je makkelijker en snelle voorbehandelen ga het maar weekie proberen !
bdf
dip je dan eerst en dan voorbehandelen of eerst voorbehandelen dan dippen en dan onderhangen?
Farmer_
Sprayen is beter ivm kans op kruisbesmetting via dip beker, spray ook al jaren voor en bevalt erg goed, is ook makkelijker schoon maken en spenen blijven mooi zacht.
kaenpat
zoals farmer hieronder ook dik tevereden is eerst sprayen (hele rijtje) en dan pas voorbehandelen
als je eerst het hele rijtje doet heeft de spray de tijd om de in te werken , wij erg goede ervaring met deze manier van werken
als je er mee aan de gang gaat graag laten weten wat je er van vind qua extra werken werking
jvt
kennis van ons was de machine ook altijd in orde, maar bij een natte meting bleek er toch e.e.a. goed mis. Wellicht is dit een optie, volgens mij is Johan Grolleman of iets dergelijks specialist op dit gebied. Adverteerd altijd achterin de Veeteelt bij de kleine advertenties..
bdf
ik heb toch maar gekozen om het probleem aan te pakken in de stal. gehele zij muur eruit geslagen. koeien meer lucht licht en ruimte. het lijkt te werken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , mastitis , zaagsel en koematras geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
22