100 kilo vet

Kun je 100kg vet per dag uit een robot halen of is dat onhaalbaar? Wat is gemiddelde?
bertusdebeer

Laatste  |  

Reacties

+1
puddingbroodje
Das 2200 kg melk met 4,55 vet dat kan vast wel ja! maar gemiddeld is vast lager!
+1
bio boer
@puddingbroodje kom niet verder dan 70 kg 🤣
+5
de hoef
@bio boer tel hier nooit,dan heb je een makkelijker leven
pieta
@de hoef Mooi verhaal in het CRV-blad.
de hoef
@pieta goed opgelet
pietjepuk
@de hoef Ik zal wel zitten te slapen. Veeteelt nog een keer door gebladerd en niets tegen gekomen.
pieta
@pietjepuk Wat een zelfkennis. Maar het staat niet in de Veeteelt noch in de Boerin maar het andere blaadje.
+1
de hoef
[@piet dacht in de boerin
pietjepuk
@de hoef Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Mijn gedachte is dat de veestapel bij de boer past. Nu ga jij een flinke sprong maken in de fokkerij. Gaat dit lukken bij de zelfde bedrijfsvoering of moet je daar ook flinke stappen zetten om de koeien gezond te houden? Koeien van 9000 manage is heel ander verhaal dan koeien van 11000. Tijd zal het leren ben er wel van overtuigd dat je eerlijk je mening over je bevindingen geeft.
+1
de hoef
@pietjepuk zoek geen hogere productie,maar vooral levensduur,
dat mijn vrouw de baas is ,is niks vreemds
pietjepuk
@de hoef brengt die genetische vooruitgang niet automatisch een hogere productie?
de hoef
@pietjepukzeg alleen wat de gedachte is,ben bijna 50 en weet nog niet wat de kinderen willen dus niet meer maar beter is nu ons streven
pietjepuk
@de hoef Hoop voor je dat de gedachten uit komen en niet dat je strak koeien krijgt. Die te veel drang hebben om te produceren. Voer je die koeien niet knetter hard dan branden ze op. Hou ons op de hoogte.
de hoef
@pietjepuk als ik iets graag doe is het wel hard voeren ,de kalveren zijn in elk geval lekker vitaal
+1
pietjepuk
@pieta aja heb het gevonden. zie al wel wie de scepter zwaai daar in het reserve brabant. 😃
+1
bio boer
@de hoef doe er niks mee denk meschien kan ik met kg vet wat beter bij komen als ik zeg dat 1500 kg melk op een robot ben ik natuurlijk grote sukel met die verhalen van 3000 kg melk per robot 😅
kaas
100 kg vet dat lukt wel maar ik denk dat het gemiddeld wel ophoud met 75 kg maar het is een uitdaging om boven de 175 kg vet en eiwit per robot uit te komen dan zijn ze hun geld wel waard
+19
robbies
Wat een rare kengetallen tegenwoordig. KG vet en eiwit per melkrobot, kg melk/kg fosfaat, percentage eiwit van eigen land, laatst was hier een kwibus die begon over kilogrammen melk per box. Nog ff wachten en we rekenen de kilogrammen melk per roosterspleet uit, want dat zegt iets over de ammoniak ofzo.
+3
zeppmann1
@robbies Mapmannen taal ?
+1
Achso
@zeppmann1 ook nog met de hand aan het melken? Want de ‚mapman‘ komt niet bij jou voor een melkstal of trekker. Die man/vrouw moet je zo gauw mogelijk van het erf trappen, wil alleen maar geld aan je verdienen
de hoef
@robbies maak je niet te druk ,en volg je hart dat hou je het langst vol
+6
van Ittersum
@robbies alle rekeningen betaald en bedrijfsmatig en privé er goed van kunnen leven/maand is dat niet gewoon het beste kengetal? De rest is bedacht door externen die iets van jou willen en daardoor veel onzin/koe hebben bedacht en u werk bezorgen en zij het genot, skippen die gasten
Achso
@van Ittersum de krachtvoer boys maar skippen dan. Allemaal onzin om het krachtvoer uit te dokteren. Je kletst nu net zoals ‚de consument‘: melk komt uit het pak van de supermarkt.
Achso
@van Ittersum oh ja: jouw geliefde RFC ook maar skippen dan. Je kan je melk ook zo wel naar de supermarkt rijden. Je bent niemand nodig om uit te zoeken hoe de beste kaas te maken, Danone toetje of zoiets. Dokter ook maar niet naar toegaan, krijgt ook wel eens een mapman op bezoek om het nieuwste eens door te spreken. Skippen!
Achso
@robbies nee joh, de krachtvoerkosten/100 kg melk, dat is pas een kengetal. Of voerefficientie kom je ook ver mee. En nog zo een: reserverings capaciteit per l melk. Kom je ver mee bij het mechanisatie bedrijf of de bakker
Jawis
@Achso maar de gehaltes dan. Misschien heeft jouw melk wel 5 en 4 vet en eiwit en die van mij 4 en 3....scheelt veel melkgeld....
weurding
Wist niet dat er een nippel op zat...... 😉
Frits1
Zit momenteel tussen de 295-305 kg vet per 3 dagen in de tank.
Frans Z.
Hoe lopen de koeien op de robot met weiden op dit moment met dat suikerrijke gras?
Hier met melkstal,ze willen er niet in en er ook niet uit.
Zitten ook aan robots te denken.
bio boer
@Frans Z. Merk er niks van loopt nog goed op de robot gaan via de robot naar buiten
Herbert
@Frans Z. Ah gelukkig, ik ben dus niet de enigste met dat probleem. Wat een drama momenteel. Nooit last van.
van Ittersum
@Frans Z. Maisbrok voeren, hier breken ze bij wijze van spreken de melkstal af. Ik voer dus in de melkstal
Frans Z.
@van Ittersum Ze krijgen halve kilo lokbrok,geen maisbrok.
Mais en gras aan het voerhek voor de nacht.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
Maisbrok voeren, hier breken ze bij wijze van spreken de melkstal af

Alle krachtvoer wordt hier in de melkput gegeven, maar eigenlijk is dat maar buikvulling in vergelijking met de gehaltes in het verse gras. Waarschijnlijk weidt jij beperkt, hier hebben de dames zich zo ragvol gevreten dat zij bij binnenkomst voor het melken nog in de box gaan liggen.
+2
dewittemotor
@Frans Z. Ver van af blijven van die automatisering. Daarvoor is de rentabiliteit in de melkveesector tot een ta laag niveau gedaald.
Als je iets nieuws aanschaft is het heel belangrijk dat het simpel is en dat je het zelf of door een handig ZZP-ertje uit de buurt kan laten repareren.
Die robot monteurs kosten over een paar jaar meer dan 100 euro per uur en dan hebben we het nog niet over de onderdelen.
Pak dan maar een paar keer per week een melker, als je wat vrije tijd wilt.
DutchDairyFarmer
@dewittemotor zit een kern van waarheid in echter moet je ook rekening houden als je het bedrijf ooit wil overdragen. Zie hier dat het op heel veel plekken Zoals jij die schetst niet meer kan
de Haas
@dewittemotor En wie komt er dan een paar keer per week? Hier geen hond. Een zzp'er komt echt niet voor 2 uur melken terwijl hij ergens anders een volle dag kan maken. Als hij wel komt ben je ook bijna e100 verder. Doe mij die monteur dan maar 1 à 2 x per jaar
de Haas
@de Haas oja... Je doet net of een melkstal niks kost in onderhoud, ik heb andere ervaringen daarin
+1
DutchDairyFarmer
@de Haas kameraad van mij is zzp en melkt 2x in de week kan op veel meer plekken en meer keren doen maar doet hij niet vind het wel goed zo. Goed personeel en personeel die in de veehouderij wil werken wordt schaarser. Grote bedrijven 500+ schakelen ook al over op automatisering is niet meer niks
verbi
@de Haas Heb een 2x7 visgraat kosten incl tepelvoeringen en wat slangetjes 1100 euro per jaar en dat al een jaar of 5 dus weet niet waar je dat verhaal vandaan hebt of je moet heleoude troep hebben. Mijn melkstal dateert van 1984.
bio boer
@verbi koop maar nieuwe melkstal met melkmeter koeherkenning na 10 jaar zit dat spul ook vol storingen
Erco
@bio boer hier nog niet na 15 jaar maar onderhoud red ik daarentegen niet met 1100
hookwood
Quote Reactie van @bio boer:
koop maar nieuwe melkstal met melkmeter koeherkenning na 10 jaar zit dat spul ook vol storingen

Daarom doe ik nog ff door met mijn oude melkstal. Vertegenwoordiger van de melkmachineboer wilde mij al nieuwe melkmeters verkopen omdat ze geen nieuwe onderdelen meer kunnen krijgen voor mijn oude melkmeters uit 1990. Volgens mij was er nog voldoende gebruikt spul beschikbaar voor onderdelen en dat moest hij idd wel beamen. Zij ruilen dat spul graag voor een habbekrats in om daarna de onderdelen weer met een knappe marge weg te zetten. Ondertussen heb ik ook wel genoeg ervaring om als er een storing is met de melkmeters daar zelf wat aan te doen.

Als ik ga investeren in nieuwe melkapparatuur staat een robot wel op het verlanglijstje maar zolang de melkstal het nog prima doet en ik het melken af en toe kan laten invullen door een ander dan duurt dat nog wel even. Onderhoudskosten zijn net zoals @verbi aangeeft zeer beperkt en de afschrijving is nihil dus elk ander systeem maakt de kostprijs weer hoger.
de Haas
@verbi idd. Toen we vroeger de oude Miele met flessen en kilomatics van opa nog hadden zaten we ook om dat geld. Later een Delaval gehad met koeherkenning, melkmeters en weet ik het wat. Die lui kleden je uit.
robotmelker
@de Haas kun je zien dat jij weinig ervaring hebt met melkrobots... 1 a 2 keer per jaar. Die prullen hebben al 3 keer per jaar onderhoud nodig..
En dan nog allerhande storingen die voorkomen...
de Haas
@robotmelker ik vond dat ik wel wat mocht overdrijven. Alle melkstallen draaien voor een appel en een ei en de melkers staan voor een knaak te dringen, als je de spenentrekkers moet geloven.
robbies
Quote Reactie van @dewittemotor:
Pak dan maar een paar keer per week een melker, als je wat vrije tijd wilt.

want melkers zijn dikgezaaid? Die monteur heb je maar incidenteel nodig. Die melker structureel in jouw idee
dewittemotor
@robbies monteurs worden ook zeer dun gezaaid.
Coen
@dewittemotor , KISS = keep it safe and simple, en daar verdienen die mapmannen niets aan 😄
kaas
@dewittemotor ja ik zie het om me heen melkers niet te krijgen voor weinig geld en de boeren worden er overspannen van dat gezeur altijd en dan naar een paar jaar staat de toko te koop.
ik werk liever met robots dan met losse melkers
+1
Erco
@kaas je kan niet met mensen overweg bedoel je 🙉🙊🙈😝
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans Z.:
Hier met melkstal,ze willen er niet in en er ook niet uit

Gelukkig, je bent niet de enige. Dacht al dat het aan mij lag.
+2
IJsseldelta
@Frans Z. Rond 2,8-2,9. Gewoon vrij koeverkeer en geen hekken zooi ertussen. Deur los en gaan.
bertusdebeer
Automatizering gaat steeds verder maakt de kost prijs niet lager.
+1
bertusdebeer
En als je wel voor robots gaat ga dan voor lely. Mensen zijn voor het algemeen happier met rood. Het is wel een beetje een sekte vindt ik
+1
verbi
@bertusdebeer Hoor ik ook maar de organisatie is een arrogant clubje lopen langs hun schoenen zoals ze dat hier zeggen. Maar ik heb geen robot voor de duidelijkheid.
m uut m
@bertusdebeer
Doe maar een fullwood.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!