LNV: 'Van beroepsverbod is geen sprake'

Bij de deze week geïntroduceerde regeling gerichte opkoop is geen sprake van een beroepsverbod. Dat stelt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Vanwege het rumoer dat hierover ontstond, heeft het ministerie extra informatie opgenomen in de 'vragen en antwoorden' over deze regeling. 'Er geldt geen beroepsverbod. Het kan zijn dat een veehouder die gebruik maakt van de gerichte opkoopregeling, een andere veehouderijlocatie heeft dan de locatie waarover de koopovereenkomst gaat. Veehouders mogen die eventuele andere locatie(s) dan gewoon blijven voortzetten.'

Begin deze week werd de nieuwe opkoopregeling geïntroduceerd waarmee provincies piekbelasters rond Natura 2000-gebieden kunnen opkopen. Het is niet toegestaan om vervolgens op een andere plek in het land een ander bedrijf over te nemen of een samenwerking aan te gaan. Volgens onder meer LTO Nederland komt dat neer op een beroepsverbod. Volgens LTO-bestuurder Trienke Elshof zal de regeling daardoor niet gaan werken.

Bedrijfsverplaatsing
Volgens het ministerie van LNV zijn er voor bedrijfsverplaatsing andere regelingen beschikbaar. 'Deze regeling is gericht op het definitief beëindigen van veehouderijlocaties. Daarom heeft deze regeling het karakter van een stoppersregeling. Wanneer een veehouder de intentie heeft om elders een bedrijf over te nemen, is deze regeling daarvoor niet het geëigende instrument.'

Veehouders die willen verduurzamen of verplaatsen, kunnen wat het ministerie betreft gebruik maken van de andere regelingen. Bijvoorbeeld de Subsidie voor innovatie en verduurzaming van stallen (SBV), het Bedrijfsovernamefonds of het Omschakelfonds.

Politiek
Vanuit de politiek wordt er wisselend gereageerd. De SGP vindt dat de regeling niet aantrekkelijk genoeg gemaakt is, want boeren die willen verplaatsen kunnen niet deelnemen. 'Dat terwijl het kabinet juist vaart wil maken met de stikstofaanpak', stelt een woordvoerder.

VVD-Kamerlid Mark Harbers ziet ook dat de regeling geen optie is voor bedrijven die door willen gaan, maar bereid zijn om dat op een andere locatie te doen. 'De provincies
werken aan gebiedsgerichte plannen. De VVD vindt dat daarin mogelijkheden moeten worden geboden voor veehouders die willen verplaatsen. We gaan hier in komende debatten aandacht voor vragen.'

Andere regelingen
In andere stoppersregeling staan tevens bepalingen dat een ondernemer een bedrijf niet kan starten of overnemen op een andere locatie. Dat geldt onder meer voor Subsidieregeling sanering varkenshouderijen.

Deel dit topic

Reacties

puntertje
Er heeft even een jurist over het randje gekeken waar al die LNV ambtenaren nu weer mee bezig waren. En ze een draai om de oren gegeven: ´hé joh, dat kan juridisch helemaal niet sukkels!´
Boerbakje
@puntertje geloof jij nog in dit soort van onbenulligheid? We worden met dit soort zogenaamde onbenulligheden gewoon weer heel subtiel een bepaalde kant op gerommeld.
+6
Mkl87
Tja, hoeveel zijn er die met 2 locaties.. het is gewoon een stoppersregeling met een beroepsverbod
demelkboer
@Mkl87 als je die tweede locatie nu koopt als je aan het onderhandelen bent......
Noorderling
@demelkboer
Terwijl je onderhandeld met de overheid, heb je lef, geen bank die je een paar miljoen voor schiet.
demelkboer
@Noorderling locatie met meer dan 5 koeien is al niet meer hobby matig
Mkl87
@demelkboer Ja, makkelijker gezegd als gedaan
+5
Stoppen met al deze geldverslindende onzin, schandalig wat hier gebeurd.
+1
kanniewaarzijn
@Detukkeroettwente Er zal eerst nog veel worden afgebroken vóór het verstand weer terugkomt.
Ted6
Zou je nog wel mogen emigreren ?
Bartlehiemboer
Denk als je dan wel elders wat ouds wil kopen en opknappen tot een volwaardig boeren bestaan de gemeente dwars gaat liggen kun je alsnog niets. Overheid zal het via deze weg gaan tegenhouden.
Het hele gedram over natura 2000 , dat moet van tafel.desnoods met geweld, tubbergen 8 punt 0, en dat in kwadraad,17 nov komt de beer los.
rondomgroen
@Ted6 Naar de maan. Daar doen ze niet moeilijk.
Realisme
@rondomgroen Nederland kennende geld daar straks ook de omgevingswet
John Spithoven
€˜Beroepsverbod na opkoop veehouderij onrechtmatig’

boerderij.nl/Home/Blogs/…

Wordt de bepaling nu uit de regeling geschrapt?
De regeling is al open gesteld op 4 november. Werk aan de winkel voor politiek, belangenbehartiging en juristen.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
Wordt de bepaling nu uit de regeling geschrapt?

Wat is precies de reden dat je je er zo druk om maakt? Het is ieders eigen keus om in te tekenen. Wanneer de voorwaarden niet werkbaar zijn, gaat de opkoopregeling niet werken. Het is nu net of je graag wilt dat de opkoopregeling een suces wordt.
Noorderling
Quote Reactie van @crisis:
Het is nu net of je graag wilt dat de opkoopregeling een suces wordt.

Het is tot dusver de enige mogelijkheid om knelgevallen op te lossen.
Daarnaast is het een goede kans om bij een N2000 gebied weg te komen en eventueel elders verder te boeren. Die hele verschuiving komt nu niet op gang. Als je stal leeg is, mag je zelfs al niet aan de regeling mee doen. Dus voor wie is de regeling dan wel bedoeld en wat denkt LNV hiermee binnen te halen, als de voorwaarden haaks op de realiteit en praktijk staan.
John Spithoven
@crisis De stikstof problematiek kan opgelost worden door
of
de uitgangspunten te veranderen, de modellen

of
ruimte creëren
dat kan door opkoop
als bedrijven willen stoppen moet dat vrije keus en aantrekkelijk zijn. Vandaar mijn bijdrage

Men kan ook gedwongen ruimte creëren bij de bedrijven die verder willen.....
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
ruimte creëren dat kan door opkoop

Helder. Maar laten we eerlijk zijn. Hoeveel ruimte komt er door voor slechts €350 miljoen op te kopen? Dat stelt landelijk niets voor. Dan ook nog extreem-linkse voorwaarden opgenomen in de regeling. Conclusie is dat deze regeling een politieke regeling voor de bühne is. Zonde om veel energie in te steken, laat maar mislukken.
+1
John Spithoven
@crisis Er wordt komende weken een extra bedrag van 1 miljard vrijgemaakt voor een beeindigsregeling.

En er zit een truc in de regeling. Een soort vliegwiel effect. Gerealiseerde winsten op onroerend goed bestemmingswijziging vloeien terug in het fonds.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
Gerealiseerde winsten op onroerend goed bestemmingswijziging vloeien terug in het fonds.

Dat zou mooi zijn. Dan gaat de grond in ieder geval niet voor een symbolische euro naar TBO's.
John Spithoven
@crisis Voorwaarden lbv

Binnen cirkel 10 km van KDW overschrijdende n2000 en min depositie van 2 mol per ha per jaar op dat N2000 (maatgevende ha)

Daar ligt ook heel veel grond voor woningbouw, klimaatdoelstellingen en delfstoffen winning🤔🤔🤔
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
min depositie van 2 mol per ha per jaar

Op prikkebord zitten vooral melkveehouders. Melkveehouders die drie kilometer van een stikstofgevoelig hexagoon meer dan 2 mol/ha/jaar uitstoten zul je met een kaarsje moeten zoeken. Melkveebedrijf op tien kilometer van een stikstofgevoelig hexagoon met meer dan 2 mol/ha/jaar is er niet.

Jouw complottheorie gaat niet op. Aangekochte grond uitgeven voor activiteiten die stikstof uitstoten is vlak bij N2000 best lastig.
John Spithoven
@crisis Waarom complottheorieën . Ik geef gewoon aan wat er in de regeling staat, meer niet. Er wordt letterlijk beschreven over bestemming wijzigingen na aankoop.
Woningbouw gaat met een drempel waarde.

En na de update van Aerius op 15 oktober blijft de ammoniak gerelateerde depositie dichter bij de bron
+1
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
bestemming wijzigingen na aankoop

Ik denk dan eerder aan natuurbestemming dan aan jouw opties.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
Voorwaarden lbv

De voorwaarden van de huidige opkoopregeling staan in de Staatscourant, maar ik kan de voorwaarden van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties niet vinden. Heb jij een link?
Boerbakje
@John Spithoven ik kan het stuk niet lezen, maar vandaag de dag wordt toch gewoon de wet aangepast zodat het juridisch wel klopt.
John Spithoven
@Boerbakje Beroepsverboden kunnen gelden voor misdadigers of voor degenen die wij als zodanig beschouwen (homo’s op christelijke scholen, rechts-radicalen op universiteiten et cetera.). Kortom: de gesaneerde veehouder is een misdadiger die voorgoed moet worden uitgesloten van de economische activiteit veehouderij. Zo’n voorwaarde is niet alleen niet te handhaven, maar ook onrechtmatig en immoreel.

Zo eindigd de heer Bruil zijn blog.

De srv en de lbv mogen beiden geen marktverstoring geven. Dit omdat beide regeling onder de staatssteun regels vallen. Er vindt een marktconforme vergoeding plaats voor grond, gebouwen en rechten.

Een eventuele onteigening gaat verder in de vergoeding systematiek. Dat is vaak op basis van volledige schadeloosstelling.

Lees volgende blog

omgevingsweb.nl/nieuws/…
kanniewaarzijn
@spotmelker Wat is het toch een walgelijk corrupt zootje!!
Tuurlijk is het een vies zaakie en LTO ondersteunt dit. Stikstof is geen concreet probleem , ook nooit geweest , en word het ook NOOOOOOOOOOOOOOOIT, Fosfaat was een MELK probleem.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0