Mening gevraagd: de voermaatregel 2020 en 2021

Na bijna 9 maanden vruchteloos overleg, ondanks alle inspanningen van sectorpartijen heeft STAF en SSC de Nederlandse staat vandaag gedagvaard vanwege het niet transparant wezen van LNV omtrent de onderbouwing van de voermaatregel 2020.

Op dezelfde dag zijn er sectorpartijen die in overleg gaan met het ministerie van LNV over voermaatregel 2021. Zie bijv het you tube filmpje van Agractie in de link.


Wat vinden jullie hiervan?

Deel dit topic

Reacties

+1
Peterr
Bovenop gesteld dat óók deze boeren het goed met de sector voor hebben, en daar meestal meer energie in stoppen dan je in de gaten hebt. Daarom verdienen ze het niet om afgebrand te worden.

Ze zijn niet dom, maar hebben helaas niet door dat het ministerie ze structureel een veer in de kont drukt omdat ze zogenaamd zoveel slimmer zouden zijn dan de afgehaakte organisaties. Alles haalt de overheid uit de kast om deze (wellicht onbewust) eergevoelige personen te voeren, enkel met het doel de sector uit elkaar te spelen.

Verdeel en heers.
nieuwoord
@Peterr andere organisaties zijn niet afgehaakt. Maar letten wel beter op dat ze zich niet door LNV laten gebruiken.
+7
John Spithoven
@nieuwoord Ook andere organisaties waren bij het overleg. Netwerk Grondig, LTO, Biohuis en zelfs de NMV.

En wat wil men bereiken? Voermaatregel 2020 loopt op een drama uit. LNV misbruikt deze organisaties, die om dat ze elkaar wantrouwen op het bot, allemaal hun eigen stokpaardjes gaan inbrengen. Stiekem ligt l NBV met pijn in de buik lachend op de grond. Vertrekkend DG van LNV heeft zelfs is een keer aangegeven wat een zootje stumpers ze zijn van de belangenbehartiging.

Moeten wij maar ophouden als bijv STAF en SSC? En lijdzaam toezien hoe de belangenorganisaties de ene na de andere boer de onbedoeld afgrond in duwen?

Bij dit soort acties van de belangenbehartiging als vandaag is 1 boerengeluid verder weg dan ooit.

En ja, dan snap ik Sieta en Mark heel goed. Praten op deze manier heeft geen zin en blijven acties over.
+1
Kilokaas
@John Spithoven klopt een zichzelf belangrijk vindend persoon die op een ondemocratische manier aan het polderen gaat over de sector moet zich heel diep schamen ik wil geen convenant en geen voermaatregel en geen Erik luiten laat hem lekker voor zichzelf polderen angst wordt er weer gepredikt want ze beslissen anders over ons zo gaat het altijd en ook ik vind het stumpers omdat je op die manier jezelf als levend target aanbiedt aan lnv
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kilokaas:
angst wordt er weer gepredikt want ze beslissen anders over ons

LTO 2.0!
waakhond
@John Spithoven klopt john het zijn stumpers .wat vergund is mag men uitstoten richt je eigen op de wet en span processen aan
+2
Woutertje77
@John Spithoven mark en sieta zijn denk ik de enigen die nergens meer aan tafel zitten? Hebben ze ooit iets verder gekeken dan schelden en schoppen? Ga jij je buurman ook eerst uitschelden voor je een stuk grond van hem koopt? Kritisch en scherp moet zéker, maar wel gericht op realistische oplossingen. En kom je er niet uit, stekker eruit.
+1
Jean-PierreK
Ik vind het prima dat deze organisaties constructief naar een werkbare oplossing zoeken. Er moet wel druk blijven dat andere sectoren evenredig bijdragen.
John Spithoven
@Jean-PierreK Even de feiten , laatst bekende cijfers ammoniak emissie 2017

Rundvee 65 kton waarvan 45 kton melkvee
Varkens 20 kton
Pluimvee 10 kton
Overig 3 kton
Kunstmest 15 kton.

Doelstelling 255 mol per ha depositie reductie lange termijn. Komt over een met ruim 50 kton reductie emissie.

varkens en pluimvee kunnen bijna alleen bijdragen door krimp.

En voor de melkveehouderij, gat van Rotterdam dicht en elk melkveebedrijf grondgebonden ook voor eiwit sluitend op bedrijfsnivo.

Willen we dit, dan kunnen we praten anders niet.

Maar nu, ze vragen het de leden geen eens en doen maar wat zonder visie en doel.

En hoe praten over de toekomst als de door de overheid veroorzaakte problemen knelgevallen en voermaatregel 2020 nog niet opgelost zijn.

En maar verder modderen ...
+3
Melkveehouder6
@John Spithoven ik denk van meerdere kanten LNV bestoken. Zonder overleg wordt er over ons beslist en dan gaat gewoon de botte bijl erin. Jullie doen als STAF en SCC goed werk, maar je kunt pas wat als er een wet of wetsvoorstel ligt. Dit is een lange juridische weg die veel tijd vraagt die we niet altijd hebben. We hebben in het verleden ook wel gezien bij de varkenshouders met het verplicht Aujeszky enten en dat de overheid de kosten bepaalde en dat de NVV ging procederen en na vele jaren in het gelijk werd gesteld. Als je met overleg al een iets betere weg kunt maken heb je al een halve slag gemaakt die op iets kortere termijn al voordeel oplevert. Als LNV zegt halveren veestapel als jullie niets doen, dan is de helft al weg wanneer jullie gelijk krijgen dat dat niet had gemogen...
Werk niet tegen elkaar en probeer elkaar te vinden en aan te vullen waar mogelijk. En dat kan ook naast elkaar, ieder op zijn eigen manier!
Kilokaas
@John Spithoven dat betekent dat een 40% van het vee weg moet en de belangenbehartiging maakt zich druk om een voerspoor hebben niet eens in de gaten wat er achteraan komt Sonnema noemde het terecht stumpers
Jean-PierreK
@John Spithoven, kloppen deze feiten? Is 255 mol N/ha gelijk aan ruim 50 kton N? Als dat klopt en de landbouw draagt voor 41% bij aan de depositie, zou de gemiddelde totale depositie in Nederland onder de 1.406 mol liggen. Dat zou echter rond de 1.700 liggen. Van die kant uit gerekend kom ik op ongeveer 37 kton.

Daarnaast ga ik ervan uit dat niet alleen de landbouw moet reduceren, maar ook de andere sectoren. Als alle sectoren gelijk reduceren, is de taakstelling voor de landbouw zo'n 26 kton. Dat is nog steeds heel veel, maar ongeveer de helft van wat jij aangeeft.

Correct me, if I'm wrong.
+6
nicolien
Waarom nog overleg .eerst 2020 voermaatregel van tafel dan een excuus en dan heel misschien weer overleg
+5
cs-agrar
We gaan helemaal niet voermaatregelen, ook niet in 2021
mlkvhoudr
Goedenmorgen John, tijdens het overleg met het landbouw collectief werd er meerdere keren aangegeven voor deze maatregelen nemen wij als sector geen verantwoordelijkheid, daarop heeft het ministerie doorgepakt op een burocratische juridische manier die ook niemand past, nu is dus de vraag heeft het ministerie dit gedaan om te laten zien als jullie niks willen dan pakken wij ook door, met de gedachte als ik maar een slecht genoeg plan maak dan dwing ik de sector wel weer aan tafel...........

En nu dat zo inschatten, welke keuze maak je dan, het spel meespelen, wetende dat je op zijn minst deels gepiepeld word en bespeeld of aan de zijkant staan klagen.

Ik ben blij dat ik die keuzes niet voor de belangenbehartiging hoef te maken......
+3
Noorderling
@mlkvhoudr

Optie 3, helemaal niets.
Chantage en manipulatie werken we niet aan mee. Eerst RIVM en Aerius opschonen, goede analyse maken wie wat vervuilt en in die verhouding de depositie verlagen. Men loopt veel te ver vooruit op de feiten, ze houden je een doemscenario voor en laten je tekenen voor een iets minder waardeloos plan. Als ze het aantal stuks vee van 17 vergelijken met 19 zet dat meer zoden aan de dijk dan dat gerotzooi met voer, waar iedereen een uitweg voor zoekt en het resultaat 0,0 zal zijn.
mlkvhoudr
@Noorderling ik zou zeggen dat we dan weer in scenario 1 terecht komen...

Ik zou het veel beter vinden om er positief tegen aan te gaan, zie bv verhaal hermen Vreugdenhil

[url]https://mobile.twitter.com/H_Vreugdenhil/status/1283701364015730689[/url]

m.facebook.com/hermen.vreugdenhil/posts/…
+1
huske
@Noorderling klopt, helemaal niks doen. Eerst de puinzooi van de afgelopen jaren recht trekken. Zelfde rekenregels instellen voor alle sectoren. Aantoonbaar maken dat de natuur echt achteruit gaat ipv onderbuikgevoel of volgens het computermodel. Vergunningen in beeld brengen en op handhaven voor heel bv Nederland. Men vergeet constant de puinzooi op te ruimen in het verleden en veel liever vooruit te polderen.

Vroeger op school was de som al belangrijker dan de uitkomst. Als je constant de uitkomst als waarheid ziet en daar verder mee rekent kom je finaal in de bloei. Overheid kijkt alleen naar de uitkomst maar de belangenbehartigers ook tegenwoordig en dan val je van probleem in probleem
+2
bertusvds
Amercentrale dicht !! NH3 is sinds 1990 al flink gereduceerd ! nu is eerst NOx aan de beurt want IEDEREEN moest bij dragen aan reductie toch !? dat geeft ook tijd om in alle rust naar gepaste en werkbare oplossingen te zoeken voor ALLE sectoren ook de landbouw
+1
Jan-T
Dat men in gesprek blijft, dat is wat mij betreft akkoord.
Maar wel zonder akkoord geven van de maatregel die besproken wordt.
Eerst de achterban informeren daarna akkoord.

En de reken regels ook openbaar maken, want er zit toch niks geheim's aan.
Openheid en transpiratie daar begint een goede basis mee om verder te komen.

Wie snel wil zijn moet het alleen doen.
Wie verder wil komen dan moet je met veel zijn.
Kilokaas
Deze mensen snappen niet hoeveel de landbouw van de politiek moet reduceren lachwekkende vertoning om serieus bezig te zijn de veestapel te halveren
JohnDeere6serie
John doorgaan aub, maar je ziet het goed, het is verschrikkelijk dat ze niet willen inzien hoe de overheid werkt.
Woutertje77
@JohnDeere6serie denk dat ze dat zeker wel zien, wat is je alternatief?
+1
Woutertje77
Zonder overleg wordt over je beslist. Het is zo 2021. Alle relevante partijen zitten er en stemmen af. Wat Agractie betreft, zij hebben het lef hierover in deze tijd transparant te zijn en verantwoording af te leggen. Sommige partijen en mensen blijven liever aan de zijlijn schreeuwen zonder oplossingen. Zoals onder het LC alleen heel veel tijd verloren is aan intern gezeik, en nu een klote maatregel ligt.
+1
Kilokaas
@Woutertje77 hoeveel democratie is er binnen de club agractie allemaal gekozen bestuurders met duizenden leden zal beide wel tegenvallen denk eerder wat popiejopies die het denken fff te moeten regelen voor de rest heel simpel niet voor mij
familie pelle
@Woutertje77 ik heb al langer de indruk dat jij agractie promoot, maar als het daadwerkelijk de lijn van besturen wordt zoals jij hier schetst dan schrijf ik mij maar weer uit als lid. Het is dan niet meer dan lto 2.0.
Ik ben lid geworden van agractie omdat de combinatie van overleggen en actie mij wel aanstond. Helaas is overleg de boventoon Gaan het voeren.
Kilokaas
@familie pelle agractie is synoniem voor polderen
+1
familie pelle
@Kilokaas
Quote:
. agractie is synoniem voor polderen

Dus synoniem aan lto.
Kilokaas
@familie pelle het hele rijtje wat niet wil zien waardoor we nu in de shit zitten en maar door gaan met konten likken verraders van de boeren zijn het
Woutertje77
@familie pelle was Agractie niet degene die 3 weken geleden opriep tot actie? Gaat niet om promoten maar zien wat er gebeurd
Kilokaas
@Woutertje77 agractie riep op om niet te komen en stond vrijdag met minder dan 1000pk op het Malieveld
Woutertje77
@Kilokaas de avond van de motie niet. De dag erna waren in het hele land acties en de weken erna. Logisch dat iedereen niet in een halve nacht in Den Haag stond
Kilokaas
@Woutertje77 ja
Overal zag je FDF vlaggen
Alan
Even een vraagje voor de kenners. Volgens mij mag de overheid geen voermaatregel nemen. Dat moet volgens mij als een zoiets als een convenant afgesloten worden door de sector met een groot draagvlak. Als FDF niet mee doet en probeert een redelijk beleid af te dwingen en de rest gaat polderen. Dan kunnen ze dus wel afdwingen wat de overheid wil. Dus deze praat groepjes laten zich volgens mij weer goed misbruiken om de sector op te ruimen. Heb ik het mis of klopt deze conclusie?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0