Melkprijsvergelijking 2017-2019

Het vergelijken van de melkprijzen van de Nederlandse zuivelondernemingen is de laatste jaren steeds ingewikkelder geworden. Daar waar een jaar of tien geleden slechts een melkstroom bestond is er tegenwoordig een groot aantal melkstromen met verschillende toeslagen. Om de melkprijzen van de zuivelondernemingen toch te kunnen vergelijken moeten er keuzes worden gemaakt:

• Volgens de LTO Internationale melkprijsvergelijking ontving in 2019 82% van de melkveehouders een weidepremie, dus de vergelijking is gemaakt voor deze melkstroom
• Er is uitgegaan dat de maximale kwaliteitspremie en duurzaamheidspremie worden geïncasseerd
• Omdat slechts een kleine minderheid van de melkveehouders een toeslag voor VLOG, PP, of de AH stroom beurt, is dit buiten de vergelijking gehouden
• Kale melkprijs is berekend bij 4,41% vet, 3,47% eiwit en 1.100.000 kg. en overgenomen uit Boerderij

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+2
mlkvhoudr
Top gedaan 👍
labella
Waarom staat CZ Rouveen er niet bij??
+5
Jowi
@labella Dan komt er een schuine streep door de letters aan de bovenkant.
Koeien boertje
@labella zal wel niet veel verschil in zitten met cono denk ik.
hookwood
@labella Daar zijn geen openbare gegevens van.
labella
@hookwood die waren vast wel te achterhalen als er een klein beetje moeite was gedaan
+3
jvt
Voor t gemak verschil doc/cono 3,5 cent per jaar, kan iedereen wel roepen over kostenbewaking, wat natuurlijk ook zeer belangrijk is, maar maakt toch bij een miljoen liter melk over 10 jaar een verschil van 3-4 ton. Net het verschil of het lekker draait of eea piept en kraakt.
dieks2
@jvt het is toch niet te snappen: er zijn afgelopen jaren zelfs die van RFC naar A-ware zijn gegaan.
+2
Melkweb
@dieks2 in koor zongen ze toch : "dat ze het gevoel hadden" dat ze thuis kwamen. Nu snap je wat ze daar mee bedoelden. Jammer dat sommigen hier nog wel ongelimiteerd staan te schelden op hun "ex".

Conclusie is gewoon: doe je nergens aan mee qua melkstroom je flink de sigaar bent bij Aware. ik zou dezelfde lijstje wel willen zien met alle melkstromen waar men dan op uitkomt en het voor de objectiviteit ook nog de netto opbrengst na de kosten van al die melkstromen. Bruto ontvangen maar netto er niks aan overhouden ongeacht bij welke fabriek je zit schiet ook niet op.
+1
Jonni
@Melkweb klopt helemaal die overstappers van Campina zijn diep gezonken bij dat zooitje in Heerenveen die verdienen over ruggen van veehouders bakken met geld
Mh12
@Melkweb dat kan toch helemaal niet. Dat ligt voor iedereen anders. Voor mij was de stap om bv ah melk te leveren helemaal niet spannend. Voldeed overal aan. Behalve een waterbak en een koeborstel erbij. Feitelijk werd ik al tientallen jaren onderbetaald. En nu eindelijk krijgen we paar cent meer via de melk. Ipv een natuurcontract
+1
pieta
@Mh12 Zo zitten wij ook in PP. De situatie ligt er zo en we krijgen de meerprijs.
dieks2
@Mh12 dus je voerde zeker voorheen ook al het dure EU non-gmo voer?
Jowi
@jvt Die laatste 3.5 ct is voor vele net de winst en hebben ook niks extra gekost.
Noorderling
@Jowi melkprijs is vaak wel structureel hoger, 5ton lenen en je bent het geld ook zo weer kwijt voor een langere periode. Dat is tegenwoordig ook nog maar 5-6hectare.
Erco
@jvt idd dat scheelt n huis 😉
Jonni
@Melkweb klopt helemaal die overstappers van Campina zijn diep gezonken bij dat zooitje in Heerenveen die verdienen over ruggen van veehouders bakken met geld
Jowi
@Jonni Hoeveel bakken met geld hebben ze niet bij RFC over de balk gesmeten.
Bij RFC denken veel veehouders nog dat ze de hoogste melkprijs van nederland krijgen,maar bij RFC (be)denken ze veel te veel, behalve aan den boer zelf.
+1
Sjaakiee
@Jonni gezien dat rfc eigen fabrieken verkoopt weet ik niet of ze het bij het goede eind hebben.
Hans van Bergen
@Jonni Zij hadden het Campina geld nodig om P rechten te kopen anders gingen ze naar de klote. Dat ze boos waren op Campina om allerlei redenen is kul das om te camoufleren hoe de boel erbij hangt
Noorderling
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Dat ze boos waren op Campina om allerlei redenen is kul das om te camoufleren hoe de boel erbij hangt

Als je stappen hebt gezet om te groeien, grond kopen, stal bouwen en halverwege komende P rechten om de hoek zetten, ben je net weer bij, willen ze ook nog je nek omdraaien met een fabrieksquotum.

Na drie of misschien wel 5 keer de spelregels tijdens de wedstrijd veranderen heb je niet zoveel keuze meer. Laat nu net RFC zich nogal bemoeit hebben met eerst grondgebondenheid, daarna fosfaatreductieplan en heel erg negatief over de fosfaatrechten heb ik ze ook niet gehoord. Hoeveel referentie en heffingperiodes hebben we wel niet gehad?
Het getuigt nu niet echt van sterk leiderschap, die signalen tel je op, weeg je af en trek je een conclusie. Maakt nogal verschil of je je tijd wel uit zingt of wel een opvolger hebt en verder wilt met je bedrijf. Friesland/Groningen zit men in ieder geval niet allemaal in de overgave modus, daar zitten ook de overstappers. Dan maar ff terug schakelen en op vol vermogen verder, soms moet je vandaag wat doen om op lange termijn uberhaubt boer te kunnen blijven.
Sjaakiee
@Hans van Bergen bullshit geld anders belegd met ook nog beter rendement.het feit dat ze keer op keer staan te liegen voor de zaal daar was ik klaar mee.diegene die nog steeds zeggen dat het een coöperatie is moet eens vaker in spiegel kijken.
Hans van Bergen
@Sjaakiee En bij a ware is het heeeeeeeeeel anders?? Nee tuuk niewat een BS.Velen int noorden hadden een mega stal gebouwd en die stond halfleeg. Dus keuze om Campina rechten te verpatsen en vant geld p rechten te kopen en te verhuizen naar A ware was de enige. Achteraf extreem duur p
Jowi
@Hans van Bergen En heb je voor het eerste jaar de 120 uur (weide)gang er al opzitten voor die 1.5 ct extra ? 😎
Koeien boertje
@Jowi die heb ik voor 3 weken terug al uitgezet en voldaan.
Ging mooi hard met snachts buiten lopen van 19.00 tot 7.00.
Moet met de robot aan 720 uur komen.
Jonni
@Melkweb klopt helemaal die overstappers van Campina zijn diep gezonken bij dat zooitje in Heerenveen die verdienen over ruggen van veehouders bakken met geld
+1
kaas
@Jonni hoeveel miljoenen verdient de top van rfc en de onderneming word steeds verder uit gekleed over al moet er geld geleed worden en als er weer eens een onderneming van de hand word gedaan word het uit gekeerd als melkgeld en dat hoort niet zo rfc die dicht de laatste jaren het ene gat met de andere hoelang kan dat nog door gaan.ik lever van de eerste dag aan a-ware en heb er nog geen dag spijt van gehad.
+1
Koeien boertje
Je kunt je net zo druk maken om welke fabriek je zit als je zelf wil.
Als die koppen me niet aanstaan ga ik niet naar de vergadering.
Regels heb je overal, hier bij bel lever ik vlog en Weidegang en die 3,25 cent is gewoon herverdeling vt melkgeld.
Dus dat geld komt gedeeltelijk bij de boeren weg die er niet met mee doen.
Dat is bij a ware en fc net zo.
mlkvhoudr
@Koeien boertje dat gedeeltelijk is zelfs arbitrair

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0