Ruim 400 delegatieleden uit 34 Europese landen voor voedselsoevereiniteit in Europa.

Gisteren is in Krems in Oostenrijk het Nyeleni Europa 2011 Forum voor voedselsoevereiniteit afgesloten.
Het forum heeft hierbij de eerste 'Verklaring op gebied van voedselsoevereiniteit' aangenomen. Meer dan 400 delegatieleden uit 34 Europese landen spraken af om gezamenlijk de controle over het voedselsysteem terug te eisen en verzet te bieden tegen het huidige agro-industriële en geglobaliseerde landbouwsysteem.
Namens Nederland waren er vertegenwoordigers van Platform Aarde Boer Consument, ASEED, Netwerk Vitale Landbouw en Voeding, Corporate Europe Observatory, Mama Cash, Women´s International League for Peace and Freedom, XminY Solidariteitsfonds, een tuinder en een aantal landbouwstudenten aanwezig.

Meer dan 120 boerenorganisaties, ngo's en individuele deelnemers discussieerden in Oostenrijk over het gevolgen van het huidige Europese en mondiale beleid ten aanzien van landbouw en voedselvoorziening. Samen ontwikkelden ze een breed Europees platform en een set van principes om voedselsoevereiniteit te bereiken in Europa. Het Forum legde sterk de nadruk op de stem van jongeren, vrouwen en voedselproducenten, omdat hun belangen vaak over het hoofd gezien worden. Er werd een gemeenschappelijke verklaring en actieplan opgesteld.

In de verklaring 'Voedselsoevereiniteit in Europa NU!' spraken de aanwezigen af zich er voor in te zetten om het voedselsysteem weer in eigen handen te nemen door:
• Te werken aan een ecologisch duurzaam en sociaal rechtvaardig model van agrarische productie en voedselconsumptie, gebaseerd op niet-industriële familiebedrijven, verwerkende bedrijven een alternatief distributiesysteem.
• Het voedseldistributiesysteem te decentraliseren en de afstand tussen de producenten en de consumenten te verkleinen.
• De sociale- en arbeidsomstandigheden van arbeiders in de landbouw en de voedselvoorziening te verbeteren.
• De besluitvorming over het gebruik van gemeenschappelijke hulpbronnen als land, water, lucht, traditionele kennis en de agrarische biodiversiteit te democratiseren.
• Te verzekeren dat het beleid op alle niveaus leidt tot een vitaal platteland, eerlijke prijzen aan voedselproducenten en veilig en GMO-vrij voedsel voor een ieder.

Daarnaast werd een actieplan aangenomen met als hoofdpunten:
- We zullen onze voedselsystemen veranderen en als gemeenschap weer zeggenschap eisen over ons eigen voedsel
- We zullen ons verzetten tegen het agro-industriële voedselcomplex
- We zullen onze beweging voor voedselsoevereiniteit uitbouwen.

Bron: [nyeleni2011.net]en[aardeboerconsument.nl]

Deel dit topic

Reacties

producent
Weer een aantal van die subsidie etende clubjes die ons van de regen in de drup willen hebben.
?
Gauweouwe
Is dit slechts een noodkreet omdat je je bedreigd voelt, of liggen er inhoudelijke bezwaren tegen het verdrag aan ten grondslag?
Goei n dag harry waar gaat het over ????? En ik voel me totaal niet(snel)bedreigd !!!!
Gauweouwe
De inmiddels brede erkenning dat vrije landbouwmarkten niet naar tevredenheid werken.

Voor jou vertaald:
Etn maakgn is völle mear as dom warkng.
Harry K Schreef:
-------------------------------------------------------
> De inmiddels brede erkenning dat vrije
> landbouwmarkten niet naar tevredenheid werken.
>
> Voor jou vertaald:
> Etn maakgn is völle mear as dom warkng.

Dus op naar hetmodel van het oostblok ????? Binnen enkele decenia gaan we weer natuur gebieden omzetten in land bouw grond, om aan de vraag naar voedsel te kunnen voldoen, geen voedsel geeft onrust onder de bevolking, en het hele ijselmeer word droog gelegd, en in cultuur gebracht. Ons wacht een mooie toekomst , hoop ik !!!!!
anonymous_523
DE TUKKER OET TWENTE Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> Dus op naar hetmodel van het oostblok ?????

Waarom kom je altijd met deze dooddoener als mensen proberen duidelijk te maken dat de "gangbare" weg niet de beste weg is?
Waar we dringend behoefte aan hebben is een blauwdruk, een uitvoerig debat over waar de grenzen liggen voor de markt en die van de overheid als het gaat om economie en die van de voedselvoorziening in het bijzonder.


""Het is 2011 en de problemen in Nederland, Europa en de gehele wereld zijn dreigender dan ooit. Een spiraal van afhankelijkheid, uitbuiting, imperialisme, behoefte, geweld, armoede en oorlog verspreidt zich op een niet langer te negeren wijze over de gehele planeet en over iedere levende natie. Je kunt zien hoe mensen noord en zuid van de evenaar, tot wrede beesten verworden, gevangen zitten in deze neerwaartse spiraal. Aan de ene kant van de aarde ziet men mensen die onverschillig zijn voor het verdwijnen van diersoorten of de vernietiging van de natuur, aan de andere kant ziet men mensen die de belangen dienen van gewetenloze politici en zakenlui, die naties en hun leefomgeving aanvallen met de meest afschuwelijke middelen om een zogenaamde "democratie" te installeren, puur en alleen in voordeel van het groot kapitaal.""

[derdeweg.blogspot.com]
anonymous_8
voor velen hier is het heel moeilijk te accepteren dat er ook andere wegen zijn dan de gangbare weg...
anonymous_15
als er maar genoeg de andere weg kiezen wordt dat weer de gangbare weg (neem bijv. de scharreleieren).
anonymous_8
dat is waar. al zijn sommige gangbare wegen meer gangbaar dan andere...
anonymous_523
Is het jouw niet bekend dan ondanks de mooie melkprijs de kloof tussen de producenten- en de consumentenprijs opnieuw en steeds blijft groeien, Wil het er bij jouw nog steeds niet in, dat je ondanks een goed inkomen, middels schaalvergroting en een lage kostprijs je nog steeds uitgebuit wordt? Dat de retail, gestaag, ondanksde fusies en enorme schaalvergroting en innovaties, ( welkein feite tot een consumentenprijsverlaging zou moeten leiden), haar "kostprijs" blijft opschroeven, over de rug van de producent en consument, een steeds groter deel van de koek in de keten neemt?
producent
Besef jij niet dat wij alleen kunnen overleven in de melkveehouderij als onzekostprijs lager ligt dan die in ons omringende landen.
anonymous_523
Dat geld natuurlijk in principe voor elk land, maar dat was niet het punt.
Wimsumar
producent Schreef:
-------------------------------------------------------
> die ons van de regen in de drup willen hebben.

Beste Producent: Ik heb voorlopig liever de drup dan regen.
producent
Ik ben het met je eens dat we nu een richting opgaan die in de toekomst fout moet lopen,maar het alternatief wat hier voorgeschoteld wordt is ook een drama voor vrije ondernemers.
anonymous_523
producent Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik ben het met je eens dat we nu een richting
> opgaan die in de toekomst fout moet lopen,maar het
> alternatief wat hier voorgeschoteld wordt is ook
> een drama voor vrije ondernemers.

Vrije ondernemers creëren zelf het drama!
ejb
Harry K Schreef:
-------------------------------------------------------
> Namens Nederland waren er vertegenwoordigers van
> Platform Aarde Boer Consument, ASEED, Netwerk
> Vitale Landbouw en Voeding, Corporate Europe
> Observatory, Mama Cash, Women´s International
> League for Peace and Freedom, XminY
> Solidariteitsfonds, een tuinder en een aantal
> landbouwstudenten aanwezig.
>

er is welgetelt namens Nederland 1 tuinder(waarschijnlijk niet meer actief als tuinder) aanwezig de rest voor zover ik weet allemaal subsidietrekkers die alleen maar bezig zijn om hun subsidie veilig te stellen.

over hun achterban kan ik kort zijn: nl die hebben ze niet (of kleiner dan 0,1% van de nederlandse bevolking) en dus is het voor mij een zinloze samenzijn geweest.

als je zoiets organiseerd zorg dan tenminste dat er vertegenwoordigers van clubs zijn die een grote achterban vertegenwoordigen

daarom ga ik ook niet inhoudelijk reageren want dit zullen de EU en de Nationale regeringen ook niet doen.
>


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/08/2011 08:56 door ejb.
anonymous_8
Dan hoeven wij op jou ook niet inhoudelijk te reageren....en kunnen we het slechts laten bij het advies om de bril met kokertjes af en toe eens af te zetten....
arie.j
Maar je zult toch niet willen ontkennen, hoop ik, dat het wel allemaal linkse alternatieve clubjes zijn en bepaald geen normale vertegewoordiging van de doorsnee boer of tuinder
Wimsumar
Beste Arie.J: Dat u er geen"Rentmeesterschap'' in herkentverbaast mij.
arie.j
Dat woord kwam ik niet tegen in het stukje wat Harry hier plaatste.
Wel het nodige afgeven ophet zgn.kapitalisme, zelfs een clubje tegen lobbyen bij de politiek.

Verder is wat men concreet wil het belangrijkste, kreten als rechtvaardig, duurzaam etc. hoor je bij iedereen.
Mijn inschatting is dat minimaal 85% van de boeren in Nederland niets moet hebben van wat dit clubje wil.
Misschien wel stukjes eruit, maar dat zal niet gaan.
Gauweouwe
Mijn inschatting is dat minimaal 85% van de boeren, en wellicht ook van de bevolking in de EU erkennen dat de vrije markt voor landbouw niet naar tevredenheid werkt.
Dat dit volgens goed toegepast democratisme effectief zal worden verankerd in Europese wetgeving is een tweede. Voor je geweten: niet de verenigingen met je lidmaatschap steunen waar je het inhoudelijk niet mee eens bent, en andersdenkenden respecteren.
arie.j
Die 85% ontevredenheid van jou is , althans in Nederland , maar een eigen idee, denk ik.
Zie b.v. onderzoeken als deze [www.managersonline.nl]
Overigens, niets is volmaakt onder de zon,dat aan het huidige systeem nogal wat aan mankeert wil niet zeggen dat iets anders beter is.Je kunt ook van de regen in de drup komen.
Gauweouwe
Die 85% boeren had natuurlijk betrekking op de boeren in de EU.
In deze zijn onderzoeken naar slechts de mening van Nederland armzalig.
Hoewel er tussen landen in deze ook verschillen in opvattingen bestaan, geven ze tezamen wel een richting aan. Uit een in opdracht van de Europese Commissie gehouden enquête onder de Europese bevolking in de lidstaten blijkt dat er verschillen in prioriteiten zijn tussen landen: met name Scandinavië en Nederland hechten meer aan milieu, duurzame landbouwmethoden, dierenwelzijn en herkomstinformatie. Nieuwe lidstaten hechten meer aan bescherming van gezinsbedrijven, plattelandsontwikkeling en stabiele landbouwmarkten. Ook bij de overheden komen deze verschillen terug. Aan het ene eind van het spectrum vormen Zweden, Groot Brittannië en Denemarken en in mindere mate Nederland, het liberale kamp. Anderzijds vormen Zuid-Europese en veel Oost-Europese landen het kamp dat veel meer voor steun aan de landbouw is.
Zie bijvoorbeeld onderzoeken als deze:[ec.europa.eu]

Tussen wit en zwart zitten hele mooie kleuren.
producent
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dan hoeven(hoef ik) wij op jou ook niet inhoudelijk te
> reageren....en kunnen we het slechts laten bij het
> advies om de bril met kokertjes af en toe eens af
> te zetten....

Inderdaad ieder zijn prik recht
ejb
ja hij voelt zich heel wat

maar ook hij is gewoon net zoveel als ieder ander.

maar van heel veel van die clubjes had ik nog nooitgehoord.

maar als er b.v. NVV of DDB of NMV of LTO aanwezig was geweest als deel van de Nederlandse afvaardiging had ik het gezellig samenzijn in Oostenrijk een stuk serieuzer genomen en daarvoor hoef ik geen bril op te zetten (nee Marcster ik kan dus heel goed zien zonder bril)

NU WAREN ER EEN AANTAL NOG STUDENT DUS ZATEN ER OP PERSOONLIJKE TITEL
anonymous_42
en maar declareren
anonymous_42
dus veel natuur aanleggen,stijgt de voedselprijs wel !

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , europa , platteland , duurzaam , boer , europees , voedselproducenten en voedsel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
3