Ontwaarding Fosfaatrechten

boerenbusiness.nl/melk/artikel/…

Deel dit topic

jg

Laatste  |  

Reacties

+25
mlkvhoudr
Het duurde even voor ik aan de tekst toe was😉

Was even afgeleid 😃

Maar maak er wat van femke
+9
Boerderie
@mlkvhoudr ik ga nieuwe foto's laten maken 🙄, ze zouden portret uit een grote foto uitknippen.

Het gaat om de inhoud. Wat me stoort is dus vooral dat we nu 9,4 miljoen kilogram fosfaat onder het productieplafond produceren, en onze sector evengoed geofferd wordt om stikstofruimte te leveren.
+1
hans1980
@Boerderie ja femke helder , destijds is er gekozen voor fosfaatrechten het had ook koe rechten kunnen zijn.
Varkens en pluimvee rechten zijn ook fosfaatrechten maar dat genormeerd naar de diergroep.
Fosfaat is meer gecollereerd dan stikstof aan een dier .
Ze willen minder dieren hoe ?
jg
@hans1980 Door N ruimte weg te halen.
+1
pieta
Quote Reactie van @Boerderie:
k ga nieuwe foto's laten maken , ze zouden portret uit een grote foto uitknippen

Een prachtige foto hoor. 😁
hans1980
@pieta stelletje sexisten, knappe vrouw maar het gaat om haar brains!
@hans1980 is dat zo?
pieta
@hans1980 Ik vind het gewoon een hele mooie foto van een mooie vrouw. Heeft niets met seksisme te maken voor mij.
Jaan.
@Boerderie welke inhoud?🤗
cs-agrar
Quote Reactie van @Boerderie:
Het gaat om de inhoud.

juist. Goeie foto trouwens, niks aan doen
+2
Realisme
Jaan.
@mlkvhoudr ik vind een mooi innerlijk belangrijker
klompen
@Jaan. ik heb liever allebei 😄
+2
mlkvhoudr
@Jaan. Ik ben bezet dus moet je even verder zoeken 😉
+1
Boerderie
@Jaan. Je impliceert hopelijk niet dat ik een naar mens ben heh 😜
+9
George
@mlkvhoudr
De mooiste foto ooit die ik op BB voorbij zag komen. 😄
@mlkvhoudr jij dacht dat de warme dagen voorbij waren en nu kreeg je het weer warm.
+3
Weidezicht
Ik ben altijd een zwevende kiezer, maar ben nu in de zevende hemel.

Oh ja, de tekst is ook sterk. Kom maar op in die tweede kamer.
+2
Farma_boerke
Er gaan nog steeds fosfaatrechten naar boeren via het CBb. Rvo geeft niet toe dat ze fout zitten en onder het plafond maakt niet meer uit. Meer rechten uitgegeven dan er aan ruimte was ( op papier) en maar doorzetten met korting van 20%.
+1
slagroomvla
Erg populistisch gebrabbel. Fosfaatrechten die ontwaarden door stikstofaanpak? Fosfaatplafond is onderdeel van de derogatie, derogatie is uitzondering op nitraatrichtlijn, die als doel max. 50 mg nitraat heeft.

Welke schade? en wat wil je nu waarvoor claimen?
+46
Boerderie
@slagroomvla Wat nou populistisch, je kraamt er wel vaker onzin uit maar dit spant de kroon. Ik tweette vanmorgen iets over de CBS cijfers, die ik volg in verband met mijn werk als belangenbehartiger. Boerenbusiness vond mijn kandidaatstelling een reden om me over die tweet te polsen, maar die tweet heeft niets, maar dan ook niets, te maken met campagne voeren.

Waar het hier om gaat is dat ik van mening ben dat wanneer 1 sector een andere sector in de benen mag helpen, daar compensatie tegenover moet staan. In de los te trekken sector wordt er in lagen meer dan genoeg verdiend, waarom zou de melkveehouderij, die al veel ingeleverd heeft de afgelopen jaren, dat voor nop moeten reduceren, is gewoonweg kolder toch? Maar de minister peinst er niet over, ik vind dat minister van landbouw onwaardig.

Waarom dit een probleem is voor de fosfaatrechten: we hebben vorig jaar 9,4 miljoen kilogram fosfaat minder geproduceerd dan waar ons sectorproductieplafond in voorziet. Terwijl er nog steeds meer rechten (+/- 200.000, en dan nog de vleesveerechten) boven de markt hangen dan die 84,9. Dat komt omdat feitelijk onze koeien een lagere fosfaatexcretie hebben dan de huidige forfaitaire normen. Ik vind het méér dan terecht dat die normen worden aangepast, zodat al onze melkveehouders op die manier wat compensatie voor de generieke korting kunnen ontvangen en wat meer ruimte in hun productieplafond ontvangen.

En begin niet over de nitraatrichtlijn tegen me, onze minister heeft maar mooi twee voorwaarden (sleepvoet niet boven de 20 graden Celsius én vrijstelling bovengronds bemesten mag niet in combinatie met derogatie) in de derogatievoorwaarden gefietst die niets met nitraatuitspoeling te maken hebben, maar alles met ammoniakemissie. Vrijwel alle derogatiebedrijven voldoen aan de norm, zelf mét een aantal droge zomers achter de rug (en weliswaar iets stijgende trend, en dan nóg!) dus extra voorwaarden in verband met de waterkwaliteit op derogatiebedrijven is onzin. Daarom heb ik een hard hoofd in de aanpassing van de forfaits: meer fosfaatruimte betekent indirect ook toename stikstof, en dat lijkt ze nu via alle mogelijke opties tegen te gaan.

En als je dit populistisch gebrabbeld vindt, dan ben je zelf je grootste vijand vrees ik. Want dit is geen campagnepraatje, maar wordt vanuit belangenbehartigersdrive gevoed. En ja, ook al heb ik dan zelf misschien geen boerderij mee, zo voelt het met dit soort zaken niet. Wet en regelgeving die onterecht op onze sector af komt vat ik zeer persoonlijk op. Maar dat is trouwens ook met veel ander onrecht in de wereld. Kan toch?
+1
j h p
@Boerderie Pats boem 👍
Wolswinkel
Quote:
je kraamt er wel vaker onzin uit maar dit spant de kroon. Ik tweette vanmorgen iets over de

@Boerderie Op een gegeven moment gaat zelfs @slagroomvla vervelen..😉
familie pelle
@Wolswinkel
Quote:
. Op een gegeven moment gaat zelfs @slagroomvla vervelen..😉

Is rancuneus, hij heeft de fosfaatloterij op de beurs destijds niet gewonnen.
slagroomvla
Quote Reactie van @Boerderie:
Wat nou populistisch,

Populistisch ja, vervolgens een heel lang verhaal maar nog geen antwoord! Welke schade? en wat wil je waarvoor claimen? En je bent tegen extern salderen?

Grappig dat iemand die aan de wieg van netwerk grondig stond nu ineens de korting aan niet ggb wil gaan teruggeven..
+1
ted9
@slagroomvla Dat stelen van niet ggb boeren was de diefstal van de eeuw. Als je het daar niet mee eens bent ben je zeer egoïstisch
+1
slagroomvla
@ted9 Leer is lezen!
+1
hans1980
@slagroomvla oh dat is het je vindt het fair dat de niet grondgebonden boeren 8,3% zijn bestolen en je eist dat alle ruimte naar grondgebonden gaan ??

Nee femke heeft zeker een punt, stikstof laat zich niet via fosfaat sturen (gedeeltelijk)

Ben bang dat carola niet gaat veranderen ze is me al vaker tegen gevallen

Maar ga door met je inzet femke
+1
Jaan.
@hans1980Mensen die aan de wieg gestaan hebben van de huidige problemen gaan die niet oplossen. De oplossing vereist een andere manier van denken en handelen
slagroomvla
Quote Reactie van @hans1980:
oh dat is het je vindt het fair dat de niet grondgebonden boeren 8,3% zijn bestolen en je eist dat alle ruimte naar grondgebonden gaan ??

Ook is beter leren lezen.
buorman
Quote Reactie van @slagroomvla:
is beter leren

misschien eens beter leren schrijven? 😄
+2
cornelissen
@slagroomvla ja, het is Femke Wiersma met een verhaal. Bij de NMV zit ze te verkondigen, dat de melkveehouders met onomkeerbare verplichtingen op de peildatum niet moeten zeuren, want er is een goede " knelgevallen"regeling voor. Als iemand dit verkondigd weet ik al genoeg.
Overigens staat bovenstaande opmerking van mij natuurlijk los van het onderwerp van deze topic, maar het geeft wel haar kennis weer.
Jaan.
@cornelissen dubbele agenda
+1
Boerderie
@cornelissen Cornelissen nu moet je stoppen want dit is laster en nu lieg je gewoon. Dit heb ik zo niet gezegd, ik heb gevraagd of je gebruik gemaakt hebt van de optie disproportionele last, en aangezien jij zo uit je stekker ging, is het van een fatsoenlijk gesprek niet meer gekomen. In een gesprek is er niet iemand aan het schreeuwen, terwijl hij de ander niet aan het woord laat.

Dat jij in je eigen misère wilt blijven hangen moet je zelf weten, maar leugens over een ander verspreiden, daar ga je echt een grens mee over.
@Boerderie jij wist toch ook dat de individuele disproportionele last niks ging opleveren /oplossen voor de knelgevallen.
+4
Boerderie
@Cowboys returns 00007 Cornelissen kon geen beroep doen op de knelgevallen voorziening, dan was dit de laatste optie als een bedrijf er financieel harder door geraakt zou worden dan anderen. In mijn persoonlijke optiek zijn er heel veel knelgevallen, maar de oplossingen die wij daarvoor bedachten werden van de hand gewezen. En om dat via fosfaat te doen, dan zou de generieke korting alleen maar hoger worden. Dan genereer je weer nieuwe knelgevallen, het is een duivels dilemma zonder goede oplossing.
Boerderie
@Boerderie de oplossing die wij voorzagen zat bijvoorbeeld in varkens fosfaat. Gebruik die warme sanering, en rek het melkvee fosfaatplafond op. Ik snap dat een deel van die sector dat niet zag zitten, maar heb ook varkenshouders gesproken die er wel aan mee wilden werken. Dat was de enige optie om zonder verder te hoeven korten een stelsel te kunnen bedenken...
Boerderie
@Boerderie overigens waren de fosfaatsectorplafonds toen ook alleen maar hypothetisch, de EU hield ons destijds alleen nog aan het landelijke plafond. Dat is nu anders sinds de sectorplafonds dankzij lobby (niet van ons) in de actieprogramma's is vastgelegd.
achterhoeker2
@Boerderie Men had zich in moeten zetten voor het vrij verhandelbaar maken van stikstofruimte eventueel met een afroming nu moet het technisch/innovatief opgelost worden , terwijl er helemaal geen geld in de sector is voor dure oplossingen.
Jaan.
@Boerderie heb in die tijd schijnbaar jij standpunt over varkensfosfaat gemist
Waar kan ik dat terugvinden?
Jaan.
@Jaan. dat zou betekenen dat ik mijn mening moet bijstellen
Jaan.
@Boerderie oeps
Excuses voor het ongemak
Waarom pov er niet bijgehaald?
Boerderie
@Jaan. Was toen geen draagvlak voor. Sterker nog, ik heb mijn vermoedens hoe de sectorplafonds in de wet terecht gekomen zijn.
Jaan.
@Boerderie bij wie was er geen draagvlak?
Boerderie
@Jaan. Nouja, van LTO mochten wij niet over andere sectoren praten in een melkvee-aangelegenheid, maar belangenorganisaties van de varkenshouderij destijds wezen het ook af.
hans1980
@Boerderie willen ze niet, iets met schotten
Ze willen minder varkens/kippen/koeien
Meer natuur/zonneweides
@Boerderie door te kiezen voor geen grotere generieke korting en daar door de knelgevallen aan hun lot over te laten . Heb je in ieder geval een aantal hardliner veehouders die zo getergd zijn door RVO en lto enz overgehouden .
Boerderie
@Cowboys returns 00007 wat vind jij acceptabel om te korten? En welke afgebakende criteria zou jij er bij hebben willen zien?
+1
@Boerderie geen enkele .ik ben voor vrij ondernemerschap melkqouta was Europees geregeld nu melken we met de handen op de rug gebonden ten op zichte van onze Europese collega's.
Boerderie
@Cowboys returns 00007 ik zou ook best iets voelen voor een Nexit, overzie het eerlijkheidshalve onvoldoende om daar echt een standpunt van te maken, maar we worden wel aan Europese regelgeving gehouden waar ik ook vaak vraagtekens bij zet. Vooral hoe stroperig die processen gaan, en waarbij de EU ook niet echt goedgezind lijkt jegens NL.

Maar zo lang we in de EU zitten, moeten we ons toch aan bepaalde regels of afgesproken plafonds houden.

Kdw's zijn daar ook een voorbeeld van, die moeten van tafel, maar reken er maar niet op dat ze daar aan mee willen werken. Tuurlijk blijven we daarvoor strijden, maar een strijdbare minister zou wel helpen.
Realisme
@Boerderie gebruikt NL de EU deels ook niet om ons nog zwaardere wetgeving op te leggen? Zie derogatie 20/21. Die extra voorwaarden komen rechtstreeks uit de koker van LNV.
+2
Boerderie
@Realisme ja, ik deel je mening en voorgevoel. NH3 emissie heeft niks met de Nitraatrichtlijn van doen. Ik heb er voor NMV al weken geleden een WOB verzoek uit gedaan, die over de termijn geen is inmiddels, om over alle correspondentie, verslagen en gesprekken rondom derogatie te beschikken.
+1
Realisme
@Boerderie goed bezig👍🏻Denk dat je sneller succes had gehad als je voor de NOS had gewerkt of de Volkskrant ofzo🙄
Boerderie
@Realisme die wobben niet met dezelfde intentie, ik denk dat dat nogal een verschil maakt. Hoe treurig dat ook is.
Weidezicht
@Boerderie kun je persoonlijk ook zo WOB verzoek doen? Heeft het zin om dat massaal te doen?
pieta
Quote Reactie van @Boerderie:
ik zou ook best iets voelen voor een Nexit, overzie het eerlijkheidshalve onvoldoende om daar echt een standpunt van te maken, maar we worden wel aan Europese regelgeving gehouden waar ik ook vaak vraagtekens bij zet.

Ik zou er maar niet direct vanuit gaan dat het voor de boer dan beter wordt. Of denk jij dat we dan vee mogen houden wat we willen, mest mogen plaatsen wat we willen en betalingsrechten en subsidies blijven binnen halen voor de landbouw? Ik heb daar namelijk mijn twijfels over.
cornelissen
Quote Reactie van @Boerderie:
Cornelissen kon geen beroep doen op de knelgevallen voorziening,

Klopt, want die was er niet voor onomkeerbare investeringen op de peildatum. Is tegengehouden door Lto en meeloper Nmv, terwijl er verschillende ernstig zijn geraakt door de peildatum, sommige schamen zich er kennelijk voor om het leed, dat hierdoor veroorzaakt bij hun eigen te noemen maar ik niet, tuig noem ik ze , de veroorzakers van dit leed . De eerste hebben al verkocht door mede deze problematiek. Ik persoonlijk heb land moeten verkopen en ik ken er nog een , die heeft ook land moeten verkopen.om rechten te kopen. Mij is overigens niet duidelijk ,wat ik verkeerd heb gedaan door gewoon grondgebonden te uitbreiden, maar mocht het doen met een E-mail van de NMV van: zoek maar een advocaat.
En dan praten we nog maar niet over alle wel of niet voorkennis bij sommige lieden
waakhond
@cornelissen voorkennis. daar wordt aangewerkt
Jaan.
@Boerderie Klopt
Ik zit nog te wachten op een antwoord van jou
Jij wist voor de invoering dat er grote knelgevallen zouden komen
Wat heeft de nmv gedaan met die informatie
Terzijde gelegd en die boeren laten barsten?
+1
Boerderie
@Jaan. Jaan, je inzetten voor de belangen betekent niet dat je alle problemen op kunt lossen. NMV heeft al ver voor de afschaffing van het quotum gewaarschuwd dat er iets voor in de plaats moest komen. Zij hadden de juiste visie, maar werden niet gehoord.

Bovendien ben ik in januari 2016 gestopt bij grondig, en pas veel later voor NMV gaan werken, in juni 2017. Vanuit m'n positie bij grondig heb ik gezien dat NMV voor een stand still pleitte, voor keuzes te maken met welk stelsel verder te gaan. Dat kon niet op draagvlak in de sector rekenen.
Farma_boerke
@Jaan. Die zijn er sowieso gekomen dankzij RVO. Ook nu nog worden knelgevallen uit 2017 & 2018 in 2020 erkend. Iets te laat met grote schade, maar overheid geeft niet thuis. Ga maar weer naar de rechter om je gelijk te halen.
Je moet hoe dan ook door, stilstand is achteruitgang.
slagroomvla
Quote Reactie van @slagroomvla:
nog geen antwoord!

moet ik zelf het antwoord bedenken? Dit is gewoon vertellen wat mensen graag willen horen, van mij mag je... 4 jaar terug was er zo'n snuiter met een brief aan Mark Rutte, die heeft ook nog geen deuk in een pakje boter geslagen sindsdien! Wel lekker zakken vullen in Den Haag en straks een dot wachtgeld.
mlkvhoudr
@slagroomvla gaat voor 2e termijn
slagroomvla
@mlkvhoudr Niet weer met voorkeursstemmen..
mlkvhoudr
@slagroomvla dat weet ik niet, ik stem eigenlijk altijd CDA en als ik dat nu weer ga doen stem ik op hem
+3
Boerderie
@slagroomvla ik heb geantwoord, gewoon netjes en respectvol. Ik vertel niet 'wat men wil horen' maar wat ik denk of zie. Jij daarentegen beledigt, doet onaardig en luistert blijkbaar niet naar wat iemand je antwoordt.

Laat ik het zo zeggen, ik ben bereid hard te lopen voor deze sector, met toewijding, soms is het in bochten wringen met gezin, oppas en avondvergaderingen. Doe ik allemaal met liefde, in de veronderstelling dat we zo iets goeds met elkaar bij kunnen dragen. Maar ik doe dit dus niet voor jou, zoveel is duidelijk.
+1
Weidezicht
@Boerderie ik kan me voorstellen dat er mensen ernstig de dupe zijn geworden door alle onzin van de lastste jaren, en dat die misschien ook wel de wanhoop nabij zijn. Maar zoals je zelf schreef was je toen niet betrokken bij nmv, als die er al wat aan konden doen. Maar ik en velen hier zo te zien, waarderen je inzet voor de sector. Blijf daar vooral mee door gaan. Ikzelf kom ook steeds iets verder van de sector af te staan. aangezien mijn ouders gestopt zijn met melken en ik andere keuzes heb gemaakt die waarschijnlijk net zo druk zijn, maar met minder of ander gezeur toch wat beter verdienen en ons bedrijf eigenlijk te klein is en klem tussen natuurgronden. Hebben nog wat vetweiders en koppel schapen, wat samen met het landwerk gedeeltelijk door mij gedaan wordt. Dus zelf geen melkveehouder, (maar boer zijn zit in het bloed) maar zeer zwaar betrokken en ik wil voor de laatste koe in nederland wel oorlogvoeren. Ik snap en wasrdeer dan ook mensen die zo betrokken zijn en inzet tonen. Ga zo door.
slagroomvla
Quote Reactie van @Boerderie:
Jij daarentegen beledigt, doet onaardig

Waar?
slagroomvla
@slagroomvla Doorzichtige tactiek trouwens als je geen weerwoord meer hebt om een hoop theater te maken over hoe netjes en correct jij bent en hoe beledigend en onaardig ik ben...
Sneu hoor.
+2
mlkvhoudr
@slagroomvla als je even afstand neemt en reflecteert weet je waarom je geen antwoord krijgt. Je wil namelijk niet overtuigd worden, wat heeft antwoorden dan voor zin......
slagroomvla
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Je wil namelijk niet overtuigd worden,

Van wat? Ik lees een popiejopie verhaal wat nooit niks op gaat leveren, maar dat mag je dan niet hardop zeggen..
mlkvhoudr
@slagroomvla zoals ik t lees kun je haar verhaal vergelijken met het hebben van planschade
slagroomvla
Quote Reactie van @Boerderie:
ik heb geantwoord,

Dat heb je niet. Maar vertel, wat is het probleem dat fosfaatrechten "ontwaarden"? En welke schade wil je claimen? De 8,3% korting hebben we nog mede te danken aan jouw netwerk grondig.. Nu is die korting ineens in onterecht?
familie pelle
@slagroomvla
Quote:
. , wat is het probleem dat fosfaatrechten "ontwaarden"

Stel een boer heeft 5000 kg fosfaatrechten. Door de excretiecijfers die de overheid momenteel hanteert mag die boer minder vee houden dan hij of zij in werkelijkHeid uitstoot aan fosfaat. Dus de boer levert een prestatie door zuiniger met fosfaat om te gaan en is dus “milieuvriendelijker” maar wordt er niet voor beloont.
+1
Boerderie
@familie pelle zijn betaalde recht voor 1 kg fosfaatexcretie vertegenwoordigt feitelijk inderdaad maar 0,88 kg fosfaatexcretie. Als je het huidige gat gemiddeld terugrekent over alle rechten.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @familie pelle:
dan hij of zij in werkelijkHeid uitstoot aan fosfaat.

Daar is niks nieuws aan, cbs rekent met een soort 'sector-bex'. Rechten zijn forfaitair toegekend en worden zo ook afgerekend. Forfaitair toekennen en met bex afrekenen, ja dat was de lto natte droom met de klw verantwoorden... rara waarom ging lnv daar niet in mee?
Boerderie
@slagroomvla nee. Je ziet dit verkeerd. Maar gezien het feit het jou toch niets uitmaakt wat ik zeg, want je staat voor mijn gevoel niet echt open voor een echt gesprek, bespaar ik de moeite het verschil uit te leggen.
slagroomvla
Quote Reactie van @Boerderie:
bespaar ik de moeite het verschil uit te leggen.

Dooddoener van de dag.
pieta
@Boerderie Hoe werkt dit uit op stikstofniveau? Is het verstandig om te gaan pleiten voor meer melkvee in NL in aantal stuks?
+1
familie pelle
@slagroomvla
Quote:
.
Daar is niks nieuws aan, cbs rekent met een soort 'sector-bex'. Rechten zijn forfaitair toegekend en worden zo ook afgerekend. Forfaitair toekennen en met bex afrekenen

Onjuist. De excretie van het melkvee wordt inderdaad elk jaar berekend. Mocht uit de berekeningen aanleiding zijn om de forfaitaire normen te actualiseren (En dat lijkt me evident) dan zou dat ook moeten gebeuren en is in het verleden ook gebeurt. Minister Schouten weigert dit om de genoemde redenen.
jg
@familie pelle In 2021 , heeft ze de kamer toegezegd.
slagroomvla
Quote Reactie van @familie pelle:
Minister Schouten weigert dit om de genoemde redenen.

En de topmelkers hadden er ook geen zin in, en de rode draad in den haag is minder, minder, minder vee.. En linksom/rechtsom dat gaat gewoon gebeuren!
familie pelle
@slagroomvla
Quote:
. en de rode draad in den haag is minder, minder, minder vee..

Het duurt even maar je begint het te begrijpen.....😅
hans1980
@slagroomvla je doelt op >10.600 kg melk/koe daar stopt de excretie tabel in 2021 gaat hij tot 15.000kg/koe
Lepus
@Boerderie Je kunt een heel verhaal ophangen maar de clou heb je zelf net aangegeven. Schouten is zoals jij zegt minister VAN landbouw ipv VOOR de landbouw
+3
Bekkink
@Lepus de laatste 20 jaar is dat al zo, noem mij een minister die echt voor de landbouw was....mansholt komt het dichst in de buurt. Ver voor mijn tijd....dat wel...
+1
George
Quote Reactie van @Bekkink:
.mansholt

Jij gaat veel verder terug dan 20 jaar. 😄
Twentsch Land
Denk eerder dat de problemen die we nu hebben zijn begonnen bij Mansolt.

@Bekkink
Bekkink
@Twentsch Land hoe zou het er uit zien als mansholt er niet was geweest?
cornelissen
@Bekkink Over de doden niets als goeds, maar hij sloeg wel 180 graden om,toen die duitse milieuactivist in zijn leven kwam.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @cornelissen:
die duitse milieuactivist

De liefde is inderdaad soms een raar ding
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Bekkink:
.mansholt

Had een zwak voor communisme . Had er geen moeite mee gehad als alle grond eigendom was geworden van vadertje staat
Bekkink
@KuikenenKoe ok, wist ik niet
Melkboer16
Mansholt was voor mijn tijd maar mijn opa had het altijd over die failliete herenboer uit Groningen.
Was op een gegeven moment over datum en dan gaan ze rare dingen doen.
+5
Jaan.
@Melkboer16 die provincie kent meerdere rare Pipo’s
Mathijsen
@Melkboer16 Bestuurders die voor boeren opkomen zie je steeds minder
+5
Bekkink
@Mathijsen andersom ook, en zo hou je geen bestuurders over!
@Boerderie ga zo door!
AfZeiken kan iedereen maar wie gaat het dan wel doen.
@cornelissen pak jij de handdoek op en vecht jij voor de boeren? Of alleen voor jezelf? Kom op man!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!