Veehouderij klimaat neutraal

Dit briefje heb ik naar de NRC gestuurd. Het is zo simpel qua klimaat. Te gek voor woorden dat de landbouwsector onder vuur ligt om het klimaat.Weet nog niet als het geplaatst wordt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Open kattebelletje aan Jesse Klaver,

Dag Jesse, je hebt met genoegen de klimaatwet gepresenteerd. Een goed resultaat van je. Echter wil je 25% van de CO2 uitstoot laten verminderen door de veestapel te verkleinen. Dit zal geen bijdrage voor een beter klimaat geven.
Immers koeien, varkens en kippen eten plantaardige producten. Planten die de CO2 zojuist vast hebben gelegd. Door het eten van dit plantaardig materiaal komt de CO2 weer vrij. Een kringloop. Dieren zijn dus klimaatneutraal. Ze verbruiken geen fossiele brandstoffen. Of denk je dat koeien lopen op benzine?
Je kunt dit vergelijken met rijden op groengas. De busjes van bijvoorbeeld PostNL hebben wel uitstoot maar dit wordt gecompenseerd door dat het gas niet van fossiele oorsprong is maar van plantenresten die zojuist CO2 hebben vastgelegd (zie foto van website Post NL)

Verminderen van de veestapel en vleesconsumptie geeft een schijnresultaat maar geen beter klimaat. En om het laatste is het je te doen, toch?
Peter ten Hoeve
Winstal BV
Heerenveen
peter47

Bijlages

(klik om te vergroten)

Laatste  |  

Reacties

Pluto
Je kunt er heel lang over twisten maar het klimaat zoals het nu is daar hebben al de kabinetten van de afgelopen 25 jaar of nog langer hun handtekening onder gezet !!. Waarom dan constant zeuren dat het verkeerd gaat ??.
demelkboer
De landbouw is straks als eerste klimaat neutraal de rest heeft het na kijken. Tis alleen voor sommige slechte te verkroppen dat fraudeurs, voedsel veiligheid in gevaar brengers ,dieren mishandelaars, natuur molesteeders, weide vogeldood maaiers en an der tuig straks voor op loopt
+1
John Spithoven
Hee Peter, fantastisch deze actie. zo ken ik je, zeggen zo als het is. Goed dat je weer van de partij bent.
+1
Vario512
Ik hoop dat @henkschoonveld1 dit ook mee neemt bij zijn lobby om de veehouderij geen reductie-flauwekul op te laten leggen.
Wiebren
Het is lariekoek Peter
hans1980
@Wiebren inderdaad jammer dat we tijd geld in deze onzin steken drijgementen van korten op fosfaatrechten en dus bestaansrecht van familiebedrijven waar zijn we in godsnaam mee bezig?

Landbouw in record tempo kapot maken, verdiensten zijn al laag jeugd wil niet meer?

Wiebren bevalt je nieuwe baan net op tijd gevlucht ?
+5
Erik 1979
@hans1980 was hij maar eerder gegaan. En de hele rotzooi meegenomen. Was het niet zo'n puinhoop geworden. Ik ben geen NMV fan. Maar ik heb 1000 × meer respect voor hen dan voor lto. Als de NMV iets naar buiten brengen kun je over het algemeen aan nemen dat het waar is. Bij LTO weet je niet waar het vandaan komt. Kan zomaar van de milieu/veganisten clubs komen. Gevaarlijk zooitje.
+1
demelkboer
@Wiebren hij heeft niet zo goed op gelet bij scheikunde ( ch4) maar deels iet waar van de korte kring loop. Feit blijft dat de klimaat doelen door partijen worden gebruikt om de dubbele agenda dat werken. Landbouw er uit natuur er in
+5
spotmelker
Quote Reactie van @demelkboer:
Landbouw er uit natuur er in

Goed betaalde infrastructuur (nog meer auto's en vliegtuigen) doet het veel beter. Wat ze ons ook opleggen, het hielp niet, helpt niet en zal niet helpen. Dat weten ze ook wel maar zo kunnen ze hun ruimtelijke ordening versnellen en de boeren van hun grond af 'helpen'.
RSIB
@demelkboer ik denk landbouw er uit om zogenaamde milieuruimte te maken voor vliegverkeer en autos oa.
+1
Wiebren
@demelkboer zeker, de vraag over wie moet er bloeden bij een klimaatwet is natuurlijk belangrijk. Maar om dan maar te roepen (zoals Peter hier) dat de landbouw helemaal geen netto-uitstoter van broeikasgassen is pure lariekoek. Als @peter47 dat niet weet dan is er genoeg materiaal voorhanden om in te lezen.
Er is in de landbouw niet alleen maar een korte kringloop, er is ook een langere:
- alles wat er aan voorafgaat (veevoer, kunstmest, gebruik van brandstoffen/energie, bewerking van de bodem).
- alles wat er na komt (mesttransport en/of toediening, afvoer dieren en producten).
+1
John Spithoven
@Wiebren Ok duidelijk. Maar bij zeg een 18000 kg melk per ha wordt er net zo veel vastgelegd als uitgestoten. Dus in balans en op de manier zoals vliegverkeer en industrie het ook op lost. Waarom zouden wij meer moeten doen als de rest van de economie. In het buitenland hebben ze voor de landbouw een soortgelijk antwoord.
+3
demelkboer
@Wiebren er wordt in de discussie aan een belangrijk feit voorbij gegaan: als je niet eet ga je dood. Als je niet vliegt is er niet heel veel aan de hand eigenlijk.
+5
cs-agrar
Quote Reactie van @Wiebren:
pure lariekoek

Kijk Wiebren, je hebt hier al eens eerder de kluit belazerd, wie geeft de garantie dat jij nu niet weer zwaar gekleurd predikt?
hans1980
@cs-agrar

(klik om te vergroten)

Bodemonderzoek door verschillende laboratoria, vooral o.s. toename is speerpunt...hoe kun je beleid maken op zoveel afwijking???
+1
gerrie-hul
@Wiebren Ik krijg steeds meer de i druk dat Wiebren het niet wil begrijpen ondanks dat hij heel dicht bij het vuur zat Melkveehouders voelen zo h beetgenomen Maar ik snap niet dat Wiebren dat niet begrijpt Ik zou zeggen had toen ook eens een andere bril opgezet en gekeken wat er onder de melkveehouders leefde
+1
klompen
@gerrie-hul wiebren is van het type zo de wind waait waait mijn jasje
Wiebren
@gerrie-hul
Dat snap ik prima. Zeg dat dan ook gewoon. We zijn zat van alle regels, zat van dat we overal de schuld van krijgen. Zat van dat het lijkt alsof landbouw meer moet doen dan andere sectoren. Prima. Daar heb je geen kulverhaaltjes voor nodig toch?
gerrie-hul
@Wiebren waarom werk je er dan als LTO er aan mee om nog meer regels te maken En vraagje welke regels zijn er afgeschaft Want roepen van minder regels komt ook helemaal niets terecht Alleen meer en nog eens meer Ben het helmaal met Peter eens
+1
Twin Quard
@Wiebren Dit forum volg ik al een aantal jaren maar reageer heel soms. De discussies tussen Wiebren en Jan Cees Vogelaar vond ik altijd bijzonder en onderbouwd ( zonder anderen tekort te doen). Wat ik me wel afvraag, waarom ben je niet eerder bij Lto vertrokken want het beleid stond redelijk haaks op wat je nu doet. Ik begrijp dat mensen je betrouwbaarheid in twijfel trekken door deze switch. Iemand met jouw kennis hoefde er volgens mij niet over in te zitten dat je zonder werk kwam te zitten.
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @Wiebren:
Het is lariekoek Peter

Logische reactie van iemand die zijn werkzame leven volmaakt met verzonnen problemen en oplossingen.....!! Maar mooi dat je er de tijd mee doorkomt!
+1
puntertje
@Wiebren Het verhaal is idd lariekoek. Maar het is ook weer niet vreemd dat men in de landbouw het vertrouwen in wetenschappelijke modellen verliest, met dank aan de WUR.
Wilbert
@puntertje aanvullend het naar de mond praten van de boeren door een aantal lieden. Boer koekoek is er groot mee geworden. Denk dat daar ook naar terug wordt verlangd, maar of het gaat helpen??
puntertje
@Wilbert de boer Koekoeken van tegenwoordig heten Annie of Jaco. En je komt er geen steek verder mee.
Wiebren
@puntertje daar kan ik goed inkomen. En je mag van de WUR-mensen verwachten dat ze je precies kunnen vertellen hoe het dan wel zit. Dat valt lang niet altijd mee en te vaak wordt er alleen maar ingezoomd op een klein stukje.
+1
Erco
@Wiebren goed onderbouwd wieberen. Maar jij durft het niet meer uit te leggen gezien nje verleden
+1
Twin Quard
Om koeien varkens en kippen op een hoop te gooien en klimaatneutraal te noemen zal niet kloppen maar lariekoek is het ook niet. Wat de melkveehouderij betreft, als je een uitstoot hebt van 1,2 kg Co2 equivalent/ kg melk en grasland neemt ongeveer 20000 kg op is uit te rekenen hoeveel gve je op je bedrijf kunt hebben om neutraal te produceren. Het organische stof gehalte is weer belangrijk voor de vastlegging. Aandacht besteden aan zonnepanelen en energiebesparing en dan ben je al een heel eind in de goede richting.
+2
John Spithoven
@Twin Quard Ja dat was mijn redenatie ook. Alleen proberen een aantal mensen dit verhaal bij de bestuurders van nzo/LTO te krijgen, maar luisteren ho maar. Nee we gaan het rekenkundig oplossen. Iets waarmee ze het mestbeleid al 30jaar willen oplossen.. .......
+13
Frans1
Het valt mij op dat mensen het steeds over vastleggen van co2 hebben,maar planten leggen geen co2 vast,ze zetten co2 om met behulp van water in glucose en zuurstof,een van de belangrijkste processen op aarde,fotosynthese.
Ook de bewering dat scheten van koeien ons klimaat veranderen gaat er bij mij niet in,en natuurlijk proces wat de aarde nu opeens om zeep zou helpen? Het geeft m.i. meer aan op welk niveau de discussie zich bevindt.

Er is maar 1 oorzaak van de toename van co2 in de atmosfeer,en dat is het verstoken van fossiele brandstof,en dat is vrij logisch.Volg de lijnen waar die brandstof voor nodig is en daar zit de oorzaak,niks uitzonderen.

Dat de hoeveelheid co2 in de atmosfeer toeneemt door het verbranden van fossiele brandstoffen is logisch,maar ik waag het te betwijfelen of het zo'n dramatisch effect gaat hebben als ons voorgespiegeld wordt,waarom verhogen tuinders het gehalte aan co2 in hun kas? Kijk maar naar het temperatuurverloop de afgelopen miljoenen jaren,en nu proberen de leiders ons bang te maken met stijging van een paar graden 😄 gaat er bij mij gewoon niet in

Als je logisch nadenkt weet je dat er een bepaald aantal elementen op aarde zijn,dit verandert niet,er kunnen wel verbindingen ontstaan ,maar deze verbindingen zijn ook weer aan verandering onderhevig,zolang iets door een natuurlijke reactie ontstaat,heeft de natuur er ook weer een antwoord op.Wat wel een probleem is met alles uit de grond pompen kunnen we zien in Groningen,het wordt instabiel,en dat is gevaarlijk,maar dat heeft niks met het zgn co2 probleem te maken.

Dit is mijn mening,ik vindt het een grote HOAX,niks meer en niks minder.
Straks een vleestax,vliegtax,brandstoftax en weet ik wat nog meer,kan Jan met de pet weer mooi lopen en op de fiets aan een co2 neutraal menu,terwijl het rijke smaldeel zich wel alles kan veroorloven.We staan erbij en kijken er naar
+3
diezel
Quote Reactie van @Frans1:
Dit is mijn mening,ik vindt het een grote HOAX,niks meer en niks minder.Straks een vleestax,vliegtax,brandstoftax en weet ik wat nog meer,kan Jan met de pet weer mooi lopen en op de fiets aan een co2 neutraal menu,terwijl het rijke smaldeel zich wel alles kan veroorloven.We staan erbij en kijken er naar

Zonder frietvet komen de Russen er niet in. 😄

Heb steeds vaker het idee dat Nederland een groot gesticht aan het worden is...

Leeuwarder F-16 vliegt prima op brandstof met frituurvet
lc.nl/friesland/…
+2
Frans1
@diezel co2 neutraal bombarderen😂😂 je verzint het toch niet😢
+1
hans1980
@diezel vroeger kon je een f16 alleen horen nu ruik je hem ook nog eens
torrarica
@Frans1 Goed verwoord.
+1
demelkboer
Om energie op te wekken zonder fossiel brandstoffen heb je oppervlak nodig. Of voor zon of voor wind of voor geothermisch. Landbouw is de enige sector die de potentie om energie neutraal te worde en meer dan dat. Zelf energie te leveren. Trekkers elektrisch geen kunstmest zonen cellen op dat en windmolens. Wij hebben de oplossingen al klaar met huidige technologie. Andere sectoren kunnen dit nog niet realiseren. Vliegtuig met zonnecellen of windmolen.

Over 10 tot 15 jaar is de landbouw energie neutraal. Andere sectoren , daar liggen de echte problemen die niet met de huidige technologie zij op te lossen.
yeti
Wordt in al die berekeningen, beweringen ook meegenomen dat onze landbouwhuisdieren massa's reststromen wegwerken? Van bierbostel, citruspulp, perspulp, corngold, koekjesmix, snoepsiroop, wei, aardappelsnippers, tarwegistconcentraten, myceliumdraft enzovoort, enzovoort, enzovoort. Waar moeten ze er anders mee naar toe?
Als dat allemaal naar de vuilverbrander of vuilstort moet?? Daar komen ook nogal wat schadelijke gassen bij vrij.

Tel die maar eens bij de verwerkende industrie. Wordt het plaatje wel anders lijkt me.
Of snap ik het niet?
John Spithoven
@yeti Je snapt wel. En wat doet de industrie met de CO2-uitstoot. Die schuiven ze samen met de reststroom naar ons toe. Gek hé
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!