Spoelwater

Wie vangt er nog spoelwater op van 2de of derde Spoelbeurt om melkput schoon te spuiten en hoe heb je dit geregeld ?

Deel dit topic

Reacties

pietjepuk
3de zou kunnen maar tweede niet doen vuile stink zooi. Bij ons bleef het water van de 3de spoelbeurt in de bak staan voor de 1ste beurt van de volgende reiniging
van Ittersum
Jaren geleden bij de boerenhulp gewerkt, zomerdag een whahalla voor vliegen, veelal glad op de vloer en alles leek schoon maar het was net of er een soort slijmlaag op de buizen ofzo zat.

Maar zou je dat na kosten/baten dit wel willen doen, immers alleen de derde ronde is redelijk bruikbaar, ca 60 liter?
Wat is uw berekening hierin?
cowboys
@van Ittersum beetje melkstal gebruikt per spoeling wel iets meer dan 60 l
+2
van Ittersum
@cowboys het naspoelen bij mij 60 liter , 2x6 visgraat. Ik weet het, dan tel je niet meer mee.....🤣 gemiddelde kiemgetal 2019 : 7
Maismeel
@van Ittersum 2x12 120 liter water per spoelbeurt hier
+2
david2
Hier 2 en 3e spoelwater gaat goed, vat met lagedruk pomp erop van delaval totaal geen last van wat hiervoor allemaal gemeld wordt
+2
cowboys
@david2 heb dat vroeger ook gedaan maar vind het inademen van sproeinevel met reinigingsmiddel niet zo'n fijne gedachte meer.
david2
@cowboys met lage druk/dikke straal heb je geen nevel, niet met hogedrukspuit doen
Erco
@david2 hier idem. Gaat prima
+1
spotmelker
Ik vang het op en leg de kalveremmers er in. Blijven ze mooi schoon en dat water gooi ik de melkstal nat mee voor het melken.
Melkboer16
Ook een tijdje gedaan! Wat een smeerzooi, gaat nu zo de kelder in weer!
van Ittersum
@Melkboer16 ik zou nog eerder het regenwater willen opvangen in een 1000 litervat (met eventueel een waterleidingaansluiting met vlotter) dan inderdaad dat water. Schoon hebben, schoon zijn en schoon voelen is bij iedereen echt wel anders. Vraag je melkmachinemonteur anders maar hoe boeren met die verschillende definities omgaan.

Ik maak 2x daags met een de waterslang de melkstal schoon en 2x per week met de HD spuit, daar voel ik me prettig bij
Bartlehiemboer
@van Ittersum Dat doen/deden wij ook maar bij controle kregen we een waarschuwing het moest schoonleiding water zijn...
van Ittersum
@Bartlehiemboer onlogisch maar 1000x beter dan het spoelwater hergebruiken. Breng eerst je eigen waterverbruik in kaart tov water beschikbaarheid en zet dat af tegen de investeringskosten en de huidige leidingwaterprijs. Dan zijn er wel andere dingen die eerst kunnen, maar er over brainstormen zoals @Maismeel nu doet is niet verkeerd
Jean-PierreK
@van Ittersum, regenwater mogen we niet gebruiken voor het schoonspuiten van de melkstal. Gedachte daarachter schijnt te zijn dat er een dood vogeltje in de dakgoot zou kunnen liggen. Deze zou het water kunnen besmetten. Vervolgens komt die besmetting in de melkstal...
van Ittersum
@Jean-PierreK officieel hebben ze ook helemaal gelijk🤣😁😉
schoppenboer
Ben blij dat t spoelwater hier t riool ingaat.
david2
@schoppenboer dat zouden de meesten wel willen maar dat kan niet overal. bij mij in ieder geval niet
van Ittersum
@david2 wees blij, de rioolheffing is de meest lucratieve melkkoe(lees:sluitpost) van de gemeente samen met het ogb
+2
cjw73
@van Ittersum voor die paar tientjes ben ik blij dat het hier het riool in gaat. Hoef ik er ook geen opslagruimte voor.
pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
de rioolheffing is de meest lucratieve melkkoe

Ja klopt gebruik ik om achteraf de wat terug te halen bij de gemeente.
Nick83
@van Ittersum rioolbelasting vragen wij hier elk jaar terug van de gemeente. Moet er elk jaar achteraan, maar is wel 1700 euro ieder jaar.
+1
van Ittersum
@Nick83 net als hier het geld voor de ondernemersfonds. Deze wordt via het ogb geheven, maar niet van ons op toepassing. Elk jaar moet je er achteraan, tis te moeilijk zeg maar onmogelijk(volgens hun) omdat niet te incasseren....ondernemersfondsswf.nl/compensatie.php/ en toch zijn er ondernemers die deze paar honderd euro jaarlijks laat liggen..
JappieJo
@schoppenboer hier ook scheelt mooi wat m3 opslag. Alleen melkstalspoeling scheelt al 15m3 per maand.
PiccobelloBV
Wij gebruiken tweede en derde spoelbeurt van vorige melkmaal voor het natspuiten en schoonspuiten. Schoner dan waar we met bronwater schoonspuiten. Hygiëne is niet optimaal maar het scheelt wel kelderopslag.
Als we alles opnieuw hadden kunnen doen dan was er een aparte kelder gekomen voor spoelwater, wasmachine en vuil water uit melkstal en zouden we spoelwater niet hergebruiken.
Nu mengt spoelwater met mest, daar wordt mest niet beter van.
van Ittersum
@PiccobelloBV straks weer een uitkomst met het verdunnen van de mest. Ik heb het idee dat de reinigingsmiddel ook wel wat minder kan maar tegelijk dan wel de watertemperatuur omhoog voor hetzelfde effect
Herbert
@PiccobelloBV waarom zal de mest daar niet beter van worden. Mest verdunnen met water zorgt toch voor een betere benutting van de mest door het gewas. Ik heb een aparte kelder maar meng het juist door de mest. Krijg je het mooi dun van in de zomer.
+1
huske
Hier vangen we al het spoelwater op van alle drie spoelbeurten, al het water van reiniging tank, klaarmaken en schoonmaken rondom melkpoeder verstrekking en al het andere water dat we in de machinekamer en tanklokaal gebruiken. Komt in een 80 kuubs put en vandaar uit spuiten we de melkstal mee schoon. Bevalt prima en de hierboven beschreven reacties heb ik geen last van. Scheelt Mischien dat we nog handmatig spoelen ipv een reinigingsautomaat. Water stinkt niet en het geld dat ik er mee bespaar stinkt ook niet
+1
ted9
@huske Als water met melkresten opvangt in een put waar ook nog iedere dag nieuw warm spoelwater bij in komt. Krijg je bacterie groei en een drijflaag waar waar de topping van een turkse pizza niks bij is. Maar goed de een vind het schoon en de ander niet.
huske
@ted9 melk gaat bij mij de tank in. dat beetje melk dat achter blijft voor de eerste spoeling is marginaal. In de melktank blijft een beetje schuim achter, ook marginaal. Denk dat jou melkmachine dealer de spoeling zo geeft afgesteld dat er vele malen meer melk achter blijft voor de eerste spoeling.
ted9
@huske Jij hoeft helemaal niet te spoelen dus.....
sjoerd de melker
Wordt apart opgevangen in een aparte put, samen met gier van nuka's.
In het voorjaar met sleepslang wordt die put bij de mest gevoegd ipv slootwater.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0