Derogatie 2020?

Durft Carola zich nog te vertonen in Brussel met haar derogatieverzoek?

Deel dit topic

Reacties

+4
hans1980
Waarom niet? Nog nooit zo weinig vee in NL
Stroman
@hans1980 Derogatie afschaffen is wel handig maniertje om 20% koeien aan de slachthaak te krijgen
Willie2
@Stroman 30% is het. 170 kg N uit dierlijke mest wordt het zonder deragtie en het met derogatie is 250 kg N.
+1
Stroman
@Willie2 Klopt maar dankzij dat nieuwe voerfoefje winnen we weer wat ruimte
+1
ted9
@Stroman Is niet nodig er komen zoveel stoppers de aankomende jaren dat mest nog eens betaald gaat worden.
Elvis
@ted9 wat bied je?
+1
Erik!!1979
@Willie2 wij zijn aan het strijden om niet naar 140 kg N te gaan. Misschien toch verstandig om de harde weg te volgen want polderen voor 250 als Duitsland 140 heeft lijkt mij niet bepaald èèn EU
Koeien boertje
@Erik!!1979 als de gehalte in de kuil eerder lager worden dan hoger omdat er meer afgehaald dan opgebracht word, zou ik niet weten waarom die 250 niet netjes is.
Laat ze dan eerst maar eens kritisch naar kunsmest kijken.
Al die plannen om kunsmest te vervangen in de achterhoek en zo zitten allemaal op een dood spoor omdat alleen maar de boeren er belang bij hebben
Erik!!1979
@Koeien boertje volledig mee eens. Er moet goed Europees beleid komen. Bedrijven die in goede gebieden zitten in de rest van Europa hoord ook dat te brengen als wat het gewas nodig heeft, dus misschien ook die 250 kilo N. 140 N is een regelrecht schandaal. Daar zouden ook de Nederlandse boeren keihard tegen op moeten treden. Anders gaat die norm over enkele jaren ook in Nederland gelden.
pieter p
@Erik!!1979 In bepaalde gebieden in Bretagne is het 140N, in het overgrote deel van Bretagne en Frankrijk is het 170Norg. Wel worden in bepaalde gebieden de uitrijdata verkort en de opslagcapaciteit vergroot moest worden. Volgens metingen daalt het nitraat in het groendwater in Bretagne.
+2
jan w
@Erik!!1979
Maar wat is een goed europees beleid. Het streven zou moeten zijn, evenwichtsbemesting.
Als de norm voor N hier naar 270 kg N uit dierlijke mest zou gaan, dan kom je qua fosfaat ongeveer op die evenwichtsbemesting. De hogere N gift heeft volgens het waterschap geen nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit. En met 270 kg. N is het mest ( overschot ) problematiek opgelost.
pietjepuk
Quote Reactie van @jan w:
En met 270 kg. N is het mest ( overschot ) problematiek opgelost.


Dat is nou precies wat ze in den haag niet willen.
+2
pietjepuk
Geen tijd voor gehad. Druk druk druk met het stikstofdossier. Bouwen is net effe belangrijker dan derogatie voor de paar boertjes.
klant
@pietjepuk valt mee met de drukte gaan gewoon met kerstreces.
+2
Sjaakiee
Het zou me niks verbazen dat het net zoals de pulvissers afloopt.
huske
@Stroman afschaffen derogatie levert geen minder vee op. 1 a 2 jaar een iets hogere afzetprijs. Daarna draaien de mest be- en ververwerkings installaties op volle kracht.
Hooibaaltje
@huske en misschien meer maïs met lagere bex mogelijkheden waardoor de mestafvoer nog mee zal gaan vallen.
Bij de meeste is de gras/maisverhouding ook niet in aardig in balans lijkt me
+1
Stroman
@huske Dan zal er eerst wel even iets gesleuteld moeten worden aan onze opbrengstprijzen. Hogere mestafzet, hogere kunstmestkosten dat past hier niet!
Tommie1
@huske Blijvend grasland erin fietsen of wat voorwaardes mbt grasland vanuit de melkfabriek of andere organisatie maar eerst onzekerheid laten tot het bouwplan niet gewijzigd kan worden en dan de regels klaar hebben zonder derogatie.
matt
@Tommie1 en dan voor een prikkie kopen,als er nog 1koper is.

En dan uitgeven,onder hun voorwaarden als pachtgrond.
En dat noemen ze dan ook nog doodleukde boer vooruithelpen 😞)
Koeien boertje
@Tommie1 meer of minder voorwaarde?
Moet nu de melkfabriek bellen om te vragen hoe we de stal moeten verbouwen.
Alsjeblieft zeg.
Tijdens de staking stond er geen melkauto,
Die hebben hun eigen belangen
cowboys
@Koeien boertje herinner je de dubbele pagina's grote advertentie trots op onze boeren van de zuivel nog in de dagbladen. daar is 2 dagen over vergaderd want ze wilden helemaal niet . en toen de druk te hoog werd is het onder zeer grote tijds druk het er toch door gejast. Als het aan de zuivel gelegen had was er nooit geen advertentie in de kranten gekomen.
Farma_boerke
Het voornemen was om wel aan te vragen, aangezien het nitraatgehalte onder deelnemende bedrijven aan derogatie lager was. Volgens minister moeten we naar het resultaat kijken en niet naar het middel.
Derhalve is in de nieuwe meststoffenwet (wetten.overheid.nl/BWBR0018989/2020-01-01/) ook de derogatie weer als optie opgenomen, maar wacht op goedkeuringsbesluit nitraatcommitee EU. Echter is de vorming van een nieuwe commissie tijdrovend en daarom word niet eerder dan eind Q1 een reactie verwacht op derogatieverzoeken.

Adviezen ten grondslag
CDM overzicht:
wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/…

WUR onderzoek:
rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0