Drie boeren uit Beckum gaan de wereld redden

Quote:
Het idee dat ze beschermd hebben is een oplossing voor veel problemen: het mestoverschot, de CO2-productie, de instabiliteit van het energienet door de toevoer van wind- en zonne-energie, de stikstofproblematiek van boeren. Hun uitvinding bestaat in feite uit een aaneenschakeling van scheikundige processen, die begint bij de mest van varkens en koeien.

BECKUM - Ze gaan de wereld redden. Nou ja, bij wijze van spreken dan. De boeren Marcel Ottink, Remco Waanders en Arjan Leefers en industrieel ontwerper Martin Vossebeld zijn in ieder geval behoorlijk opgewonden over hun uitvinding.

„Het werkt!”, zeggen de drie boeren. Aan de keukentafel hebben ze zojuist een presentatie van hun plannen gegeven aan Roelof Wijma, programmaleider Duurzame Melkveehouderij bij Leerdammer. Ze hopen dat de kaasmaker hun idee wil steunen. Dat ze er nu mee naar buiten kunnen komen heeft een reden: hun uitvinding is nu officieel beschermd.

„We liepen er al een tijdje mee”, zegt Ottink. „Al wel 2 jaar.” Zijn collega Waanders: „Elk jaar, na het inkuilen, hadden we het er wel over. Zaten we met een potje bier en dan was het van ‘kan dit nog anders, kan dat nog anders’. Tot we Martin tegenkwamen op een verjaardag.” Vossebeld: „Ik ben industrieel ontwerper, maar kom ook van de boer. En ik was razend enthousiast. Nu is er dus een octrooi.”
 Vanaf het boerenerf in Beckum wordt met blaasgruis de wereld vergroend (tubantia.nl)

BECKUM - Ze gaan de wereld redden. Nou ja, bij wijze van spreken dan. De boeren Marcel Ottink, Remco Waanders en Arjan Leefers en industrieel ontwerper Martin Vossebeld zijn in ieder geval behoorlijk opgewonden over hun uitvinding.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

weurding
Wederopstanding van de drie wijzen....
vaak
@weurding Komen ze dan ook uit het Oosten?
weurding
@vaak beckum ligt volgens mij
tussen pluskut en haaksbergen 😉
Twentsch Land
@weurding

Tussen Haaksbergen en de Achterhoek is een heel eind 😁
weurding
@Twentsch Land maar wel oosten
vaak
@weurding Dat meen je toch niet....... plus....... 't.
weurding
@vaak en schede😂
Milkman4
Boerenslimheid.
+1
Grasbaal
Het zal toch een mooie grap zijn als het ook nog (rendabel) blijkt te werken.
+3
labella
Het zoveelste luchtkasteel..
Jannus
Quote Reactie van @labella:
Het zoveelste luchtkasteel..

Dien je een octrooi aan te vragen voor een luchtkasteel???
de Tank
@labella lekker positief, als iedereen deze instelling had leefden we nog steeds in holen en zaten elkaar met een knuppel achterna. Ook niets mis mee...
+2
weurding
Quote Reactie van @de Tank:
elkaar met een knuppel achterna.

even wachten welke doelgroep nog fosfaatrechten krijgt toegewezen 😂
vaak
@de Tank gebeurt Nog dagelijks wereld wijd.
Beemsterboer
Dit is geen ei van Columbus(droom maar lekker verder). Ammoniak bestaat voor een deel uit stikstof wat nodig is voor de plant die moet je niet gaan verbranden.
Grasbaal
@Beemsterboer als je de energie op een andere manier kunt gebruiken is toch ook mooi.
Beemsterboer
@Grasbaal om vervolgens weer stikstof uit de lucht te binden tot kunstmeststikstof kost veel energie!!! Levert dat dan een positieve bijdrage aan de CO2 reductie op?
m uut m
@Beemsterboer
Stikstof uit de lucht kun je wel met vlinderbloemigen vastleggen.
robbies
Zo'n initiatief verdient steun. Door de boer verzonnen en deels tot uitvoer gebracht. Dat is heel wat beter dan 150 miljoen lospeuteren voor monovergisters waarvan iedereen waarschuwt dat het kansloos is.
labella
@robbies Ik denk dat dit net zo kansloos is, alleen dit wordt geen project van RFC maar van Leerdammer.
huub
De reactie van die hoogleraar schiet je ook veel mee op...
+2
achterhoeker2
@huub Die wou niet zo direct zeggen dat het grote onzin is .
En dat het niet verstandig is om tijdens het bier drinken ,ingewikkelde scheikundige problemen te willen oplossen.
storm
Vanuit Beckum heeft de maisteelt in de jaren 50 ook Nederland veroverd dus dat van die wijzen uit het oosten dat zou kunnen kloppen.
Met Ottink erbij hebben ze in elk geval een bevlogen type erbij die gaat voor z'n zaak.
nederlandse boer
In principe is het eenvoudig weg een accusysteem waarmee je bijvoorbeeld zonne-energie kunt opslaan. In plaat van terugleveren aan het net bij overschot en afname bij te tekort sla je het nu dus zelf op. Het mega-voordeel ontgaat me enigszins.
Grasbaal
In het complete artikel kun je meer lezen: tubantia.nl/hengelo/… , maar misschien moet ik deze mannen een keer met een bezoekje vereren zodat ze het voor de camera in jip en janneke taal kunnen uitleggen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ja , boeren , platteland en struviet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!