Dier&Recht stapt naar rechter om verbod roostervloeren voor kalfjes af te dwingen

Stichting Dier&Recht begint een rechtszaak tegen de Nederlandse staat in een poging een einde te maken aan het gebruik van harde, gladde roostervloeren voor vleeskalveren. De stichting wil via de rechter afdwingen dat de overheid (lees: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) boeren verplicht in hun stallen een andere bodembedekking, zoals rubbermatten, te gebruiken.
ad.nl/economie/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Pluto
Rubbermaten zijn bij een onjuiste veebezetting ook glad !. Net als beton roosters van de ene leverancier ook glad zijn en van een andere niet . Ook het rantsoen bepaald of de dieren droog kunnen liggen . De emissie cijfers zijn zo enorm gemanipuleerd of aangepast naar eigen inzicht dat stro als ligbed al niet meer als wenselijk wordt gezien !!. Dus hoe ver wil je gaan ?.
bio boer
@Pluto toch zou ik voorstander zijn voor een zachte schoone en droge ligplaats voor de kalveren als dat nou matras is met wat zaagsel of strobed gewoon op de kale beton vind ik persoonlijk ook niks naar ja snap ook wel dat de sector zo ziek is dat de mages daar telaag voor zijn
+1
Pluto
@bio boer Maar zacht schoon en droog ? die combinatie bestaat niet !.Je zult toch een zekere mate van slijtage moeten hebben van de klauwen .Rubbermaten geeft meer karkas bevuiling . Ik heb ook een deel bedekt met rubber maten maar het kost wel effe 100 euro per m2 extra .
Er zijn maar een paar roosters geschikt voor rubbermaten omdat de mestdoorlaat met 15% afneemt en dat is best veel gezien de mate van bevuiling.
casev
@Pluto het gaat hier om vleeskalveren. Lijkt me dat die slijtage vd klauwen daar geen argument is.
ted9
@bio boer Klopt vee op roosters is niet meer van deze tijd vind ik.
+1
Pluto
Toch zie ik kalveren volledig op stro die binnen het jaar met flink vergroeide tenen rond lopen .Hoef bevangen bij rundvee heb ik nooit van gehoord maar het lijkt er veel op .
m uut m
@Pluto
Ligbed met stro en aan het voerhek beton.
Pluto
@m uut m achter het voerhek heb ik roosters alleen in de gecombineerde opgave bestaat dit model niet !.Ook niet in combinatie met rubbermaten . Je geeft op wat het grootste opp heeft maar het overheid systeem kent deze vorm van huisvesting niet , Bij vergunning aanvraag loop je dan tegen een muur op ook op het gebied van financiering onderzoek naar werkelijke immissie cijfers .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0