VVD en CDA willen niet minder vee in Nederland sneuvelen de verkiezingen beloften nu al?

Verkenningsplannen 1 dag na verkiezing????
Uitgelekt rapport vleeskalveren???

Geen toeval

Deel dit topic

Reacties

jg
Huizen , bedrijven luchthavens etc leveren schijnbaar meer rendement .
@jg En is dit ook wat de bevolking in nederland wil, alles industrie terrein.
+8
Kringloper
VVD gaat zo overstag, liegen zit Rutte in de genen!
Melkweb
@Kringloper was voor de verkiezingen toch ook al bekend waar de prioriteiten lagen en bij wie niet. Elke partij verkiest deze strategie alleen de één bedekt het wat meer in een smeuïge sausje dan een ander.
Dus kom maar op met die zak met geld, moet je zonder emotie bekijken. Pensionering voor die boeren, hun kinderen en indirect de kleinkinderen misschien nog wel. Beter dan alle boeren vanonderen af steeds maar te zagen aan de stoelpoten.
+2
Thomas2000
Het aantal zetels wat de veestapel wil verkleinen is zelf bijna gehalveerd. Veestapel verkleinen is niet meer populair, gekeken naar de verkiezingsuitslag. Nu nog een stevige stikstofwetgeving waarin de veehouderij goed geborgd is, dan kunnen we weer verder.
HansBa
@Thomas2000 En zet Kaag op buitenlandse zaken, weg er mee. Dan pas kunnen we weer verder.
+2
Thomas2000
@HansBa Maakt mij niet uit wat kaag gaat doen.

Belangrijk punt voor de formatie is dat er steeds minder mensen zijn die een kleinere veestapel nastreven. Men is gaan begrijpen dat niet alle problemen door de veestapel of de landbouw komen. Sterker nog, de landbouw word onmisbaar als het gaat om co2 vastleggen. Daarom ligt het voor de hand dat landbouw meer ruimte moet krijgen.

Volgens mij zijn militaire oefeningen etc uitgezonderd voor stikstof regelgeving. Het word tijd dat voedselproductie en gunstige ontwikkelingen tegen klimaatverandering daar ook onder gaat vallen.
+3
BertK
@Thomas2000 Landbouw is met haar primaire productie niet vergelijkbaar met sectoren als dienstverlening, transport en industrie. Onze producten zijn het resultaat van biologische processen, dat is iets heel anders dan het verbranden van fossiele brandstoffen om energie op te wekken en daarmee computers en chemische processen in gang te houden. Groei van dieren en planten is wat lastiger te sturen.
mlkvhoudr
@Thomas2000 dit is wel aandoenlijk naïef we hebben als ondernemers 2 smaakjes als het gaat over tijdsgeest en andere gekkigheid als stikstof

Aanpassen of vertrekken
+2
Thomas2000
@mlkvhoudr Als aanpassen je niet bevalt kan je inderdaad vertrekken. Het ligt eraan waar je je aan moet aanpassen. Zolang we blijven roepen dat het niet goed komt met de veehouderij stuurt de politiek daar gemakkelijk naar toe. We moeten het belang van veehouderij en landbouw in het algemeen beter benadrukken. Landbouwgrond omzetten naar huizen of grijze industrie is geen optie als we klimaatdoelstellingen willen gaan halen. Die ruimte gaat dan alleen maar meer broeikasgassen uitstoten in plaats van opnemen.
Voor natuur is ook geen ruimte. Natuurfreaks klagen steen en been dat de grond te vruchtbaar is. Dat komt omdat dat landbouw grond is in een rivierdelta. Je kunt die schrale natuur beter op schrale grond ergens anders intekenen.
mlkvhoudr
@Thomas2000 de natuur is de smoes inderdaad, onze waarde blijft dalen zo lang de MP de inflatie niet volgt en worden we gewoon de markt uitgedrukt door de sectoren die wel voldoende cashflow genereren, begrijp me niet verkeerd dat ik t ook onzin vind om de veestapel te willen halveren maar vrijwillige opkoop en daardoor minder dieren vind ik prima
+2
Thomas2000
@mlkvhoudr Die melkprijs is het resultaat van de verwaarding. Niet meer niet minder.

Producenten van plantaardige producten roepen dat dierlijke producten niet efficiënt zijn, terwijl alle input niet geschikt is voor mensen en de output wel. Circulairdere sector bestaat niet. Dat mag best eens vaker belicht worden in de verwaarding van melk, en andere dierlijke producten.
mlkvhoudr
@Thomas2000 de hogere verwaarding is er wel alleen komt het niet bij ons terecht

prikkebord.nl/topic/26590/
+2
Thomas2000
@mlkvhoudr Dat is een topic van 9 jaar oud. Toen was er ook nog wel eens nabetaling.

Verwaarding van melk moet geen taak worden van de overheid. Wellicht dat de regelgeving mbt marktmacht etc je wat kan helpen maar uiteindelijk moet je een product maken waar vraag naar is.

Als je benadrukt hoe circulair en efficiënt melk eigenlijk is word dat gewoon makkelijker. Dat zou ik liever zien dan afhankelijk worden van wetgeving.

Klagen dat je niks verdient gaat ons niet helpen. De burger gaat denken dat de landbouw achterhaalt is en het best is geholpen door uit te kopen of gedwongen transities door te maken.
mlkvhoudr
@Thomas2000 dat valt voor mij onder aanpassen, maar we zijn t niet echt oneens hoor
Thomas2000
@mlkvhoudr Het is ieder zijn eigen keus waar ie zich aan wil aanpassen of dat je vertrekt of wat anders gaat doen. Die laatste 2 vergen ook flinke aanpassingen trouwens dus daar ontkom je niet aan.
Thomas2000
@mlkvhoudr Vrijwillige opkoop heb ik ook niet veel op tegen, al schop je de jonge blijvers wel tegen de schenen omdat je hun toekomstige ruimte laat krimpen. Momenteel zie je dat die vrijwillige opkoop vaak overschreven word. Dat is niet omdat die zich niet willen aanpassen maar omdat ze moedeloos worden van onterechte overheids bemoeienis.
+1
de Tank
@Thomas2000 volgens mij is landbouw onmisbaar om voedsel te produceren, co2 wordt vooral als wisselgeld gebruikt, schrijf een zo groot mogelijk deel aan de landbouw toe,dan kan die het ook 'oplossen'. Ik schat in dat over 500 jaar de mensen net zo verwonderd kijken naar hoe wij denken het klimaat wel even gaan beïnvloeden zoals wij nu kijken naar toen de mensen zeker wisten dat de aarde plat was. Ik hoop dat het inzicht eerder komt, heb zwaar mijn twijfels.
Thomas2000
@de Tank Er zijn nog steeds mensen die denken dat de aarde plat is, net als dat sommige denken dat alle problemen door veehouderij komen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0