VIDEO: Boer die een centje bijverdiend moet als creatief worden beschouwdOriginele beschrijving

Boer die er wat bijverdient mag als creatief worden gezien (video) Op vrijdag de dertiende juli 2018 stond Merijntje uit Halsteren in een maisveld en moest c...

Lees meer »

vanwezel

Reacties

+3
vaak
Vrijdag de dertiende staat deze agrariër op de Zwarte Cross.
Dagje relaxen.
+1
paul1
Centje bijverdienen zou niet nodig moeten zijn.
+1
van Ittersum
@paul1 je zou het ook kunnen omdraaien: puur je inkomen van alleen je eigen bedrijf zou sociaal gezien niet nodig moeten zijn.. als ik naar mijn eigen kijk, de neveninkomsten of besparingen ( eigen zonnepanelen keert geen geld uit) zijn langzamerhand toch een structurele aandeel geworden in onze omzet. En helemaal als er geen fysieke arbeid voor geleverd hoeft te worden, dan lach je een breuk t.o.v de prijs van fosfaatrechten en dan ook nog werken
+4
vaak
@van Ittersum Ik heb nu alles verhuurd.
Geen arbeid leuk verdiend en terwijl wij op de Zwarte Cross zijn is een ander voor mij aan de arbeid.
van Ittersum
@vaak baas boven baas
+1
vaak
@van Ittersum Is ook ondernemen.
+1
weurding
@vaak ondanks al het gesteggel zijn P rechten toch een 40/50 euro per kg duurder geworden in 3 mnd tijd,men kon zittend geld verdienen 😄
verbi
@weurding En voor de eventuele kopers niet kopen is nog meer verdienen.
puntertje
@verbi zegt iemand die ze er zelf bij denkt te procederen.
vaak
@weurding Ja, dat verlies moet ik wel verwerken, maar dat doe hier op de Cross onder het genot van een Grolsch.
van Ittersum
@weurding u zou zitting moeten nemen bij VI , daar praten ze ook altijd achteraf hoe het moest.😉
+2
weurding
@van Ittersum dat zeg ik niet. Heb ze zelf ook nog hè
George
Quote Reactie van @vaak:
k heb nu alles verhuurd.Geen arbeid leuk verdiend en terwijl wij op de Zwarte Cross zijn is een ander voor mij aan de arbeid.

Het klinkt bijna te leuk om waar te zijn. 😂
Dat verhuren lijkt mij niet slim en geen arbeid begint ook al snel te vervelen. Ik geef je groot gelijk dat je het jezelf gemakkelijk maakt en al dat gehoerzak op niks zat bent. Maar ik blijf wat jongvee opfokken en akkerbouwen om als zelfstandige inkomentje te halen zodat niet alles in Prive Vermogen valt en box 3 belasting moet afdragen. Bovendien hebben ik en mijn vrouw nog wat zelfstandigenaftrek en mede door zulke dingen blijft de belasting ook beheersbaar.
+2
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
je zou het ook kunnen omdraaien: puur je inkomen van alleen je eigen bedrijf zou sociaal gezien niet nodig moeten zijn..

Wat hou jij er toch aparte ideeen op na.
+2
van Ittersum
@Frans1 hahaha, u bent wellicht nog van de leeftijd dat je denkt dat je met je handen werken(in aanvaardbare uren) rijk kunt worden. Kijk om je heen, iedereen die rijk is(als dat je doel is) is rijk geworden door alles te doen maar niet puur met je handen werken, laat staan hoe invloed dit heeft op je sociale leven.
Tot je 40e bouw je iets op,
Tot je 50e ga je finetunen
Vanaf je 50 moet je zorgen dat geld ook voor jou werkt
Buiten beschouwing even gelaten je gezondheid van u en uw dierbaren, spreekt vanzelfs maar die staat boven alles.

Maar gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, anders had deze prikbord geen bestaansrecht
cornelissen
@van Ittersum Inderdaad, de "investering"in de onnozele K.Romijn is voor sommige zeer winstgevend gebleken. Natuurlijk niet even denken aan de enorme puinhoop en tweespalt die hij heeft achtergelaten.
+2
van Ittersum
@cornelissen obsessie op 1 persoon
+4
Frans1
@van Ittersum ik ben idd te jong om met u aangesproken te worden 😂
+3
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
hahaha, u bent wellicht nog van de leeftijd dat je denkt dat je met je handen werken(in aanvaardbare uren) rijk kunt worden. Kijk om je heen, iedereen die rijk is(als dat je doel is) is rijk geworden door alles te doen maar niet puur met je handen werken, laat staan hoe invloed dit heeft op je sociale leven.Tot je 40e bouw je iets op,Tot je 50e ga je finetunenVanaf je 50 moet je zorgen dat geld ook voor jou werktBuiten beschouwing even gelaten je gezondheid van u en uw dierbaren, spreekt vanzelfs maar die staat boven alles.

hang nu niet de ondernemer uit. Jij teert ook gewoon op het door familie verkregen kapitaal, dat in tegenstelling tot de meeste mensen die rijk geworden zijn. Die hebben het meestentijds zelf opgebouwd. Jij - en met jou nog vele andere melkveehouders - kunnen het zich daardoor permitteren om een beetje uit te boeren vanaf je 50e. Geen gekke dingen doen, zorgen dat de boel een beetje in stand blijft en dan redt je dat wel. Maar het gros van de werkende mensen hebben die luxe niet en moeten nog gewoon elke dag aan de bak. Niets finetunen en niets kapitaal voor je werken. Gewoon aan de slag op de steiger, in de bakkerij of op kantoor.
vaak
@robbies Onzinnig gelul.
Als ik zie wat mijn vermogen toegenomen is sinds ik het heb overgenomen.......
Met hard werken, zuinig en juist handelen.
Kom niet met...... gekregen familiekapitaal.
Ik heb gelukkig op de juiste momenten toegeslagen en me niet alleen bezig gehouden met Mais, Melk en Mest maar me breder georiënteerd.
+1
robbies
@vaak Ik zeg niet gekregen, maar verkregen. Er is gewoon afgerekend, en ik weet niet hoe het bij jou zit, maar het gros van de boeren krijgt het vermogen niet tegen marktwaarde. In jouw geval heb je 30 jaar voor eigen rekening geboerd en is de grond flink wat in waarde toegenomen. Dat is niet jouw verdienste hé. jij hoefde het alleen maar in stand te houden.. Vervolgens heb jij nog wat - gratis gekregen - productierechten verkocht en samen met de verhuur van grond kun je het grotendeels uitzingen, inclusief een leuk pensioen.

Leg mij dan maar eens uit waar jij anders gehandeld hebt dankzij je brede orientatie.
+1
vaak
@robbies Wat gratis gekregen produktierechten?
Ik heb in het guldentijdperk voor bijna 1 miljoen aan MQ gekocht en helemaal gefinancierd.
Daar zijn nu de fosfaatrechten uit voort gekomen.
Ik heb vele jaren een handelsbedrijf ernaast gehad dat me géén windeieren heeft gelegd.. Heb heeeeel veel jaren meer dan 100 uur per week gewerkt en dat 52 weken per jaar. Het nodige aan personeel gehad.
Mijn ouders hebben vroeger heel veel gewerkt voor een beetje terwijl ik zeker niet minder heb gewerkt maar wel voor meer.
Zo zit het.
+1
robbies
Quote Reactie van @vaak:
Ik heb in het guldentijdperk voor bijna 1 miljoen aan MQ gekocht en helemaal gefinancierd.Daar zijn nu de fosfaatrechten uit voort gekomen.Ik heb vele jaren een handelsbedrijf ernaast gehad dat me géén windeieren heeft gelegd.. Heb heeeeel veel jaren meer dan 100 uur per week gewerkt en dat 52 weken per jaar. Het nodige aan personeel gehad.Mijn ouders hebben vroeger heel veel gewerkt voor een beetje terwijl ik zeker niet minder heb gewerkt maar wel voor meer.Zo zit het.

bij mijn weten heb ik geen opmerking gemaakt over je arbeidsethos. En dat je naast je melkveebedrijf nog een handelsonderneming moet runnen met alle sores van dien zegt ook iets. Namelijk dat het rendement in de sector gewoon niet zo hoog is.

terug naar de discussie: er wordt in de sector niet zelfstandig zoveel kapitaal opgebouwd dat je vanaf je 50e je kapitaal voor je kan laten werken. @van Ittersum propagandeert dat hierboven, maar ik geloof dat simpelweg niet. Het kapitaal van betekenis wat er zit is gevormd door waardestijging van de grond en door gekregen productierechten die verzilverd kunnen worden. Dát geeft je de luxe om vanaf je 50e uit te bollen, maar heeft niet veel met ondernemerschap te maken.
pieta
@robbies Van waardestijging kun je uitbollen vanaf je 50. Dat kun je alleen als je dan stopt/verkoopt. En de één maakt eenmaal meer rendement als de ander. 😁
weurding
Quote Reactie van @robbies:
Dát geeft je de luxe om vanaf je 50e uit te bollen, maar heeft niet veel met ondernemerschap te maken.

ben je nu van plan het bedrijf wel of niet over te nemen of ben je ietwat aangedaan dat een ieder die de toko (al dan niet gedeeltelijk)verkoopt op zijn 50e een makkelijker leven kan leiden dan dat ie zou doordoen?
robbies
Quote Reactie van @weurding:
of ben je ietwat aangedaan dat een ieder die de toko (al dan niet gedeeltelijk)verkoopt op zijn 50e een makkelijker leven kan leiden dan dat ie zou doordoen?

Ik merk dat je je aangesproken voelt, maar het is geen veroordeling. ieder mag zijn eigen keuzes maken, maar het is de waardestijging en de verkregen productierechten die het mogelijk maken om die keuze te maken.

Laat ik het anders stellen. Als je inderdaad je op je 20e met niets een melkveehouderij begint (stel dat het kan) en je bouwt dat op je tot je 40e-50e, zoals van Ittersum stelt. Dan kun je nooit van z'n leven op je 50e je kapitaal voor je laten gaan werken en je handen niet meer vuil te hoeven maken. Dat kun je toch niet ontkennen? Ergo: de waardestijging en de productierechten maken het mogelijk om wel de keuze te maken. En dan nog is de keuze bij de boer, maar dan moet je niet met van die ondernemerspraat komen.
van Ittersum
@robbies praat aub niet over uzelf als niets weet over de tegenpersoon tegen wie u praat
+1
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
praat aub niet over uzelf als niets weet over de tegenpersoon tegen wie u praat

Jij geeft je visie hier en daar reageer ik op. Ik ken je persoonlijke situatie niet inderdaad, maar het gaat in veel gevallen wel zo op. Het kapitaal dat in de melkveehouderij zit is vaak niets meer dan de waardestijging van grond en wat verkregen productierechten. De rest is gerommel in de marge
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Tot je 40e bouw je iets op,Tot je 50e ga je finetunen

Sommige komen nooit aan dat finetunen toe en bouwen na hun 50 ste nog steeds weinig op omdat ze het oude vermogen ''opgebouwd'' hebben , veel te grote stal op te weinig hectares met een boel rode gadgets.
Maar je hebt ook 50 tiggers die dat finetunen kunnen overslaan omdat ze het toch al niet meer op krijgen. 😂
weurding
@George opmaken gaat gauwer dan men denkt. Maar je weet zelf dat ook met beëindigen melkveetak je de zaak nog best draaiende kunt houden zonder dat.
bio boer
Hier zijn de 170 koeien een neventak 😛
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!