Druk op nóg strengere stikstofmaatregelen loopt op: ‘Veel beroerder kan het niet worden met de natuur’

OTTERLO/ WAGENINGEN - De druk op het kabinet en provincies als Gelderland om nóg ingrijpendere stikstofmaatregelen te nemen, loopt op. Om de natuur te beschermen, is vermindering van zeker 70 procent van de stikstofuitstoot nodig in 2035. En dan nog duurt het tientallen jaren voor je daar de positieve effecten van ziet op de kwetsbare Veluwe.

Deel dit topic Ecologen: zonder stikstofreductie geen natuurherstel (trouw.nl)

Maatregelen voor natuurherstel hebben meestal geen zin als de neerslag van stikstof nog niet ver is teruggebracht, stellen elf ecologen in een advies aan het kabinet.

 Druk op nóg strengere stikstofmaatregelen loopt op: ‘Veel beroerder kan het niet worden met de natuur’ (gelderlander.nl)

OTTERLO/ WAGENINGEN - De druk op het kabinet en provincies als Gelderland om nóg ingrijpendere stikstofmaatregelen te nemen, loopt op. Om de natuur te beschermen, is vermindering van zeker 70 procent van de stikstofuitstoot nodig in 2035. En dan nog duurt het tientallen jaren voor je daar de positieve effecten van ziet op de kwetsbare Veluwe.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

j h p
En de landbouw doet 41/46%.
De andere 30/25% komt natuurlijk van de klimaatmaatregelen waar ze op een PAS manier al een voorschot op nemen wat dus eigenlijk niet mag.
+18
ntd79
Wat ikzelf altijd wat vreemd vind, en daar zal ecoloog van den Burg vast wel weer een punt aan kunnen lullen. Op een heischraal gebied als de Ginkelse heide, waar geen veehouderijen zijn gevestigd en waar niemand met een kunstmeststrooier en injecteur rond rijdt is de bodem zo overbemest dat eikenbossen afsterven en geen koolmezen of andere vogels meer groot worden omdat door de grote hoeveelheden stikstof in de grond daar de calcium niet meer beschikbaar komt in het voedsel dat de vogels vreten. Dit is natuurlijk schrijnend en moet stoppen. Maar wat mij verward: Naast onze stal, precies in de waas van de nok(emissiepunt) staan eiken van een zeventig jaar oud, vol in het blad, prachtig te wezen. Alsof het nog niet genoeg is worden ze een paar meter van de stam rijkelijk bemest met drijfmest en kunstmest. Op het eerste oog zou je zeggen dat dit ietsje forser is dan op de Ginkelse heide. Langs een oud kerklaantje staan ze van honderden jaren oud, worden van weerszijden bemest, en er vindt ook chemische bestrijding plaats op een groot deel van hun wortelstelsel. Het doet ze zo te zien erg goed.
Je zou het niet voor mogelijk houden, maar ik als boer hou ook van de natuur, dus ik heb heel veel nestkastjes hangen aan de rand van mijn zwaar overbemeste grasland waar ze fourageren. Een groot succes is de vermeerdering. Evenals zwaluwen, en de jonge spreeuwen van de zomer kun je gerust een plaag noemen.
Nu wil ik hiermee niet zeggen dat we natuurgebieden moeten bemesten, de natuur moet natuur blijven. Maar bovengenoemde zaken roepen bij mij vragen op.
+1
sorry
@ntd79 er wou al niks groeien anders was het wel landbouwgrond
+2
anonymous_400
@ntd79 Als je het mij vraagt moet er gewoon wat stront naar die bossen , is natuurlijk gewoon armetierigheid dat die bomen dood gaan.Dat verhaal dat de calcium niet meer opgenomen word is gewoon krom gelul.
jammermaarhelaas
@ntd79

Heb ooit een oud medewerker van het BLGG, heden is dit Eurofins, horen vertellen over een opdracht van staatsbosbeheer (SBB) om circa 600 bodemmonsters te nemen van een natuurgebied. Niet dat er 600 nodig waren, maar omdat daar de subsidie voor was verleent, en die moest op.
+2
Realisme
“En dan nog duurt het tientallen jaren voor je daar de positieve effecten van ziet op de kwetsbare Veluwe.“

ze dekken zich al in. Na mij de zondvloed is het motto van denkend Nederland. Werkend Nederland probeert er nog wat van te maken
+1
ntd79
Ik denk dat het met ecoloog van den Burg net zo is als met zijn eiken, je kijkt er nogal schraal op. Ik denk dat ecoloog van den Burg een poosje aan het stamppotbuffet moet en wat functioneels moet gaan doen.
+1
laatste strijder
Is t niet gewoon de grondwaterstand die t probleem is ?
+2
ntd79
@laatste strijder de wind staat gunstig voor dit soort volk, dat ruikt nu hun kansen
j h p
@ntd79 Dat heb jij ook meegemaakt, je kunt ze met feiten om de oren slaan maar ze drukken er door wat ze willen, nu al meerdere keren gezien dat ze er gewoon even een wetje door drukken en de boel flink manipuleren waardoor ze de vrije hand hebben, zoals met de WILG bv.
+1
laatste strijder
@j h p en ntd79 , denk (en hoop) dat de wind draaiende is na de betrouwbare inkijk in de politiek , verleden week🤢 😒
kanniewaarzijn
@laatste strijder Vergeet dat maar rustig (ik lees net dat Rutte in de peilingen alweer stijgt), er zal alles op alles gezet blijven worden om de geldstromen op gang te houden, daarbij is alles geoorloofd.
+3
mlkvhoudr
Het is tijd voor kringloopdenken hoe dat voor ons uit kan pakken geeft de volgende foto weer, het is in ieder geval wel een gesloten kleine kringloop

(klik om te vergroten)

weurding
@mlkvhoudr hoe moet ik dit zien bij het vrouwelijke geslacht😏
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden druk , veluwe , natuur , gelderland en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!