Nieuw voor weidebedrijven in 2020:begin- en eindtijd weidegang bijhouden

melkvee.nl/artikel/…

Dagelijks registreren wanneer de koeien buiten of binnen zijn.

Ik voel de volgende stap al aankomen. Koeien dienen uitgevoerd te worden met individuele gps zender. Zo kan Qlip vanaf kantoor de controle uitvoeren.

Het zal wel noodzakelijk zijn maar dit is niet ter bevordering van weidegang en jaagt bij een aantal melkveehouders de koeien weer naar binnen.

Wat zit de wereld toch gecompliceerd in elkaar.

Deel dit topic

John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

hoest
Hoe rfc het heeft weet ik niet maar bij Aware kun je gewoon eenmalig aangeven van hoe laat tot hoe laat je weid. Veruit de meeste bedrijven houden toch een redelijk vaste tijd aan dus dan zie ik het probleem niet zo.
We kennen allemaal wel de voorbeelden van mensen die wel de weidepremie willen beuren maar waar 720 uur weidegang te veel gevraagd is
sorry
Quote Reactie van @hoest:
We kennen allemaal wel de voorbeelden van mensen die wel de weidepremie willen beuren maar waar 720 uur weidegang te veel gevraagd is

maak je eigen druk om....het toch een sigaar uit eigen doos
sorry
Volgend jaar een verplichte app...en over paar jaar kosten maken voor sensoren...
+1
hoest
@sorry
ik maak mij er niet druk om ze lopen vanzelf tegen de lamp.
+5
sorry
Ja.....dan komt er bij 30 graden een halve debiel vragen waarom ze niet buiten lopen.....en als je niet uitkijkt boort die je ff duizenden euro's door je neus...
Leo,s vriend
Quote Reactie van @sorry:
Ja.....dan komt er bij 30 graden een halve debiel vragen waarom ze niet buiten lopen.....en als je niet uitkijkt boort die je ff duizenden euro's door je neus...

Waarom?
Als je niet noteert dat ze buiten lopen is er toch niks aan de hand?
En op die vraag antwoord je toch gewoon dat het te heet is?
sjuu
@hoest Net als bij cono, je kan hem al invullen voor 120 dagen. Houd het simpel, ga eerst maar naar die robotboeren die weiden.
Kwarkje2.0
@sjuu zeker
Er moet 75 % van de koeien buiten lopen
Dat wordt niet veel gehaald
Maar de partijen van het convenant doen graag een oogje dicht
Het belangrijkste is dat we 81% halen
Hoe? Maakt niet uit
Bij een verplichting gaan ze bij mij tussen 23.00 en 6.00 uur de wei in
Eens kijken of ze daar ook mee kunnen dealen
Koeien boertje
@Kwarkje2.0 lopen ze bij mij op papier al jaren, één keer controle gehad toen het regende.
Heb meneer maar koffie gegeven en na de regen naar de koeien gaan kijken en kwamen ze weer naar buiten.
Niet goedgekeurd en hercontrole aangevraagd toen wel.
Koeien lopen van 7 tot 18.00 vrijwillig buiten en heb zo de tijden veranderd in de computer
casev
@Koeien boertje moest je toen ook betalen voor die hercontrole?
Koeien boertje
@casev ja maar hoeveel weet ik niet meer
friesboertje
Ehh, dit moet ik al jaren opgeven.

Is niet zo spannend hoor.
+1
John Spithoven
@friesboertje Ik moet de weidekalender invullen met de dagen dat er geweid wordt. Dagelijks begin en eindtijd nog niet.

Ik snap goed waarom het moet gebeuren, maar is weer een stap richting meer grip krijgen op de boer.
Twentsch Land
Duurt niet meer zolang dan lopen de boeren en criminelen ook rond met een chip.

@John Spithoven
friesboertje
@John Spithoven
Ik moet de tijden wel invullen, maar vind dit geen probleem eigenlijk.

Wordt het ook wat inzichtelijker hoeveel uren ik totaal weid.
cs-agrar
Quote Reactie van @John Spithoven:
stap richting meer grip krijgen op de boer.

is met koemonitor net zo. Heeft ook iemand een ondertekend schrijven gezien dat de partijen welke daar in mee doen hoofdelijk aansprakelijk zijn als de gegevens voor- en door andere doeleinden gebruikt worden dan gesteld in de machtiging?
+3
Peter23
Dit vertik je toch! Hoe serieus wordt je als boer nog genomen. Ik zou als eigenaar de werktijden van Hein en consorten willen inzien.
+12
casev
@Peter23 het gaat mij niet om dat invullen, en qua uren (afgelopen jaar zelfs 4 maanden dag/nacht buiten gehad) is het hier ook geen probleem, maar de enorme achterdocht en controledang van zo'n qlip bureau doet mij toch echt de haren rijzen..... Het moet toch niet zo moeilijk zijn om de "twijfelgevallen" er uit te pikken. Laat een stageloper daar 4x in het seizoen langsrijden en ff opschrijven of er koeien lopen, en laat 90% van de boeren aub met rust met deze achterdocht
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @casev:
de enorme achterdocht

Zoals de waard is.....
+1
albert1
@casev Als de stageloper langs rijd is het wel makkelijk als vast ligt op welke tijden ze buiten horen te lopen, anders krijg je weer een welles nietes spelletje.
+5
Albert Altena
Wanneer komt de eerste fabriek die zegt: "Alleen de kwaliteit van de melk interesseert ons".
+5
van Ittersum
Draai het om John, waarom is deze maatregel bedacht? Te veel gesjoemel met Cooperatief geld? je weet best wel hoe creatief sommigen kunnen zijn over de rug van anderen. Twee jaar geleden nog zon controleur gevraagd wat hij tegenkwam, dat boeren keihard ondanks er achter de stal geen enkele spoor van loop of stront resten te bekennen was zeiden dat ze elke dag weiden behalve toevallig vandaag.Ik juich het ook niet toe maar je weet het wel dramatisch te brengen. Je had ook kunnen zeggen: bedankt fraudeurs dankzij jullie hebben we nu dit!!! Medicijn(maatregel) komt nooit voor de ziekte(fraude)
+1
casev
@van Ittersum dan ga je die gevallen toch controleren ipv iedereen te wantrouwen. Waarom een bedrijf met enkele maanden een ureum van dik in de 30 lastigvallen met deze rompslomp? Dat kan elke boerenlul daar bij qlip toch wel snappen waar die koeien lopen?
+1
van Ittersum
@casev voel jij je gewantrouwd als iemand komt. “U heeft het goed voor elkaar” is ook toch leuk te horen ?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
“U heeft het goed voor elkaar” is ook toch leuk te horen ?

Niet iedereen is zo geweldig als jij natuurlijk.
+1
pieta
@van Ittersum Jij ziet alleen het goede. Hier is er ook een geweest afgelopen jaar. Grasbossen in alle weilanden om de stal, duidelijke sporen naar het land, volop stront in het land. Resultaat twijfel omdat de koeien binnen stonden omdat het 35 graden was.
Kwarkje2.0
@pieta Tuurlijk
Hoe zou jij jezelf aan het werk houden?
Vraag hem eens wat hij als vorig beroep had
Vaak ex veehouder vol frustratie
pieta
@Kwarkje2.0 Nee, was een meid van midden 20. Mocht het volgens de regels niet goedkeuren maar moest twijfel invullen.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Nee, was een meid van midden 20

je hebt altijd weer die gelukzakken .
weurding
@pieta een meis van 20 die aan jouw twijfelde....😁
+1
van Ittersum
@pieta heb ze in het verleden ook gehad met enorm veel regen dus de koeien stonden binnen. Tis een momentopname maar geen representatief moment dat snapte die man ook. Aan de uitleg van weiden, looppaden, enz was voldoende. dus in zijn beoordeling kwam dat netjes naar voren. Omgekeerd geldt dit ook bij hitte, je weid in dienst van het dier en dat snappen de beoordelaars die ik tot heden heb gehad heel goed. Dus mijn ervaringen van Qlip omtrent weiden zijn tot heden zeer goed. maar het blijft mensenwerk
pieta
@van Ittersum Dat ging vanaf afgelopen jaar niet meer op dat verhaal van jou. Nu zouden ze twijfel invullen en dan krijg je hercontrole. Kost weer tijd, moeite en waarschijnlijk ook nog geld.
Het is net als jouw reactie op de kalverfraude. Dat heeft me alles bij elkaar ook wel een duizend of 7 gekost. Maar dat is volgens jou allemaal klein bier.
+1
siebes
@pieta had ik in 2018. Gelijk brief naar fc gestuurd. Ik vindt “twijfelachtig” erg lijken op: “ik denk dat hij fraudeert”.
Was er erg boos over, de controleur kan daar niets aan doen, maar moet zo handelen. Uiteindelijk excuses van fc gekregen.
Ze zouden de systematiek aanpassen....
+1
schoppenboer
Voor die ruime cent extra heb ik geen moeite om t in te vullen. Met app op telefoon stelt t niks voor.
van Ittersum
@schoppenboer idd, tot 5 of 7 dagen terug kan het nog meende ik, hiep hiep hoe maak ik dramatiek.
+11
Erco
@schoppenboer je bent al aardig gehersenspoeld. Je vangt n cent minder als je niet meedoet.
van Ittersum
Welkom in 2020 @Erco 😉
+18
spotmelker
Het is geneuzel achter de komma en werkverschaffing voor dat schurfterige Qlip. Kunnen ze je afnemer dwingen om tientallen euro's in te houden als je een digitaal handtekeningetje vergeet. Van mij mogen ze die hele bureaucratische bende opheffen, het heeft sinds het bestaan 0,0 toegevoegd aan de melkkwaliteit. 🤮
+3
casev
@spotmelker jammer dat ik maar 1 duimpje omhoog kan geven....
+2
van Ittersum
@spotmelker wees relatief blij met qlip . Stel dat elke retail/afnemer zijn eigen controle en regels op na hield dan was pas het hek van de dam. Was het in Amerika niet zo, van horen en zeggen dat of het klopt weet ik niet. Het gezeur van qlip was vroeger veel erger dan nu, nu is het meer uitleggen en onderbouwen mbt je werkwijze. Onderliggende cijfertjes die hun bekend zijn weet jij ook dus je goede en aandachtspunten kun je op voorbereiden.
+3
spotmelker
@van Ittersum het gaat niet om de controles en/of controleurs. Die doen hun werk en krikgen hier gewoon koffie. Het probleem is dat er een duur gebouw vol onbenullen zonder goedkeuring door ons gefinancierd wordt en in feite het mooie product melk via een kapstokmethode steeds opnieuw degraderen terwijl de echte (top)kwaliteit al decennia lang niet verandert. Het heeft 0,0 toegevoegde waarde. Tegen al die lui zou ik op zijn Trumps zeggen: "you're fired!"
Kwarkje2.0
@spotmelker nu mag jij uitleggen wat grondgebonden toe had moeten voegen
+1
spotmelker
@Kwarkje2.0 dacht dat ik dat net gedaan had. In het streven naar grondgebondenheid hadden de opdrachtgevers n.a.v. de adviezen moeten faciliteren. En daar lopen ze hard voor weg. We krijgen nog meer potloden die je KLW moeten controleren en daar moeten we het mee doen. En de maatschappelijke acceptatie van melkveehouderij was, is en blijft goed is mijn conclusie na gesprekken met burgers tijdens de trekkeracties.
Kwarkje2.0
@spotmelker Dat was te verwachten gezien hun verleden
Wie heeft die mogelijk om selectief te shoppen geboden?
spotmelker
@Kwarkje2.0 da's wel een goeie. Hoe voorkom je dat er selectief geshopt wordt? Dan had er achterin het rapport moeten staan: geachte opdrachtgevers, u kunt 2 dingen doen, of u verlaat de heilige huisjes, politieke vriendjes en eigen ego (dat is wat er m.i. verwacht mocht worden) en geeft aan hoe u de praktische invulling gaat uitvoeren, te beginnen bij de bedrijven met de laagste score. Of (en zo ging het) u gebruikt het om de KLW te pimpen waarmee het eerstgenoemde negeert. We weten inmiddels hoe het loopt...
van Ittersum
@spotmelker melk is wit bij iedereen(wereldwijd) ook diegenen die voor 15-20 cent hun melk kunnen aanbieden bij de afnemer. Waar zouden we qua melkprijs staan als we dit soort controles niet hadden. De kans is eerder bij lager dan hoger. Ik zie weiden en de premie daarbij als een lifter langs de weg terwijl je toch al die kant op ging. je kunt deze niet meenemen en de vergoeding laten liggen of denken: het kost mij bijna geen moeite dus meepakken die premie. Tegelijk moet je er rekening mee houden(net als bv VLOG) dat het een extra is, kan er zo weer af zijn. Die golfbeweging zie je nu onlangs bij de VLOG waar een gedeelte nu buiten de boot gaat vallen. De gedachte dat de melkprijs structueel dan hoger zou worden is langzamerhand wel achterhaald , tis nu meer ter voorkoming van een lagere melkprijs geworden.
+4
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
egelijk moet je er rekening mee houden(net als bv VLOG) dat het een extra is, kan er zo weer af zijn. Die golfbeweging zie je nu onlangs bij de VLOG waar een gedeelte nu buiten de boot gaat vallen. De gedachte dat de melkprijs structueel dan hoger zou worden is langzamerhand wel achterhaald , tis nu meer ter voorkoming van een lagere melkprijs geworden.


Voorkoming van een lagere melkprijs? Nog lagere melkprijs? Schei toch uit man. Ze hebben een boel controles en extra eisen gesteld zonder dat er iets tegenover staat , voor de melkveehouder heeft het nul komma nul opgebracht en de melkprijs is niet eens hoger dan 30 jaar geleden . Het is in en in triest dat boeren zo met zich laten sollen door hun eigen melkfabriek.
+3
Kwarkje2.0
@George Je ziet hier weer het effect wat de zuivel en belangenbehartiging er samen ingestampt hebben
De indoctrinatie heeft er toe geleid dat het werkvolk de bangmakerij nu zelf predikt
George
@Kwarkje2.0
Ja zo is het eigenlijk wel wat je schrijft.
Kwarkje2.0
@George Mensen kun je makkelijk managen door ze bang te maken
+1
spotmelker
@van Ittersum voor 15 tot 20 cent kan niemand structureel melk aanbieden, hooguit een korte periode. En weidegang en vlog brengen dan wat meer op maar daar heb je toch geen Qlip bij nodig?
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
(net als bv VLOG) dat het een extra is, kan er zo weer af zijn.

Vlog betaal je grotendeels uit eigen zak, is maar een deel van de markt welke er daadwerkelijk meer voor geeft, en dat is zolang als het duurt. Als er teveel vlog komt, is het speciale er af en net zo veel waard als "gangbaar"
+2
George
Quote Reactie van @spotmelker:
et gaat niet om de controles en/of controleurs. Die doen hun werk en krikgen hier gewoon koffie. Het probleem is dat er een duur gebouw vol onbenullen zonder goedkeuring door ons gefinancierd wordt en in feite het mooie product melk via een kapstokmethode steeds opnieuw degraderen terwijl de echte (top)kwaliteit al decennia lang niet verandert. Het heeft 0,0 toegevoegde waarde. Tegen al die lui zou ik op zijn Trumps zeggen: "you're fired!"


Echt zo helemaal waar wat je schrijft! Het voegt nul komma nul toe. Het heeft niks gebracht voor de boer en totaal geen meeropbrengsten gebracht. Het heeft alleen wat nutteloze baantjes geschept.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @spotmelker:
Het probleem is dat er een duur gebouw

Niet dus, ben er vorig jaar geweest, rondleiding gehad, zeer oude keet waar steeds stukjes bij aangeplakt zijn, er is daar geen cent te veel geïnvesteerd in huisvesting.
+1
Jowi
@spotmelker Hier ook een brief gehad van Qlip na ondertekening van de machtiging koemonitor, in de €60 adminitratie kosten,heb efkes Germ gebeld als die van de Qlip volgende keer hier komen,dat er eerst €60 op tafel moeten komen voordat hier ze controleren en anders is het hier einde KKM
Erco
Tijden doe ik niet, alleen uren globaal. Maar gewoon elke dag van t jaar t zelfde. En heb alleen begin en einde weidegang ingevuld. Verder niet
+1
hoest
@Erco hier net zo, normaal weiden ze hier van circa 9 a half 10 tot half 7 a 7 uur. dus gewoon ingevuld van 10 tot 6 en verder geen omkijken na in een periode dat je ze om wat voor reden dan ook binnen hebt kunnen zij bij znet zo het vinkje even uitzetten en klaar. Overigens kan ik mij ook wel vinden in de opmerking hierboven van ga die twijfelgevallen lastig vallen en laat de rest met rust
van Ittersum
@hoest hoe vaak hebben jullie controle? Sommigen lijken een abonnement te hebben en anderen weer amper. Hoe kan dat? Bij vlog zit ik in risicoklasse 0, weidecontrole was in 2018, en qlip ook in 2018. Als het meezit , komen ze nu voor alles in 1 keer.
sorry
Je moet iedere dag op je hoede wezen...
+2
aan
@sorry Waarom? Als je je spulletjes goed voor elkaar hebt heb je niets te vrezen en is dat volk zo weer weg
sorry
@aan ........
+1
van Ittersum
@sorry hahaha, kom op zeg!
hoest
@van Ittersum sinds afgelopen maart 5x waarvan 1x hercontrole 😬
start conteole ivm overstap fabriek.
1x vlog, alles goed
1x ah lijn voorwaarden, alles goed
3 weken later steekproef ---》veel kleine dingetjes waardoor hercontrole
1x hercontrole alles goed behalve onderhoud tank die weer eens te laat was. leuk man zon abbonement van bijna 600 euro per jaar.

op weidegang zijn wij nog nooit apart gevontroleerd maar we weiden eigenlijk altijd wel 180 dagen per jaar dus ik denk niet dat wij in het risicoprofiel vallen
+2
van Ittersum
@hoest je gaat het bijna missen die aanloop😂. Of is je koffie gewoon goed. Tank onderhoud te laat? Dan heb je geen Meko, voor 600 euro komen ze bij mij om de 9 maand.

Maar niet afgevraagd waarom ik of uitleg gevraagd waarom u eruit gepikt werd . Zoals een ex nvwa-er zei : op losse misstanden kwamen we niet maar op gecombineerde data wel. Dan wisten we dat er meer aan de hand kon zijn. Vroeger was ik ook wat slordig met oornummers bijbestellen en wachtte dat ik er 20 ofzo had en dan weer een jaar niet. Bezoekje was het gevolg en hun legden uit waarom ik boven kwam drijven. En zo was het cirkeltje weer rond.
hoest
@van Ittersum tank is delaval is al 6 a 7 jaar een drama. is ook 1 van de redenen dat zij geen offerte hoeven maken voor robots.
de controles waren gewone reguliere bejalve de steekproef en her dan. waar ik dan wel van baal is dat ze komen voor de ahlijn voorwaarden. en niet eens in de melkstal kijken en 3 weken later weer komen voor een steekproef. dat had ook in 1x gekund
boertje boer
@van Ittersum Hier ook Meko maar onderhoud al 2 jaar langer dan 12 maanden. Al discussie gehad met monteur kende het probleem al meer boeren klaagde erover.
+2
de haasen
Ze zijn helemaal van de pot gerukt
+2
John Spithoven
Nu zette ik gisteren dit artikel. Sommige een wat gelaten reactie. Begrijp ik. Ook kreeg ik te horen on de omgeving dat ik bezig was met een slap af treksel.

Laat duidelijk zijn, weidepremie is voor boeren die hun koeien weiden. De zuivel heeft daar een norm van 720 uur aan gekoppeld.

Weidegang is een managmentkeuze, geeft in de directe en indirecte kosten een kostprijsverhoging.

Mensen die weiden om de premie, precies aan de voorwaarden voldoen, doen dat niet met overtuiging om te weiden. Die met overtuiging doen dat zo lang als mogelijk.

Controle is nodig, is bij de meeste al mogelijk vanuit Google. Twijfelgevallen kunnen visueel. Maar het registreren dagelijks van begin en eindtijd daar pak je echt de kwaadwillenden niet mee, niet je pest de goedwillende er mee.

Fraudeurs pak je keihard aan . Die pak je niet aan met generiek beleid. Dat zorg alleen maar voor werkverschaffing.
Kwarkje2.0
@John Spithoven Eens
Maar het punt van kostprijsverhoging gaat niet op voor degenen die de verkaveling in orde hebben
Die halen op kostprijs voordeel en krijgen er weidepremie als toeslag overheen
Moreel verwerpelijk systeem
+2
casev
@Kwarkje2.0 niet helemaal eens met je. Als je je verkaveling niet op orde hebt, heb je daar in het verleden keuzes voor gemaakt. In ierland of bijvoorbeeld nieuw zeeland vergroot je eerst je huiskavel, en daarna pas de koeien. Doe je dat niet, dan ook niet zeuren, en accepteer dat weiden niks word, of ga verkassen naar een plek met meer ruimte.
Kwarkje2.0
@casev zeker
Gewoon melkveehouderij uitfaseren in coulissenlandschap
Dat is ook een mogelijkheid
Twentsch Land
Het punt met tijden zetten bij elke dag resulteert dat om de 1 of 2 weken achteraf de tijden wel kloppend worden geschreven.....conclusie ! er gaat meer worden gefraudeerd.

@John Spithoven
+1
Kwarkje2.0
@Twentsch Land alleen realtime gps positionering is effectief om te borgen 😂😂
Fikker je de zenders in de wei of bij grote nauwkeurigheid jaag je er een koppeltje schapen in
Zendertje om, gratis shoarma en volle melktank met een dikke melkpries
Kwarkje2.0
@Kwarkje2.0 Beste berg onzin om aan te geven hoe hopeloos borging werk bij een systeem wat in de basis niet goed opgezet is
Ze spelen maar lekker verder bij de duurzame zuivelketen
+1
aan
@Kwarkje2.0 Ik heb nog wel een gouden tip voor de controleurs , je plaatst bij elk weidegang bedrijf een webcam achter de stal en dan kunnen ze elke dag in hun riante kantoortuin alle boeren mooi controleren.
Vario512
Elke maand wordt er van heel Nederland luchtfoto's gemaakt. Ze kunnen al lang van achter de pc controleren hoeveel koeien er buiten lopen. Zelfs de percelen met mestvaalten kun je op de foto's er zo uit pikken.
+3
Frans1
@Kwarkje2.0 Zo zeg, jij hebt je flesje azijn alweer leeg vanmorgen man,man,man.
Maar wat wat een geleuter over verkaveling en weiden, je wilt weiden of je wilt het niet, daar hoef je geen smoesjes voor te verzinnen,oncourante percelen hebben de koeien geen last van, die vreten gewoon de bocht om en de hoek in
+1
Kwarkje2.0
@Frans1 is verkaveling een punt bij een goed werkend beweidingssysteem?
Mensen met de grootste voorsprong krijgen de meeste premie
Soms is het moeilijk om een voorstelling te hebben bij een coulissenlandschap
Tip: ga eens in het oosten kijken
+3
Noorderling
@Kwarkje2.0
Krijgen doe je niet zoveel, daar kun je ook naar toe werken. Goede verkaveling komt met summerfeeding misschien nog wel harder naar je toe omdat er meer gebeurt per uur, geen verloren tijd op de weg. Eerste half uur en het laatste half uur gebeurt er bij de loonwerker ook weinig, als je dan elke week een beetje kuilt of een dag per maand een hele ochtend vraag ik me af wat duurder is. Waar de beste kwaliteit en massa gewonnen wordt weet ik wel.

Waren tijden dat je voor 1ha in het oosten 1,5-2ha in het noorden terug kon kopen. Als je toen lichte klei had gekocht kun je nu weer 50% groeien zonder toe te leggen door te verplaatsen naar zwaardere gronden. Heb je geluk of dwing je het af. Heb ook niet altijd 6 gegooid, maar kijk bij elke stap wel om je heen wat vandaag en in de toekomst verstandig lijkt. De grond en kavel maakt de waarde van je bedrijf, niet je stal.
Kwarkje2.0
@Noorderling allemaal naar het noorden?
Strak plan!
Noorderling
@Kwarkje2.0
Komt er voor de slecht verkavelde bedrijven weer grond te koop zodat zij ook vooruit komen en hun huiskavel vergroten.

Zou het plan van Huinre met beide handen aangrijpen om zo ver mogelijk bij n2000 vandaan te komen en je weer een generatie zonder gedoe vooruit kan.
Frans1
@Kwarkje2.0 zielepoot. Wij hebben 50 ha in gebruik over 19 percelen, waarvan de enige rechte op 4 tot 5 km van huis liggen, dus ook niet echt super verkaveld zeg maar😏 jij bent fervent opstaller, dus dat weiden gaat hem niet worden bij jou, heeft niks met het landschap bij jou te maken.
Kwarkje2.0
@Frans1 jij weet niets van mijn situatie
Ik heb niet de mogelijkheid om weidepremie te ontvangen zonder de zaak te bedonderen
Weiden is voor mij geen passend verdienmodel
Waar het wel past is het toch prima
Frans1
@Kwarkje2.0 kijk, dat is eerlijkere praat. Als de huiskavel te klein is wordt het lastig. Hier ook naar weinig huiskavel, moet bijna altijd de weg over, soms 2. En dat gaat prima hier, maar moet altijd wel ff gebeuren. Pad rechtstreeks naar de stal is het mooiste, dat klopt
+1
Kwarkje2.0
@Frans1 huiskavel is te krap
Bedrijven worden groter
Bij verder verhogen van de premie en groeiend percentage robotmelken zie ik het uitfaseren van bedrijven
Hoop dat er dan een paar flink de kop gaan stoten die besloten hebben dat dat de gewenste richting voor de melkveehouderij is
Wettelijk verplichten zie ik liever
Kijk naar het Zweedse model
Ben je van alle gezever en achterbakse bestuurders verlost
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
Hier ook naar weinig huiskavel, moet bijna altijd de weg over, soms 2.

Heb je robots en een drukkere weg dan gaat dat niet meevallen.
Frans1
@pieta als je een weg over moet en je kiest voor een robot, dan ook automatisch voor opstallen. Of je moet een tunnel maken voor vrij verkeer, maar als ze te ver moeten lopen zal het bezoek ook wel terug lopen denk ik
pieta
@Frans1 De keuze voor robots heeft vele oorzaken.
Frans1
@pieta daar heb ik het niet over jij had het over een weg oversteken, dat werkt met een robot niet volgens mij, dus als je daarvoor kiest volgt automatisch opstallen als je weide hoofdzakelijk over de weg ligt
pieta
@Frans1 Er staat als je kiest voor een robot. Soms is het ook de enige keuze wil ik maar zeggen. Bij mij lopen ze ook buiten in de weideperiode. Gaan vanaf drie uur in de nacht naar buiten na gemolken te zijn. Terugweg sluiten we af tot 12 uur. Daarmee halen we het urencriterium. Zodra we het urencriterium hebben gehaald krijgen ze de vrijheid om zo veel naar buiten te gaan als ze willen. Dag en nacht.
+1
Frans1
@pieta ik snapte wel wat je bedoelde 😬
Frans1
@pieta sprak laatst een man, deed weidegang, 2 robots, sloot de boxen gewoon helemaal af, buiten liggen😃 , was wel echt huiskavel. Vond het wel een mooie insteek. Molk niet heel veel per botje, volop weiden. Mooi systeem,maar wel wat duur op die manier
Noorderling
@Frans1
Als je filmpjes van het New Zeeland systeem van lely bekijkt op YouTube is er qua aanpassing op weiden nog heel veel te winnen in Nederland bij stal en bedrijfsontwerpen.

Voor een tunnel of oversteekplaats is wellicht ook nog wel een gemeente of instantie met een potje.
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
Voor een tunnel of oversteekplaats is wellicht ook nog wel een gemeente of instantie met een potje.

hahhaaaa. Als ze al mee willen werken mag je het zelf tot de laatste cent betalen.
+1
pietjepuk
@Frans1 welkom terug heb u reacties een tijdje gemist.
+2
Frans1
@pietjepuk ik lees wel mee hoor, maar de topics nodigen de laatste tijd niet erg uit om mee te kletsen. Het negatieve overheerst nogal, en vooral het persoonlijke schoppen wordt het niet leuker van hier.
cs-agrar
Quote Reactie van @John Spithoven:
Maar het registreren dagelijks van begin en eindtijd daar pak je echt de kwaadwillenden niet mee,

qlip kan mensen wel efficienter inzetten, je weet vanaf hoe laat je waar kunt beginnen en zo de dag vol plannen
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!