Wijffels: 'Voedsel regionaal produceren'

[bron: De Stentor]

Consumenten en boeren zijn erbij gebaat dat duurzame landbouw en productie van gezonde voeding hand in hand gaan. Voedsel moet meer regionaal geproduceerd worden, zodat herkomst en kwaliteit zichtbaar en controleerbaar zijn.
De industriële productie van voedingsmiddelen door wereldwijd opererende mammoetconcerns heeft zijn langste tijd gehad. Dat stelt Herman Wijffels, lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale en Duurzame Landbouw en oud-topman van de Rabobank.
Grote producenten als Nestlé, Procter & Gamble en Unilever zullen mettertijd een minder prominente rol spelen, zegt hij. Datzelfde geldt voor Monsanto en Bayer die met patenten op zaden en gewasbeschermingsmiddelen de landbouw in 'een ijzeren greep' houden.
"Dit soort bedrijven heeft patent op levend materiaal. Dat zou afgeschaft moeten worden. Boeren moeten nu zaden kopen die ze niet mogen vermenigvuldigen. In feite wordt daarmee afzetdwang gecreeërd", aldus Wijffels.

Onderzoeksagenda
De in 2010 opgerichte raad heeft een onderzoeksagenda opgesteld die meer inzicht moet geven in de agro-ecologische, sociale en maatschappelijke relaties. De raad is een onafhankelijke denktank en wil dat voedselproductie uit de anonimiteit wordt gehaald en 'weer een gezicht en een verhaal krijgt'.
De huidige wijze waarop het land wordt bewerkt leidt ertoe dat grond verschraalt, zegt de raad. De consument eet voedingsmiddelen uit de fabriek, waarbij de relatie met de natuur is verdwenen.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_13
Helemaal mee eens, maar gaat dat vanzelf? Of moet het met regelgeving afgedwongen worden? Want dan is het nog lang niet zover en zal er voorlopig niets veranderen!!
arie.j
Herkomst en kwaliteit zichtbaar maken is niet hetzelfde als regionaal produceren.
Dat kan ook als het van behoorlijk ver komt
Wat dat regionaal produceren betreft, dat kun je niet over één kam scheren.
Je kunt (sub)tropische vruchten en gewassen in het gematigde klimaat telen met veel energie en in kassen.
Maar gewoon uit de betreffende landen invoeren waar zebuiten groeien lijkt me duurzamer.
Zo ook met melk, in olielanden zitten ze soms met hun oliedollars wat overhoop, en zetten dan in de woestijn soms (super)megamelkveebedrijven neer, alles tot en met het water moet dan aangesleept worden.
Er zal wel wat waar zijn aan Wijfels verhaal, b.v.in de winter boontjes met het vliegtuig uit Egypte is nou niet alles.
Maar verder is het mijte eenzijdig.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/01/2012 09:52 door arie.j.
producent
[www.trouw.nl]
We zitten zelfs al aan het Chinese voedsel (vaak snoepjes ) en ingrediënten van voedsel, wat wil Wijffels hier aan doen ofis het weer voor de bühne
anonymous_273
Wijffels is mede veroorzaker van het gesleep van vee en voedsel over de wereld, zou hij dan nu eindelijk wijs worden?
De meeste mensen willen geen gmo voedsel eten. Arie J heeft daar kennelijk geen moeite mee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , duurzame-landbouw , natuur , grond , voedsel , nestlé en unilever geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0