Veehouder mag boete niet afschuiven op softwarefout

Een niet goed genoeg werkend softwareprogramma (VeeManager) is geen reden voor boeteverlaging of aanleiding om een niet gemelde spuitplek bij een koe milder aan te rekenen.

Dit oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een zaak die is aangespannen door een veehouder. Bij een koe van hem werd begin 2017 aan de slachtlijn een spuitplek aangetroffen, die niet op het VKI-formulier stond vermeld. Daarvoor kreeg de veehouder een boete van € 1.250. Ook werd de koe niet goedgekeurd

Deel dit topic Veehouder mag boete niet afschuiven op softwarefout (boerderij.nl)

Een niet goed genoeg werkend softwareprogramma (VeeManager) is geen reden voor boeteverlaging of aanleiding om een niet gemelde spuitplek bij een koe milder aan te rekenen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Twentsch Land
Staat er een termijn voor het aantal dagen dat een koe is ingespoten met een medicijn en slacht datum ?
+1
ek
Ja, dat heet wachttijd vlees!!
+1
Twentsch Land
Dus wachttijd om....spuit plek ook weg 🤥

@ek
casev
De kleine lettertjes van dat vki...... We vullen het allemaal zonder na te denken braaf in, maar je gaat compleet nat bij een foutje...
cowboys
@casev wat staat er dan in de kleine lettertjes?
BamBam
Een spuitplek kan toch ook van pyrigenum zijn
+1
bio boer
@BamBam dat moet onderhuids zelf de boete ook gekregen maar de koe is nooit gespoten ergens voor in die tijd enten we de drogen ook nog niet de spuit blek zat ook op de ribben kast de nvwa had een foto mee van een karkas zij hoe weet ik of het mijn koe is er zit een stiker op het karkas zij de nvwa daar kan geen fout gemaakt zijn vroegen wij de nvwa was stellig en zij nee oke we zeiden in idergeval is die koe nooit gespoten en is de plaats ook niet juist maar toch kregen we de boete hebben hem maar gewoon betaald wilde er geen energie in steken
+2
Nick83
@BamBam tot 35 dagen voor de slacht moet je alle toegediende geneesmiddelen melden, ook als er geen wachttijd op zit.
+1
hoest
Artikel even gelezen maar er was in het weefsel diatrim en novem aangetroffen.......
Greetje
@hoest Ja dan ben je natuurlijk wel de sjaak. Wij hebben het ook meegemaakt, je vult bij vki in dat de koe afgelopen 60 dagen niet behandeld is. We kregen een waarschuwing, omdat de plek volgens hun jonger dan 60 dagen was. Geen ab aangetroffen, dus met de schrik vrij.
Twentsch Land
Hoeveel dagen was het wel geleden dan volgens jullie ?

@Greetje
david2
@Greetje 60 dagen is voor uierinjector (droogzetter of mastitis injector)
+1
Leo,s vriend
Volgens de uitspraak heeft de nvwa bij de boer in logboek gezien dat betreffend rund op 25 en 26 februari behandeld was, dan is afvoer voor slacht op 16 maart toch binnen wachttijd gedaan?
Heeft managementprogramma of vki niets mee van doen lijkt me.
Bietenbrug
@Leo,s vriend hoezo binnen de wachttijd?novem is 15dgn en diatrim 10 dgn voor vlees dacht ik.
Leo,s vriend
@Bietenbrug Je hebt gelijk, schreef niet duidelijk wat ik bedoelde, ik bedoelde de "wachttijd" op vki.
35 en 60 dagen.
+1
david2
Waarschijnlijk heeft hij regel 2 in VKI niet op JA gezet: """" "Zijn de runderen in de 35 dagen voorafgaande aan de slacht ziek geweest en/of behandeld geweest met diergeneesmiddelen?
Nee / Ja""""" met vermelding diagnose en behandeling , waarschijnlijk was er dan niets aan de hand geweest, ik doe het wel als een koe behandeld is, altijd goed gegaan
+2
Nico96
@david2 Zo is het mij ook geadviseerd ook al is het met calcitad, ze kunnen er wel over vallen, maar als je het aangeeft is het geen probleem.
schoppenboer
Als je in Veemanager alles netjes invoert krijg je bij invoer VKI vanzelf een melding als je een dier behandeld hebt.
van Ittersum
@schoppenboer idd, na het I&R debacle, fosfaatplanner en nu dit dan zouden niet een paar maar toch mega veel boeren hier mee te maken moeten hebben gehad?. Altijd benieuwd na het verhaal erachter als je zelf ook het VKI invult(met aantekening over die dier) maar dit niet tegen komt en anderen juist wel. Waar is de splitsing waar gaat het mis.
+2
hoest
@van Ittersum
bij de vraag wilt u alle vragen met nee beantwoorden.....
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!