Corona blijkt stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij

Ja hoor, we hebben er weer één gevonden!

Originele beschrijving

Corona blijkt een stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij, zoals Oost-Brabant en Noord-Limburg. Er zijn sterke aanwijzingen dat luchtkwaliteit een rol speelt. Het RIVM en universiteiten broeden op onderzoek naar een verband tussen veehouderij en de impact van het virus. ‘Mensen in gebieden met veel luchtvervuiling moeten beter beschermd worden.’

Deel dit topic

Reacties

+10
weurding
Zijn er vast veel ratten in new york
+6
Христо
Resultaat van het onderzoek staat al vast. Daar hoeven niet verbaasd over te zijn.
Kringloper
Dat word geen 50% krimp maar 75%
+10
En ik maar denken dat de piek in Brabant en Limburg kwam door het vieren van carnaval en de ontkenning van het RIVM destijds dat het virus zo besmettelijk was.

(sarcastisch bedoeld natuurlijk)
+1
Frits1
@somerled-delremos En dan zegt die RIVM pipo; carnaval valt wel mee dan zijn er geen grote groepen bijeen....
+3
Melkveehoudernh
RIVM had nog een appeltje te schillen met de boeren........
+1
Coen
@Melkveehoudernh , de afrekening van de boerenacties2019 richting RIVM komt nu 😞
+2
ronald73
Citaat: "Corona blijkt een stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij, zoals Oost-Brabant en Noord-Limburg. Er zijn sterke aanwijzingen dat luchtkwaliteit een rol speelt."

Beter is: "Corona blijkt een stuk harder toe te slaan in gebieden tegen het duitse Ruhrgebied, zoals Oost-Brabant en Noord-Limburg. Er zijn sterke aanwijzingen dat luchtkwaliteit een rol speelt."


Cronavirus en citaat van Johan Cruiff: "Je gaat het pas zien als je het door hebt." :
Frans Z.
Op de veluwe zit ook veel vee. Wat is het verschil met oost Brabant en Limburg?
+5
Христо
@Frans Z. In Brabant zullen ze de ruimte wel harder nodig hebben
j h p
@Христо tri-statecity
+1
adriaan33
@Frans Z. Brabanders praten veel en joviaal. En dat brengt wel wat druppeltjes in de lucht. Dat gebeurd vooral bij carnaval maar ook in de zorg. De oudjes moeten toch opgevrolijkt worden. Heeft niks met luchtkwaliteit te maken. Ieder intensief bedrijf heeft een hygiëne sluis. Dat heeft men nu pas ingevoerd in ziekenhuizen.
+3
Farma_boerke
Men heeft wat moeite met correlatie en causatie.
Voor hetzelfde geld kunnen we ook zeggen dat er een relatie is met de breedtegraad, hoe zuidelijker in europa hoe meer gevallen/ernstiger.

Toch gek dat dit dan in rotterdam, met de grote haven en industrie, dan niet aan de orde is. Onze grootste bron van fijnstof in Nl zit toch daar.
ted9
@Farma_boerke Omdat die fijnstof het land in word geblazen.
arie.j
Rustig aan, dit is toch het melkvee prikkebord?
Zorg dat die in de toekomst ook niet bij de intensieve veehouderij wordt gerekend,
en je hebt niets geen last van dat gedoe.
De varkens en kippen boeren gun ik dit helemaal niet.
Maar voor de melkveehouders? In het slechtste geval met krimp voor de intensieve veehouder zou het zelf voordeel kunnen geven, door minder mest fosfaat en stikstof.
+4
Erik!!1979
@arie.j de intensieve veehouderij is al kapot gemaakt. Er waren in de jaren 90 meer varkenshouders als er nu melkveehouders zijn. Dan weet je wat er nu gaat gebeuren. Het grootste deel van de melkveehouders gaan stoppen. De vraag is alleen hoe. Ik zou kiezen voor een dikke portemonnee en heel veel weerstand. Jij laat je gewoon afslachten. De verdoving heb je al gehad als ik al jou opmerkingen zie. Iedereen moet dat natuurlijk zelf weten. Uitkomst zal gelijk zijn ben ik bang voor.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Erik!!1979:
Er waren in de jaren 90 meer varkenshouders

Voor dit verhaal gaat het niet over de boeren maar over de varkens, en die zijn er nu in Brabant ongeveer 300.000 meer dan 15 jaar geleden.
Gewoon reageren schijnt moeilijk voor je te zijn
+2
Erik!!1979
@arie.j dat houd volgens jou dus in dat de melkveehouderij naar 300 tot 400 koeien gaat over enkele jaren. Gewoon een beetje medemenselijkheid is een vreemd begrip voor jou. Die hele sanering in de veehouderij doet heel veel pijn binnen de families die doormiddel van een faillissement of een soort van moeten stoppen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Erik!!1979:
@arie.j dat houd volgens jou dus in dat de melkveehouderij naar 300 tot 400 koeien gaat over enkele jaren. Gewoon een beetje medemenselijkheid is een vreemd begrip voor jou. Die hele sanering in de veehouderij doet heel veel pijn binnen de families die doormiddel van een faillissement of een soort van moeten stoppen

Je schijnt het niet te willen begrijpen. En je zit maar wat te fantaseren
Voor dit onderwerp doet het niet ter zake of er vele duizenden of maar enkele tientallen boeren zijn.
Heel die sanering die jij erbij verzint, doet niets ter zake.
Als het zelfde aantal dieren door minder boeren wordt gehouden neemt de kritiek zelfs toe
Intensieve veehouderij is intensief door het aantal dieren!, En niet door het aantal boeren.
+2
Nevergiveup
@arie.j Wat een onzin kun jij schrijven
+1
verbi
@arie.j De rundveebedrijven gaan er ook aan in brabant . Het enige wat onze pijn nog tijdelijk kan verzachten is het nieuwe provinciebestuur. Hier in oost brabant weet ik niet wat er overblijft maar in ieder geval zeer weinig. In ons dorp hadden we 10 jaar geleden nog 35 melkveebedrijven nu nog 6 met 2 bedrijven waar misschien een opvolger is en vooral grote stoppen.De grootste hoop is er hier wel klaar mee hoe triest ook maar begrijp het wel.Zal mijn tijd wel duren boer nog 7 jaartjes met plezier hoop ik. Ze willen de gehele veehouderij weg hebben ook jou en dat gaat ze op termijn echt wel lukken. De vraag is wil je arm of rijk stoppen?
+4
@arie.j
Quote:
Voor dit verhaal gaat het niet over de boeren maar over de varkens, en die zijn er nu in Brabant ongeveer 300.000 meer dan 15 jaar geleden.
Gewoon reageren schijnt moeilijk voor je te zijn

Ik dacht al, waarom specifiek 15 jaar geleden? Waarom niet 10, 20, of 30 jaar geleden. Nu snap ik waarom: je wilde precies die periode eruit pikken met de minste varkens. De rest van de tijd had NL meer varkens dan nu:

Het grootste aantal varkens was er in 1997 met 15 miljoen stuks. In februari 1997 was er een uitbraak van de varkenspest, waardoor de varkensstapel in een jaar tijd fors daalde. De jaren erna kenden een dalende trend tot 2004 als gevolg van factoren als marktontwikkelingen, de Wet herstructurering varkenshouderij en milieu- en dierwelzijnsmaatregelen. Op het dieptepunt in 2004 waren er 11,2 miljoen varkens. De afgelopen tien jaren varieerde het aantal varkens vrij licht rond een gemiddelde van 12,3 miljoen. In 2018 waren er 12,4 miljoen varkens.

bron: clo.nl/indicatoren/…-

Je heb zeker gekeken bij de boys en girls van de NOS (bron: nos.nl/artikel/…). Die hebben het zelf over 16 jaar geleden. Zij pikken precies dat jaar eruit met de kleinste hoevelheid varkens en doen vervolgens alsof dat altijd het normaal was en dat er nu pas meer varkens bijkomen. Op een ander plaatje maken ze weer gebruik van 2010 als jaar om mee te vergelijken dat er sindsdien meer grote stallen bij zijn gekomen.

Heel geniepig via halve waarheden een geframed verhaal vertellen. En jij trapt er met open ogen in. 👍

In werkelijkheid is het aantal varkens in Noord-Brabant vorig jaar met meer dan 190.000 afgenomen:

bron: pigbusiness.nl/artikel/…
arie.j
Quote Reactie van @somerled-delremos:
In werkelijkheid is het aantal varkens in Noord-Brabant vorig jaar met meer dan 190.000 afgenomen:

Dat ik snel wat van internet had gekopieerd, dat geef ik toe.
Maar jij doet hetzelfde, maar nu heel bewust
In werkelijkheid varieert het aantal varkens in dat concentratiegebied wat in de loop der jaren zonder echt minder te worden
En met de opkoop van dit jaar zal het wellicht eind van het jaar wat afnemen..
Maar daar ging het helemaal niet over in mijn reactie .
Maar jij gaat wel met veel ophef over dat detail (waar je iemand op denkt te grijpen) aan de haal. Ben er bepaald niet van onder de indruk
=
Voor de duidelijkheid, het ging in mijn reactie over het feit dat het bewuste onderzoek gaat over de invloed van intensieve veehouderij .
Dat is het aantal varkens , kippen, kalkoenen en nog wat diersoorten .
Niet het aantal boeren. Dat laatste schijnt helemaal onbegrijpelijk voor Erik te zijn.
En wat betreft het aantal van die dieren in de loop der jaren, hier een link voor de goedwillende lezer.
Jij bent meer het type van de eigen gemaakte waarheid, maar dat soort heb je meer.
brabant.nl/html/infoboardagrofood/…
+1
@arie.j
Quote:
Jij bent meer het type van de eigen gemaakte waarheid, maar dat soort heb je meer.

Pardon, ik kies juist voor zoveel mogelijk feiten om op die manier een genuanceerd beeld te krijgen. Andersom zie ik jou vooral selectieve wetenschap bedrijven om je mening te steunen.
+1
Христо
@somerled-delremos Arie is geen veehouder meer. Hij molk in melkbussen en is een beetje blijven hangen in die tijd. Intensief een stempel opdrukken. Wat is dat Arie? Wat is intensief? Wanneer je meer dan 20 bussen melk per dag levert is dat intensief?
Elke veehouder heeft een intensief beroep. Daar mag je het woord gerust voor gebruiken. Wanneer je het durft te gebruiken om bedrijven te framen, maak dan je keuze in het stemhokje
+2
dewittemotor
@arie.j Wat een naïeve reactie van jou zeg. Compleet wereldvreemd figuur ben jij. Koeienboeren zijn net zo goed aan de beurt, maar dat heb jij de laatste jaren nog niet meegekregen zeker. Die Stouten is nog erger dan die Thieme
arie.j
Quote Reactie van @dewittemotor:
@arie.j Wat een naïeve reactie van jou zeg. Compleet wereldvreemd figuur ben jij. Koeienboeren zijn net zo goed aan de beurt, maar dat heb jij de laatste jaren nog niet meegekregen zeker. Die Stouten is nog erger dan die Thieme

Als hier een tuinder met bloemen reageert die momenteel alles in het groot op zijn bedrijf naar de knoppen ziet gaan, dan is het meeleven erg klein, maar varkens die zijn zeker heilig?
Nou een tuinder en varkensboer, het is voor mij gelijk hoor.
Христо
@arie.j Het idee dat de melkveehouderij een speciaal plekje inneemt is door dit kabinet terecht begraven onder een dikke laag zand.
Net als overige sectoren mooie steen er op en genieten van de boswandelingen
+1
Erik!!1979
@Христо heeft een mooi plekje ingenomen. Ze kijken met smart naar de ruimte die het geeft als de sector verkleint.
Farmer_
@dewittemotor Arie leest elke zaterdag nieuwe oogst?
+1
weurding
Net op het nieuws.... aantal patiënten daalt sneller op platteland dan in de stad. Dus vlieger gaat niet op dat veehouderij de boosdoener is
+1
@weurding Ja en er komt dagelijks meer ruimte op de IC, door dat er zoveel mensen overlijden .De tweede golf komt eraan .Alles heeft men op zn beloop gelaten .
weurding
telegraaf.nl/nieuws/59488426/… jaja... intensieve veehouderij🙈🙈
+2
Farma_boerke
@weurding intensieve menshouderij zal een grotere rol spelen
casev
Als ik de reacties lees op de fb pagina van dit bericht op de ad site, krijgt de krant maar weinig bijval......
arie.j
Trump heeft zojuist verklaard dat de Chinezen de schuld zijn, het is daar uit een lab. ontsnapt zegt hij, en vervolgens hebben ze de boel in doofpot gestopt
Nou zullen ze er daar niets te goed voor zijn, maar zonder verdere bewijzen is het een ietwat voorbarige uitspraak
Nevergiveup
@arie.j Dit zou wel eens grote gevolgen voor de "wereld vrede" kunnen krijgen
+1
weurding
@arie.j Trump is een luier nodig. Ziet China als toekomstig grootmacht en dat bezorgt hem angstige momenten
de jonge
@arie.j nee de uitspraken die ouwehand doet,die zijn op feiten gebaseerd zeker en niet voorbarig. Is er ook intensive veehouderij in wuhan?
@arie.j
Quote:
Trump heeft zojuist verklaard dat de Chinezen de schuld zijn, het is daar uit een lab. ontsnapt zegt hij, en vervolgens hebben ze de boel in doofpot gestopt
Nou zullen ze er daar niets te goed voor zijn, maar zonder verdere bewijzen is het een ietwat voorbarige uitspraak

Lange tijd hebben vrijwel alle wetenschappers gedacht dat het virus is ontstaan op een dierenmarkt in Wuhan. Daar is inmiddels geen consensus meer over. Het coronavirus zou voor een groot deel identiek zijn aan een virus gevonden bij vleermuizen in de grotten van Yunnan, waar het Wuhan Institute of Virology bezig was met onderzoek. Mogelijk zijn diezelfde dieren in het lab in Wuhan terechtgekomen, stelde onder meer de Amerikaanse professor Richard Ebright eerder. Daardoor gaat het debat verder.

bron: telegraaf.nl/nieuws/2142345665/…
gerrie-hul
@arie.j Dus dan kan de kwakzalver Trump wel eens gelijk hebben
Achso
@arie.j vergeet Putin niet. Daar werd in de US ook over geschreven
+1
Farmer_
@arie.j ad.nl/opinie/…

Donald Trump doet het, hoe dan ook, nooit goed
OPINIEOok als hij de juiste maatregelen neemt, bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis, krijgt hij hoon en kritiek over zich heen, zowel in Nederland als in eigen land. Mat Herben, zelf ‘geen fan’, vindt dat niet terecht.
+1
Lepus
Ze slaan wederom een plee-figuur van jewelste. Lees dan de reacties eens op ALLE nieuwssites. Het opzichtige gelieg. De globalisten zijn aan het verliezen en gooien nu alle bullshit in de strijd. Schamen kunnen ze zich niet eens meer, laat staan relativeren en een millimeter toegeven. Ik krijg hoe langer hoe meer zin in de komende crisis. Dan heeft ook het volk niks meer te verliezen. Die zijn met meer en reken maar dat die hun rekening komen vereffenen.
+1
demelkboer
Longfond geeft aan in 2016 : kinderen op en rond vee bedrijven minder astma. Wel meer COPD rond veehouderij. COPD krijg je bijna altijd van roken(zie Longfonds). Met Q koorst zelfde geframe.
+3
KOC1981
Achso
@KOC1981 inderdaad.. De zogenaamde wetenschap kun je ook afvinken. Hoger opgeleid, grotere aantasting van de hersenen door Corona. PhD is een afkorting van Permanent head Damage..
Jawis
Maar dat de ggd hier nu ook al aan meedoet. Die mensen denken ook al te weten waardoor het in brabant heftiger was....en dat instituut gaat over de gezondheid van mijn kinderen.....
matt
@Jawis oud ggd arts jos van de sande,die je telkens hoort.

Groot tegenstander,van de veehouderij en misbruikt zijn functie om de publieke
Opinie te beinvloeden.

Zo heeft hij het over 13000 tegelijkertijd besmette nertsen,bv

twitter.com/josvandesande/
buorman
In gebieden waar men Fries spreekt, is het aantal Corona besmettingen significant veel minder dan in gebieden waar men Brabants lult [of Limburgs 😃 ]
weurding
@buorman zit meestal een sloot tussen van 1.5 meter 😁
Jan-T
Waarom word er nou niet verwezen naar ook een mogelijkheid dat door de carnaval viering de besmetting ( virus ) zijn verspreid en dat men in het noorden van het land het carnaval niet zo goed kunnen feest / vieren als in het zuiden van het land.

Waarom altijd maar wijzen met een vinger en de drie die naar ons de mens burger wijst. Die geen verantwoordelijkheid laten nemen.
buorman
Quote Reactie van @Jan-T:
en dat men in het noorden van het land het carnaval niet zo goed kunnen feest / vieren als in het zuiden van het land.

In het noorden zijn we niet zo van de ''katers''?
pieta
Quote Reactie van @buorman:
n het noorden zijn we niet zo van de ''katers''?

Wel van de 'poes'? 😁
pink
@Jan-T Men moet dan ook maar gaan onderzoeken hoe het kan dat in een ander veehouderij concentratie gebied namelijk de Gelderse vallei zo weinig Corona voorkomt.
hans1980

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0