Na jaren strijd is het genoeg

Deel dit topic

Reacties

Ga17maartstemmen
Stopt hij vanwege natuur?
Het is een vaag stuk
Ik wens de familie het beste toe met het besluit
+1
david2
In beide filmpjes misschien ook iets teveel geinvesteerd??? zie zoveel luxe..
kanniewaarzijn
@david2 De vraag is of ie het met 200 koeien wel had gered.
+8
Bartlehiemboer
Te veel geinvesteerd? Misschien. Maar je ziet hier gewoon boeren staan die het boeren met de paplepel in gekregen hebben. Een goed stuk boeren verstand. Het zal de komende jaren verdwijnen. Dit is de uitwerking van het groene beleid in Nederland. Boerinnen die protesteren in Den Haag? Er zal even een luisterend oor zijn een medeleven blik. Dan gaat de deur dicht en denkt Den Haag, mooi weer wat boeren opgeruimd. Het heeft geen zin om hier tegen in te gaan. Den Haag heeft een totaal andere agenda.
+4
Araboer
Niet persoonlijk naar deze boer maar algemeen;

Melken automatisch. Voeren automatisch. Dacht dat de charme van het boerenvak was dat je de hele dag afwisselend werk hebt ipv machines aan de gang houden en koeien halen. Begrijp mij niet verkeerd, arbeidsverlichting is prima om je lichaam te sparen, maar sommigen doen het puur om meer koeien per man te kunnen melken. Nog net weer 1000kg per koe extra en maximaal liters afleveren ten koste van de gehaltes onder het mom van kostprijs per liter verlagen. Uiteindelijk hetzelfde verdienen als wat ik doe met de helft van de koeien met een wat lagere productie... Goeie ontwikkeling voor de melkprijs. Bedankt Lely
+2
jan.1
Quote Reactie van @Araboer:
Melken automatisch. Voeren automatisch. Dacht dat de charme van het boerenvak was dat je de hele dag afwisselend werk hebt ipv machines aan de gang houden en koeien halen. Begrijp mij niet verkeerd, arbeidsverlichting is prima om je lichaam te sparen, maar sommigen doen het puur om meer koeien per man te kunnen melken. Nog net weer 1000kg per koe extra en maximaal liters afleveren ten koste van de gehaltes onder het mom van kostprijs per liter verlagen. Uiteindelijk hetzelfde verdienen als wat ik doe met de helft van de koeien met een wat lagere productie... Goeie ontwikkeling voor de melkprijs. Bedankt Lely

Wat een waardeloze reactie weer,het is ieder zijn keuze hoe te boeren,de 1 investeert in machinepark en rijd vooral nieuwe trekkers de ander kiest voor comfort in de stal,of koopt grond aan.
Hartstikke mooi bedrijf van Alfred en zijn vrouw wordt de das om gedaan door een ongekend hard beleid van Schouten.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan.1:
mooi bedrijf

Inderdaad een mooi bedrijf, te mooi om waar te zijn. En als iets te mooi is om waar te zijn......Araboer heeft gewoon gelijk!
+1
cornelissen
Ik neem aan ,dat hij de vergunningen wel in orde heeft ,anders ga je niet bouwen .Of hij grondgebonden is na de beoogde uitbreiding is onduidelijk in dit filmpje. Dat hij gedupeerd is door het "tuig" van lto , zeg maar het fosfaat management van K.Romijn is duidelijk.
Hem zal ook niets anders resten ,dan noodgedwongen landbouwgrond te verkopen om rechten te kopen om de stal enigszins te vullen en het met wat minder vee te moeten doen en sabbelen.
Kennelijk heeft hij een andere keuze gemaakt, maar de ervaringen hier van dergelijke gevallen, de stal brengt maar de helft van de bouwkosten op, rest gelukkig nog wel de marktwaarde.
marcel r
Quote Reactie van @cornelissen:
Dat hij gedupeerd is door het "tuig" van lto , zeg maar het fosfaat management van K.Romijn is duidelijk.

LTO heeft de fosfaatwet niet gemaakt, moet je bij het ministerie zijn.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @marcel r:
LTO heeft de fosfaatwet niet gemaakt, moet je bij het ministerie zijn.

Lto en meeloper nmv hebben een fatsoenlijke overgangsregeling tegengehouden, dat heeft niet aan het ministerie gelegen. Natuurlijk is de overheid wel de wetgever.
Herinner je ook nog ,dat de sector het zelf zou regelen onder leiding van de manager K.Romijn.
Herinner je de toespraak nog van K.Romijn op 16 maart 2015 in Zoeterwoude ? lltb.nl/nieuwsberichten/website/…. En de rest kun je wel uit alle WOB stukken halen
+1
Sjon
@marcel r Volgens mij heeft die Martijn van Dam toen tegen de zuivelindustrie gezegd, “lossen jullie het maar op”.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Sjon:
Martijn van Dam

Die had niets met de sector, dit was een tussenstap ,Overigens wou hij wel een hoger kortingspercentage voor de "knelgevallen ",maar daar had de sector geen boodschap aan. Ik herinner mij nog o.m. J . Spithoven, wat was hij blij, dat hij de staatssecretaris daar af kon houden. Ikzelf heb nog via een mail aan de nmv voorgesteld om de niet-groeiers, niet grondgebonden een afslag te geven op een hoger kortingspercentage, gelijk als bij de invoering van het melkquotum , had men allemaal geen boodschap aan. Van Dam zou het allemaal wel goed gevonden hebben ,was al met een volgende baan bezig.
S.v.W
@cornelissen John Spithoven wilde juist wel de knelgevallen helpen zegt hij. Ik snap jou niet
+12
pieta
@cornelissen Wat jij goed vindt vindt een ander echt niet altijd goed. Voor jouw situatie vind ik dat de overheid geldelijk compensatie had moeten bieden. Jij bent aan één stuk aan het zeggen dat een ander wel voor jou wat meer in had kunnen leveren. Wij hebben ruim 8% ingeleverd en ik had zeker geen behoefte om ook maar 1 kg meer in te leveren voor ondernemers in jouw situatie. En we hebben al extra ingeleverd omdat de ggb boeren de last vd korting niet mee droegen. Niet omdat ik geen begrip heb voor jouw situatie maar omdat het mijn schuld niet is. Schuld in deze ligt bij de overheid.
S.v.W
@pieta Dat is eerlijk. Waarom is er geen financiële compensatie gegeven?
Waarom hoor je hierover Wil Meulenbroeks hier geen verwijt richting de overheid maken. Of de Nmv?
Het antwoord daarop interesseert me
Of gaan we in een sector leven waar we elkaar het leven zuur maken en we met geweld elkaar de afgrond in drukken?
Het zal wel ieder voor zich worden. Ook goed
Mooiproater
@marcel r weet je nog dat k. Romijn in de veeteelt zei dat we echt geen peildatum kregen en dat we rustig koeien weg konden doen, aantal weken voor peildatum was dat. Toen was er al druk overleg ook met LTO.
jg
@Mooiproater Daarvoor heeft hij ook een lintje gekregen....
+1
grös
maalderinklutkewillink.nl/aanbod/alvaanbod/…

3 robots 88ha (40 eigendom) zelfs nog een melktap .
+4
casev
@grös je kan zeggen wat je wil, maar dit is echt een pragtig bedrijf, met volgens mij voor die regio best ruim grond. Zonde dat zo'n man dit (moet) verkopen...
grös
@casev
Zoiets is vaak berekend op een melkprijs van 34 ct., en dat hebben de meeste sinds 2015 gemiddeld niet gehad, dan nog fosfaatrechten erbij. Dan moet de rest ook nog wel 100% draaien, 3 jaar droogte, aan technologie ontbreekt het niet maar 160 koeien kunnen niet heel lang eten van wat daar op de plaat ligt..
+3
hans1980
@grös de hele lely folder ligt daar
fendt516plus
@hans1980 En de portemonee bij lely
+1
royale
@grös gemiddeld is de prijs flink hoger dan 35 cent! Of je moet standaard melk leveren bij aware of doc. In 2017 was het nog 40+ cent! Alleen zijn er steeds meer bedrijven die ook 38 cent of meer nodig hebben! Desondanks redelijk mooi bedrijf, maar net iets te weinig grond en niet alles bij huis! Maar misschien is dit wel normaal in die streek! Er staat niets bij v melkfabriek en v vergunningen. Vind ik wel matig van die makelaar! Zonder NB is die stal geen bliksem waard!
Spuit11
@royale Is dat zo? Complete boerderijen zijn hier in de buurt, Friesland/Groningen, binnen een week weg. Als het maar courant is. Nb of PAS maakt niet uit
ted9
@casev Mooi bedrijf. Maar als die foto's van afgelopen week zijn dan heeft de droogte er aardig ingehakt aan de hoeveelheid kuilvoer te zien.
+3
schoppenboer
@ted9
De meesten in de Achterhoek zitten krap in het voer, 3 droge jaren achter elkaar beginnen echt n groot probleem te worden...
+1
jent
@ted9 en als de foto's niet van afgelopen week zijn, is het dus nog beroerder..
+1
@ted9 Afkraken is makkelijk ga ik niet doen , machtig mooi bedrijf, niet veel kuilplaten voor 88 ha, dit is niet minderwaardig of hatelijk bedoeld .Jammer dat de FAM , het moet /gaat verkopen.
grös
@Detukkeroettwente
Ja precies, ben ook geneigd om commentaar te geven, het is mooi bedrijf en een mooie omgeving. Of ik daar zoveel koeien, ca. 160 schat ik, zou willen melken, ik denk het niet, maar in 2014 had ik daar ook anders over gedacht, de garantieprijs was januari 2015 30 cent en daarna nog daaronder. Hoe dat precies zit met 40 ha en 50ha pacht, kun je een pacht wel zomaar met een bedrijf overnemen ?
huub
@casev ik ken het gebied, het bedrijf een beetje. Is hier 20 km vandaan. De verkaveling in Winterswijk is matig, veel kleine percelen, veel bomen en als klap op de vuurpijl een Natura 2000 gebied om de hoek.
+1
hookwood
@grös wel bijzonder dat er niet bij vermeld staat wat voor vergunning er op zit.
+2
bio boer
@hookwood als het er niet bij staat weet je het wel bij goede nb verguning was dat goede verkoop punt geweest
@hookwood ff bellen dan weetie het.
+2
hookwood
@Detukkeroettwente ik heb geen plannen om dat spul te kopen dus dat heeft ook weinig zin.
+3
Mathijsen
Heb er toch wel mee te doen, weer een ondernemer minder, omdat ??
Wel toekomst bestendig bedrijf al zal die pacht grond behouden moeten worden?
Zie het negatieve sentiment onder boeren ook een probleem worden regels FrieslandCampina die veel geld wil , vloeren die niet goed zijn , opvolging ja nee ?
Je moet het maar willen , kennis is gestopt geen opvolging eerst moeilijk nu helemaal tevreden

Melkprijs moet ook eerst fors boven de 40 cent komen wil je nog een beetje fatsoenlijk kunnen bo eren met alle lasten en weinig lusten meer

Hoop dat het goed gaat met familie na zware geestelijke strijd
+6
de hoef
@Mathijsen tis gewoon kut voor de beste man , en die zwats van veel geinvesteerd valt hier nog wel mee
tis gewoon taai
+2
Noorderling
@de hoef
Zonder strijd geen overwinning!
Maar moet wel een keer een lichtpuntje komen wil het taai blijven en niet uitzichtloos worden.
+7
de hoef
@Noorderling er stoppen te veel gezonde bedrijven,
+2
Noorderling
@de hoef
Het is inderdaad een grote loterij, waarbij zelfs niets doen een gok is.
Enorm zonde.
groeier
Quote Reactie van @Noorderling:
Het is inderdaad een grote loterij, waarbij zelfs niets doen een gok is.

Wat een slappe houding, met zijn alle weer naar Den Haag is de enige oplossing. En denk erom dat ze schrikken als de gewone werkman zich daarbij aan gaat sluiten, genoeg is genoeg.
Boerbakje
@de hoef Een teken dat de sector niet meer zo gezond is.
+1
richard melkvee
Erg sneu voor de familie een van de velen die dit overkomt, het is een drama hopelijk blijven ze de kop erbij houden en gaat het hun goed, volgens mij valt de ondernemers niets te verwijten.
Het zou netjes zijn als er soort NOW zou zijn voor zulke bedrijven.
achterhoeker2
@richard melkvee Elke keer dat gesmijt met geld, dat geld betalen we met elkaar.
Je kunt toch niet elk bedrijf redden.?
+4
Noorderling
@achterhoeker2
Offeren voor algemeen belang en jij wilt wel de kruisjes zetten wie op mag hoepelen?
Koeien boertje
@Noorderling algemeen wanbeleid.
achterhoeker2
@Noorderling Ondernemer zijn, is wat anders dan op het prikkebord zitten.
De overheid is niet de schuld voor alles wat misgaat, misschien een tegenvaller voor luie stoel ondernemers .
+5
weurding
@achterhoeker2 dat is de reden van jou aanwezigheid op prikkebord ? Zulke uitspraken getuigen ook niet van ondernemerschap
achterhoeker2
@weurding En nu je punt graag?
De overheid is niet de geluksmachine die alle ongemak wegneemt en gladstrijkt met een zak geld.
weurding
@achterhoeker2 komt er eigenlijk op neer dat je de aanwezigen op prikkebord bestempeld als luie niet ondernemers die van alles wat niet lukt de schuld geven aan de overheid, dacht dat je zelf wel zo ver kon tellen
achterhoeker2
@weurding Niet allemaal, maar er wordt wel veel (niet alleen op het prikkebord) verwacht van de overheid als " het wondermiddel voor al uw klachten " .
+4
weurding
@achterhoeker2 zal wel racistisch klinken als ik zeg dat de dromen voor bepaalde groepen wel uitkomen🤔 men zou best eens wat coulanter om mogen springen met de bevolkingsgroepen die er echt toe doen in Nederland, meeste klachten zijn gewoon gegrond
+1
Noorderling
Quote Reactie van @achterhoeker2:
, maar er wordt wel veel (niet alleen op het prikkebord) verwacht van de overheid als " het wondermiddel voor al uw klachten " .

Het probleem is dat de overheid de klachten creëert door willekeurig obstakels op je pad te smijten, voor de een een tak, de ander spoorbielzen. Niet iedereen rijdt in een gigantische 4x4 op 100% eigen vermogen.

Kun je wat vinden van de genomen maatregelen, 9/10 werken juist contraproductief.
Je moet het willen, achter dat beleid staan.
achterhoeker2
@Noorderling Het maakt uit of ik achter het beleid sta ,het is er dus je hebt er mee te dealen.
Je bent toch volwassen? Dan kun je ook zelf een oplossing voor je situatie bedenken.
+2
Noorderling
@achterhoeker2
Dat gaat ook echt wel lukken. Daar hoef je je niet druk om te maken.
Maar je stapt nogal snel over het feit heen dat hier afgelopen 10 jaar ca een half miljoen euro verdampt is of aan gederfde inkomsten door overheidsbeleid. Kun je het nog beter in de brand steken, heb je het er tenminste nog warm van.

Mestinjecteur, emissiearme vloeren wat weggegooid geld blijkt te zijn, minder inkomsten door fosfaatrechten etc.

Dat geld had ook nuttig geïnvesteerd kunnen worden bij stabiel beleid waar iedereen beter van zou kunnen worden. Maar misschien raakt het mijn portemonnee wel en ben jij geen veehouder wie het raakt, wie zal het zeggen.

Op alles kun je je voorbereiden of indekken, behalve overheidsbeleid. Overheidssysteem is compleet failliet voor het MKB.
+4
Jan S
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Niet allemaal, maar er wordt wel veel (niet alleen op het prikkebord) verwacht van de overheid als " het wondermiddel voor al uw klachten "

Zit er zit een draadje los jongen?
Niemand verwacht nog iets van de overheid. Dat hebben ze wel laten weten met hun wanbeleid. Wat we in principe van een overheid verwachten dat ze zich inzetten voor burgers en ondernemers. Het enige wat ze doen is burgers , maar vooral kleine zelfstandigen (ondernemers) kapot maken. Het zou al een wonder zijn als ze niets voor ons deden in plaats van ons elke keer de duimschroeven aandraaien.
kanniewaarzijn
@Jan S Precies, alles wat ze doen heb je alleen maar last van.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Precies, alles wat ze doen heb je alleen maar last van.

Wat dat betreft is deze minister erg tegengevallen, een chaos laat ze achter in plaats van voor de sector te staan .Of ze dat doelbewust doet of dat het haar boven de pet groeit is mij onduidelijk.
Kennisniveau van haar op dit gebied valt ook erg tegen.
Waarom lto en aanverwanten nog met haar praten snap ik ook niet, ze kan toch niet zelfstandig beslissingen nemen, maar wordt kennelijk gestuurd.
achterhoeker2
@Jan S Wie is ze? Ze is de overheid die is democratisch gekozen door ons allemaal je moet het ermee doen.
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Ze is de overheid die is democratisch gekozen

Het merendeel vd overheid is helemaal niet democratisch gekozen.
Coen
@achterhoeker2 , de 4-de macht in NL is niet gekozen 😞
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @achterhoeker2:
de overheid die is democratisch gekozen

Zelfs een gekozen overheid dient zich fatsoenlijk te gedragen.
+3
Jan S
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Wie is ze? Ze is de overheid die is democratisch gekozen door ons allemaal je moet het ermee doen

Niet door mij. En ik durf m'n hoofd er op te verwedden als je de burgers zou vragen of ze eens zijn met het beleid en de wetten die ons door de strot gedouwd wordt, dat ze dan absoluut geen meerderheid zouden hebben. Daarom hebben ze het referendum ook afgeschoten. Wat als dat aan het licht zou komen.

"Ze" zijn een stelletje machtswelustelingen die zich achter de democratie verschuilen om een dictatuur te vestigen.
achterhoeker2
@Jan S Wat ik wel opmerkelijk vind is dat als je een midden rechts kabinet kiest, het beleid ronduit links is.
Jan S
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Wat ik wel opmerkelijk vind is dat als je een midden rechts kabinet kiest, het beleid ronduit links is.

Heel goed gezien. De volgende vraag is: Waarom?
groeier
Quote Reactie van @achterhoeker2:
misschien een tegenvaller voor luie stoel ondernemers .

De luie stoel ondernemer is de overheid, steeds nieuwe regels verzinnen zonder eerst in de praktijk te kijken, of iets praktisch wel haalbaar is.
robbies
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Elke keer dat gesmijt met geld, dat geld betalen we met elkaar.Je kunt toch niet elk bedrijf redden.?

Er zit inmiddels altijd wel iemand met de vingers tussen de deru. Is het niet met een halflege stal, dan is het wel omdat er nog grond gezocht moet worden of omdat je een PAS-melder bent. In het slechtste geval ben je een intensive jongen met een halflege stal die de boel onder de PAS vergund heeft. Succes ermee
@robbies En wat zijn de rechten van de oude hinderwetters/AMVBers/Melders en wat is er nog meer aan flauwe kul.
Twentsch Land
Het recht is hinderwet/AmvB 2004 en daarna is twijfel met onzekere belofte.

@Detukkeroettwente
achterhoeker2
@robbies ja dat is zo, zo is het leven.
Soms doe je de( te) dure investeringen op het verkeerde moment dat heeft iedereen weleens.
Melkboer16
Even terugkomend op het bedrijf!Jammer dat ze stoppen en ik denk dat het niet de fosfaatrechten zijn! Het is de combinatie van droogte en daardoor hoge voerkosten en de hoge automatiseringskosten!
Zal wel ouderwets aan het worden zijn maar zie op dit bedrijf toch veel overbodig foldermateriaal.
B.Vermeulen
@Melkboer16 Deze boer heeft vaker problemen met open en eerlijk vertellen hoe het zit
de hoef
Taurus
@de hoef Is ie blijkbaar niet de enige... ;)
Quote:
Deze boer heeft vaker problemen met open en eerlijk vertellen hoe het zit
Want toen bleef het stil...
weurding
@Taurus beter ook
+1
weurding
@B.Vermeulen of outsiders weten het beter, ook nog een optie, als er zulke topics zijn als deze weet iedereen de oorzaak schijnt het, beter op je eigen focussen en zorgen dat je het niet net zo gaat😏
Melkboer16
@B.Vermeulen dat is suggestief en een beetje een stoot onder de gordel!
+1
@Melkboer16 Letterlijk kapot gefinancierd, en dan is drie jaar droogte de genade klap, gewoon super jammer!!! Wat kost zo n voer robot ???
Melkboer16
@Detukkeroettwente wat is kapot gefinancierd?? Deze mensen hadden het wel overleefd maar 3 jaar droogte heeft op heel veel iets intensievere bedrijven gewoon een groot gat geslagen!
Jij hebt misschien het Twentse erfrecht genoten maar dat heeft ook niet iedereen.
Twentsch Land
In Twente zijn er wel meer gestopt met een mooie stal en goed vee ... niet veel grond en door de 3 jaar droogte veel duur voer moeten kopen en mest afvoeren ....het kan dan snel gaan.

@Melkboer16
+2
ntd79
@Melkboer16 Ik weet het niet, ik ben niet vies van een beetje investeren, maar als ik de omschrijving van het bedrijf lees, daar krijg ik het wel benauwd van. Niet dat het zo vreselijk indrukwekkend is, maar wel de combinatie van alles en de opzet. Als je op jaarbasis 40 hectare pacht moet aftikken, dat is een aanslag, dat in combinatie met alle investeringen die er gedaan zijn in een korte tijd, veel investeringen met een hoge afschrijving en dus hoge aflossing, in combinatie met het aantal koeien, met alle onderhoudscontracten van de automatisering, dat kan een blinde toch zien dat dat gewoon niet op te brengen is. Let wel, ik had het deze mensen van harte gegund, en het heeft ze tegen gezeten qua regelgeving, droog weer en een lage melkprijs, en de melkprijs is ook gewoon te laag, en deze ondernemers zouden ook boer moeten blijven, maar was het misschien op een bepaald moment niet beter geweest om te zeggen, `van laat er nu eerst maar weer wat binnenkomen voordat we weer verder gaan`
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
veel investeringen met een hoge afschrijving en dus hoge aflossing

MDV, alles afgeschreven en dan komt de blauwe envelop.
Wel winst, geen geld, dat doet pijn.
ntd79
@Noorderling zover is het dus nog niet eens gekomen
ted9
@Melkboer16 Dit bedrijf is tocht niet echt intensief te noemen.
Melkboer16
@ted9 maar wel 40 ha pacht afrekenen waar je langs de oostgrens de laatste 3 jaar maar de helft van de opbrengst van had!
Wel de kosten, niet de opbrengst!
+1
ted9
@Melkboer16 Denk dat het voor een groep die extreem last van droogte hebben gehad niet gek is om eens een jaartje derogatie over te slaan en de percelen met het minste grasbestand mais te maken. Om weer op peil te komen wat voer betreft en om daarna weer goed grasland te krijgen.
achterhoeker2
@ted9 Dat is dan weer moeilijk, want de kosten van maïsland gaan voor de baat.
Maar idd maïs doet het eigenlijk altijd wel goed op dat kleine beetje regen wat er dan wel valt.
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
want de kosten van maïsland gaan voor de baat

Bij grasland toch ook veelal.
de hoef
Quote Reactie van @Melkboer16:
maar wel 40 ha pacht afrekenen

daar hoef je niet op af te lossen
bio boer
@de hoef elke 25 jaar 15 k pachtrecht betalen of kennen ze dat in het zuiden niet dan 1200 pacht betalen kun je beter koop grond hebben
cornelissen
@bio boer Dat weten wij niet ,staat niet in de advertentie, misschien valt het wel onder de pachtwet ,misschien geliberaliseerde pacht , misschien erfpacht, staat ook niet bij of je het kunt overnemen en onder welke voorwaarden . Zal allemaal wel in overleg moeten
bio boer
@cornelissen dacht altijd dat pachtrecht altijd op langdurige pacht moest betalen bij huur is de huurprijs hoger ben er niet thuis in al eigendoms boer
de hoef
@bio boer dat zeg je nu zo effe, maar hij zij de pacht is te duur, dus dat betekend dat hij met koop grond helemaal niet uit komt
pieta
@Detukkeroettwente Een paar tientjes. 😁 Per dag dan wel he.
Koeien boertje
@Detukkeroettwente ongeveer een miljoen, krijg je er een stal en nog meer lely bij.😉
bio boer
@Detukkeroettwente denk dat voerobot ongeveer net zo veel kost als melkrobot in aanschaf en onderhoud
ted9
@bio boer je bent goed op de hoogte😉
ntd79
@bio boer Als 1 melkrobot?
pieta
@ntd79 Eerder 2
bio boer
@pieta als dat zo was vind ik het waanzin om daar in te investeren dan liet ik de loonwerker wel komen met de zelfrijder hoe je het geld eerst ook niet te lenen bij de bank ider zijn eigen
de ander vind het waanzin hoe veel geld er bij ons in de grond zit 😅 dat schrijft niet af temiste zo de waarde blijft
Melkboer16
@bio boer weet jij waar de loonwerker het voor doet dan?
Ik vond beide veel te duur en vaak is er al een laadwerktuig op een melkveehouderij! Immers die dooie koe slepen ze vast niet naar de weg!
Een simpel voerkarrretje of een mengwagen kost de hele wereld niet en er zijn er zat te koop!
bio boer
@Melkboer16 30 cent per koe zij de loonwerker eens tegen mij voordeel is je kunt er altijd weer mee stoppen zelf je karretje laden kost weer tijd als je de ambitie hebt om 200 koeien alleen tedoen dan zal je toch ergens tijd moeten bespaaren het liefst nog 7 dagen in de week
ntd79
@bio boer en daar ging het dus mis, die 200 liepen er niet, en daar zijn wel alle investeringen op berekend. Dit bedrijf had dik 2 miljoen liter af moeten leveren, zonder personeel, zonder eigen mechanisatie, maar met een loonwerker. Misschien had ie een verdienmodel zitten in dat giga kantoor, zo niet, dan had een hokje met een bureau voldaan en had ie de koffie in zijn mooie grote huis kunnen drinken of zijn rietgedekte overkapping, want betaald personeel had er nooit in die kantine moeten zitten met al die automatisering. Dan had het kans van slagen kunnen hebben.
+2
Melkboer16
@ntd79 nounou wat een jaloezie!
Dus een boer mag niet fatsoenlijk wonen?
Iedereen mag aan ons verdienen behalve de boer zelf blijkbaar!
Ik denk dat hier de droogte de grote boosdoener is en misschien iets te luxe gebouwd maar dat is achteraf!
In 2013/14 dachten we allemaal dat de melkprijs eindelijk naar de 0,40€ ging en ja daar had ik ook op gerekend!
Maar het was maar tijdelijk en toen ging de mestafzet ook nog door het dak!
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
Dus een boer mag niet fatsoenlijk wonen?

😂 😂 😂
ntd79
@Melkboer16 ik ben zeker niet jaloers, heb er behoorlijk meer staan, dus zie niet in waarom. Het is om aan te geven dat de opzet van dit bedrijf had moeten zijn, veel melk met geen betaalde arbeid. Alles moet betaald worden. Jij praat trouwens ook weleens tegen jezelf in, zo gauw het over automatisering gaat krijg jij vlekken
Koeien boertje
@Melkboer16 ik denk dat iedereen die wat geplaatst had daar meer verdient dan de boer zelf
+1
ntd79
@Melkboer16 en erbij, aan de vooravond van het afschaffen van de quotering dachten we allemaal dat de melkprijs richting de 40 cent zou gaan en de mestafzetkosten niet zouden stijgen??? Nou wil ik niet bijdehand gaan doen, maar dat dacht ik dus absoluut niet, en met mij hele vele anderen. Volgens mij hielden de meeste hun hart vast voor de melkprijs en de mestafzet in die tijd. En voor de rest vind ik het , zoals eerder gezegd, heel kloten voor de familie en ik gun ze al het goede.
marcsterreborn
@Melkboer16 Een laadwerktuig aanschaffen met het oog op dode koeien? Dan is er toch ergens iets mis. Of je hebt veel te veel dode koeien, of je bent geen rendementsdenker. Wat is er mis met het naar de weg slepen van die ene dode koe per twee jaar?
+1
ntd79
@marcsterreborn als ik het met de hand moest, heel veel😅
marcsterreborn
@ntd79 gewoon met de trekker
ntd79
@marcsterreborn ja snap ik, ik gooide er een grapje in😁
pieta
@marcsterreborn Ik heb wel eens een koe dood gehad op een plek waar ik met de trekker echt niet bij fatsoenlijk bij kon. Veel boeren hebben tegenwoordig toch wel iets op oliedruk wat kan tillen behalve de hef vd tractor.
+3
Realisme
@pieta een potkrik 🤓
+1
pieta
@Realisme Dat woord dient direct verboden te worden. Dit is niet genderneutraal. 😁
Melkboer16
@pieta ik ken eigenlijk geen boeren zonder shovel of voorlader!
Ja wij hebben wel eens een dode koe, wij hebben levende dieren.
En nee ik sleep ook niet met een dode koe want dat vind ik niet humaan!
marcsterreborn
@Melkboer16 wat is daar inhumaan aan?
bio boer
@marcsterreborn als je alles laat uitbesteden kun met alleen minischovel prima uit de voeten
+1
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
ls je alles laat uitbesteden

Als je zelfs het uitbesteden niet meer zelf doet vind ik het wel wat overdreven. 😁
ntd79
@pieta dat komt idd eerder in de buurt
+2
@bio boer Man gooi die voer robot eruut , verkopen , 1 robot verkopen een aantal koeien verkopen, 15 of 20 ha a 3000/ha verhuren voor bloembollen, grond is er geschikt voor. EN DOOR .Wat fosfaatrechten verkopen , als die er zijn voor alle vee.
bio boer
@Detukkeroettwente die voerobot krijgt die in verhouding niks meer voor denk dat die er geen gewone mengwagen voor terug koopt is het ondhoud wel kwijt
@bio boer Blokkenwagen gebruikt, kuilvoersnijder heeft tie al, en lely kan verkopen dan kunnen ze hem ook wel ff voorthelpen, of mut alles van 1 kant komen ??? Mooi vraag voor lely.
+1
ntd79
@Detukkeroettwente ik wil niet de azijnzeiker zijn. Maar die melkrobot brengt nul op, de voerrobot is ook kleingeld, waarom zou lely het bedrijf gaan sponsoren, als er een delaval buitenmelker in had gezeten, had niemand gezegd dat delaval dat ding weer voor drie keer de boekwaarde moet terugkopen. Maar schijnbaar is lely altijd het bedrijf dat weerloze slachtoffers de afgrond in drukt. Dus daar is ie nul mee geholpen. Welke fosfaatrechten? Dat is nou juist het hele probleem van dit bedrijf, die zijn er veel te weinig, dan nog minder is toch niet handig. Land verhuren voor lelies is eenmalig cashen, en brengt ook weer direct uitgaven met zich mee als voeraankoop. Maar ik zal wel te negatief denken.
cornelissen
@ntd79 Zonder inzicht in de boekhouding is alle advies oppervlakkig ,men zal het zelf ook wel allemaal bekeken hebben.
Hopelijk zijn de vergunningen in orde en kan de pacht worden overgezet ,dan springt hij er financieel nog wel een beetje uit.
+3
ntd79
@cornelissen ik zie het zoals de boer het ook uitlegd in het filmpje. Dit was gelukt in de volle bezetting. Toen hij klaar was met de bouw en het bedrijf moest gaan draaien, toen is er een kostentrein op gang gekomen waar hij met rechten voor 125 koeien volledig kansloos tegen was. En dat vind ik ook heel zuur voor deze mensen.
Coen
@ntd79 , grootste vraag blijft : was er een deugdelijk plan waarin toenmalige melkquotumkosten een volledig substituut hadden gekregen ?

of was het volledig gokken, wel extra melken zonder extra vaste kosten voor uitbreiding melkleverantie/uitbreiding veestapel?
+2
ntd79
@Coen haha, als er met een substituut was gerekend waren er nooit zoveel bedrijven in de knoei gekomen. Heb tot het einde quotum gekocht, en wat ben ik uitgelachen toen. Dit zeg ik niet om mezelf op de borst te kloppen, maar de geest van die tijd was dat bijna iedereen ervan overtuigd was dat er geen productiebeperking in de vorm van rechten zou komen.
de Tank
Quote Reactie van @ntd79:
maar de geest van die tijd was dat bijna iedereen ervan overtuigd was dat er geen productiebeperking in de vorm van rechten zou komen

Ik heb een heel ander beeld van die geest
ntd79
@de Tank Ja, dat zeg ik, dan was je realistisch
+1
de Tank
@ntd79 ik bedoel dat ik niet herken dat bijna iedereen dacht dat er geen andere recht zou komen
ntd79
@de Tank oh kijk, dan is het ja klaar, kan gelijk de fosfaatrechten discussie van tafel en zijn er op dat punt ook geen knelgevallen. Waar hebben we het al die jaren toch over gehad.
pieta
@ntd79 Jij kocht toch tot op het laatst melkquotum. Dat had je niet hoeven te doen als je verwachtte dat het zeker vrijheid blijheid ging worden. Discussie zat over geweest. In de Rode Hoed is het indertijd ook duidelijk aangegeven. Onder Bleeker gingen we al door het fosfaatplafond volgens mij. Maar je moet het willen zien.
ntd79
@pieta dat verwachtte ik niet, ik had geen idee wat er zou komen. De beslissing om door te melken die nam ik omdat het allemaal goed op stoom kwam, ik had er jaren over gedaan met eigen aanfok naar het punt te groeien waar ik naar toe wou, en dat vliegwiel ging sneller draaien dan ik had verwacht, en op dat moment had ik absoluut geen zin om aan de noodrem te trekken. Dus of er wel of niet wat zou komen was me om het even.
ntd79
@pieta en waarom ben ik me trouwens hierover aan het verdedigen😅 of er nou 20 procent dacht dat er niks terug zou komen of 5 procent of veertig procent, daar kan ik niks aan doen. Feit is dat er een heel aantal ondernemers in de knoei zijn gekomen die niet op betaalde rechten hadden gerekend. En dat is dit er ook een van. En dat vind ik jammer en sneu, punt.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
waarom ben ik me trouwens hierover aan het verdedige

Je wordt niet aangevallen door mij voor het geval je dat niet weet. 😁 Ik wil enkel stellen dat als je de tekenen wou zien/kritisch was ze er wel degelijk waren.
+1
ntd79
@pieta ik voelde de agressie van jou anders wel😁nee, dat was toen idd een discussie, en er waren een x aantal mensen die dachten dat er niks zou komen, een x aantal dacht aan mestplaatsingsruimte als beperking enz enz. Mij persoonlijk kon het niet veel schelen, ik was op een bepaald punt, dus heb nog wel wat jaren quotumkosten gehad, maar die heb ik achteraf met een lach afbetaald, heb er immers fosfaat voor terug gekregen, en als er niks voor was gekomen had ik daar ook vrede mee gehad.
+1
de Tank
@ntd79 hoe en wanneer dat zou komen werd wel verschillend ingeschat.
ntd79
@de Tank Ja precies, alleen het was voor heel veel mensen beter geweest dat de geldschieters ook er ook vanuit gingen dat er betaalde rechten zouden komen.
Coen
@ntd79 , advies was toen toch altijd: reken met een substituut voor melkquotumkosten, of extra duur ruwvoer/mestafzet resp. ‘nieuwe quotumkosten’
ntd79
@Coen als dat zo was, waarom zijn er dan zoveel bedrijven in de knoei gekomen toen de fosfaatrechten kwamen? Als daar geld voor gereserveerd was in de plannen was er toch geen kou aan de lucht?
+1
Coen
@ntd79 , conclusie, het was dus: de kop diep in het zand steken 😞
ntd79
@Coen het wordt gewoon uitgelegd in het tweede filmpje hierboven. De man heeft gebouwd voor 200. Hij heeft voor 125 rechten, en hij heeft uit een soort van wanhoop toch nog dik 150 koeien gemolken om de rekeningen nog te kunnen betalen, zonder de rechten. Maar je weet dat de consequenties daarvan ook nog als een zwaard boven je hoofd hangen. Vreselijk lijkt me dat voor die vent.
hoest
@ntd79 als hij voor 200 heeft gebouwd a 7500 per koeplaats een hij had voor de tijd en hypotheek van een half miljoen dan zou hij nu 2 miljoen hypotheek moeten hebben. Dat is met 125 koeien ongeveer 2 euro per liter dat moet toch lukken
ntd79
@hoest schijnbaar niet, ik voel me verder ook niet geroepen om dit te verdedigen. Alleen die half miljoen bestaande financiering is natuurlijk wel een hele losse aanname.
hoest
@ntd79 laat het een miljoen geweest zijn dan had ie nu 2,5 per liter hoeft
Je nog de kop niet te kosten
ntd79
@hoest van mij mag je, ik zou het niet graag hebben. Het lijkt me dat op zo'n bedrijf met best hoge afschrijvingen de bank de aflossing op hooguit 20 jaar zet, dat zou dan al 125 k alleen al aan aflossing zijn op een miljoen liter. De melkrobots zijn ook alweer 11 jaar oud. Veel succes
hoest
@ntd79 als de robots 11 jaar oud zijn moeten die ook al zijn afgelost dus dan komen je lager uit. Ik zeg ook niet dat het makkelijk is maar niet onmogelijk
+1
ntd79
@hoest 50k rente, 100k totale voerkosten, 30k privé, 30k loonwerk, de huur van de grond, 15k energiekosten, 25k veekosten, volgens mij ben ik dan al wel meest door het budget heen, komen er nog verscheidene posten bij.
hoest
@ntd79 je zult wel wat bij moeten beunen of zo maar is dat erg als je zoveel geautomatiseerd hebt met 2 man/vrouw op 125 koeien.
Dan valt privé al weg een ja het is sappelen maar deze beste man heeft ook wel een behoorlijk risico genomen
ntd79
@hoest ik weet niet of je dat jarenlang volhoudt en wat dat geestelijk met je doet.
@hoest Dat komt volgens mij niet goed.
+1
ted9
@Detukkeroettwente Dan kan een jaartje droogte net de druppel zijn.
+1
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
conclusie, het was dus: de kop diep in het zand steken

Jij weet ook wel dat banken nu heel anders tegen financieren aankijken als in mq tijdperk.Toen kon bijna alles,nu bijna nix voor veel boeren ,maar dit geldt ook voor het MKB.
Coen
@jan.1 , nu ist anders 😞

maar in 2-de helft van 2015 was het aanvullend financieren echt nog gemakkelijk als er in de exploitatierekening maar rekening was gehouden met 20 cent extra vaste kosten voor de uitbreidingsliters.
+1
achterhoeker2
@bio boer TOT heeft gelijk keihard reorganiseren, even 2 stappen terug en gewoon boer blijven.
En daarna weer verder kijken, is in andere sectoren heel gewoon.
De weg naar succes kent nou eenmaal hobbels en gaten.
@achterhoeker2 Juist , je word wel ff onderwerp van gesprek, daar moet je boven staan, hij of zijn vrouw gedeeltelijk buiten de deur werken, pak je zo 30 euro/uur. Maar waarschijnlijk is alles al de revu gepasseerd bij de fam .
ted9
@Detukkeroettwente Misschien mogen ze zelf al niet meer beslissen😯
marcsterreborn
@achterhoeker2 nou zeg dat wel
+1
grös
@Detukkeroettwente
DIe voerrobots worden vaak met allerlei groene subsidies aangekocht, of het echt interessant is, ik zie mensen soms de gekste dingen aanschaffen, 'want er zit subsidie op'. Heb laatst een andere voerkar gekocht, 1750 euro, maar ja wat maakt een paar nullen meer of minder nou uit hé.
@grös Herkenbaar voor ons, weinig toeters en bellen.
+1
ntd79
@grös jij hebt toch melkrobots? Ik heb hier voor 100 euro ook een rvs melkemmer met pulsator staan😇
ntd79
@grös ik kan daar niet veel mee. Ik kan ook wel een krabbak kopen, ben ik driekwart dag aan het voeren
pieta
@ntd79 Dat kan wel vlugger met een krabbak hoor. Ik heb er 7 jaar 100 koeien mee gevoerd. Uurtje ben je makkelijker klaar met 100. Ik voer nu met Trioliet 12m3 zelfladend. Met dat ding ben ik niet direct veel sneller.
ntd79
@pieta ik heb een zelfrijder en binnen drie kwartier alles gevoerd. Het zou me geen goed gevoel geven om weer terug te gaan naar een krabbak, hoe aantrekkelijk het ook klinkt😅
pieta
@ntd79 Dat geloof ik direct. Maar om te stellen dat je met een krabbak zowat de hele dag aan het voeren bent vond ik wat overdreven. Maar ik vind de mengwagen tot wat betere resultaten leiden en niet tot veel besparing op de voertijd in mijn geval.
+1
ntd79
@pieta je moet altijd wat aanzetten voor extra drama😁Nee, ik ben begonnen met de maisgreep en hooivork, en zaterdags de voergang volzetten met pakken, tot aan nu een zelfrijder, met alles daartussen heb ik volgens mij ook 2 krabbakken versleten. Maar het is niet alleen het uitkuilen, ik kan geen vier meter de lucht in, dus veel langere sleufsilos, dus meer werk met losmaken, handmatig mineralen verstrekken aan het voerhek, eventueel nog een eiwitmeel, droge koeien mineralen en een of andere gehakselde structuurbron/pensvuller voor het voerhek brengen. En dan uitkuilen voor 210 melkkoeien, vervolgens voor 25 droge koeien, vervolgens voor 100 stuks jongvee. Ik zal wat trager lopen, maar ik denk dat er van de ochtend weinig overblijft.
hans1980
@ntd79 dus uitkuilen veel werk , misschien alles in één bult met automatisch afdek systeem
+3
ntd79
@hans1980 nee, meer werk als je de kuilen lager hebt. Maar het zou idd een keer een optie zijn, maar voor nu kan het prima zonder. Maar ik blijf van mening dat automatisering wel uit kan, maar het moet geen optelsom worden van alles, dan ga je skyhigh met de kostprijs. Mijn vrouw en ik hebben de keuze gemaakt om niet verder te gaan met betaalde arbeid maar in te zetten op automatisering, en dat stelt ons in staat om 2,3 a 2,4 miljoen te melken met jongvee, zonder personeel en alles in loonwerk behalve dus voeren en gras schudden. Dat gaat behoorlijk comfortabel, en in dit geval durf ik wel aan dat automatisering prima uit kan en geen vorm van luxe is, wat hier nog weleens beweerd wordt.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Ik zal wat trager lopen, maar ik denk dat er van de ochtend weinig overblijft.

Die hoge kuilen heb je gelijk in. Maar ik had die enkel bij mais vroeger. En die heb je zo in de krabbak. 4 mtr hoge graskuilen met een krabbak verwerken is wel een uitdaging, niet alleen vanwege hoogte maar ook door de vastheid.. Voor het eiwitmeel hadden wij een oud kunstmeststrooiertje omgebouwd voor op de tractor. Die draaide dat zo voor het voerhek en dan direct met de bak mais erover.
ntd79
@pieta ja kijk, daar ga je al, ik heb maar een trekker, dan gaat het duur worden😅
pieta
@ntd79 Beter lezen(staat er ook wel wat onduidelijk), "voor" op de tractor. Hydrauliek naar voren leggen en met wat ijzeren hoeklijnen bevestigen.
ntd79
@pieta daar zit een voorlader😊maar het was als grapje bedoeld, dat ik weer met een krabbak ga rondrijden beschouw ik ook als grapje😅
pieta
@ntd79 Snap ik.
grös
@ntd79
Ik laad hem vol en rij hem leeg als ze het op hebben, heb ook wel eens zo'n kleine geleent maar moest dan ook 3x laden dat ging wel vervelen ja.
grös
@ntd79
Ik vraag me wel af of zo'n voerrobot nou zoveel werk bespaart, je zet het voer nu in de voerschuur i.p.v de voerwagen, enigste verschil is dat je het niet zelf ervoor hoeft te draaien, en het krachtvoer en mineralen komt er dan automatisch in. Melk- en mestrobot bespaart wel degelijk veel werk, heb daar bijna geen omkijken naar.
+1
ntd79
@grös Dat betwijfel ik ook. voordeel is dat je niet alle dagen hoeft te voeren, maar eens per week, of twee keer per week de keuken vol zet. En zoals ik hoor moet je dagelijks het los voer naast de pakken even bijwerken ivm warm worden. Ik sta er niet raar tegenover, maar gezien de kosten tegen de arbeidsbesparing is het ook niet mijn eerste keuze, dat zijn idd de melkrobots, mestrobot en drinkautomaat.
Noorderling
@ntd79 een goede strakke voerkeuken met mengwagen scheelt elke dag ook flink tijd. Zorgen dat alles bijelkaar staat, desnoods krachtvoerpremix voor een week draaien. Die blokken voer snijden of happen veranderd niet.
grös
@ntd79
Broei is wat mij het meest tegenstaat, 's winters zal wel gaan, maar net als een weelink-voerhek, leuk, maar ik voer en uitkuil het liefst 1x daags.
Ik voer ook vers gras maar dat zou ik echt niet in de voerkeuken aan een bult kiepen.. Nu heeft Lely daar ook binnekort wel weer een oplossing voor, daar zit ook een prijskaartje aan.
ntd79
@grös Haha, ja dat zag ik ook, die combinatie naast een vector, dan is de knip wel leeg elke maand. Nee zoals gezegd, voor het geld denk ik dat het weinig besparing opleverd, plus dat ik dan weer extra moet investeren in of veel meer sleufsilolengte of een u snijder voor op een shovel, anders zou je toch onder de 2 meter moeten blijven? zou in ieder geval weer een boel extra ijzer op het erf moeten hebben naast de investering in het hele vector een voerkeukengebeuren. Dan past een simpele trekker met voorlader voor dagelijks gemak en een zelfrijder beter bij mijn situatie.
matt
@ntd79 heb ook een zelfrijder ideaal ding,snel direct inzetbaar,nooit overspringen en/of overkoppelen.
Met hittegolf 2xdaags.
ntd79
@matt als je die eenmaal gewend bent...zes jaar loopt ie hier al weer. Toen pa destijds aangaf de lol van het maaien en harken af te hebben, heb ik het hele machinepark erop ingeruild, ik kwam er toch al niet meer aan toe. Een trekker met voorlader en de schudder zijn alleen gebleven. Geen dag spijt van gehad.
matt
@ntd79 14 jaar hier,nog eens 14 en dan zal het wel gedaan zijn met het ding en met de boer 😀
ntd79
@matt 28 jaar teken ik voor😅heb je dat ding zo groot dat je de koeien in een keer kunt voeren?
matt
@ntd79 gaat net ja
grös
@ntd79
Hier wel een kuilsnijder aan de shovel, maar een blok van 190 hoog wil nog best een keer om vallen, ik laadt hier altijd vlakbij het snijvlak, met blokken maïs over het erf rijden zou ik echt niet willen, misschien met een XL snijder maar het blijft smeren.
Koeien boertje
@ntd79 begin maar eens met 1 xin de 3 dagen.
En dan de kantblokken nog als eerste opvoeren
+4
George
Alfred zet boerderij te koop , Alfred heeft geen keus denk ik. Triest , in en in triest hoe boeren voor afschaffing quotering op verkeerde been zijn gezet door LTO , RFC en banken etc. Nu is het drama bij die families. Ze zijn lang niet de enige.
+3
pieta
Quote Reactie van @George:
Alfred zet boerderij te koop , Albert heeft geen keus denk ik

Wie is het nou?
+1
George
@pieta
Ik begin er ook al af en toe naast te typen. 😂
robbies
@George jij zit gewoon al aan dat Buuls bier
+2
Twentsch Land
Zit waarschijnlijk al in een ondergrondse bunker te kaarten met zijn maten 🥴

@robbies
+1
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Zit waarschijnlijk al in een ondergrondse bunker te kaarten met zijn maten 🥴

Neenee we zijn met de laatste lootjes bezig aan de verbouwing.
weurding
@Twentsch Land ja, met kaarsen aan, panelen zijn er nog niet
familie pelle
@pieta
Quote:
. Wie is het nou?

Alwies.
Veems
Gestrand door de Fosfaat rechten .binnenkort de grootste Fosfaat rechtzaken allertijden heb ik gehoord
Spuit11
@Veems Dat wordt al 6 jaar geroepen...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
200
DEELNEMERS
51
WEERGAVES
0