'Friese boeren kregen teveel schadevergoeding voor grazende ganzen'

De media is op dreef

Originele beschrijving

Friese boeren ontvingen mogelijk jarenlang teveel schadevergoeding voor grazende ganzen, dat schrijft Trouw maandag na onderzoek van de Provinciale Staten van Friesland.

Deel dit topic

Reacties

BertK
Al gedacht aan groeischade door dichttrappen en daardoor vernatting, smakelijkheid gras en daardoor minder opname door koe?
+1
cjw73
@BertK klopt en die instanties gebruiken altijd cijfers van hoeveelheden ganzen die ver onder de werkelijke hoeveelheid ganzen ligt. Dus is de schade veel groter dan waar vanuit gegaan wordt. Er zijn gewoon veel te veel.
+1
Sjaakiee
@cjw73 vergeet nooit meer de vergadering in joure jaren geleden dat ganzen gedoogbeleid gepresenteerd werd. Ik zei dat het een drama zou worden er komen veel te veel werd toen volledig uitgelachen door boeren.
labella
Eind maart zijn wij al bijna aan het maaien dus ze missen wel degelijk bijna een snede misschien mede veroorzaakt door muizenschade.
+1
cjw73
@labella muizen is alleen in de klei en veen gebieden in Friesland. Heb ik nog nooit last van gehad, wel ganzen al is dat gelukkig de laatste 2 jaar stukken minder want ik doe niet meer mee met gedogen.
Koeien boertje
@cjw73 heb je daar een keus in?
Ik zit in een gedoog gebied maar mag ze officieel niet verjagen
Koeien boertje
@Koeien boertje heb dit jaar smienten, van die kleine eendjes.
Alles gemaaid dit najaar met die mooie week toen.
Gras lag er prachtig bij, elk plasjes gaan ze zitten en trappen alles dicht en plasje wordt grote plas.
Voor je dan schade vergoeding hebt moet je een heel ritueel aan maatregelen genomen hebben
labella
@Koeien boertje Een paar keer een schot hagel dan zijn ze toch weg?
apel
@labella jij hebt er geen ervaring mee zo te lezen. Je kan er de hele dag wel bij gaan zitten. Zeker met de ganzen. Hier zit ik vlakbij de ijssel en een tak van de oude ijssel. Achter mijn perceel een oud zandzuig gat van 5 ha. 1 keer schieten en als je geluk hebt gaan ze. vliegen de heg over het water op en een uur later zijn ze er weer. Er is geen beginnen aan. Het moet hier eerst uit de hand lopen, dan mag je er wat aan doen als je geluk hebt en dan klagen dat ze teveel uitbetaald krijgen. Ik kan je wel vertellen dat ik nog geen een keer volledig gecompenseerd ben. Ze vreten het zo kort en trappen dan de grond helemaal dicht. In het voorjaar kan je niet bemesten omdat je geen zode hebt en het niet opdroogt. Het enige wat groeit is het onkruid. Daarbij krijg je nog eens onkruiden bij die je van je leven nog niet gezien hebt. Zal je vertellen als je 10000 ganzen op je land krijgt dat het er in een dag heel anders uitziet.
ted9
@apel Ff wat vuurpijlen halen.
arjen90
Koeien boertje
@labella die smienten komen s nachts.
Nog nooit één gezien, percelen op afstand
cjw73
@Koeien boertje mijn buurman is er 3 jaar geleden mee gestopt omdat hij biologisch is en altijd voer te weinig heeft. En de daaropvolgende winter had ik al minder schade doordat hij verjaagde en toen ben ik er ook mee gekapt en we bejagen nu gewoon alles volgens de wet hoor.
+2
tinus-1234
Zou eenzelfde vergoeding vragen als in Groningen nadat er een paar trekkers op een grasveldje hadden gestaan 😉
dwers
De schade is het groots bij een droog voorjaar, bezette land groeit wel door , maar het kale komt niet opgang.
+1
arjen90
Ze kunnen beter de ganzen uitroeien, hoeven ze ook geen schade uit te betalen, stelletje zure mis gunners, het land is wel 14 dagen dagen later in het voorjaar, er komen steeds meer ganzen, ze komen steeds eerder en gaan steeds later weer weg... Het is niet alleen de schade in kg ds wat ze opvreten, maar ook dat ze mooi vers gras voor de koeien ruïneren door al die vieze mest dat tussen het gras ligt, voordat de koeien erin komen zijn zij de koeien vaak net voor en als het een keer kaal is houden ze het als het ware bij als een gazonmaaier. In het voorjaar trappen ze de modem dicht en maken het land kaal en zwart. Het gaat er dus niet alleen om wat ze opvreten maar de werkelijke schade die ze aanrichten...
+1
de jonge
@arjen90 scheelt ook nog stikstofuitstoot. win win dus

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0