CRV investeert twee miljoen in meten voeropname

CRV gaat op nog eens negen praktijkbedrijven voerbakken plaatsen voor het meten van de individuele voeropname. Hiermee kan de organisatie jaarlijks van 1500 koeien de voederconversie bepalen en de betrouwbaarheid van de fokwaarde ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ van InSire-stieren verhogen tot 65 procent.Met de investeringen is een bedrag gemoeid van twee miljoen euro en hiermee wordt CRV de enige fokkerijorganisatie in de wereld die op grote schaal voeropname meet.

Deel dit topic

Reacties

+5
Bekkink
Wat kost het tegenover betrouwbare dochter geteste stieren? Insire en genomics zijn in mijn ogen nog steeds hokuspokus gegevens
jan w
@Bekkink
Maakt toch niet uit wat het kost, het is toch maar boerengeld!
+1
hookwood
@Bekkink Weet jij van betrouwbare dochter geteste stieren hoe efficiënt ze met het voer omgaan? Nee dus, van genomic stieren weten we het ook niet. Daarvoor hebben we betrouwbare data nodig. In de varkens en kippen sectoren is fokken op voerefficiëntie al jaren aan de gang maar daar is het altijd ook veel simpeler want alle voer wat er in gaat wordt al gewogen en dus is daar veel meer betrouwbare data beschikbaar. Door nu te zorgen dat we ook van de koeien meer data hierover krijgen kunnen we ook hier slagen maken en kunnen we onze kostprijs verder optimaliseren. Als een koe 1000 kg meer melk produceert op hetzelfde voer kun je zelf uitrekenen wat je dan meer verdiend. Of dezelfde melk met minder voer, het is maar wat je het beste past.

Er zit gewoon verschil in stieren wat dat betreft en dat is mooi te zien hier:




Is een investering daarin van 2 miljoen door onze cooperatieve rundveeverbeteringsorganisatie dan een goede investering? Mijns inziens kun je hiermee wel het verschil maken naar de leden en niet leden wereldwijd om ervoor te zorgen dat we de beste stieren ter beschikking waarmee je als boer boer kunt blijven. Ik kijk in ieder geval in mijn stierkeuze al nadrukkelijk naar het kenmerk BVK.
+1
robbies
Quote Reactie van @hookwood:
Weet jij van betrouwbare dochter geteste stieren hoe efficiënt ze met het voer omgaan?

is ook niet relevant voor fokkerij, gaat veel te langzaam. Op bedrijfsniveau is het wel relevant, maar daar weet het gros van de boeren het weer niet. Niet iedereen weegt hun input en al helemaal niet het restant. Dan is erop fokken totaal zinloos. In de intensieve veehouderij wordt wel veel gewogen. Biggen gaan over de weegschaal naar de mester en de vette varkens worden ook weer gewogen. Verspilling is minimaal, want het voersysteem is gesloten. De vergaarde data is dus veel betrouwbaarder én (veel belangrijker) reproduceerbaar. Daar gaat het uiteindelijk om

Daarnaast heeft elk ras zijn specifieke eigenschappen. Je past de samenstelling van het voer dus aan je ras. Je voert een pietrain niet hetzelfde als een Tempo of een Duroc. Een koe moet zich behelpen met het voer dat er is en de veestapel vormt zich naar de bedrijfsomstandigheden. Koeien die niet binnen dat systeem passen, vallen uit. Zet een maisgevoerd veestapel maar eens op een bedrijf met 100% grasrantsoen. Ze zullen het vast overleven, maar van die zogenaamde efficiëntie is niet veel meer over.

Kortom: Deze twee miljoen is in mijn ogen weggegooid geld, maar commercieel bekt het wel lekker.
+3
pieta
@robbies Praat voor je zelf jongen. Ik ben blij dat ze er in investeren. Probeer meteen gebruik te maken van de stieren die er gunstig op fokken.
In een ver verleden was fokken op vruchtbaarheid en celgetal ook geen echt item maar de verschillen zijn groot en in de praktijk duidelijk merkbaar.
robbies
@pieta rustig aan Pietje. Ik praat voor mezelf, laatste alinea.

in welke mate heeft fokkerij aan de verbetering bijgedragen?? De gemiddelde tkt is niet direct gedaald en het celgetal is eerder beïnvloed door kwaliteitsdoelstellingen. Sunny Boy wordt nog steeds geroemd, maar bij ons zijn alle nakomelingen gesneuveld op celgetal.
pieta
@robbies Bij mij draagt de fokkerij bij aan de verbetering. Evenals de veredeling van mais en grasrassen. Je ziet het niet direct maar ik weet nog dat we blij waren met 8.000 kg melk per koe. Bij ons geven de vaarzen gemiddeld meer als 9.000 inmiddels. En ja, bij Sunny Boy had je celgetalproblemen(net al Lucky Leo). Vandaar de fokkerijverbetering op celgetal. Zo heb je ook slechte vruchtbaarheidsverervers gehad (oa Orcival). Wij hebben redelijk wat nafok van Shogun, Sneeky, Jorik, Suarez en nog wel wat meer en die krijg je drachtig. De tkt is hier vaak rond de 410 dgn met een prod van 10.500 gemm en voor de 85/90 dgn na afkalven wordt hier niets geïnsemineerd of het moet er een zijn die echt navenant geen melk geeft. Bij ons is de tkt niet korter (bewust later insemineren) maar de vruchtbaarheid dik in orde.
robbies
@pieta nette resultaten, daar gaat het niet om. Maar de data over celgetal en vruchtbaarheid konden eenvoudig gehaald worden uit de MPR. Het kostte geen miljoenen zoals voerconversie berekenen blijkbaar wel kost. En dan nog is de vraag wat een boer ermee kan. Maar ik koop niet veel bij CRV, dus wat ze investeren moeten ze zelf weten.

De vergelijking met de intensieve veehouderij gaat niet op. Meer beschikbare data, resultaten zijn reproduceerbaar op bedrijven en generatieinterval is korter. Dat argument aandragen is kul.
pieta
@robbies Volgens mij is de IV de reden om er eens naar te gaan kijken. Het is natuurlijk wel interessant om te weten of je toekomstige koe met wat minder voer dezelfde kg melk geeft.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
En dan nog is de vraag wat een boer ermee kan.

Je kunt stieren kiezen die koeien fokken die efficiënter zijn.
+2
hookwood
Quote Reactie van @robbies:
Niet iedereen weegt hun input en al helemaal niet het restant. Dan is erop fokken totaal zinloos.

Dit slaat natuurlijk nergens op. Dat zou hetzelfde zijn dat wanneer je zelf het celgetal niet laat bepalen het totaal zinloos zou zijn om stieren te gebruiken die een betere uiergezondheid vererven. ....
robbies
@hookwood celgetal is een absoluut getal en niet beïnvloedbaar in de bepaling. Wel in management.
hookwood
@robbies Wat bedoel je nou te zeggen dan? Dat alles alleen maar wordt beïnvloed door management en dat fokkerij er niet toe doet?
+2
robbies
@hookwood ik heb wel het idee dat fokkerijorganisaties hun invloed overschatten ja. Met een eigen stier kom je er ook niet, maar die genomicsstieren brengen niet die versnelling die beloofd wordt. Ik ben vrij sceptisch over investeringen op kengetallen die:
A: een lage erfelijkheidsfactor hebben
B: Niet reproduceerbaar zijn op bedrijven vanwege grote managementverschillen.

De vergelijking met de IV gaat mank, die hebben veel kortere generatieintervallen, veel meer betrouwbare input en output en minimale verliezen in het systeem. Maar hé, je mag er van mij gerust op selecteren hoor. We mogen hier toch gewoon over discussiëren?
+1
hookwood
@robbies Zolang er bij het zelfde management op het bedrijf verschil in prestatie zit tussen de koeien dan is er ook verschil in genetische aanleg. En dus doet fokkerij er toe. Waar je dan op focust is aan een ieder zelf. Maar als ik de keuze heb uit twee stieren die dezelfde productie vererven en hetzelfde exterieur en ook nog hetzelfde voor gezondheidskenmerken maar waarbij de één een hogere fokwaarde heeft voor voerefficiëntie dan weet ik wel welke mijn voorkeur heeft.

Je hebt gelijk als je zegt dat er in de IV meer data beschikbaar is. In de rundveefokkerij was daar tot nu toe eigenlijk geen betrouwbare data beschikbaar. Daarom is dit dan ook opgezet omdat je hiermee betrouwbaarder de verschillen in voerefficiëntie in beeld kan krijgen en daarmee dus ook betrouwbaardere fokwaarden krijgt zodat je er als melkveehouder ook wat mee kunt.
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
Deze twee miljoen is in mijn ogen weggegooid geld,

ik was ook niet meer zo weg van crv ,maar ga tegenwoordig meer na crv dagen ,en dan hoor je hoe hun denken ,en vooruit kijken ,ben er veel positiever na gaan kijken ,ze zijn goed bezig en de tijd ver vooruit ,en ja ze hebben het ook wel eens mis
CorP
Quote Reactie van @de hoef:
ga tegenwoordig meer na crv dagen ,en dan hoor je hoe hun denken ,en vooruit kijken

Ik vind dat meer verkoopdagen. Hele mooie praatjes maar als je werkelijke antwoorden wilt weten ze het niet.
de hoef
@CorP ik had al gekocht en daarom mocht ik mee ,ik denk dat ik er knap wa van geleerd heb ,maar misschien wisten jullie allemaal allang ,wat ze mij verteld hebben
het was ook nog op bedrijf van huibers dat doet het hier ook altijd goed
+2
Bekkink
@hookwood neem dan jersey s. Gehalten Zijn belangrijker dan die laatste 1000 l melk erbij
hookwood
@Bekkink Het gaat er idd ook niet om of die koe 1000 kg melk meer geeft bij het zelfde voer maar dat is wel makkelijk uitrekenen wat het voordeel is. Het gaat om efficiënter produceren dus zelfde productie met minder voer kan ook.
de hoef
@hookwood water verbruik per koe zit er ook aan te komen ,dat wordt het wereld probleem
arjankok
@hookwood zitten er ook bedrijven tussen die middels weging de weidegras opname meerekenen ?
de hoef
@arjankok er was nog maar 1 bedrijf van 280 dieren ,maar door fosfaat staan daar nog maar 200 dieren ,de andere bedrijven gaan nog beginnen met meten
de hoef
@Bekkink je wil toch geen muizen in je stal
Grensboertje
@de hoef Scheelt dat die muizen 4% eiwit geven, levert naast super efficiënt ook nog een veel hogere melkprijs op. Kan geen topzuivel lijn tegenop 😁
de hoef
@Grensboertje ze weten geen raad mee de inteelt ,bij de jersey en de kalveren kun je aan de hond op voeren ,verder wil ze niemand
+2
Grensboertje
@de hoef Ik koop zuivere jerseys aan door een destijds bedriegende jongvee opfokker die mijn rechten ging cashen. Geen problemen met inteelt, en overal Belgisch Blauw op. Kalveren brengen gewoon fatsoenlijk geld op, BWBxJersey vaarskalf is meer waard dan een Holstein vaarskalf.

@Bekkink Zeker weten, hadden altijd al een Holstein veestapel met gefokt hoge gehalten. Maar nu de helft uit zuiver jersey bestaat melk ik zon 5.2 vet en 4 eiwit. Toch 6 cent meer dan de garantieprijs. En dat met alleen gras, mais en een simpel brokje. Ben ook op die topzuivel lijn avond geweest. Ik laat mij die extra regels en qlip controles voor die 2ct mooi aan mij voorbij gaan!
de hoef
@Grensboertje hoe zit het mee melkziekte ,heb er paar jaar terug aan zitten denken ,maar de problemen rondom afkalven weer hielden mij ervan
+1
Grensboertje
@de hoef Ik vind het persoonlijk een fabeltje. Melk ze vanaf 2016. Afkalven valt je bek gewoon bij los. Zoveel makkelijker en sneller dan een Holstein, zelfs bij BWB. Melkziekte pas 1x gehad bij een Jersey vorig jaar, infuus zat er nog maar half in sprong op en rende richting de melkstal.

Nee ik heb meer problemen met Holstein qua afkalven en melkziekte dan bij jerseys. Zou best kunnen dat jerseys gevoeliger kunnen zijn, maar hier merk ik er niks van. En doe rondom afkalven niks bijzonders, zomers in de wei swinters in een strohok.
+1
Bekkink
George
Quote Reactie van @Grensboertje:
door een destijds bedriegende jongvee opfokker die mijn rechten ging cashen.

Hoe kan die in godsnaam "jouw'' rechten cashen? Jouw rechten staan op jouw naam.
+1
Bekkink
@Grensboertje dikke gehalten kuj zo 2 á 3 cent meer voor beuren....maar die watermelkers snappen dat nog niet
CorP
Quote Reactie van @Bekkink:
maar die watermelkers snappen dat nog niet

Tegenwoordig hebben we fosfaateffiecientie, daar winnen ze het nu op. De watermelkers leveren zoveel meer liters dat het voor de jersey nog aardig aanpoten word om dezelfde kilo's vet en eiwit te leveren
BertK
@hookwood Groot voordeel van betere voerefficiëntie is dat als er minder N en P in gaat, er ook minder uitkomt. Minder mest per kg melk en koe, dus met hetzelfde aantal rechten....
pietjepuk
Quote Reactie van @BertK:
Minder mest per kg melk en koe, dus met hetzelfde aantal rechten....

Hebben die dan een andere tabel 6?
BertK
@pietjepuk Nee, maar als we onder de plafonds voor N en P blijven, wordt je niet verder gekort (hoop ik).

Tabel 6 zal af en toe wel herzien worden als de werkelijkheid te veel afwijkt.

En als laatste: wie weet wordt het nog eens wat met kringloopwijzer of BEX
de hoef
Quote Reactie van @Bekkink:
Insire en genomics

dat komt omdat je oud wordt ,we moeten vooruit
+1
Bekkink
@de hoef ik gebruik geen insire of genomics...ga net zo hard vooruit als een andere boer
+1
de hoef
@Bekkink dan heb je het paren waarschijnlijk in de vingers
+3
Bekkink
@de hoef nee hoor, aAa en bewezen oude stieren gebruiken. En iemand vragen die je daar mee helpt. Crv veestapel adviseur komt altijd met de laptop vertellen hoe ik het doe....en komt niet in de stal. Man van veecom heeft geen laptop en loopt wel in de stal, daar heb ik meer aan. Maar blijkbaar vinden crv boeren dat goed genoeg....
de hoef
@Bekkink snel tevreden met crv ,maar elke keer in de stal is toch niet nodig ,of is de vervanging zo hoog ,
maar mooi dat je bij het ouwde blijft ,ik zie meer in merkers ,heb nog een slag te maken hier
+1
cjw73
@de hoef ben vroeg begonnen met de merkers maar er allang van af gestapt. 9 van de 10 stieren worden de hemel ingeprezen en 6 maanden later hoor je er nooit meer wat van. En kwam veel te veel tegenvallers tegen na verloop van tijd. En de stierkaart van nu staat zoveel op waar je totaal niks aan hebt. Het is net wat @Bekkink zegt aAa en betrouwbare stieren daar krijg je sterke koeien van. Niet van de laptop.
+2
de hoef
@cjw73 prima je mag het zelf weten ,en wij ook
CorP
Quote Reactie van @de hoef:
,heb nog een slag te maken hier

ga je harder vooruit met 50-60% betrouwbaarheid of met 90+%? Mooie vraag in een tijd dat de meesten toch wel minimaal jongvee aan willen houden
de hoef
@CorP met merkers pak je de juiste paring ,gisteren 5 dochters van de zelfde koe en stier gezien 3 verschillende paringen volgens de merkers ,er zat 20 cm hoogte verschil tussen de hoogste en de laagste gaf de merker als kalf al aan ,eiwit ook twee tiende verschil ,gaf hij als kalf ook aan
CorP
Quote Reactie van @de hoef:
,gisteren 5 dochters van de zelfde koe en stier gezien 3 verschillende paringen

Dan was het waarschijnlijk toch een intressante dag, want hoe doe je dit?
de hoef
@CorP op die 5 dochters correke
George
Quote Reactie van @de hoef:
correke

Corneliske Nelis Nilke Ceesje P 😄
+1
pieta
@de hoef Eigenlijk moet je bij CRV een hele simpele vraag moeten stellen: waar op de stierenkaart staan al die fantastische insire-stieren van een paar jaar terug? Als ik bij ze op de kaart kijk dan zijn er bij de (echte) fokstieren maar een paar robotgeschikt. En van de robotgeschikte past weer minimaal de helft niet in mijn fokdoel/voorwaarden.
+1
de hoef
@pieta dat gaven ze zelf al aan ,ze teerden 5 jaar op sunny boy ,en nu een maand op 1 stier
+1
pieta
@de hoef Van wat ik hoor zijn die redelijk verervende stieren er wel bij CRV maar staan ze niet op de stierenkaart omdat ze commercieel niet interessant genoeg zijn. @hookwood kan hier misschien iets over melden. Ik bedoel dan stieren met weinig/geen zwakke punten maar ook geen echte sterke punten.
Wolswinkel
Zouden ze de efficiëntie van die boer zelf ook gaan meten.? Kg melk gerelateerd aan buikomvang?!?!
+1
diekman
Veel Crv koeien zijn net ballonnen: je kunt ze snel opblazen maar een prikkie kunnen ze niet hebben. Doe mij maar condoomkoeien die kun je niet snel opblazen en ze kunnen tegen een stootje. Dat zijn de goed gefokte AAA koeien.😂
Wolswinkel
@diekman maar van een condoomkoe is het toch lastig nakomelingen krijgen zou je denken..

Bedoelde eigenlijk onderzoek naar buikomvang van de boer zelf gerelateerd aan hoeveelheid melkomzet...😉
de hoef
Quote Reactie van @Wolswinkel:
buikomvang

zet jij is in dan
diekman
Wolswinkel
@de hoef zit niet in de controlegroep. Weet hun meetcriteria niet. ga je net onder/boven of op je navel meten..? En als het om een uitpuilende navel gaat, is daar dan nog een correctiefactor voor..😉 ben t wel eens met Diekman zn AAA verhaal!
de hoef
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Diekman zn AAA verhaal!

ik ook ,maar daar borduurd crv ook op ,alleen hun doen dat met merkers
cs-agrar
Quote Reactie van @de hoef:
ik ook ,maar daar borduurd crv ook op ,alleen hun doen dat met merkers

Merkers zijn iets heel anders dan AAA. Koeien met exact dezelfde onder- en bovenbalkkenmerken kunnen totaal verschillende AAA-code hebben.
Het is alleen wel zo dat AAA zelf niet de koe paring perfect maakt, dat doet uiteindelijk degene die over de stierkeuze gaat. De code kan wel kloppen maar als je er een vreselijke stier bij zoekt ben je niets verder.
Enige merkers die ik intressant vindt is a2a2 en ab of bb, maar dat is dan in het stieraanbod weer niet duidelijk te vinden. En je eigen stier krijg je geen uitslag van merkertest van, beetje merkwaardig, je betaald er toch voor.
Wolswinkel
@de hoef hier 102
de hoef
@Wolswinkel 106
maar weet jou liters nog niet
+2
Noorderling
Wordt die hele voerefficientie ook gecorrigeerd op lichaamsgewicht van de koe?
Want de meest efficientie koe is een ketose koe. En dan kun je wel een stier wel smalle koeien geven die zich helemaal opbranden, maar daar haal je de 4e lijst ook niet mee.
de hoef
@Noorderling ja ,en er wordt zelfs gerekend ,met de minst efficiente als hij meer kg geslacht op gaat leveren
Wolswinkel
@Noorderling me dunkt, zullen de conditiescore ook wel bijhouden.
+2
Noorderling
@Wolswinkel Maar doen ze er ook wat mee, dat is de vraag.
Er wordt alleen over melkproductie en voeropname gerept.

Nu heeft vd Goor een mooi tabelletje geplaatst. Moesten de kolommen conditiescore en vruchtbaarheid eigenlijk nog even naast.
Heeft snowfever 94 punten voor conditiescore, aangezien die beestjes gekeurd worden op ca een half jaar na eerste keer kalven hebben ze zich al flink uitgekleed als je 94 punten krijgt.

Nu zijn we melkveehouders en geen vleesveehouders, en die laatste paar kilo vlees verdien je een lagere melkgift niet terug. Maar alles heeft wel verbanden met elkaar. Conditiescore verloop, voeropname, problemen met opstarten, slechte ei kwaliteit met vruchtbaarheidsproblemen tot gevolg.

Vruchtbaarheid 94 punten. Hoogtemaat 109, voorhand 98. Gewoon te weinig voeropnamecapaciteit om de melkdrang aan te kunnen.
Atlantic en Titanium hebben juist wel betere vruchtbaarheid en bouw is meer in balans. Er moet breedte in zitten, die smalle grote slungels verongelukken toch bij 9/10 boeren. Die functioneren alleen op de grupstal.

Als de dieren in balans zijn, of je dat nu triple a noemt of een andere interessante naam aan hangt maakt niet zoveel uit. Als dat klopt en de stieren selecteert op melk, gehalten en gezondheidskenmerken ben je al een heel eind op weg. Daar kan geen laptop of rekenprogramma tegen op, die ziet geen koeien en denkt alleen in 1 en 0.
Bekkink
@Noorderling klopt helemaal!!
Wolswinkel
@Noorderling Ben het compleet met je eens met je verhaal!

Denk niet dat het lichaamsgewicht gewogen is binnen de testgroep. Is volgens mij een bedrijf met een gangbaar melksysteem. De controlegroep bestaat uit dieren van lactatiestadium 90-150 dagen. In dat geval is de periode met het grootste verval van het lichaamsgewicht al achter de rug naar ik mag aannemen..
Wolswinkel
@Wolswinkel En nee, ik denk niet dat ze er veel mee doen!
+1
demelkboer
Volgens mij kunnen ze beter onderzoek dien welke koe het meest geschikt is in een rantsoen zonder maïs en met 30% kruidenrijk grasland. Daar hebben we over 10 jaar het meeste aan denk ik

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , crv , voerbakken , voederconversie en meten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
69
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0