Stikstofgevoeligheid Nieuwkoopse Plassen en de Haeck

Dit gebied is aangewezen als stikstof gevoelig. Kan iemand mij vertellen hoe het kan dat een Natura2000 gebied midden in het veenweide-gebied stikstof gevoelig kan zijn? Is vermoedelijk grotendeels boezemwater. Alle oppervlakte- en grondwater is rijkelijk voorzien van N en P door natuurlijke afbraak van veen. Die afbraak zal in de vlietlanden (steken nauwelijks boven waterpeil uit) lager zijn, maar is er wel.
De depositie-cijfers zullen misschien wel kloppen, maar hoe relevant kan dat in het veenweide-gebied zijn?

Deel dit topic

Reacties

rene-de-jong
Beste Bert, er is geen logica in deze N2K aanwijzing(en), en ook geen verband tussen NH3 in de omgeving (lucht) en stikstofgevoelige habitat.
Er zijn metingen van 2004 - 2016 bekend met een vrij hoog NH3 in de lucht en in die gebieden is de kwaliteit van habitat juist verbeterd tot uitstekend.
zie de artikelen van Nico Gerrits op foodlog
foodlog.nl/artikel/overzicht/…

Aanpassing van de NB-wet naar het UNIERECHT is de enige STRUCTURELE oplossing, dat is wat Nico zegt.

Het is de luiheid van SBB & NM die de heide doet minderen : PLAGGEN !!
BertK
@rene-de-jong Is mijn redenatie/kennis juist dat dit gebied op basis van de bodem relatief stikstof-rijk is?
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BertK:
Is mijn redenatie/kennis juist

Je gaat in dit land inderdaad aan je eigen verstand twijfelen 😆
+1
Weidezicht
@kanniewaarzijn en ligt onder de rook van schiphol, dus vele vliegtuigen onder de 900 meter, denk ik. Dat schijnt neer te slaan en de rest niet......
+1
rene-de-jong
@BertK Denk t wel boeren verstand is doorgaans de enige juiste echter wordt steeds schaarser.

De Nb-wet is zo in elkaar gezet door LNV SBB & NM dat ze veel goedkope grond in handen kunnen krijgen en niet meer hoeven schoffelen/plaggen.
Heeft niets meer met het UNIERECHT te maken.

hier groeit tussen de tegels ook gras, komt ook door depositie denk ik...
+1
rene-de-jong
@BertK Kijk paulus de boskabouter heeft ook uitgevonden dat plaggen heide oplevert, hij werd moe en geeft nu ook de stikstof de schuld....

ad.nl/video/…
arjankok
Nieuwkoopse plassen is een geweldig mooi gebied om door te varen , het bestaat vooral uit veel eilandjes die door pachters[?] [met flink geld toe denk ik]gemaaid worden om zo de gewenste verschraling te krijgen , dit wordt op kosten NM afgevoerd naar verwerking , tegenwoordig naar proefboerderij Zegveld , die daarvoor een biomassa BV hebben opgericht , om met dit materiaal te experimenteren , de enorme co2 uitstoot die biomassa doorgaans veroorzaakt is door NM zo mooi bij een verwerker geparkeerd
Realisme
@arjankok deze proefboerderij heeft een milieucontrole gehad en daarbij is vastgesteld dat het niet toegestaan is om die rotzooi op te slaan. Maar aangezien het wel een hele grote zak geld opgeleverd heb hebben ze het niet terug gebracht maar een meter dik op een perceel gereden. Zal wel nieuwe methode zijn tegen bodemdaling🤔
BertK
@arjankok Heeft onderhoud en afvoer ongeveer hetzelfde effect als depositie terug brengen? Wel goedkoper en haalbaarder.
+3
Realisme
@BertK heeft een beter effect. Sterker nog: zonder onderhoud heeft het terugbrengen van depositie geen zin. In de Nieuwkoopse plassen draait het allemaal om veenmosrietland. Dat is een plantensoort die zonder onderhoud altijd weer zal verdwijnen omdat de natuur ze gang gaat. Hooguit gaat het door stikstofneerslag wat sneller. Natuurmonumenten verzuimt voldoende onderhoud te plegen waardoor soorten het moeilijk hebben in dit gebied. Zeker ook omdat zoals eerder al gesteld er 2 veel gebruikte landingsroutes voor Schiphol over dit gebied heen liggen. Vliegtuigen vliegen dan al onder de 1000 meter.
+2
spotmelker
@Realisme Daarom moeten TBO's een onderhoudsopdracht mét resultaatverplichting opgelegd krijgen. Wordt ondanks secuur onderhoud niet het gewenste habitat gecreëerd dan moet dat gebied van de N2000 lijst af. Lukt het wel dan hoeft de in dat gebied heersende depositie niet verlaagd te worden. M.a.w. wil je (on) mogelijke natuurontwikkeling dan alles er aan doen om het te realiseren en niet op voorhand andere sectoren (onbewezen) de schuld geven.
Adaptief boeren
@spotmelker Presies, net als met de Pfas, de eigenaar van de grond de bekeuring 🧐

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0