LTO wil melkveehouder laten kiezen uit drie 'mestpakketten'

Nu kan een melkveehouder nog kiezen tussen wel of niet meedoen aan derogatie. Maar volgens de vakgroep melkveehouderij van LTO moet een boer in de toekomst tussen drie pakketten met verschillende gebruiksnormen kunnen kiezen.
nieuweoogst.nu/nieuws/2019/…

Deel dit topic

Reacties

christo
Keuze1: terug in dierlijke mest en meer kunstmest.
KEUZE 2 en 3: proberen door creatieve workshops mineralenbeheer zo min mogelijk mest af te voeren. De klw is het ideale instrument om de politiek te belazeren.

Is er voor mij a.u.b. een keuze 4 en 5? Ik heb een ttt- hekel aan optie 1,2 en 3.
kanniewaarzijn
@christo Jij hebt hem door Christo!

Ik snap die LTO niet; als ze nu eindelijk eens zouden komen met het gegeven dat je mineralen uit verschillende leefwerelden niet zomaar op kunt tellen, was het hele mest"probleem" al lang van de baan. Wat zit erachter dat ze met man en macht het "probleem" in stand willen houden?? Dat zou zelfs voor de intensieven een voordeel zijn!
christo
@kanniewaarzijn Wat er achter zit? Meen je dat nu echt...? Pilot zus, pilot zo en kruiwagens vol piloteuro's die verkwanseld worden over de rug van de boer. Men kijke naar het verleden, de grondwatermonster, naar onze buurlanden. Dat mix je en komt tot zeer nette bemestingsnormen die eerlijk zijn voor de bodem. Bodem die zo maar 60 too 100 k kost en verkloot wordt door al die pilots. Duurt veel te lang voor er evenwichtsbemesting komt zo!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo:
te lang voor er evenwichtsbemesting komt zo!

Evenwichtsbemesting is dus onmogelijk zolang die mineralen uit verschillende leefwerelden één op één worden opgeteld.
spotmelker
Keuze 4: op basis van fosfaattoestand en NLV en opbrengstgegevens van regionale praktijkpercelen bemestingsnormen vaststellen. Hetzelfde als wat het IRS bij de oogstraming van de suikerbietenteelt in elke regio (ca 20) doet om haar campagne goed in te plannen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Keuze 4: op basis van fosfaattoestand en NLV en opbrengstgegevens van regionale praktijkpercelen bemestingsnormen vaststellen.

Is allemaal nergens voor nodig als de juiste berekeningswijze gehanteerd wordt.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Is allemaal nergens voor nodig als de juiste berekeningswijze gehanteerd wordt.

En welke is dat dan? Heb het voorbeeld nog nooit langs zien komen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Heb het voorbeeld nog nooit langs zien komen.

Dan had je op moeten letten!
Coen
@spotmelker , ook Rabo, ASR en Vitens zijn al bezig met goed rentmeesterschap op onze bodem raboworld.rabobank.libsynpro.com/food-forward/

hoeveel coördinatie is er tussen al die schakels ?
spotmelker
Quote Reactie van @Coen:
hoeveel coördinatie is er tussen al die schakels ?

Geen idee maar zijn allemaal partijen die écht niet gaan toegeven op hun eigen verdienmodel.
Verder is het niet zo moeilijk, je houdt zoveel vee als je wil/rechten hebt/koopt. De fosfaat van de mest die je op eigen grond (incl pacht en ggv) kan plaatsen is afhankelijk van de P-toestand en de opbrengst (welke m.i. via een regionaal forfait kan) . Stikstof regulieren heeft geen zin, en kunstmest al helemaal niet.
+1
brabo
Quote Reactie van @spotmelker:
Keuze 4

is dat net zoiets als box 4 ? 😄
spotmelker
@brabo ga je dan weer 'herintreden'? 😄
BertK
Meer systemen, meer kans op fouten, bewust of onbewust. Stop toch eens met nog meer regeltjes en vereenvoudig de boel nu eens!
+1
bio boer
Er zijn al 3 opties toch geen derogatie gewoon derogatie en derogatie met bex
pietjepuk
@bio boer Je vergeet een keuze namelijk bio. is 170 kilo met een lagere excretie per koe. 😉
christo
@pietjepuk Ja, die biokoeien zijn bijzondere koeien. Wat is het verschil in excretie tussen bio en gangbaar bij koe 9000 kg melk en ureum 20?
bio boer
@christo 24 kg stikstof is zo gekomen dat van uit eu bio regels de standaart norm van 96 kg n per melk koe is daar controleert skal op voorheen had je dat bioboeren mee moesten doen aan derogatie om aan de Nederlandse mest wet tehouden hebben ze dat aangepast in de wet door een uitzondering in de mest wet temaken voor bio
christo
@bio boer 96 kilo N per koe. Melkgift maakt niet uit? Ureum ook niet?
bio boer
@christo nee staat gewoon vast is wel meer in eu landen in Ierland is het zelfs 85 kg volgens mij
christo
@bio boer Dat is makkelijk. Waarom kan dat bij gangbaar niet?
Coen
@christo , dat komt omdat door LTO altijd alles zeer technocratisch voorgesteld wordt, de linkse rakkers van WUR hebben LTO en LNV al jarenlang volledig in de macht 😞
bio boer
@christo geen idee maar mij bevalt het wel volgens de bex kom ik op 200kg n de ha
christo
@bio boer Netjes.
bio boer

(klik om te vergroten)

christo
Carola zal wel keuze 1 gaan binnenslepen voor alle boeren.
Huppel
Ik ben best verbaasd dat de huidige vorm qua stikstof en fosfaatplaatsing niet als blijvende optie wordt behouden als het aan de LTO ligt.

Een optie met 170 kilo stikstof en twee opties voor meer dan 250 kilo kilo met verplichte verwerking en afvoer van fosfaat of administratieve rompslomp. Dat laatste is niet zo interessant voor bedrijven die wat minder intensief zijn. Maar ook de eerste variant is niet interessant voor minder intensieve bedrijven omdat ze daarmee nooit de fosfaatnorm kunnen bemesten en fors op stikstofplaatsingsruimte in moeten leveren. Voor deze bedrijven is gewoon de huidige 250 kilo norm veel passender zonder verplichting van verwerking en alle poespas van KLW er omheen.

De nu voorgestelde opties van LTO zijn alleen mogelijk een verbetering voor extreme situaties (en dan met met name intensievere). Maar voor een bedrijf met een 12.000 tot 15.500 kilo melk per hectare twijfel ik aan de voordelen. Staat verplichte verwerking tot kunstmest of een verdere borging van de KLW wel in verhouding met extra plaatsingsruimte waar deze bedrijven uiteindelijk niet zo veel aan hebben?
ROORDAJ
De minister heeft de sector gevraagd om met nieuwe voorstellen te komen voor het herbezinnnings mestbeleid.LTO is voor als nog de enige die met een ambitieus plan durft te komen.Voor ieder wat wils en verruiming van de bemestings normen voor grasland.Roep dan ook andere sector partijen op achter dit plan te staan en gezamelijk op te trekken ricting Denhaag en Brussel.
christo
@ROORDAJ Ik heb al een ander voorstel ingediend. Deze week volgen er nog meer. Het lto voorstel is niet goed genoeg. Daar moeten ze nog leren dat je besluiten neemt op basis van de best beschikbare info en niet op basis van indoctrinatie. Laatste RIVM-rapport laat overduidelijk zien hoe goed we als sector bezig zijn. Terwijl daar ook nog de invloeden in zitten van alle fraude die zo langzamerhand steeds minder wordt.
ROORDAJ
@christo Keuze 1 en 2 heb je niet veel werk aan.3laat je aan de specialist over.
christo
@ROORDAJ Het gaat mij niet om hoeveel werk ik er aan heb. WE hebben het over een goede bemesting. De Belgen hebben derogatie voor wel een tiental gewassen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0