‘Fosfaatrechtenstelsel is een gekkenhuis’



Originele beschrijving

Er zijn al vele duizenden bezwaren en beroepen gaande over het fosfaatrechtenstelsel.

Deel dit topic

Reacties

+1
arjank110
Degenen die hebben meegedaan aan de stoppersregeling van het fosfaatreductieplan 2017 hebben ook rechten toegekend gekregen. Maar nu zegt het ministerie dat er dan nog wel ‘productiecapaciteit’ aanwezig moet zijn. Is die er niet (op 1 januari 2018) dan worden ook deze rechten alsnog ingetrokken. Deze eis zou voortvloeien uit het staatssteunverhaal. Natuurlijk zijn ook deze rechten inmiddels verkocht. De moeilijkheden die dit alles oplevert, kunnen worden uitgetekend.
+1
Twentsch Land
@arjank110

Wat is productiecapaciteit .... dat de stal er nog staat en nog niet is gesloopt ?

Productie capaciteit in de vorm van aanwezige dieren zal wel niet worden bedoeld neem ik aan.
bio boer
@Twentsch Land verwacht dat je bedrijf nog niet heb verkocht of stalen gesloopt of omgebouwd voor andere activiteiten wat betreft grond hier nog een rol in zal spelen geen idee
+2
weurding
@arjank110 niks onbetrouwbaarder als dat soort regelingen, gewoon je eigen ding doen
arjank110
@arjank110 is citaat uit boerderij.nl van willem bruil
+1
jpls
@arjank110 ik ben geen lezer van boerderij, dus ik heb het artikel niet gelezen, maar waar jij op doelt is denk ik dat het ministerie geld aan de stoppers heeft overgemaakt met de eis dat ze in 2017 nog ondernemer bleven, en een relatie/kvk-nummer behouden, zo niet zou het ministerie de mogelijk hebben om de uitkering terug te vorderen, heeft niks met P-rechten te maken, die zou men behouden, en zodoende zou men op 1 jan. 2018 weer gewoon kunnen beginnen met vee houden/melken.
ik denk dat iemand de klok heeft horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.☺
diezel
Quote Reactie van @jpls:
ik ben geen lezer van boerderij, dus ik heb het artikel niet gelezen, maar waar jij op doelt is denk ik

Hier heb je er een stukkie van ...…

Willem Bruil
Jurist

Er zijn al vele duizenden bezwaren en beroepen gaande over het fosfaatrechtenstelsel.
Daar komen er nog vele bij, nu RVO.nl heeft aangekondigd eerder toegekende fosfaatrechten te gaan intrekken. Dat betreft twee groepen: vleesveehouders en stoppers. Sommige vleesveehouders hebben begin dit jaar fosfaatrechten toegekend gekregen. Na enkele maanden bedacht RVO.nl dat zij deze rechten helemaal niet nodig hadden.

Verkochte fosfaatrechten alsnog intrekken
Veel vleesveehouders vonden dat ook en hebben hun rechten verkocht. RVO.nl wil deze rechten dus alsnog intrekken. Degenen die hebben meegedaan aan de stoppersregeling van het fosfaatreductieplan 2017 hebben ook rechten toegekend gekregen. Maar nu zegt het ministerie dat er dan nog wel ‘productiecapaciteit’ aanwezig moet zijn. Is die er niet (op 1 januari 2018) dan worden ook deze rechten alsnog ingetrokken. Deze eis zou voortvloeien uit het staatssteunverhaal. Natuurlijk zijn ook deze rechten inmiddels verkocht. De moeilijkheden die dit alles oplevert, kunnen worden uitgetekend.

Natuurlijk zal ook tegen deze intrekkingsbeschikkingen bezwaar en beroep worden ingesteld
Bij wie gaat men de rechten intrekken? Bij de kopers? En zullen er dan tussen kopers en verkopers civiele procedures volgen, net als bij de in-/uitschaarders en pachters/verpachters? Natuurlijk zal ook tegen deze intrekkingsbeschikkingen bezwaar en beroep worden ingesteld. En dan zal als eerste argument worden ingebracht dat er helemaal geen bevoegdheid bestaat om dit soort beschikkingen in te trekken...……………………….

boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…
jpls
@diezel dank je wel
Reurt Boelema
@diezel Dit klopt niet helemaal. Vleesveehouders hoeven geen vrijstelling aan te vragen. Ze hebben ook de keuze mee doen in de 'oude' regeling. Ze mogen dan hun toegekende rechten houden, maar hebben ook fosfaatrechtverplichting voor vrouwelijk jongvee dat gaat kalven.
+5
Erik 1979
Ja jongens... jullie moeten blijven polderen. Vooral niet demonstreren want dan gaat jullie imago eraan. Laat het rustig aan de LTO over. Die bestuurders varen er wel bij 😂😂😂
+3
Elvis
@Erik 1979 kan altijd nog in een gat in Duitsland gaan zitten melken voor een schijtprijs
de jonge
@Elvis daar kunnen ze nu ook veel goedkoper produceren,zij hebben geen gekkenhuis wat fosfaatrechten heet
Elvis
@de jonge De meeste rechten had ik voor niks dus hoezo goedkoper produceren
de jonge
@Elvis oke,en jij wilt de komende 10 jaar niet verder groeien? de rest van europa levert meer melk behalve nederland,wij kunnen dus straks totaal niet meer meekomen,bovendien als jou logica zou kloppen en iedereen zo zou denken waren de rechten nu niet zo onvoorstelbaar duur,degenen die rechten bijgekocht hebben zullen toch een hogere kostprijs hebben dan de rest van de collegas in europa zonder rechten en goedkoper land
+1
Elvis
@de jonge ik heb sinds 2015 ieder jaar meer kunnen leveren gaat dit jaar ook weer lukken. Zit nu op 180 l melk per kg p zonder vee aankoop. Zit nog een hoop winst te behalen bij velen voor dat er rechten gekocht hoeven worden
de jonge
@Elvis daarom zijn ze vast ook zo duur momenteel
Elvis
@de jonge waarom zijn ze volgens jou zo duur dan?
de jonge
@Elvis omdat de meesten zowiezo die 8,3% weer terug willen hebben die ze gekort zijn en een deel wil verder groeien.
Elvis
@de jonge nee omdat de koper het kan betalen
de jonge
@Elvis 8,3% fosfaatrechten even kas betalen die zijn er echt niet veel hoor die dat kunnen en als de banken er tegenwoordig al voor gaan financiëren kunnen ze het niet kas betalen. Beide keren gaat je kostprijs daardoor omhoog. als ze de rechten zo kas betalen zullen ze voor andere dingen moeten financiëren. of steeds meer gaan leasen natuurlijk wat in mijn ogen ook een zeer slechte ontwikkeling is.
cjw73
@Elvis zit zelf op 175 kilo melk per kilo p. En net als jij zonder aankoop maar ik begin nu toch te ontdekken dat de rek er bijna uit is.
+1
Elvis
@cjw73 dat is hier ook wel het maximale
DeBoerin
Quote Reactie van @cjw73:
zit zelf op 175 kilo melk per kilo p. En net als jij zonder aankoop maar ik begin nu toch te ontdekken dat de rek er bijna uit is.

Wat bedoel je met de rek is er bijna uit ? Volgens tabel 6 ca. 195 kg-215 kg melk per kg fosfaat. Zonder jv.
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @de jonge:
de rest van europa levert meer melk behalve nederland,wij kunnen dus straks totaal niet meer meekomen

Nou, als de rest van Europa de groei die NL de laatste jaren heeft gemaakt nog wil inhalen.............
de jonge
@Leo,s vriend onderschat nooit een ander......
Leo,s vriend
Quote Reactie van @de jonge:
onderschat nooit een ander......

Nee, klopt volledig, maar effe naar de cijfers van de afgelopen 4 jaar kijken.......
+2
cowboys
@Elvis De meeste rechten had ik voor niks ;. vraagje was je het melkqotum ook voor niks kwijt?
Bekkink
@Elvis in duitsland ist gras echt nie groener...allemaal ouwe boertjes op onmundige dikke trekkers. Zegt genoeg over opvolgers...alleen die gekke hollanders willen melken
+1
weurding
Quote Reactie van @Bekkink:
onmundige dikke trekkers.

en geen lease... de boeren in dld die forse schulden hebben zijn veelal overgewaaid vanuit NL 😁
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
dld die forse schulden hebben zijn veelal overgewaaid vanuit NL

je hebt er bij die gaan een keer failiet om va de schuldt af te komen. 😉
Erik 1979
@weurding niet waar. Een groot deel van de Nederlandse melkveehouders in Duitsland hebben quotum geld mee. De Duitsers met een nieuwe stal hebben grotere problemen. Vaak gebouwd met dure rente. Te klein gebouwd. En dan een paar jaar een ruk melkprijs. De nieuwe trekkers zijn allemaal van een bank. Ik denk dat op de plaatsen waar een nieuwe stal staat met nieuwe machines de meeste ellende is.
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Een groot deel van de Nederlandse melkveehouders in Duitsland hebben quotum geld mee.

die zullen zich dan ook wel redden, jij ook?
Erik 1979
@Bekkink waarheid als een koe! Valt echt niet mee. Ik zie veel ellende. Melkveehouders zelf geven het alleen niet toe. Is een ratrace geworden.
robbies
@Erik 1979
Quote:
ratrace

Maar elke andere vorm van marktbenadering jij af als onzin.
Erik 1979
@robbies totaal niet. Er is een groep mensen die meer wil betalen voor onzin. Die groep is alleen klein. Ik wil die niet beleveren. Als je de mens bent voor bio of weidegang en je hebt de mogelijkheden dan kun je erop in springen. Maar 90% wil alleen een veilig goede kwaliteit voedsel. En dat moet goedkoop. De Nederlandse melkveehouderij is te groot om allemaal voor die 10% te leveren. Die 10% wil namelijk regionaal. Dus die 10% Duitsers kopen Duits uit de buurt. België frankrijk Uk Zweden Noorwegen etc etc. Het zelfde. Ze maken jullie blij met een wasse neus!
robbies
@Erik 1979 die percentages die je noemt zijn uit de lucht gegrepen. Maar stel dat ze waar zijn: ik belever liever 10% van de wereldmarkt die bereid is om meer te betalen dan 90% die alleen veilig voedsel wil, maar daar niet voor wil betalen
Erik 1979
@Elvis wij zitten gelukkig op een berg👍
Elvis
+1
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
want dan gaat jullie imago eraan.

en de jouwe dan?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0