Al uw ruwvoer goed gemengd voor minder dan 1 cent

Het lijkt #sinterklaas wel, wie heeft er wel eens een mengkuil laten maken??:

http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=32968430&server=vimeo.com&fullscreen=1

interview op de landbouwbeurs in Gorinchem

Deel dit topic

Reacties

boerbiet
Ik niet, ook niet de bedoeling, voor de kosten hoef je het niet te laten denk ik, maar je moet wel 1 of 2 extra sleufsilo's hebben, omdat de huidige nu met gras en mais vol liggen. Bovendien zijn het wel "baaldagen" allemaal kuilen open en weer dicht maken.
Jannus
Is van Service & Techniek,zelf geen ervaring mee maar degene die ik ken hebben het 1 keer gedaan-----------------------------

Stel je voor je hebt 2 dikke sleufsilos vol,zanddekje er op en je moet alles open trekken,zand eraf,plastic eraf,graven,graven,mengen,kuilen,aanrijden,plastic erop en zand erover-----------

Kortom 2 dagen werk
Grasbaal
Hiervoor geld hetzelfde argument als je zelf een voermengwagen koopt: je wel wat te mengen hebben.
Jannus
Wil je eenmengkuil maken van je hele ruwvoer dan zit je gebonden aan het feit dat je het laat in het jaar kunt gaan mengen,ook moet je dan in het hoogseizoen wat bijproducten betreft inkopen.

anders krijg je nog restkuilen of balen,zou eerder de kuil dicht laten en het mengen (indien goedkoper dan zelf mengen) laten doen
anonymous_6
Grote nadeel vind ik als wanneer de nieuwe mengkuil niet 'loopt' dat de kuil toch op moet.
Heb je losse componenten liggen ben je flexibeler om snel en adequaat te handelen.
Farmer_
Idd, je kunt niet meer zoveel sturen dan, op papier klopt het niet altijd.
brabo
waarom zou je een mengkuil niet alsnog bij kunnen sturen ?
anonymous_100
Precies,als je veel moet sturen is er direct al iets mis gegaan
anonymous_6
Dat zou misschien best kunnen maar je zult er altijd iets xxtra's voor moeten aankopen en dan zit je dus met een mengkuil die geld gekost heeft, én met je corrigerend produkt wat je er enkelvoudig langs moet voeren of tóch zelf weer aan het mengen moet.
Heb je losse componenten liggen en iets past niet meer, bestel je het gewoon niet meer bij maar neem je iets in plaats ván.

Maar ieder zijn ding
pieta
Laten voeren kost meen ik 36 cent per koe per dag. Dan heb je pas een echte arbeidsbesparing. En geen extra werk van kuilen open en dicht maken. Zou ik dan eerder overwegen. Of het gebruiken om een enkele restkuilen te mengen zodat je wat platen leeg hebt. Moet dan wel passen natuurlijk.
Jannus
Je was me voor Pieta,zou ook eerder voor loonwerkvoeren kiezen
jansen2
bla bla
stel je hebt 1mln kg melkquotum
dan kost mengen dus 10.000€
maar dan moet je 2 keer uitkuilen en inkuilen
je kan ook laten voeren door loonwerker met voermengwagen
kosten 35ct/koe/dag
1mln kg melk, zeg 120 koeien
120*35ct=42€ per dag
365*42€= 15330€
geen dikke trekker nodig
geen voerwagen/kuilsnijder nodig
kost geen gasolie
kost geen uur per dag
en je kan dagelijks bijsturen

bij mengkuil kuil je ook opnieuw zuurstof in waardoor voederwaarde verloren gaat
tel hele verhaal op en conclusie:
LATEN VOEREN EN GEEN DRUKTE MET MENGKUILGEDOE


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/12/2011 17:16 door jansen.
brabo
laten voeren kost voor simpel gras - mais rantsoen zonder bijprodukten ook ongeveer 1 cent/liter. Als er ook jongvee gevoerd moet worden dan komt er ongeveer een 0,25 bij
tok
Je hebt wel elke keer dat ie van stal naar stal rijd. En waarom moet je perse mengen?
wally
loonwerkvoeren afhankelijk van rantsoen en efficientie (volle vrachten of veel deelvrachten, 4 of 6 keer per week) tussen 1 en 1,7 ct per kilo melk zijn er zelfs een paar die onder cent uitkomen

conclusie -> geen mengkuil
Erco
ik zou ook zeggen laat dan voeren. Echter wat wel een voordeel is (en vooral in de zomer met kans op broei) is dat je niet meerdere kuilen open hebt. En jullie hebben het wel over je moet alle kuilen openmaken maar als je een mengkuil hebt hoef je niet elke keer bijv 4 kuilen open te maken maar ipv daarvan maar 1. Tis even een dagje (of2) even wat drukte maar aan de andere kant als je het in het najaar doet danis het vaak wel een iets minder drukke periode. Maar idd als je broei uit je kuilen kan houden dan kan je beter gewoon laten voeren. Ben benieuwd of ze ook hebben laten onderzoeken wat de voederwaardeverliezen zijn...
wally
Wij kuilen mais op het gras en hebben ook meestal maar 1 kuil open met ruwvoer en 1 met bijproducten
anonymous_105
Erik, groeir er dan in de zomer bij jullie geen gras? Dat kunnen koeien zo opvreten.
Erco
EDO Schreef:
-------------------------------------------------------
> Erik, groeir er dan in de zomer bij jullie geen
> gras? Dat kunnen koeien zo opvreten.

Ik laat ook geen mengkuil maken maar er zijn boeren die de koeien jaarrond op stal hebben... ja echt EDO ze bestaan!
J-Timmerman
We hebben begin van de week 630 ton laten mengen.

Het voordeel voor ons is dat alle kuilen snede 1 tm 4 met de mais en het bijprodukt bierbostel ( Heineken ) tot 2 rantsoenen gemeng zijn met toevoeging van krijt en melasse.
In de zomerkuil zit meer mais dan in de winterkuil
Nu hebben we het voordeel dat we 1x om de 4 / 5 dagen in 3 kwartier voeren en de kuil loshalen. met geen broei in de kuil. Als we geen weelink ( Wielink ) voerhek in de stal hadden staan was denk ik het voeren door een loonwerker ook een goed idee, maar die is er in onze buurt nog niet, dus dan kan je er ook geen gebruik van maken.

Verder ben ik van menig dat de broei in de kuilen met name in de zomer meer voederwaarde verlies opleveren dan het mengkuil maken nu kost, Tenzij je natuurlijk bij alle kuilen voldoende voersnelheid hebt.

Dit heeft ons tweeën halve dag gekost.
de 1e dag zand van de kuilen.
2e dag mengen met wielink en een extra shovel om aan te rijden cq in te kuilen ( 435 ton 1e dag ) , de zomer kuil direct afdichten met kleed en morgen 3e dag zand er over.
3e dag rest mengen en de winter kuil afdichten en zand op de kuil plus de lege kuilplaten aanvegen en opruimen

We zijn op dit moment tevreden over het resultaat al zal de melk produktie en de gezondheid ( weerstand ) van de koeien dit nog moeten bewijzen.
Bij ons is het een goed en werkbaar systeem, voor een ander zal het wellicht anders zijn maar dat zullen we dan wel weer lezen op het prikbord.
anonymous_250
Het is een mooi systeem voor veehouders met een weeling of soortgelijk voer systeem .
Je hebt er minder werk mee als voeren in loonwerk .
Zoiets moet gewoon bij je passen .
Wij zijn er ook mee bezig geweest maar hebben uiteindelijk toch voor iets anders gekozen .
Jannus
Kijk ook een positief resultaat,net wat je zegt het moet bij je passen en met een weelinkvoerhek is dat wel de oplossing
boerbiet
Dit zal inderdaad best goed kunnen gaan bij jullie, maar als ik de kosten over 10 jaar bij mekaar optel dan kan ik ook nog wel een silo erbij bouwen voor dat geld, dan haal ik ook een goede voersnelheid, zonder warm worden van de kuil.
Ik geloof best dat het super vastgereden kan worden.
anonymous_42
Zo'n voer-loonwerker past meestal ook niet tussen de Weelink voerhekken door, dus idd.
schoppenboer
lees hier dat de voorbereiding veel werk is. Maar je hoeft geen gronddek op de kuilen te hebben die je gaat mengen. Is toch 1 of 2 keer kuilen open maken op moment van mengkuil maken.
jan w
Voor een paar weken terug zijn wij met de studieclub naar een van de leden geweest die ook een mengkuil maakt. Alleen hij doet het op een iets andere manier. Hij kuilt het gras over elkaar in. Als de mais zover is dan wordt de mengkuil gemaakt. dus ingekuild gras met verse mais en verse perspulp.Het resultaat is een perfecte kuil. Hij gaf aan dat er weinig verliezen waren, dit omdat er verse producten bij in komen die voor een betere conservering zorgen dan het nadien maken van een mengkuil.
klaas de b
Organisatorisch vraagt dit systeem de meeste inspanning, maar het zou wel eens het minste verlies en totaal aantal arbeidsuren kunnen opleveren.
anonymous_6
Ik ben wel benieuwd hoe men dit organisatorisch in elkaar steekt.Rijdt men nu de graskuilen tussen de mais mee in of wordt het eerst gemengd?
gezienus
is hier ook een keer in de buurt geweest de duitsers keken hun ogen uittrekker voermengwagen met een aangelast trekhaak en een dieplader met schovel er op zonder remenhoef je hier niet mee op de straat komendikke bekuring of bij een ongeluk zul je zelf wel moeten betalen
frank b
rond 3.40 min; We zouden wel wat inkuilverliezen kunnen hebben. Nix kunnen, dat is wel zeker. Maat van me heeft het ook 2 jaar gedaan. 2e jaar melasse en nog meer toegevoegd om o.a.suiker verliezen te compenseren, maar uiteindelijk toch een verlies van 15% tov de aparte kuilen. Dat is royaal om kwijt te raken lijkt me.
En dan kost 't meer dan 1 cent..


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/12/2011 08:35 door frank B.
anonymous_8
.. ja als 15 % inkuilverlies standaard is, hoef je er niet aan te beginnen...
frank b
Of het standaard is weet ik niet, maar 't was daar zo. En het mengen/kuilen ging vlot en netjes, dus dat was het probleem niet, dacht ik. Heb het er eens met onze voerman overgehad (een ander bedrijf dan mijn maat) en die was op voorhand niet enthousiast, ivm die verliezen. Al wilde hij dit natuurlijk graag opvangen met een passend brokje
kaas
ja zo kan ik er nog wel een paar als ik ruwvoer wil mengen moet je het over een prijs per kg ds hebben van het gemengtde product
claas816
2 keer inkuilen kost altijd meer dacht ik zo,ik heb wel eens een overgebleven maisbult ingekuild tegelijk met de eerste snede,was ook een meng kuil dus alleen met mais en kuil,voldeed me wel goed,maar je moet de mais overhebben en de verhouding schatten,maar bijsturen moet je toch
de Thijs
Ik doe het al jaren, en laat de mais tijdens het mengen vers op het erf kan aanvoeren zo "spaar" ik één keer mais inkuilen uit.

Voordeel is dat je een constant product hebt met een hoge voersnelheid en dat je makkelijk ook als kleinere boer evt meerdere bijproducten kunt voeren.
Voordeel is als je jongveeopfok uitbesteden hebt je "pinkenkuil" kunt benutten
Voordeel door voordelig bijproducten in te kopen/handelen shoppen je kun je sparen op je krachtvoer gift
Voordeel één dag druk maar daarna ook rust.
In stallen die niet geschikt zijn voor een voermengwagen toch gemengt voeren

Nadeel je kunt ook mis gokken als voederwaardeprijzen dalen heb je een te duur bultje zitten
Nadeel, een fout meng ransoen is een lange tijd evt duur bijsturen
Nadeel alles op een dag moet gebeuren en dat als er ergens een kink in de kabel komt met afleveringbijproducten of een hakselaar kapot of komt vast te zitten op he land dat de hele boel stil staat (pas op met producten die van ver weg moeten komen zoals graanbostel)
Nadeel twee keer zand en plastic en opnieuw aanzuren van de producten maar die verliezen vallen volgens mij wel mee.
Je kunt het weer een niet plannen op de dag dat je mengt en alles open ligt

pas op dat je geen boterzuur in een kuiltje hebt anders meng je het door je hele partij.
je moet voldoende ruimte hebben op en om je erf


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/12/2011 14:57 door thijs.
loesje
Leuke oplossing voor een zomerkuiltje als je koeien buiten hebt.

Maar voor de rest kan je duidelijk zijn VEEL DUURDER dan laten voeren.

Laten voeren heb je ook geen materiaal nodig en kost je geen tijd.
brabo
laten voeren kost wel tijd, want je moet zorgen dat de goot net van te voren is schoon gemaakt, je de kuilen open hebt liggen, de deuren open staan. En je zult toch nog een paar keer het voer moeten aanschuiven. Dus ondanks laten voeren toch minimaal een half uur per dag werk.
anonymous_8
.. wat je nou opnoemt zijn allemaal handelingen die je ook prima kunt laten doen...
pieta
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
> laten voeren kost wel tijd, want je moet zorgen
> dat de goot net van te voren is schoon gemaakt, je
> de kuilen open hebt liggen, de deuren open staan.
> En je zult toch nog een paar keer het voer moeten
> aanschuiven. Dus ondanks laten voeren toch
> minimaal een half uur per dag werk.

Als je zelf voert moet je deze handelingen toch ook doen. De beste en meest bedrijfszekere manier om van werk af te komen is al het vee afvoeren.
dirks
Als je van al het werk af wil zijn moet je voerrobot kopen die voer uit kuil haalt en een Lely voer aan schuiver. Open maken van kuil een stageloper.
Kun je achter de pc blijven managen.
duitser
Als de stageloper toch de kuil bloot moet maken kan ie toch net zo goed voeren. Scheelt weer een dure voerrobot. Hij\zij zal het vast wel leuk werk vinden.
brabo
inderdaad moet je zelf deze handelingen ook doen, maar boeren die laten voeren willen wel eens beweren dat ze er geen werk meer mee hebben. En dat is dus niet zo. Het minste werk heb je door je aan te sluiten bij het voercentrum en een bijveegrobot in de stal.
anonymous_250
Een voercentrum komt er in het zuiden ook als het aan de geleerde licht .
Ben benieuwd naar de belangstelling .
brabo
misschien wel iets voor jou om dit op te zetten ?
duitser
Kan Dre zijn rail van de voerrobot zo doortrekken naar de andere bedrijven, een soort HSL-lijn.
Duitser Schreef:
-------------------------------------------------------
> Kan Dre zijn rail van de voerrobot zo doortrekken
> naar de andere bedrijven, een soort HSL-lijn. En FF aansluiten op de betuwelijn, en dan een aftakking naar de deelstaat twente, en dan richting DTOT, weer minder werk.
even een kleine aanvulling;

ik heb nog nooit een klant van mij horen zeggen dat ze er geen werk mee hebben als ze laten voeren. het scheelt elke dag werk, maar ze moeten nog steeds wat doen.
en ik heb 4 klanten met een weelinkhek, als de loonwerker een wagen heeft met een achterlos-opening, dan werkt dat fantastisch.(over de voor en nadelen van zo'n hek hebben we het een andere keer, maar je kunt wel degelijk dagelijks (laten) voeren.)
overigens zijn er nog lang niet genoeg loonwerkers om heel nederland te laten kiezen of ze willen laten voeren, dus komen er nog steeds andere alternatieven naar voren, zoals het maken van een mengkuil.

vr gr
www.heersinkvoedertechniek.nl
anonymous_250
Misschien is het makkelijker om de koeien gewoon hier te brengen .
Plaats genoeg .
duitser
Die luxe hebben we hier niet.
anonymous_250
Ik weet niet of het een luxe probleem is .
duitser
Hier in Dld kennen we geen "ruimte genoeg" in stallen.
Farmer_
Te weinig stal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer , landbouwbeurs , mengkuil en ruwvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
4