Illustratie van: Deutz-Fahr-Rijder

Mest als boxstrooisel

Heeft iemand ervaring met mest 40% ds als strooisel
op mayomatrassen of andere matten i.p.v. diepstrooisel

Deel dit topic

Reacties

Red bull
Bedoel je de dikke fractie uit een mestscheider?
Dat werkt namelijk niet in combinatie met matten. De matten moeten er uit en dan de dikke fracties in laagjes aanbrengen op de betonnen ondergrond totdat de laagjes weer vastgedrukt zijn. Het duurt ongeveer 3 maanden voor het ligbed gereed is.
hookwood
Jan Poppe in Herfte past gescheiden mest toe als strooisel in de ligboxen van de melkkoeien voor een beter koecomfort. Hij is niet bang voor een oplopend celgetal of meer mastitis.

Poppe, die 105 koeien melkt ten zuidoosten van Zwolle, vervangt op dit moment de laatste koematrassen door diepstrooiselboxen, gevuld met boxstrooisel van vaste fractie uit gescheiden mest. Eén rij moet hij nog vervangen. De matrassen lagen er pas drie jaar in. Toch voldeden ze redelijk. De koeien hadden geen dikke hakken, maar wel witte plekken op de hakken. Volgens Poppe was dat een gevolg van de schurende werking van de matrassen.

Daarnaast lopen de koeien met koematrassen het zaagsel uit de box. De witte plekken waren de melkveehouder een doorn in het oog en daarom besloot hij alle matrassen te vervangen door boxstrooisel van gesepareerde mest. Zo hoopt hij een zo hoog mogelijk koecomfort te bereiken.

Om het strooisel in de box te houden is een opstaande rand achter de box gemonteerd. Na toepassing van het strooisel zijn de witte plekken van de hakken rood gekleurd of geheel verdwenen. ,,Het bevalt geweldig.”

Klebsiella

De melkveehouder gebruikte in het verleden allerlei boxbedekkingen, variërend van een rubbermat tot een koematras met strooisel. Zand in de box leek geen optie, omdat het zand niet uit de kelder is te krijgen en bovendien niet te scheiden is van de mest. Daarnaast is goed strooisel duur en wisselend van kwaliteit. Zo is er bij bepaald zaagsel kans op besmettingen met klebsiella en dus gevaar voor mastitis.

Ruim een half jaar geleden kwam vaste fractie van mest als boxvulling in beeld. Poppe bezocht een aantal melkveebedrijven, die het al toepasten. ,,Iedereen was enthousiast.” Volgens hem is bijna bij elke melkveehouder met mest als boxstrooisel het celgetal gezakt. Ook blijkt uierontsteking geen probleem te vormen. De melkveehouder organiseerde met de fokstudieclub een middag over mestscheiding.

Jan Poppe en zijn broer Ronald, ook melkveehouder, besloten eerst op één bedrijf in een mestscheider van Sepcom te investeren. Het systeem bevalt zo goed, dat ze inmiddels een tweede mestscheider hebben aangeschaft. Zo hoeven ze niet met de vaste fractie heen en weer te rijden naar het andere melkveebedrijf om de ligboxen te vullen.

De investering in de vijzelpers bedroeg 35.000 euro. De jaarlijkse kosten van het scheiden staan in het kader. Volgens Poppe kan de investering in de mestscheider snel uit. ,,Daarnaast is een hoog drogestofpercentage belangrijk.’’ Een vaste fractie met een percentage van 20 tot 25 procent droge stof is te laag voor gebruik in de boxen. ,,Zeker in ons vochtige klimaat in het najaar is het belangrijk om het goed in te strooien.”

Poppe noemt de dikke fractie van de mest als boxvulling een goedkope oplossing, ook omdat hij nu minder mest hoeft af te voeren. Jaarlijks moest hij 1500 kuub mest afvoeren. Aan de andere kant hoeven ze nu geen zaagsel meer te kopen. Hij schat de jaarlijkse besparing aan zaagsel op 12.000 euro voor beide melkveebedrijven. Het gaat hierbij om tweehonderd boxen.

Mini-potstallen

De melkveehouder brengt de vaste fractie in laagjes van circa 6 centimeter in de box. De laag mag niet te dik zijn om het goed te laten drogen en niet te laten broeien. ,,Van de 10 centimeter blijft 3 tot 4 centimeter over.” Uiteindelijk is een laag in de diepstrooiselbox gevormd van circa 20 centimeter. ,,De koeien lopen er heel weinig van uit de box.” Dit bespaart op arbeid, doordat hij de boxen minder vaak hoeft te vullen. Ook Poppe’s dierenarts Wiger de Pagter van Dierenartsenpraktijk Zwolle-Zwartewaterland liet zich positief uit over het strooisel in de ligboxen: ,,Net mini-potstallen.”

Poppe heeft de knieboom in de box afgesteld op 1,75 meter vanaf de achterrand. ,,Deze afstelling is heel belangrijk.” Daardoor mesten de koeien niet achterin de boxen. ,,De koeien zijn schoon. Dat is prachtig om te zien.” Ook is hij erg te spreken over de verende eigenschappen van het boxstrooisel. ,,De koeien liggen nu langer in de boxen.” Liggen is belangrijk voor de vorming van melk, zo blijkt uit onderzoek.

De melkveehouder brengt de vaste fractie met een shovel en bak, voorzien van één transportband, in de boxen. De bak moet de fractie 3 meter ver de boxen inwerpen, zodat hij in één werkgang twee rijen boxen kan vullen. ,,We hebben een paar honderd kuub in de boxen gedraaid.”

Celgetal

Het celgetal schommelt rond de 250.000 cellen. De melkveehouder ziet zelf geen daling op zijn bedrijf. Wel bij zijn broer, waarbij het celgetal daalde van 250.000 naar 150.000 cellen. Het aantal mastitisgevallen bleef gelijk. Jan Poppe had de laatste maand geen koeien met uierontsteking. Uit bacteriologisch onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren blijkt dat klebsiella niet meer voorkomt. ,,Dat is geen probleem meer. Daarnaast is Staphylococcus aureus gezakt en ik verwacht dat de omgevingsstreptokokken ook gaan dalen.”

Melk uitliggen in de boxen komt niet voor. De robots melken de koeien gemiddeld 3,5 keer per dag. Daarnaast wijt Poppe het niet uitliggen van de melk aan de zachtere ondergrond.

En urine, die in de boxen terechtkomt? Volgens Poppe wordt dit nu sneller in het ligbed opgenomen dan bij zaagsel. De vaste fractie kan meer vocht opnemen. ,,Ook is het opvallend dat er geen vliegen in de boxen zijn.” Hij maakt de boxen twee keer per dag schoon. Daarnaast is het belangrijk om het stalklimaat droog en fris te houden.

Poppe vindt koecomfort belangrijk voor een langere levensduur van de dieren. De koeien gaan nu gemiddeld 4,3 jaar mee. Hij wil deze leeftijd met minimaal een jaar verhogen. De omstandigheden moeten in orde zijn, omdat de koeien een hoge productie hebben: 11.400 kilo melk met 4,30 procent vet en 3,50 procent eiwit. De redenen om koeien te ruimen lopen uiteen van lage melkproductie tot problemen met het beenwerk of uierontsteking. In het verleden ruimde hij meer koeien vanwege klauwproblemen. Dit kwam door de mestschuif. Nu maakt een mestrobot de roosters schoon.

Een berg matrasvullingen ligt doelloos in de loods. ,,Je mag ze voor niets meenemen”, lacht Poppe.

De witte plekken aan de hakken zijn verdwenen bij het gebruik van de verende, vaste fractie in de ligboxen.

Jan Poppe laat de mestscheider dag en nacht draaien.

Bron: Nieuwe Oogst 6 augustus 2011
Red bull
En hoe kijkt de zuivelverwerker hier tegenaan? Gaat dat dezelfde kant op als met het tarwegistconcentraat.....?
hookwood
Melkkwaliteit wordt continu gemonitord. Smaak van de kaas zal er volgens mij niet anders van worden, het blijft immers aan de buitenkant van de koe. Er lopen momenteel een paar onderzoeken (DLV en Valacon-Dairy) naar het gebruik van de dikke fractie als boxstrooisel.

Valacon Dairy vermeldt het volgende op hun website

Onrust over gescheiden mest in de boxen.

Uit het veld komen berichten dat het gebruik van gescheiden mest schadelijk zou zijn voor de melkkwaliteit. Daar is nog geen bewijs voor geleverd. De zuivelindustrie heeft wel haar zorgen over de mogelijke risico's en dat is de reden dat wij dat aspect uitdrukkelijk meenemen in ons onderzoek. De analyses worden uitgevoerd door het NIZO. Medio 2012 verwachten wij daarover meer te kunnen mededelen. Wij adviseren melkveehouders om even te wachten met investeren in een scheider.

Persbericht


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/12/2011 23:16 door J.R. Jalvingh.
anonymous_8
J.R. Jalvingh Schreef:
-------------------------------------------------------
> Melkkwaliteit wordt continu gemonitord. Smaak van
> de kaas zal er volgens mij niet anders van worden,
> het blijft immers aan de buitenkant van de koe.

Waarschijnlijk heb je gelijk, maar helemaal zeker is dat niet. Dat het aan de buitenkant van de koe blijft is geen 100 % garantie dat er van invloed geen sprake is.
Recent hoorde ik het verhaal van een (biologische) melkveehouder die door de melkfabriek benaderd werd omdat er bij zijn melk ineens sprake was van een afwijkende geur/smaak waardoor de melk niet voor kaasproductie te gebruiken was. De melkveehouder en ook de fabriek hadden geen idee wat daarvan de oorzaak zou kunnen zijn. Het probleem bleef en de fabriek moest de melk wekenlang apart houden. Na uitgebreid speurwerk kwam de melkveehouder tot de conclusie dat de problemen begonnen waren op het moment dat hij was begonnen met het gebruik van gesneden riet als boxstrooisel. Dat het riet inderdaad de oorzaak was van de problemen bleek, toen gestopt werd met het gebruik van riet in de boxen. Blijkbaar zorgde een stofje in aan de spenen klevende rietdeeltjes voor een reactie in de melk. Het fijne weet ik er niet van. Volgens mij heeft het Louis Bolk Instituut onderzoek gedaan na deze kwestie, dus misschien is er van daaruit meer te vertellen.
gezienus
benaltijd blij dat ik de mest uit de boxen heb
anonymous_107
Dat mestafvoerverhaal klopt niet als hij alleen separeert voor boxvulling.
pieta
Izak Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat mestafvoerverhaal klopt niet als hij alleen
> separeert voor boxvulling.

Dat dacht ik eerst ook maar ik neem aan dat hij bedoelt dat hij vanwege het scheiden minder tonnen produkt hoeft af te voeren.
George
Jarenlang mest er uit lopen krabben en mooi wit zaagsel gestrooid en nu wordt er onderzocht of er droge mest in kan. Ik zie er niks in.
In de jaren 70 deed men kippenmest in de boxen, was ook een mooie zooi zaten soms nog dooie kippen in, k vraag me af hoe lang dit stand gaat houden koeienmest in de boxen.
hookwood
Paardenmest is ook populair.....
anonymous_8
Tja.... geen paardenmeisjes zonder paardenmest, zeg ik altijd maar....
anonymous_230
ik strooi nu vanaf juli 2010 onverteerbare ruwecelstof delen in de ligboxen .
dit jaar tot nu toe 4 koeien met klinische uierontsteking celgetal nu geom.127(nov 2009 274)
vandaag bij de post de uitslag van tankmelk onderzoek; aanwezigheid Streptococcus agalactiae sep, okt ,nov afwezig
Staphylococcus aureus sep en nov geen of zeer weinig aanwezig okt enkele aanwezig
Coliformen sep, okt enkele aanwezig nov afwezig
Omgevings streptokokken sep veel tot zeer veel aanwezig okt enkele aanwezig nov geen of zeer weinig aanwezig
Klebsiella sep, okt , nov afwezig
Streptococcus uberis sep, okt , nov afwezig
Streptococcus dysgalactiae sep, okt, nov afwezig
groetn'pieter
Red bull
pieter w Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik strooi nu vanaf juli 2010 onverteerbare
> ruwecelstof delen in de ligboxen

Onverteerbare ruwecelstof delen..........de dikke fractie uit de mest dus
Laat F C hier eens FF duidelijk over geven, er gaan meer mensen mee aan de slag met mest in de boxen,is dit wat de consument/maatschappij wil, straks mag het niet, krijg je dat gezijk weer.
anonymous_8
tja ik heb er een beetje een dubbel gevoel over. Gevoelsmatig denk ik, koeien horen niet in hun eigen mest te liggen. Anderzijds bouw ik een strostalgedeelte voor verse/hoogproductieve dieren. En in een strostal liggen koeien natuurlijk ook min of meer in hun eigen mest (weliswaar grotendeels door stro bedekt)....
t de wolff
Je zou de gescheiden dikke fractie ook nog een keer kunnen afspoelen, dan is het geen mest meer maar schoon product.
gezienus
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
>Anderzijds bouw ik een
> strostalgedeelte voor verse/hoogproductieve
> dieren. En in een strostal liggen koeien
> natuurlijk ook min of meer in hun eigen mest

van jouw krijg ik ook geen hoogte

[melkquotum.startpagina.nl]

maar volgens mij ben je een bouwvaker
t de wolff
Een bouwvakker die driekwart van de dag voor de computer zit daar heeft geen enkele bouwer wat aan, hij zal hooguit wat legoblokjes naast zijn tikbord op elkaar kunnen stapelen.
anonymous_8
... als ik eigenhandig een stal zou bouwen, dan komt het niet goed. Maar dat had je waarschijnlijk ook wel verwacht...
Wimsumar
DE TUKKER OET TWENTE Schreef:
-------------------------------------------------------
> Laat F C hier eens FF duidelijk over geven,
anonymous_107
Toen het wiel uitgevonden werd waren er vast ook mensen die er geen heil in zagen.
jg
Het wiel voor boxstrooisel is lang geleden al uitgevonden.
anonymous_107
Als de boxen op niveau gevuld zijn gaat er net zoveel uit als hij er in strooit, komt weer in de put terecht en vermengd zich weer met de mest, per saldo dus geen dunnere fractie in de put.
ejb
vergeet niet dat Poppe een wel heel extreem goede sponsor heeft aan de gemeente Zwolle en dus zijn zijn verhalen niet zomaar te vertalen naar boeren die met boeren hun geld moeten verdienen


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/12/2011 11:06 door ejb.
jg
Melkveehouderij moet eens nadenken of consumenten het kunnen waarderen dat melkkoeien in hun eigen bewerkte uitwerpselen moeten liggen.
Jannus
JG Schreef:
-------------------------------------------------------
> Melkveehouderij moet eens nadenken of consumenten
> het kunnen waarderen dat melkkoeien in hun eigen
> bewerkte uitwerpselen moeten liggen.

tok
Het verhaal rammelt nog wel een beetje volgens mij. Celgetal? 12000 euro aan zaagsel op 200 boxen. Mesten niet in de box, maar urine wel?. Melkuitliggen komt niet voor, ja 3.5 melkingen per dag.Ik kan nog geen kosten plaatje vinden bij het verhaal. En laten we nog maar zwijgen over het imago. Maar ja, ik zal het wel verkeerd zien/lezen.
pipo2
of nog erger dat ze hun eigen shit via een omweg weer zitten op te eten. immers gras en mais groeit niet zonder stront. kortom dit gaat nergens over.
jg
De werking van mest op het land, kwa omzettingen,is bekend. Hopelijk ook bij jou. Waarschijnlijk niet want anders maak je niet zo'n vergelijk. Uitgewrongenmest als ligbed voor dieren die dagverse melk produceren wordt geheid een consumenten aangelegenheid. Al dan niet op initiatief van derden. Terwijl er voldoende alternatieven zijn.
anonymous_15
Zelf denk ik dat dit idee zo weer van tafel is, is allemaal bedacht om de kosten nog meer uit te wringen en vooral bij permanente opstallers. Een keer een echt warme zomer en dan denk ik dat die zooi er zo weer uit is. Maar ja, alles voor het geld.
anonymous_105
De kosten van mestscheiden moet je niet onderschatten als je het in loonwerk laat doen. En dan al het extra werk nog......
anonymous_230
welk extra werk
anonymous_105
Als je geen mini shovel hebt of zo iets en je moet het handmatig doen heb je wel extra werk t.o.v. zaagsel.
Collega's hier die het doen zijn er nogal even mee bezig. En het zijn altijd bedrijven war arbeid geen knelpunt is.
anonymous_230
maar dit is toch geen extrawerk tov diepstrooisel met zaagsel
anonymous_105
Nee behalve dat het zwaarder is. Maar ik gooi 1x per 5 dagen zaagsel voor in de box en haal het dan naar achteren.
M.I. is het minder werk maar ideaal is het ook niet . Wij zijn nog steeds zoekende wat nu het beste is.
anonymous_230
wij strooien 1 x per week ook voorin en de koeien werken het meeste wel naar achter
jan w
Zaagsel werkt ook alleen maar verzurend voor de bodem.
Wimsumar
Beste JanW: Ja, zo lust ik er nog wel 1. De zure regen mag (vooral in tijden van neerslagoverschot) wat mij betreft ook wel 'overwaaien'
Zaagsel zal ongetwijfeld ook nutriënten bevatten waar gras wél van groeien kan.
George
gezienus
zolangde koeien maar buiten lopen. hoede koeien instal levenis egal wordt toch aan het oog van de consument ontroken
anonymous_8
behalve als zo'n stalpatient haar laatste levensdagen nog even liggend mag slijten in het weitje naast de stal....
Farmer_
Heb geen weitje naast de stal maar een strohok voor een zieke koe, als je soms langs een koppel koeien rijdt die buiten lopen zie je weleens zo'n koe tussen de koppel strompelen, weideboer of opstaller die koeien/problemen heeft iedere veeboer weleens.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/12/2011 12:15 door Farmer.
anonymous_8
... het verschil is dat boeren met weidegang minder snel happen....
Farmer_
Nee dat niet, maar kwam laatst in twente nog langs zo'n bedrijf waar ook zo'n kruk buiten de stal lag en dat zie je ook bij weidebedrijven, geen gezicht en slecht voor imago, daarbij als zo'n koe die zover heen is ruim hem dan.
anonymous_8
Eens
anonymous_267
Klopt,maar als een melk monsternemer zegt ik zie steeds meer dode koeien aan de weg liggen geeft toch wel zijn bedenkingen?
spotmelker
Flip002 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Klopt,maar als een melk monsternemer zegt ik zie
> steeds meer dode koeien aan de weg liggen geeft
> toch wel zijn bedenkingen?
Heeft niks met boxstrooisel te maken, is een gevolg van geitewollensokbureaucratie m.b.t. noodslachting.
Wimsumar
Beste Spotmelker: Misschien ziet die monsternemer ze steeds meer bij Flip002 aan de weg liggen. ( Hopelijk heeft Flip002 dan niet vaak melkcontrôle )
anonymous_8
.... altijd makkelijk om de verantwoordelijkheid af te schuiven...
anonymous_267
marcster voel je aangesproken?
anonymous_8
Ja zeker. De hoge kosten cq lagere opbrengsten van noodslachting gebruiken als argument om een koe onnodig te laten lijden, vind ik onterecht.
Farmer_
Karsjen Tamminga
Dit is iets wat we als boeren niet moeten doen dodebeesten aan de weg liggen denk ik
Gewoon een erf abonnement nemen
jvt
en dan die vieze rendacwagen op het erf, met alle beestjes en virusjes die er aan hangen?? No thanx..
anonymous_8
Nee dat moet je niet willen. Wel is er veel winst te boeken als Rendac, net als de moderne bezorgdiensten van internetwinkels doen, gaat aangeven (bijvoorbeeld door een sms te sturen) in welk tijdsblok van twee uur ze bij jou langskomen. Dan kun je voorkomen dat een dode koe een hele dag (of langer) aan de weg ligt.
George
Je kunt het dus wel. Kijk dat is nou eens een zinnige opmerking!
anonymous_8
Als ik het kan, dan zou jij het toch ook haast moeten kunnen.....
Karsjen Tamminga
Bij het dode beest langs rijden met de luxeauto of trekker wat aan de weg ligt en dan thuis het erf op rijden

Wat is het verschil?
spotmelker
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Bij het dode beest langs rijden met de luxeauto
Ik heb eens een dooie koe uit het land gehaald op een zaterdagmiddag.
Die was 's maandags zo stijf dat ie rechtop bleef staan. Die heb ik toen
ook maar zo langs de weg gezet. 2 telefoontjes gehad over een losgebroken
koe(!)
jan w
Daar moet je de veeartsen ook de schuld van geven. Zei zijn veels te gemakkelijk in het euthaniseren van de koeien. Momenteel is het best weer aantrekkelijk om een koe voor de noodslachting weg te doen en dan zit je ook niet zo lang met een koe te kloten als je er gemakkelijk mee weg kunt. Tenminste dat is mijn mening.
kaas
daar moet je de dierenarts juist niet de schuld van geven jij bent zelf de opdracht gever die beslist als je de koe laat inslapen of haar probeert aftevoeren na de noodslachter
jan w
In sommige gevallen heb je papieren nodig van je veearts. Maar ze zijn hier niet zo scheutig om die af te geven. Het desbetreffende dier wordt altijd nog weer op de slachtplaats gekeurd, dus waar doen ze moeilijk over.
anonymous_8
Wat voor papieren bedoel je? De Telegraaf van gisteren?
jan w
bv als een koe een poot breekt en de veearts schiet die koe, dan heb je een verklaring van de veearts nodig.
anonymous_8
Ja ok
anonymous_15
bestaat dat nog steeds dan die noodslachters? Ik dacht dat dat allemaal niet meer mocht, dat rare gesleep met dooie koeien. Heb er gelukkig nog nooit mee te maken gehad. Tot nu toe 2x koe in laten slapen, 1x blauw uier en 1x buikvliesontsteking na keizersnede, maar nog nooit dat gedoe richting noodslachter.
pieta
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> behalve als zo'n stalpatient haar laatste
> levensdagen nog even liggend mag slijten in het
> weitje naast de stal....

Dat noemen ze nou laten zien hoe slecht een koe in de wei het heeft.
christo
Wat vind de consument dan van een compoststal?
anonymous_42
paardemest moet je ook opgeven voor je mestboekhouding als je die van iemand anders betrekt,anders krijg daar weer problemen mee
duitser
gebruiken we hier ook, niet alles melden....
Wij gebruiken het al 5 jaar in de boxen, celgetal altijd onder de 250 en nooit een probleem gehad met de melkfabriek! Op 2200 koeien geen enkele met een dikke hak en zeer schone koeien! Onzin om te stellen dat de concument of wie dan ook er een probleem mee zou hebben, vraag het de koe! En ik kan je zeggen als je haar de keus geeft kruipt ze in een diepstrooisel box met de zachte mestbedding!
Farmer_
Ben toen ook op een paar bedrijven geweest die vertelde hetzelfde, celgetal zakte nadat ze de geperste mest als bedding gebruikte, als die mest uit de scheider komt kun je het zo oppakken zonder je handen smerig te krijgen, zo droog is het.
Ik kies toch voor een comfortabele mat met een beetje zaagsel erop, is denk ik minder werk en het oogt mooier.
boerbiet
unaaitmesteedsofamerica Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wij gebruiken het al 5 jaar in de boxen, celgetal
> altijd onder de 250 en nooit een probleem gehad
> met de melkfabriek! Op 2200 koeien geen enkele met
> een dikke hak en zeer schone koeien! Onzin om te
> stellen dat de concument of wie dan ook er een
> probleem mee zou hebben, vraag het de koe! En ik
> kan je zeggen als je haar de keus geeft kruipt ze
> in een diepstrooisel box met de zachte
> mestbedding!

Als de bewijzen te over zijn dat het kan en de koeien ouder worden als bij een koematras is het altijd te overdenken, tenminste als je je ervoor kunt inrichten. Vind ik nog altijd minder stom als mais in de vergister gooien.
Wimsumar
Beste discussieleden: ''Mest''als boxstrooisel of niet. Op de keper beschouwd is de 'melk' in de tank vrijwel overal en altijdbij iedereen 'dunne fractie'gezien de 'geperste vezelrijke onverteerde voerdelen' op het filter.
Jannus

anonymous_411
Melkveehouder gebruikt gedroogde mest als strooisel in zijn stal

Melkveehouder Wim Bokkers in het Overijsselse Nieuwleusen gebruikt vanaf begin dit jaar gedroogde rundermest als strooisel voor de diepstrooiselboxen in zijn stal. De mest wordt niet verhit en heeft een droge stofpercentage van circa 35%. Het is de dikke fractie die resteert na mestscheiding. Daarvoor wordt de zelfgebouwde mestscheider van mechanisatiebedrijf Piet Visscher uit Balkbrug ingezet.

De veehouder is zich bewust van het feit dat hij een zeker risico loopt omdat de mest niet verhit is. Het product dat hij in de boxen strooit kan nog bacteriën bevatten. Het celgetal in de melk is op een zelfde peil gebleven en ook het aantal mastitisgevallen is vergelijkbaar met de periode dat hij ander strooisel gebruikte. Zijn dierenarts was sceptisch toen Bokkers met het strooien van mest begon, maar inmiddels constateert hij dat zijn angst voor problemen ongegrond is geweest.

De leverancier van de mestscheider Piet Visscher meent dat het strooiselbed wel met beleid moet worden aangelegd. Het bed moet rul blijven en in laagjes worden opgebouwd. In de box droogt het strooisel dan nog wat verder tot circa 50% droge stof. Op die manier kan broei en een sterke bacteriegroei worden voorkomen, meent hij. In het buitenland is al veel meer ervaring met het benutten van droge mest als strooisel. Via HAS Den Bosch loopt momenteel een afstudeeronderzoek waarbij het gebruik onder Nederlandse omstandigheden nader wordt onderzocht.

Richard Olde Riekerink van de Gezondheidsdienst voor Dieren kent ook de positieve geluiden over het verwerken van gedroogde mest als strooisel. Toch blijft hij terughoudend. Mest blijft naar zijn mening een bron van bacteriën. Er hoeft maar een klein beetje vocht bij te komen en dan is de kans op bacteriegroei erg groot. De kans dat dit onder Nederlandse omstandigheden gebeurt, schat hij behoorlijk groot.

Tja het blijft voorals nog een experiment en je zult het nooit 100% weten als je het niet hebt geprobeerd.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/12/2011 18:28 door Boer limburg.
beemster5
"Het celgetal is op hetzelfde peil gebleven...", dan is het wel handig te weten over welk peil je het hebt.
anonymous_411
ja klopt, of je het hebt over 115 of 250 is een heel verschil
Grasbaal
Wat is de bron van dit bericht??
anonymous_411
Sorry vergeten te melden

Bron Melkveemagazine
jan w
Welke scheider pakt dan het beste uit?
tok
Wat kost het om een kuub zaagsel te krijgen van gedroogde mest?
Wimsumar
Beste Tok: Ik geloof dat dat scheidingsproces, de zaagsel weer uit de mest halen, iets te ver gaat.
anonymous_192
wat een negatief geschrevene hier over mest als boxstrooisel. direct de consument erbij halen, anderen willen dat rfc een richtlijn geeft. we zijn toch niet gek met elkaar?? als iets goed bevalt ga je er gewoon mee door.
anonymous_107
Dat krijg je als een vooroordeel de basis is van de mening, ipv te kijken naar wat er is.
anonymous_15
't is nix natuurlijk, maar in kader van kostenbesparing wordt alles uit de kast gehaald. Snap er niet veel van, eerst super de luxe dure stal bouwen en dan zo'n zooi in de boxen gooien (en heel duur quotum bijkopen om de stal vol te krijgen). Ik had liever iets minder dure stal en dat ik nog beetje geld over had om koeien in een mooie bedding te laten liggen. Vaag het vermoeden dat je dan aan het eind van de rit nog goedkoper uit bent ook.
jan.1
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> 't is nix natuurlijk, maar in kader van
> kostenbesparing wordt alles uit de kast gehaald.
> Snap er niet veel van, eerst super de luxe dure
> stal bouwen en dan zo'n zooi in de boxen gooien
> (en heel duur quotum bijkopen om de stal vol te
> krijgen). Ik had liever iets minder dure stal en
> dat ik nog beetje geld over had om koeien in een
> mooie bedding te laten liggen. Vaag het vermoeden
> dat je dan aan het eind van de rit nog goedkoper
> uit bent ook.

Goedkoopste is de koeien buiten,hobbyboer.
anonymous_412
Jan is hobbyboer: Ben jij al een keer naar zo'n systeem wezen kijken? Zo nie, dan nie zeiken. En verdiep je er eerst maar eens in. Want je kunt met dat systeem wel degelijk mooie zachte bedding maken, maar het vraagt wel aandacht. Maar dat is met zaagsel ook!
jg
Het blijft stront.
anonymous_8
....stront blijkt een dankbaar onderwerp om anderen af te zeiken, als er ook maar enkele kritische opmerkingen geplaatst worden. Dat zegt wel iets over de 'open mind', het maatschappelijk bewustzijn en het denkraam van de gebruikers van mest in de ligboxen....
anonymous_230
jan is hobbyboer en JG hierbij nodig ik jullie uit om te komen kijken en dan kunnen jullie een oordeel geven of het wel of niet wat is. andere mensen zijn natuurlijk ook welkom
groetn'pieter
anonymous_412
Pieter, nou ben ik benieuwd of Jan en JG hier de moeite voor nemen, en hier dan alsnog een eerlijk oordeel geven.
We wachten hun reactie's af ???
boerbiet
pieter w Schreef:
-------------------------------------------------------
> jan is hobbyboer en JG hierbij nodig ik jullie uit
> om te komen kijken en dan kunnen jullie een
> oordeel geven of het wel of niet wat is. andere
> mensen zijn natuurlijk ook welkom
> groetn'pieter

Welk deel van Nederland zit je dan?
anonymous_230
kerkenveld tussen slagharen en hoogeveen (drente)
George
Marcster ook welkom?
jan.1
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Marcster ook welkom?

Heb ik ook wel eens uitgenodigd.
George
En is hij ook op die uitnodiging ingegaan en gekomen?
jan.1
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> En is hij ook op die uitnodiging ingegaan en
> gekomen?

Nee,had toen nogal wat kritiek op comfort in de nieuwe stallen en nu met de mest weet hij het ook goed,Maar laat maar zitten,zit niet te w8ten op dat soort typetjes.
anonymous_230
ja hoor geen probleem
jg
Ik ken het produkt, ik zie op de sites van o.a. Bauer distrimex etcde voorbeelden. Koecomfort perfect, het blijft in mijn ogen stront.
anonymous_230
dat bedoel ik dus, kom zelf voelen,ruiken en zien (live) voordat je oordeel geeft
groetn pieter
jan w
Van welk merk maak jij gebruik?
anonymous_8
... het zal nog wel even duren voordat stront onder verschillende merknamen op de markt te koop is...
anonymous_100
Hee praatjesmaker heb je al een afspraak gemaakt wanneer je gaat kijken?
anonymous_230
sepcom
jan w
Wij zitten hier niet ver van Distrimex af ( Bauer ) , maar heb het idee dat de dikke fractie bij de Sepcom droger is dan van de bauer.
jan.1
pieter w Schreef:
-------------------------------------------------------
> dat bedoel ik dus, kom zelf voelen,ruiken en zien
> (live) voordat je oordeel geeft
> groetn pieter

Zag op de sepcom site dat je met de kruiwagen droge fractie aan het transporteren was,doe dat nog steeds zo
anonymous_230
nee nu gemechaniseerd zie foto in de veeteelt van ongeveer 4 weken terug
groetn'pieter
pipo2
toch maar eens je ogen uitwassen!
anonymous_292
Iedereen die overweegt ook de dikke fractie als boxstrooisel te gaan gebruiken kan ik een bezoek aan Pieter aan raden.
Ben vorige week bij Pieter geweest je krijgt een eerlijk onderbouwt advies,met de voordelen als ook de nadelen van deze manier van boxbedekking.Pieter strooit vers in wat volgens hem een must is.
Heb ook nog een bedrijf bezocht wat het op een hoop onder een afdak had liggen waar het warm werd en dus droger.
Een dag voor instrooien trok hij een hoeveelheid uit elkaar op straat om af te koelen om de andere dag in te strooien.
Deze man had ook nog niemand gehoord waar het mislukt was.
Al met al toch zo veel positieve gebruikers dat we hier een kuil willen maken en dan elke week hier indirect vers willen uit halen om te strooien en diepstrooiselboxen willen maken.

Ps Pieter via deze weg nogmaals hartelijk bedankt voor de uitleg van het systeem

Klaas
boerbiet
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> 't is nix natuurlijk,

ja, was mijn eerste reactie ook natuurlijk, echter ik laat me liever leiden door feiten als door vooroordelen.

Ik ben ook voor koeien in de wei, maar hier kun je je natuurlijk afvragen hoe duurzaam en onsmakelijk het is als dieren eerst door het voer lopen en het vervolgens op moeten eten....... Is dit de burger beter uit te leggen???

Kortom eerst zien, dan geloven cq. afkraken.
brabo
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> 't is nix natuurlijk, maar in kader van
> kostenbesparing wordt alles uit de kast gehaald.
> Snap er niet veel van, eerst super de luxe dure
> stal bouwen en dan zo'n zooi in de boxen gooien
> (en heel duur quotum bijkopen om de stal vol te
> krijgen). Ik had liever iets minder dure stal en
> dat ik nog beetje geld over had om koeien in een
> mooie bedding te laten liggen. Vaag het vermoeden
> dat je dan aan het eind van de rit nog goedkoper
> uit bent ook.

Als je de koe laat kiezen zal ze liever in een diepstrooiselbox met dikke fractie gaan liggen, dan vast aan de ketting op een een beetje stro
anonymous_8
... ja dat zeker. Aan de koe zal het niet liggen...
Wimsumar
Beste Brabo: Ja, hèhè.
anonymous_8
... iemand die nog nooit van zijn/haar leven in een ligboxenstal is geweest, zal vooral schrikken van alle ijzeren stangen waartussen de koeien moeten leven...
boerbiet
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> ... iemand die nog nooit van zijn/haar leven in
> een ligboxenstal is geweest, zal vooral schrikken
> van alle ijzeren stangen waartussen de koeien
> moeten leven...

[www.agriprom.nl]

Zo beter dan?
brabo
Ik heb nergens geschreven dat koeien zichzelf aan de ketting gaan zetten, maar volgens mij zijn daar wel systemen voor op de markt.
En de koeien lopen hier niet in hun eigen mest, maar ze lopen mooi op het zachte rubber wat elk uur schoon geschoven wordt door een botje
Wimsumar
Beste Brabo: Als het een koe werkelijk wat uitmaakte waaruit de ligplek bestaat, dan waren damslapers sneller te genezen. Of, neem een koe die (per ongeluk) half in de box is gaan liggen: ze ligt er niet wakker van.
B.T.W.: ''Schone" roosters als gevolg van een 'mestbotje' of niet, de oppervlakte blijft hoe je het wend of keert besmeurd met mest.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/12/2011 12:53 door Wimsumar.
boerbiet
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Brabo: Als het een koe werkelijk wat
> uitmaakte waaruit de ligplek bestaat, dan waren
> damslapers sneller te genezen.

Damslapers hebben een hekel aan het opstaan tussen het ijzerwerk, als ze kan kiezen tussen beton met een laagje stro of vrijloop met zachte bedding,weet je het antwoord al.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/12/2011 13:19 door boerbiet.
Wimsumar
Beste Boerbiet: Antwoord C: De koe gaat op de dam slapen.
anonymous_230
P.S.: Iemand die nietsvermoedend voor het eerst een (ligbox)stal betreedt, zal schrikken dat dieren in hun eigen uitwerpselen lopen.

Iemand die nietsvermoedend voor het eerst een (ligbox)stal betreedt , die ziet niet dat de koeien in hun eigen uitwerpselen, want er zijn genoeg boeren en voorlichters die de eerstekeer niet wisten wat voor boxbeddekking ik gebruik.
boerbiet
Hoe zit het bij jou met celgetal? Beter, slechter of hetzelfde.
anonymous_230
Re: Poppe benut gescheiden mest in box
Gepost door: pieter w ()
Datum: 02 december 2011 21:11

ik strooi nu vanaf juli 2010 onverteerbare ruwecelstof delen in de ligboxen .
dit jaar tot nu toe 4 koeien met klinische uierontsteking celgetal nu geom.127(nov 2009 274)
vandaag bij de post de uitslag van tankmelk onderzoek; aanwezigheid Streptococcus agalactiae sep, okt ,nov afwezig
Staphylococcus aureus sep en nov geen of zeer weinig aanwezig okt enkele aanwezig
Coliformen sep, okt enkele aanwezig nov afwezig
Omgevings streptokokken sep veel tot zeer veel aanwezig okt enkele aanwezig nov geen of zeer weinig aanwezig
Klebsiella sep, okt , nov afwezig
Streptococcus uberis sep, okt , nov afwezig
Streptococcus dysgalactiae sep, okt, nov afwezig
groetn'pieter
boerbiet
pieter w Schreef:
-------------------------------------------------------
> Re: Poppe benut gescheiden mest in box
> Gepost door: pieter w ()
> Datum: 02 december 2011 21:11
>
>
> ik strooi nu vanaf juli 2010 onverteerbare
> ruwecelstof delen in de ligboxen .
> dit jaar tot nu toe 4 koeien met klinische
> uierontsteking celgetal nu geom.127(nov 2009 274)
>
> vandaag bij de post de uitslag van tankmelk
> onderzoek; aanwezigheid Streptococcus agalactiae
> sep, okt ,nov afwezig
> Staphylococcus aureus sep en nov geen of zeer
> weinig aanwezig okt enkele aanwezig
> Coliformen sep, okt enkele aanwezig nov afwezig
> Omgevings streptokokken sep veel tot zeer veel
> aanwezig okt enkele aanwezig nov geen of zeer
> weinig aanwezig
> Klebsiella sep, okt , nov afwezig
> Streptococcus uberis sep, okt , nov afwezig
> Streptococcus dysgalactiae sep, okt, nov afwezig
> groetn'pieter


Kijk, hier kan iemand wat mee die het wil afwegen.
anonymous_230
boerbiet ook u bent welkom
boerbiet
Dank je wel, als ik in de buurt ben doe ik een gil.
jan w
Hoorde net nog van een vertegenwoordiger van de LMB over een boer die de hele zomer al had liggen klooien met kleibsilla, dan wordt je toch ook echt vrolik van dat zaagsel in de boxen.
anonymous_15
Voorlopig lopen mijn koeien t/m kerst nog gewoon dag en nacht buiten. Dat gaat ook prima. Kiemgetal van 3 de laatste maanden, kan het zelf ook haast niet geloven, bij zo'n klungelboer als ik. En als ik het een keertje in het echt wil zien, mijn buurman met z'n grote nieuwe stal schijnt het ook te gebruiken. Dus binnenkort ga ik wel een keertje kijken. Ikzelf heb maar kleine 100 zak zaagsel per jaar nodig om de koeien te strooien, ook een voordeel van veel weiden, dus hier speelt het niet. Maar omdat lang niet elke verandering een verbetering is ben ik nog lang niet overtuigd. Laten anderen het maar lekker uitproberen.
anonymous_107
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> 't is nix natuurlijk, maar in kader van
> kostenbesparing wordt alles uit de kast gehaald.
> Snap er niet veel van, eerst super de luxe dure
> stal bouwen en dan zo'n zooi in de boxen gooien
> (en heel duur quotum bijkopen om de stal vol te
> krijgen). Ik had liever iets minder dure stal en
> dat ik nog beetje geld over had om koeien in een
> mooie bedding te laten liggen. Vaag het vermoeden
> dat je dan aan het eind van de rit nog goedkoper
> uit bent ook.

overtuigend
anonymous_192
tot mijn verbazing staat deze reactie van mij er nog wel. co verwijder deze ook maar, ben je goed in ja
kaas
ja dat is ook zo bij weidegang laat de melkveehouder dat zelf beslissen en geen verschil in melkgeld .straks krijg je misschien wel kortings punten als je gescheidenmest in de box hebt en zo kan je wel door gaan ,
anonymous_15
waarom niet, als de burgers (onzeklanten) er de balen van hebben en niet willen dat onze koeien hele dagen in de stront liggen kan ik me dat goed voorstellen. Weidemelk 10 cent extra, opstallers gelijke melkprijs, opstallers met strond in de boxen minus 10 cent.
duitser
......... en boeren met de koeien aangebonden (ook al is het maar een paar maanden) geen melkgeld?
anonymous_8
ligt er aan in welk land die koeien vastgebonden staan....
anonymous_15
als de consument dat wil is het niet anders, klant is koning. Voorlopig is de consument nog dol op 'ot en sien'-taferelen, dus ik denk eerder een extra 10 cent erbij. Boer die z'n koeien nog bij naam kent doen het erg goed. Kneuterigheid is nu eenmaal populairder dan efficient geboer (gelukkig maar).
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> als de consument dat wil is het niet anders, klant
> is koning. Voorlopig is de consument nog dol op
> 'ot en sien'-taferelen, dus ik denk eerder een
> extra 10 cent erbij. Boer die z'n koeien nog bij
> naam kent doen het erg goed. Kneuterigheid is nu
> eenmaal populairder dan efficient geboer (gelukkig
> maar).

Onze veearts zei altijd dat er meer waren met weinig koeien die ze niet kenden dan met veel koeien die ze niet kenden.
anonymous_15
ik vind het noemen van nr12 en even op de computer kijkt naar de gegevens van de koe nou niet dat je de koeien kent. Koeien ken je als je zonder computer afwijkend gedrag aan de koe kunt herkennen en weet wat de goeie en slechte kanten van de koe zijn, en dan niet alleen van de hele goeie en de hele slechte (die kent iedereen wel).
jan w
De burger wil die dingen, zodra die burger in de winkel komt als consument, dan gaan ze alleen voor het goedkoopste.
Grasbaal
Hier een video met meer uitleg over (gescheiden) mest als boxstrooisel. Ik vond het zelf een natte boel en zie niet zoveel voordelen maar wel riscio's:

jan.1
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hier een video met meer uitleg over (gescheiden)
> mest als boxstrooisel. Ik vond het zelf een natte
> boel en zie niet zoveel voordelen maar wel
> riscio's:
>

Je hebt hoogwatervrees Co
De Leeuw vergeet 1 ding te noemen en dat is comfort,gedroogde mest blijft veel beter in de box als zaagsel,daardoor krijg je een verende laag


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/12/2011 18:26 door Jan.1.
anonymous_230
waarom eigenlijk al die drukte?????????
er zijn in zwitserland/oostenrijk en frankrijk al bedrijfen die het meer dan 4-5 jaar gebruiken en die zijn nog steeds enthousiast.
ik ben zelf in zwitserland geweest daar werd de melk elke morgen verwerkt tot rauwmelkse kaas en dat ging perfekt.
groetn'pieter
anonymous_8
Co heeft natuurlijk gewoon gelijk. Overigens is het mooi dat er melkveehouders die het aandurven om hier ervaring mee op te doen. Uiteindelijk hebben we daar allemaal baat bij...
Karsjen Tamminga
In buitenland lopen en liggen de koeien ook geregeld op een meter MOOIE DROOGE STRONT oa TEXAS
Alleen als het nat werdt [regen ] dan werd het een grote rotzooi in de corral
En was uierontsteking een dramma
Farmer_
Ja en daar hebben ze swinters een lage luchtvochtigheid, hier niet.
tok
De Leeuw vergeet 1 ding te noemen en dat is comfort,gedroogde mest blijft veel beter in de box als zaagsel,daardoor krijg je een verende laag

Het bodemleven is natuurlijk veel beter, denk ik. Kijk weluit met nageboortes, als je gaat scheiden
jan.1
tok Schreef:
-------------------------------------------------------
> De Leeuw vergeet 1 ding te noemen en dat is
> comfort,gedroogde mest blijft veel beter in de box
> als zaagsel,daardoor krijg je een verende laag
>
> Het bodemleven is natuurlijk veel beter, denk ik.
> Kijk weluit met nageboortes, als je gaat
> scheiden

Heb je daar ervaring mee.
tok
Nee, maar dat is het enigste nadeel zeggen ze. Hier in de buurt beginnen ze er ook mee, maar dat vertellen ze er bij
jan.1
tok Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nee, maar dat is het enigste nadeel zeggen ze.
> Hier in de buurt beginnen ze er ook mee, maar dat
> vertellen ze er bij

Meeste nageboortes in de afkalfstallen,maar wel is een tak of een klauwblokje voor de mestpomp gehad.
anonymous_388
We hebben alleen gehoord over bauer en sepcom scheiders
heeft iemand ervaring met keydollar scheiders
Red bull
andreveeboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> We hebben alleen gehoord over bauer en sepcom
> scheiders
> heeft iemand ervaring met keydollar scheiders

Als opener van dit Topic zou je eerst iedereen wel eens kunnen bedanken voor alle reacties op jouw vraag.....
pipo2
jij in elk geval bedankt voor de vleugels.
anonymous_388
Bij deze dank ik dan iedereen voor de reacties
maar had ook meer als een week niet gekeken sorry
anonymous_230
co je weet mij te vinden kom maar langs dan praat je anders
groetn'pieter
Karsjen Tamminga



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/12/2011 10:45 door mtstamminga.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest en boxstrooisel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
156
DEELNEMERS
40
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN