’Boeren niet de dupe van zuinige supers’

Supermarkten worden er ten onrechte van beschuldigd de oorzaak te zijn van de lage inkomens van boeren. Grootgrutters hebben nauwelijks invloed op het verdienvermogen van ondernemers in de agrarische sector, beweren brancheorganisatie CBL en landbouweconoom Willy Baltussen (Wageningen Economic Research).

De sleutel tot een beter inkomen ligt vooral bij boeren zelf, stellen ze. Boeren voeren 21 maart door het hele land actie bij supermarkten. Voor de deur van de supers bieden boeren hun vlees, groente en fruit aan tegen symbolische prijzen. Daarmee willen zij duidelijk maken wat de boer overhoudt van de supermarktprijs en bij de grootgrutters een betere onderhandelingspositie en prijzen afdwingen.

Het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) geeft echter aan geen invloed te hebben op de positie van de boer. „Boeren produceren voor 80% voor het buitenland”, zegt Marc Jansen, directeur van CBL. „Van de overige 20% gaat een deel naar de supermarkten, maar dat deel is niet zo groot dat de inkomens van boeren maar voor een heel klein deel afhankelijk is van supermarkten.”

Deel dit topic

Reacties

+2
Bartlehiemboer
Oke, hij kan heel goed vertellen hoe hij denkt dat het zit. Hoop dat hij ook zo snel en duidelijk wil vertellen hoe het verschil van soms wel 1 euro boer/supermarkt in elkaar zit....
+1
KOC1981
Zijn redenering klopt voor het Nederlandse stuk. Echter van dat percentage dat wordt geëxporteerd komt het product ook daar weer bij een grootgrutter in het schap, en ook die gaat voor de laagste prijs, en de Nederlandse grootgrutter doet dit ook met buitenlandse producten. Dus ja als enkel NL retailers de prijzen verhogen heeft dit beperkt effect, moeten het minstens Europees bekijken
siebes
Onzin. Het kan ook een keuze zijn om inlands product beter te waarderen..
+1
Zwaagdijk
Alles wat voor export gaat brengt meer op dan dat het in het retail kanaal van Nederland komt. Met fruit, bloemen en ik denk ook met groente. Moet je leveren voor de Nederlandse supermarkt dan is het armoe. De verdiensten komen uit het buitenland. Engeland (rusland) duitsland.
Pluto
Als het uit het buitenland komt volgens het CBL wil niet zeggen dat het niet in Nederland is geproduceerd . AH vertelde altijd 'De wereld is onze inkoop 'en ik zeg dan 'De wereld is onze afzet !. Binnen alle afspraken over welzijn en voedsel veiligheid en de daarbij behorende controles is het aandeel buitenland al haast uitgesloten . Dat is alleen nog te doen met een twee sporen beleid ten opzichte van monitoring en certificatie , en de enige die daar over gaat is het CBL!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN