VLOG - Melk

Vanmiddag en vanavond zijn er hier info bijeenkomsten over het leveren van vlog-melk.
Maar ik vraag het mij een beetje af of het wel uit kan. Het krachtvoer is 10 a 15 % duurder dan het gangbaar. Heb er ook al wat gehoord die er weer mee gestopt zijn. Maar de "mogen " dat niet bespreekbaar maken.
Ervaringen.?

Deel dit topic

Reacties

JappieJo
Hangt wat van je eiwit aankoop af als je weinig bijvoert kun je dr wel wat aan over houden. Maar een vetpot is het niet
van Ittersum
Geen ervaring met uw gedachte en helemaal niet die 10-15% duurdere krachtvoerprijs. In het segment wat ik voer (voorbeeld Fuite: vlog eiwit, vlog energie) meerprijs rond de 0,75 - 1,25 euro. dat je niet mag praten is pure zatte barpraat. ken wel iemand die er even uitgewipt is maar dat had te maken met de dieren bij een niet vlog-bedrijf
jan w
@van Ittersum
Het standaard voer werd hier 1.65 duurder en de eiwitbrok 4.00 ( 240 RE en 144 dve )
cjw73
@van Ittersum het is geen barpraat hoor.
Mijn neef is vorige herfst alweer opgehouden maar die kreeg direct een grote dreigbrief van jullie liefdesfabriek dat hij niet welkom was op de najaarsvergadering en hem stil moest houden. Heb hem zelf gelezen. En de heus werd ook er op gesproken hoe die advies kon geven om er mee te stoppen.
JappieJo
@cjw73 geen ervaring mee, maar als je FC gelooft dan mag je zo er mee stoppen met een opzeg termijn van meende ik 3 maanden
cjw73
@JappieJo hij is ook rfc boer zit een paar kilometer bij mij vandaan. Hij is gestopt omdat het financieel totaal niks opleverde en soms zelf geld koste door de hogere voerkosten. Maar dat werd hem.niet in dank afgenomen.😭😭
+1
JappieJo
@cjw73 het heeft mij afgelopen jaar ook weinig voordeel gegeven (0,2 ct).
Dit had meer te krijgen door de droogte en een totaal ander rantsoen dan de planning oorspronkelijk was.
Als het nul was ging ik er nog steeds mee door. Als het geld ging kosten was ik ook weg
van Ittersum
@cjw73 ik zou graag daar een kopietje van willen zien......met zoveel leden, sociale media en imago zou het domste wat je kunnen doen is iemand proberen zo de mond te snoeren. Nogmaals ik geloof iemand graag maar ik geloof nooit dat iemand vanuit het niets of iets zo monddood wordt gemaakt. Dan had had ik mijn postvakje nu ook vol gehad, maar dat is er niet omdat er hoor en wederhoor wordt gedaan. Da's mijn ervaring tot nu toe
JappieJo
@van Ittersum brok is bij mij 1.30 duurder
En soya raap 6.00 eur.
Voer momenteel andere eiwitbron ben ik een kilo meer van nodig en kost per saldo net zoveel alleen wel wat xtra vem gevoerd
van Ittersum
@JappieJo ik melk geen topproductie (
dwers
Ik heb wel gehoord als je van de VLOG naar PP melk gaat , kun je niet weer terug van PP naar VLOG.
JappieJo
@dwers dat kan alleen als er ruimte is voor vlog. Gebied workum zit nu aardig vol met vlog.
+1
van Ittersum
@dwers niet direct , pas na 3 maanden in "quarantaine" dat heeft met de soort voedermiddel te maken. PP is geen verlengde VLOG, wel veel overeenkomsten maar geen vervolg op.

Iedereen die hier maar staat af te geven op PP en VLOG, idd zoals @JappieJo als schreef, Workum-VLOG loopt al vol, Lutjewinkel en Kesteren gaat volgens de RMO binnenkort over op PP . Dus uw collega's rammen wel door, schijnbaar is buiten deze prikbordwereld nog een andere wereld die het allemaal wel anders ziet en doet. Best interessant wat hun beweegredenen dan zijn, misschien kunnen we ons daar beter in verdiepen dan in herhaling vallen
jan w
Laatst nog een cursus melkveevoeding gedaan. Zat iemand uit brabant, die was aan het proberen zijn krachtvoerkosten te drukken. Leverde ook vlog. Gemeng voeren, zat boven de 10 cent kv kosten per kg melk.
hans1980
@jan w dit jaar met mais waar te weinig zetmeel in zit kan het best 10cent worden
cowboys
Wat brengt vlog meer op bij fc?
van Ittersum
@cowboys2,15 cent maar als je geen VLOG bent en wel weid beur je een cent minder
cowboys
@van Ittersum waarom is verschil tussen vlog met weiden en vlog zonder weiden?
van Ittersum
@cowboys is er niet want weiden is verplicht. Maar VLOG zonder weiden kan niet en dan profiteer je zo ook mee met de weidepremie . Dus uiteindelijk levert VLOG 1 cent op en (alleen )weiden 1,15 op
+1
ted9
Het probleem bij een hoop is dat ze teveel kv voeren en koeien hebben die niet tegen een lagere kv gift kunnen. Zo kun je aan Vlog niks verdienen en laat je eigenlijk altijd geld liggen.
sjuu
@ted9 Helemaal mee eens, ga er eerst maar voor zorgen dat je max 20 kg per 100 kg melk ga voeren. Anders kost het meer dan dat het oplevert.
jent
@sjuu en als je nu al ruwvoer moet aankopen, vind je dan dat je nog steeds naar max 20 kg /100 kg moet voeren?
jan w
@jent
Het ligt er maar net aan. Als je niet te ruim in het ruwvoer zit en elke kg krachtvoer brengt 2 ltr. melk , dan kan het nog makkelijk uit. Heb je ruim ruwvoer, dan verdringt dat krachtvoer alleen maar. kun je beter zien om hoogwaardiger ruwvoer te krijgen.
Noorderling
@jan w of zelf krachtvoer telen. Kun je nog wel eens meer melk van een ha halen dan nog meer gras.
+1
sjuu
@jent Die keuze is aan jezelf, zijn der zat in Noord-Holland met kuilbulten tot de achterdeur. En dan nog blij 25 kg of meer voeren incl bijproducten.
+1
Erco
Hier hou ik er 0,5-0,6 cent aan over. Vang 1 cent "meer" dat je je mond moeten houden lijkt me flauwekul. Ik zou dan zeker niet mijn mond houden maar t tegenovergestelde doen.
Jean-PierreK
@jan w, ben je naar de bijeenkomst geweest? Zo ja, wat was jouw ervaring daar?
jan w
@Jean-PierreK
Wat moet ik daar nu op zeggen. Ik vraag het mij wel af wie er nu weer met de eer gaat strijken. Ze geven aan dat je een extra beloning krijgt van 1.5 cent voor weidemelk en daarbij bovenop een Extra beloning krijgt van 1 cent voor Vlog. Maar ik vind het een beetje een koekje van eigen deeg want je betaalt zelf al 0.35 voor de weidemelk . en die cent extra gaat ook grotendeels op aan extra kosten.
Affgelopen winter heb ik praktisch de hele winter onder de 5 cent krachtvoerkosten gezeten ( incl bijproducten ) Als ik het krachtvoer 1 op 1 omzet in vlog dan komt er 0.7 cent per kg melk bij.
Met daarbij de extra trammelant die je ermee hebt , vooral als je ook nog ander vee er hebt lopen , bv een paard die kv krijgt en registratie , blijft er niet veel extra over

Als voorbeeld hadden ze een limburgse boer die had alle grond omgezet in grasland , dit om aan de eisen te voldoen en nu moest hij ook nog extra snijmais aankopen om voldoende ruwvoer te kunnen telen.

In 1 kg kaas gaat ongeveer 10 kg. melk, toch. Dan vraag ik het mij af of je met een product wat 10 cent per kg duurder is je kunt onderscheiden. Of er is een andere partij die de winst ervan opvreet.
Maar de melkveehouder wordt er in ieder geval geen Mijnheer van
van Ittersum
@jan w ze geven ook ruimtelijk toe dat VLOG meer opbrengt dan de 1 cent die u krijgt. Daar is een reden voor om dat niet helemaal uit te keren. Hebben ze dat u ook verteld wat daar de reden van is en anders u kunt u zelf de conclusie wel trekken als u dezelfde avond heeft gehad als hier
jan w
@van Ittersum
Dat hebben ze ook aangegeven.
Maar waar het mij om gaat is dat de melkveehouders steeds meer moeten doen , voor het zelfde geld. Als ze bv een bonus zouden geven van 1.5 cent. Dan weet je zeker dat je er een halve cent tot een cent er aan over kunt houden.
Dan geeft dat toch een gevoel , dat je niet voor niks zit te werken.
+1
diezel
Quote Reactie van @jan w:
Maar de melkveehouder wordt er in ieder geval geen Mijnheer van

Rechtse Hippie... 😱

"Onze mooie coöperatie met boeren aan het stuur zijn inmiddels al geïnfiltreerd door alle groenlinkse stadse figuren met een opleiding duurzaamheid verkopen, en via reclame uitingen planet proof melk als beter bestempelen en daar bij niet schuwen om de niet pp melk af te serveren als niet duurzaam.. "

interessantetijden.nl/2019/04/…
Jean-PierreK
@jan w, die limburger had zijn maïsland niet puur omgezet voor vlog; maar om een combinatie van redenen. Door de meerprijs van vlog wordt de lagere opbrengst van gras gecompenseerd. De insteek was om aan te geven dat er meerdere manieren zijn om vlog in te vullen. Hoe kom je aan de meerkosten van 0,7 cent per kg melk? Heb je je rantsoen laten doorrekenen? Uiteindelijk is RFC een coöperatie en is de toeslag een kostenvergoeding met een kleine plus. Voor de coöperatie betekent deze melkstroom behoud van afzetmarkt, verwaarding van meer melk waarvoor toch al weide premie betaald wordt en hopelijk daarbovenop nog een plus. Het zal duidelijk zijn dat voor de pure weide bedrijven in Friesland vlog melk in principe interessanter is dan voor een boer op zand of löss. Voor wie de melkstroom niet interessant is moet zeker niet mee gaan doen, kijk dan niet alleen naar het berekende rantsoen maar tel verliezen mee en voor extra tijd voor controles, registratie en dergelijke. Groet, een Limburger
+1
jan w
@Jean-PierreK
Heb het door laten rekenen. eiwitbrok +4 , standaardbrok +1.65 , startbrok + 2.65. In principe dezelfde samenstelling brok , maar dan met vlog vrije grondstoffen.
Heb dit voorjaar een cursus melkveevoeding gevolgd, Daar was een boer uit brabant en die was op alle manieren aan het kijken om de kv kosten te verlagen. kwam nu met vlog-vrij boven de 10 cent per kg melk uit.
Het voordeel van het noorden is, dar daar al meer gras in het rantsoen zit. In het oosten en zuiden zit toch relatief wat meer snijmais in het rantsoen en de vlogvrij eiwitbronnen uit grondstoffen zijn relatief gezien duurder.
Jean-PierreK
@jan w, dat in het oosten en zuiden meer maïs in het rantsoen zit heeft een reden. Het gras groeit er minder hard en heeft minder kwaliteit (eiwit). Deels komt dit door minder vocht. En deels door lagere bemesting normen. Als je vorig jaar wist dat het zo droog zou zijn, dan waren de normen geen enkel probleem geweest. Na de tweede snede is hier niets meer ingekuild. Alle gras vers de koe in, terwijl de maïs (rode klaver en luzerne) vrij goed doorgroeien. Uiteindelijk moet in het oosten en het zuiden vaak niet alleen het eiwittekort in maïs gecompenseerd worden maar ook het eiwittekort in het gras.
Erco
@jan w die trammelant, denk toch dat je gewoon spoken ziet. Ik heb het jongvee ook aan t vlogvoer want dat kleine beetje extra keer de minieme kilo's dat scheelt weer trammelant. En Kv voor een paard? Dat is onzin, je stopt t in n aparte ton en niet bij de melkkoeien of je zet er "paard" op en het is allemaal prima. Maar mischien heb ik makkelijk praten want de hele fabriek gaat over op VLOG dus laat ik dan maar de eerste zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0