Hoe is het in oost duitsland

Hoe gaat het in oost duitsland. De grond prijs is hoog en de melkprijs laag. Gaat het aanbod bedrijven stijgen? En waar moet je zijn in duitsland Als veeboer?
Kees13

Probeer dit ding maar eens kapot te krijgen

Weer gewone, simpele telefoon die oersterk is? Dat scheelt je een hoop irritatie en euro's.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

sorry
Liberale pacht,als je een stukje opknapt dan snij je eigen in de vingers..
Kees13
@sorry

Hoe bedoel je dat
Koeien boertje
@sorry is veel meer eigen grond dan je denkt, de gevestigde orde die na de val van de muur is gegaan heeft het goed gedaan daar.
Je moet er alleen willen wonen, maar boeren kun je daar best
George
Laat het hier nou net tijdens val van de muur de melkprijzen op zijn hoogst zijn geweest en daarna is het telkens heel langzaam bergafwaarts gegaan met de melkveehouderij en met de verdiencapaciteit. Groei was het toverwoord , vaste kosten verdelen over meer liters. Nu een nagenoeg failliete of uitzingende sector wat er over is.
casev
Op het moment kan je er maar beter niet zijn. Heeft er al weken niet geregend, dus zal wel een dorre boel zijn op t moment
George
@casev

Hier in zuid oost Brabant is het echt niet anders. Al 2 maanden geen regen van betekenis.
cjw73
@George in zuidwest Friesland is het niet veel anders.
+2
van Ittersum
@cjw73 moeder natuur geeft ons straks wel een kruiwagen vol met water, alleen op het verkeerde moment vrees ik. 3,5 maand geleden zaten velen nog te stressen hoe we de koude buiten konden houden. Bij vele nu het tegenovergestelde
+1
stefan56breizh
@van Ittersum Hier weten wij ook weer wat regen is. Afgelopen nacht om half 5 zware onweer daardoor stroom eraf, in de hele gemeente hier geen stroom.
Nu net klaar met melken om 7 uur regenmeter geleegd al 20mm gister 4mm en onder het melken met behulp van een aggregaat, nog eens 10mm. 3e snede ook weer gered en mais zie je groeien.
pietjepuk
@stefan56breizh Ga me hier toch afvragen wat er van de mais terrecht komt. Pluim zie je komen. In de avond zie je hele hoeken van de mais met het blad gedraaid staan. Komende 14 dagen geen drup regen, meer dan 25 graden en een straffe windt.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Ga me hier toch afvragen wat er van de mais terrecht komt

Ik weet het al. Als voorspellingen uitkomen wordt het niks.
weurding
@George als overal in eu de oogsten tegenvallen gaan de opbrengstprijzen omhoog. Kan nog verkeren dus
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
overal in eu de oogsten tegenvallen gaan de opbrengstprijzen omhoog. Kan nog verkeren dus

In 2012 waren maisprijzen record hoog door droogte in Amerika en dorste ik ruim 16 ton per ha . Dat was leuk mais telen , goede mais bracht toen van 2400 tot 3000 per ha op met de dorskosten betaald. Maar nu kan de prijs wel stijgen maar hebben we zelf last van de droogte en hebben we de tonnen niet . Dus lijkt het voorlopig niet goed uit te zien.
van Ittersum
Oost Duitsland zou ons agrarisch gezien compleet van de kaart vegen.....nu: Oost Duitsland, wie...?
ted9
@van Ittersum Op het 'duurzame' vlak ook.....
Detukkeroettwente
Staan daar nog bedrijven te koop en wat koop je dan , heel veel pacht, veel eigenaren.
Kees13
Als ik op interfarms kijk is het aanbod maar mager en duur. Weet iemand nog andere sites?
Erik 1979
@Kees13 Heino Harms! hij is wel betrouwbaar. Maakt wel fouten maar dat doen ze allemaal. Rest merk je dat geld de enige drijfveer is. Gewoon bellen. Bianca kan goed Nederlands. Heino trouwens ook. Ik ken een makelaar die probeert meerdere malen een bedrijf te verkopen! Dan ben je zwaar de pineut! Ik heb jammer genoeg teveel ervaring!
Kees13
@Erik 1979

weet jij nog leuke bedrijven te koop?
berend16
De allerbeste omgeving om te melken en goed voer verbouwen in oost duitsland is in kustregio van Mecklenburg-vorpommern (alles ten noorden van A20)
zomers is er dauw van oostzee ,en droge wind ,en zelden extreem heet 35 c+
heb er tijd herdenmanager geweest ,ze doen het BIJNA vanzelf als alles klopt
superklimaat!!
later ben ik nog werkzaam geweest in Brandenburg en voor mvp in Sachsen anhalt daar gaat het moeizaam (VOCHTIGE LUCHT ;HEET;GEEN NEERSLAG)
Kees13
@berend16

Welke deelstaat is het goedkoopst om wat te kopen?
+1
Noorderling
@Kees13
Vaak heeft het een reden dat iets goedkoop is. Als er niks wil groeien is het al gauw te duur.
Erik 1979
@Kees13 je bent 20 jaar telaat. Prijzen voor grond liggen in de redelijk goede gebieden vaak tussen de 20.000en 40.000. Als je goedkoop aan de gang wil moet je nog een beetje verder. Ik denk dat het ook in west Duitsland moeilijk is om iets op te bouwen voor meerdere generaties. Bedrijfsontwikkeling gaat heel snel. Onder de 200 koeien hoor je al snel bij de stoppers. Of je moet er een goede tweede(vaak is dat de eerste) tak erbij hebben. Maar dat ligt erook aan waar je zit. Mij moet je bijvoorbeeld niet als buurman hebben als je als melkveehouder er even flink tegen aan wilt klappen. Of je moet ons dan ook uitkopen:)
+1
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Mij moet je bijvoorbeeld niet als buurman hebben als je als melkveehouder er even flink tegen aan wilt klappen. Of je moet ons dan ook uitkopen:)

och, zit ook de helft van d tijd te prikken wa... 😉
+3
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
Mij moet je bijvoorbeeld niet als buurman hebben als je als melkveehouder er even flink tegen aan wilt klappen

Misschien ga je nog een keer failliet. 😁
+1
Erik 1979
@pieta daarom schrijf ik ook dat hij anders ook ons uit moet kopen. Dat ik nog een keer failliet gaat lijkt mij heel sterk. Maar is nooit uitgesloten. Dat is bij niemand!
Kees13
Hoeveel koeien melk je nou en in welke deelstaat?
@Erik 1979
Erik 1979
@Kees13 mijn vrouw leverd ruim 30.000 liter per dag. Grens Rheinland pfalz en Hessen. Meerdere locaties.
+1
George
Quote Reactie van @Erik 1979:
aar is nooit uitgesloten. Dat is bij niemand!

Ik geloof niet dat ik ooit failliet ga. Maar ik zal het maar niet uitsluiten.
puntertje
@Erik 1979 het schijnt wel dat er veehouders met een enorme eigendunk zitten, niet echt aantrekkelijk!
Erik 1979
@puntertje ik bedoel er mee te zeggen dat als je naar het buitenland gaat niet een buurman met de zelfde ambities moet uitzoeken. Is gewoon niet slim. Je kunt ook in een gebied gaan waar de meeste komende jaren vanwege leeftijd willen stoppen. Heeft er niets mee te maken of wij het goed of slecht doen.
harke
@Erik 1979 wat is de drijfveer om verder te groeien?
pieta
@harke Stilstand is achteruitgang. 😁
Erik 1979
@harke om dat ik dat leuk vind. Ik vind het geweldig om met mensen te werken. Grote groepen koeien vind ik leuk. En waarom zouden wij niet verder groeien. Ik moet er wel bij vertellen dat ik liever met andere bedrijven samen werk. Ik heb geen zin in veel geld bij een bank op te nemen. Dat vind ik te gevaarlijk.
Coen
@Erik 1979 , dus het VanB-scenario kopieren 😞

het klinkt leuk: samenwerken, als je bij een bank (overigens terecht bij zo'n reputatie) geen geld meer kunt krijgen.
Erik 1979
@Coen slaat natuurlijk nergens op zo'n reactie. De bedrijven zijn crediet waardig en kunnen dus van ieder bekende bank geld opnemen. Die krijgen ze ook.
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
Ik heb geen zin in veel geld bij een bank op te nemen. Dat vind ik te gevaarlijk.

hopen dat andere geldschieters niet zo over jou denken 😉
Erik 1979
@weurding ik wil gewoon niet teveel bank schulden per eenheid. Ik heb het gehad met die criminelen. Als je weinig schulden per eenheid hebt dan zijn de kosten per eenheid laag. Als je eraf wilt is het makkelijk te regelen. In Nederland zitten ze gemiddeld boven de euro per kg melk. Met een euro had ik vroeger geen problemen. Tijden zijn veranderd. Ik vind het nu bloedlink!
weurding
@Erik 1979 och, je zei een keer dat 200 mk de potentieel stoppers van de toekomst was, neem aan dat zo'n bedrijf met 1.8 a 2 miljoen leverantie geen problemen heeft met een euro schuld per liter, als jij dat met een dagleverantie van 30000 kg zeg maar dikke 10 miljoen liter per jaar wel vindt zit er structureel iets fout
+1
Noorderling
@weurding
Dat ligt compleet aan de opbouw van het bedrijf. En daar zit tussen Duitsland en Nederland een grote kloof, zeker als je verder naar het oosten gaat.
Een euro per kg melk is wel veel als je in een gedateerde arbeidsintensieve DDR stal melkt en grotendeels je grond pacht. Heb je voldoende grond in eigendom voor de teelt van ruw en krachtvoer en ben je bij met de gebouwen, dan is 1euro niet zo spannend.

In Nederland heb je niet echt slechte grond, in Duitsland mag je geen blijven grasland scheuren, is het niet veel beter dan vogeltjesland in Nederland. Dan is het maar afwachten of er kwalitatief goede akkerbouwgrond in de buurt ligt. Sommige streken is bijna geen water gevallen waardoor alles verdroogd. Dan is grond al gauw te duur, bewerkingskosten per kg ds vliegen omhoog, ondanks dat de grond voor ons als Nederlanders een schijntje lijkt te kosten. Houdt er maar rekening mee dat je daar een jaar voer in voorraad op het erf moet hebben liggen, terwijl we het hier als last zien en het liefst alles per jaar op maken.
weurding
@Noorderling kortom ben je hier met 2 miljoen liter beter af dan 10 miljoen in dld, waar zou je je dan druk over maken? en zeker hoor je dan niet bij de potentiele stoppers 😉
Erik 1979
@weurding 5% aflossen 2% rente. 50 cent minder gefinancierd is gewoon 3,5 cent lagere uitgaven. Je kunt ze maar hebben. Dat is bij ons 400.000 dit jaar:)
pietjepuk
@Erik 1979 Ja de een betaald 400000 rente en aflossing en heeft over 20 jaar grond volledig vrij. De ander betaald 20 jaar lang 400000 pacht en heeft na 20 jaar nog niets. 😎

10 miljoen liter. 15000 per ha. is 666 hectare a 600 euro pacht is ook 400000 euro
ted9
@Erik 1979Je zat toch ook niet mr bij n bank.
+7
gezienus
@Erik 1979 onder de 200 koeie bij de,stoppers ???? ken ze genoeg die tussen de 70 en 120 melken in west en in oost familie bedrijfen met 150 mk dus ..
George
Quote Reactie van @gezienus:
onder de 200 koeie bij de,stoppers ????

Klopt toch gewoon. Onder de 500 koeien behoor je ook tot de stoppers , zelfs onder de 1000.
pieter p
@George Klopt wij hebben er ook minder dan 1000, ongeveer zo"n 70. Het is niet de grote, maar gewoon om je kostprijs wat telt. Als je het leuk vindt om zo groot te worden, dat is een ander verhaal
Erik 1979
@gezienus Hier in de regio zijn de zwakkere bedrijven onder de 100 gestopt. In 2 jaar tijd nu 3 bedrijven gestopt kort bij ons in de buurt met stal capaciteiten van 120, 150, 300 koeien. Er zijn hier nog bedrijven onder de 100 koeien maar die hebben geen schulden, vaak verouderde gebouwen of een tweede tak. Geloof iemand het niet kom maar voorbij. Ik rijd wel een rondje met jullie.
+2
Koeien boertje
@Erik 1979 nu snap ik het misschien niet.
Je hebt bij jullie toch een lagere kostprijs, en de koeien geven bij jou toch ook gewoon 8-9 kuub melk.
Waarom zouden we hier wel geld verdienen en in oost Duitsland met 100 koeien niet?

Een maat van me melkt er 150 daar en de boekhouder verbaast zich erover dat er meer verdient wordt dan bij de grote jongens want die zijn veel op akkerbouw over gegaan
+1
gezienus
@Koeien boertje dat zijn vaak de echte koeieboeren
+1
Erik 1979
@Koeien boertje er is geen melkquotum. Mest is geen beperking. Kostprijs is niet alleen afhankelijk van vakmanschap. Is wel een belangrijk deel. Maar het deel wat het niet in de hand heeft gaan de koeien snel weg. Melkprijzen zijn niet super. Ander deel van de kostprijs wordt veroorzaakt door wetgeving. En die wetgeving dwingt je tot schaalvergroting. Daarbij hebben de meeste mensen de eigenschap dat als het goed gaat dat ze meer willen. Dit is ook de reden waarom ik voor Europese quotum ben. Van mij mogen ze het direct weer invoeren! Anders houd je een paar grote bedrijven over en daar horen mijn kinderen waarschijnlijk niet meer bij.
cs-agrar
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Je hebt bij jullie toch een lagere kostprijs, en de koeien geven bij jou toch ook gewoon 8-9 kuub melk.Waarom zouden we hier wel geld verdienen en in oost Duitsland met 100 koeien niet?

Je hebt daar wel een 3x zoveel land nodig om zelfde ruwvoer te halen als hier, betekent 3x huur, maar ook 3x bemesting en bewerking, dus dat lagere kostprijs-verhaal valt wel wat mee. Denk dat ze ook niet boven de 500000KgM/arbeidskracht komen, eerder minder
Koeien boertje
@cs-agrar kan wel wezen maar daar halen ze ook 40 ton mais van de ha.
Maaien ze ook 4 x gras.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Maaien ze ook 4 x gras.

ik maai de tuin nog vaker en uiteindelijk komt er nog geen topopbrengst vanaf
+1
wotan2
@cs-agrar dan bemest je niet genoeg 😉
Erik 1979
@cs-agrar als ik het vergelijk met Nederland dan doe ik dat even anders. In Nederland mag je over een paar jaar net zoveel mest rijden als Duitsland. 170 kg N! Op uitzonderings regels kun je niet blind investeren. Als je dan 1.5 koe per ha plus jongvee hebt dan heb je ongeveer 10.000 kg ds. Per ha per jaar nodig. Dat haal je bij gras mais rantsoen gemiddeld over jaren en die 2 teelten makkelijk. Rest wat je teelt kun je verkopen. Probeer momenteel maar gras te verkopen in Nederland. Gaat onder de kostprijs weg. En dan moet je in Nederland en Duitsland nog mest afvoeren. Dan is het waarschijnlijk beter om dat verschil niet uit te rekenen. Kon je behoorlijk koppijn van krijgen.
theo70
@Kees13 BRANDENBURG;THURINGEN
moet je niet heen willen , ik denk persoonlijk mvp is het beste daar is alles
Kees13
@theo70

Weet jij nog goeie bedrijven te koop theo?
gezienus
gezienus
@Kees13 ga eerst maar eens een maand met makelaar onderweg weet dan jouw wensen en jij weet wat mogelijk is zijn vast gebieden waar je niet lekke voelt of niet begraven wilt worden
Rdkl
Ook iemand ervaring met meadow vastgoed?
+1
theo70
@Rdkl dat is fokkema dat zijn criminelen
+3
ArnoudK
Ik heb het 17jaar geleden zonder makelaar gekocht. Stuur maar PB.
Mogelijkheden genoeg hier
Erik 1979
@ArnoudK let erop dat je die gene die jij verder helpt ook alle kanten van het verhaal verteld. Mensen die gaan emigreren hebben het in het begin moeilijk genoeg. Het is te vaak gebeurt dat er iets gekocht wordt op de mooie woorden van de makelaar en dat het èèn grote doffe ellende werd!
+1
pieter p
Quote Reactie van @Erik 1979:
iets gekocht wordt op de mooie woorden van de makelaar en dat het èèn grote doffe ellende werd!

Daar hoef je niet voor in Duitsland te zijn, dat gebeurt overal
+1
Erik 1979
@pieter p daarom reageer ik hier ook. Gaat niet om mij zelf. Wat er met mij gebeurt is gun ik mijn ergste vijand niet. Als iedereen eerlijk is en de ervaringen deelt kan ieder ander die de zelfde stappen wil zetten dat veel beter overwogen doen. En als die gene dan de zelfde fouten maakt als bijv ik gedaan heb dan heb ik die in ieder geval gewaarschuwd. De adviserend makelaar komt met een mooi praatje over emigratie begeleiding. Maar het enige waar het hem om gaat is een ton makelaars provisie op strijken. En als het fout gaat het zelfde bedrijf naar een volgende brengen en het zelfde spelletje weer spelen. De èèn is daar heel extreem in . De ander denk ik niet zo. Ik noem geen namen want ik ben al bedreigd worden. Ik kan alleen Heino adviseren voor Duitsland. Al maakt hij net zoals ieder ander ook fouten. Neem altijd een goede advocaat ver van het opject weg . En vraag bijv forfarmers om raat. Die hebben mij ook uit de shit geholpen
ArnoudK
Je kan gewoon n adviesburo uit DE nemen die wordt per uur betaald. Je moet natuurlijk wel al n beetje Duits kunnen anders red je sowieso niet
Erik 1979
@ArnoudK exact. Pas ook weer op met adviseurs die goed Nederlands kunnen in Duitsland. Die hebben vaak teveel contact met Nederlandse bedrijven. Dubbele agenda is dan niet uitgesloten.
robbies
Quote Reactie van @ArnoudK:
Je moet natuurlijk wel al n beetje Duits kunnen anders red je sowieso niet

zou je daar niet mee beginnen? Mocht ik ooit emigreren, dan zou ik eerst zorgen dat ik de taal sprak, inclusief jargon.
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
dan zou ik eerst zorgen dat ik de taal sprak, inclusief jargon.

Ga dan maar eerst een jaar in de regio waar je heen wilt aan het werk en tussentijds plaatselijk een taalcursus
Kees13
@cs-agrar

woont u ook in duitsland?
+2
duitser
@robbies een euro heet in het Duits ook een euro. Ken je de helft al
Kees13
@duitser

Ik neem aan dat u ook in duitsland woont. wilt´/kunt u ook wat over u bedrijf vertelen en welke regio?
+1
duitser
@Kees13 Ja al 15 jaar. Maar ben potentiële stopper volgens Erik. Doe met mijn 70 koetjes niet mee😁. Zot vlak aan de grens met Overijssel
Erik 1979
@duitser ik probeer uit te leggen dat ik denk dat de kleinere bedrijven al uit geselecteerd zíjn. En dat nu de bedrijven tussen de 100 en 200 geselecteerd gaan worden. Deze bedrijven hadden vroeger schaalvoordelen. Maar die zijn nu niet meer aanwezig. En zullen het dus uit een ander vaatje moeten tappen. En dat kunnen de meeste niet. Bedrijven die nog onder de 100 koeien melken in Duitsland stoppen wegens geen opvolging. En dat duurd nog jaren of zelfs meerdere generaties . Maar dat zijn wel vaak financieel sterke bedrijven. Komt alleen niet de grote hoeveelheden melk vandaan om invloed te hebben op de melkprijs.
+7
ArnoudK
@Erik 1979 man wat spreek jij je steeds in je stukjes steeds tegen. Zijn al uitgeselekteerd maar financieel sterke bedrijven. Elk bedrijf die weinig fouten maakt flink aanpakt ogen open heeft en beetje verstand v koeien land en zich niet snel laat besodemieteren red t meestal wel hoor. Maar ga je met personeel werken flink hard groeien en t glipt zo uit je handen als je controle begint te verliezen over alles.
Elvis
@ArnoudK ging jij nou verkassen?
ArnoudK
@Elvis ja heb n hobby boerderijtje in NL gekocht. Mijn rug wil niet meer en doe al n beetje advies bij collega's in DE en ga dat verder uitbouwen.
Erik 1979
@ArnoudK dat je na zoveel jaren in Duitsland nog in Nederland wilt wonen. Ik denk niet dat ik mij daar ooit nog thuis ga voelen. Wat is het daar druk geworden. Begint steeds meer èèn grote stad te worden. Hier is veel meer natuur. Veel rustiger. En een zeer goed land om te leven. Wat was je beweeg redereden om niet iets in Duitsland te zoeken?
ArnoudK
@Erik 1979 Ik mag er altijd nog graag komen. Heb n hele mooi plek in mijn dorp waar ik vandaan kom. Om te boeren is t niet meer wat t maar was. En zie ik mijn advies moeilijker in te zetten als in DE.
Erik 1979
@ArnoudK bij ons in de buurt zijn 7 Nederlanders. Ik ben failliet gegaan. Bedrijf liep wel goed en heeft mijn vrouw over genomen. Ander bedrijf fokt nu jongvee op omdat hij met melken niets kon verdienen. Ander bedrijf moest grote investeringen doen wat hij niet kon opbrengen en had met zijn buurman grote ruzie waar hij 22 ha grond van pachte en raakte daarmee een groot deel van zijn huiskavel kwijt. Is nu overgenomen door een andere Nederlander. Die nieuwe heeft de pacht contracten niet goed geregeld. Ik denk dat dit beeld algemeen is bij emigreren. Minstens een derde moet stoppen om wat voor onverklaarbare reden ook. Hoor je alleen weinig van. Praat maar eens met moniek vos. Worden gewoon kapot gemaakt. Triest verhaal. Nederland is niet makkelijk. Maar buitenland ook niet. Ik heb van bijna al mijn keuzes geen spijt Ik ben wel eerlijk. Misschien schrijf ik het niet duidelijk genoeg. Denk eraan iemand die vertelt dat het makkelijk is liegt.
gezienus
@Erik 1979 je noemt wel de extremen zeg .. trouwens ik hoorde ook bij de stoppers
pieter p
@gezienus Je zat er toch al meerdere jaren toch?
+2
gezienus
@pieter p ga al mooi richting 20 jaar
ted9
@Erik 1979 laat dit nu net de bedrijven zijn die veel makkelijker aan sociale wensen v d burger kunnen voldoen. Kijk maar nr Nederland daar zijn de 400 + bedrijven zonder weidegang ook al ongewenst door politiek en supermarkten. Denk dat jij op dat punt in de toekomst wel eens geen gemak hebt van je schaalvoordeel.
Erik 1979
@ted9 dat vonden ze in de varkenshouderij ook. Wat ze willen is niet wat ze doen. Nogmaals melkquotum voorkomt snele schaalvergroting. LTO Nederland Europa wilde vrije groei. Democratisch gekozen. Niet mijn keuze. Pas mij wel aan.
+1
duitser
@Erik 1979 dus jij hebt met jouw 30.000 liter melk per dag invloed op melkprijs? Droom verder
Erik 1979
@duitser totaal niet. Waar ik op probeer te wijzen is : de melkprijs fluctueert. In tijden dat de prijs hoog is gaan er veel meer melken. Dan is er een overschot. Door dat overschot wordt een deel gedwongen om te stoppen. Er wordt in Duitsland niet noemenswaardig veel gemolken door de kleinere bedrijven. Dus die paar stoppers bij die categorie brengt het overschot niet terug. Dus zullen er voornamelijk de bedrijven weg vallen in de categorie waar veel melk geproduceerd wordt en niet sterk genoeg om dip te doorstaan. De bedrijven boven de 200 koeien met goede huisvesting worden gewoon overgenomen en draait onder een andere naam verder. Dat zul je ook gaan zien in Nederland. Grote nieuwe stallen komen vol. De vraag is wie dat doet en hoe die dat gaat doen. Als ik in Nederland zou wonen en ik had oudere stallen liet ik zo'n knelgeval voor mij de koeien wel melken inplaats voor veel geld een dure stal te bouwen en de rest van je leven voor de stoppers te werken.
+1
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
Als ik in Nederland zou wonen en ik had oudere stallen liet ik zo'n knelgeval voor mij de koeien wel melken inplaats voor veel geld een dure stal te bouwen en de rest van je leven voor de stoppers te werken.

En nu je in Duitsland zit laat je het je vrouw doen. 😁
+2
Koeien boertje
@Erik 1979 dat er in goede tijden meer mensen gaan melken zal wel mee vallen.
Koop 100 kalveren dan duurt het altijd nog 2 jaar en 1,5 ton lichter voor je ze aan de melk hebt.
Dan melk je langs de emmer heen.

Ik heb een man in de buurt waar het wiel ook een paar keer harder draait dan bij mij, schrikbarend genoeg moest ie voor een paar jaar geleden toen de melkprijs slecht was z'n land naar de beleggingsmaatschappij doen voor 50000€ en als ie machines inruild komen ze op de lease.
Maar ja, hij heeft wel een nieuwe stal gebouwd en melkt en 3x zoveel als ik.
Maar we hadden voor 10 jaar terug financieel zo'n beetje dezelfde uitgangspositie.

maar ik kijk momenteel met plezier naar m'n boerderijtje met goed 100 koeien en eigen land, en doe vol trots op m'n oude Fendt van 180 pk met 13000 uur de zwaailampen aan als ie op z'n nieuwe new Holland van 200 pk langs rijdt.

Wat de toekomst brengt weet niemand maar ik ben 35 en reken er toch op dat er nog wel als dat nodig is als er wat boer word toekomstperspectief zit in mijn bedrijf met nu goed 100 koeien
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Koeien boertje:
m'n oude Fendt van 180 pk met 13000 uur de zwaailampen aan als ie op z'n nieuwe new Holland van 200 pk langs rijdt.

Zijn ongeveer zelfde waard
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
edrijven die nog onder de 100 koeien melken in Duitsland stoppen wegens geen opvolging. En dat duurd nog jaren of zelfs meerdere generaties

Geen opvolgers maar het duurt nog meerdere generaties eer ze stoppen? Hmm. Dan lijkt mij toch dat er een opvolger moet zijn. 😁
+2
weurding
@duitser eip........ duitse hig 😂
k-fielmich
Laatst in t verhaal over klindworth in gorlsdorf aardige schets van doordachte onderneming met moderne outtillage en prima resultaten die gevallen zijn e ook...............
berliner
Met 1450 ha , ja dat maakt het even een ander verhaal dan dat melkproduktie rendabel is ....
Kees13
@berliner

Waar in duitsland zit u?
+1
berliner
@Kees13 in de woestijn 😉
Brandenburg....
Kees13
@berliner

Ik heb u pb gestuurd
berliner
Co, ik kan op een of andere manier geen
+1
robbies
@berliner zinnen afmaken?
harke
Ik zoek nog een aantal adressen voor oriëntatie naar oost Duitsland .
Voor zowel melkvee als akkerbouw. Ben dit voorjaar in Denemarken geweest maar dat staat me niet zo aan
casev
@harke dan ben ik benieuwd wat jij in oost duitsland denkt te gaan vinden, wat je in denemarken niet gevonden hebt...
+1
gezienus
@casev denk de droogte en de brandende korenvelden nu
+3
Koeien boertje
@harke waarom niet naar Frankrijk, grond prijs goedkoop.
Lekker met mooi weer stokbrood en een lekker wijntje erbij.
In oost Duitsland ga je ook alleen maar voor het werk heen, straks komen de kinderen met een Duitser thuis en dan blijf je voor altijd in die verouderde dorpen wonen.
Lijkt me Frankrijk iets socialer en een mooie omgeving.
Ik heb west Europa vanuit de cabine van de vrachtwagen goed bekeken vroeger maar ging liever naar het zuiden dan het oosten.
Dus waarom Duitsland?
weurding
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Dus waarom Duitsland?

waarschijnlijk de keuken 😁 , andouilettes escargots is ook niet alles wa?
+1
gezienus
@weurding arend.. bier und bratwurst..wa

hier noch een Link
duitseboerderijen.nl/index.php/nl/…
Elvis
@weurdingdan ben ik blij dak in drenthe terecht gekomen ben
pieter p
Quote Reactie van @weurding:
andouilettes escargots is ook niet alles wa?

Mag dan wel in Frankrijk wonen, maar de dingen eet ik niet hoor 😄
+2
ArnoudK
@Koeien boertje dat valt wel mee hoor kijk maar:
+1
duitser
@ArnoudK mooi arnoud
cs-agrar
@ArnoudK waar is dit in dld?
+1
ArnoudK
@cs-agrar 100km boven Berlin en 40km v Poolse grens
gezienus
@ArnoudK Lüchow ?
ArnoudK
@gezienus Klein Luckow
gezienus
@ArnoudK

(klik om te vergroten)

gezienus
@ArnoudK Baden Württemberg op sommige pleken 30 cm hagelstenen
gezienus
@ArnoudK en onder Magdeburg Bränden diverse perselen graan op

(klik om te vergroten)

ArnoudK
@gezienus ja het weer wordt heftiger en daar kan je alleen maar bij toekijken
m uut m
@gezienus
Welk graan ik zie alleen stoppels.
gezienus
@m uut m nu tevreden

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

theo70
@harke stuur Maar een pb weet wel wat bedrijven in Mecklenburg vorpommern
Kees13
Heb eens even rond gebeld over prijzen van bedrijven. Dat is niet Meer normal wat een bedrijf in duitsland kost.
Twentsch Land
@Kees13

Mooi dat je A zegt !
Vertel B dan ook even .... prijzen en wat heb je ervoor.
Kees13
@Twentsch Land

Bedrijf 400 koeien 10 hectare eigendom 4,2 miljoen EU
Pachtbedrijf 120 koeien 15 hectare grond 500.000 EU
vrije boeren
@Kees13 frankrijk ploegbare grond vanaf 3000 euro ha .Er is verleden jaar nog een gedwongen verkoop van een melkveebedrijf geweest 103 ha eigendom met grote mooie nw stal veel gebouwen en mooi huis 330000 euro vlak bij Limoges
Twentsch Land
@Kees13

Dat is flink geld.
Erik 1979
@Twentsch Land waarom. Het gaat er goed. Dus wordt ook normaal betaald voor die bedrijven. Mensen die nu willen emigreren moeten verder weg of bijv. Frankrijk.
Kees13
@Erik 1979

Koop je in duitsland inclusief vee en voer? of word dat apart betaald?
theo70
@Kees13 je moet normale makelaars bv Heinz Ulrich,jens wilken usw bellen of Beraters bv arnoud,joop k,harm p(ZIJN NL)
Erik 1979
@theo70 dat bedoel ik! 👍
Erik 1979
@theo70 blijf weg van die emigratie begeleiders. Al denk ik dat Heino niet verkeerd is. Wilkens werkt wel vaak samen met een foute Nederlander. Check het na. Ga niet binnen 25 km van een andere Nederlander zitten!
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
Ga niet binnen 25 km van een andere Nederlander zitten!

Moeten ze bij jou uit de buurt blijven? 😁
+1
Erik 1979
@pieta er zitten 7 Nederlanders bij mij. En veel goede Duitse boeren. Je drijft alleen grondprijzen en mestafzet prijzen tegenelkaar op. Wordt je allemaal niet gelukkig van. Waarom zou je dat je zelf aan doen? Duitsland is groot. Als je veel geld hebt en je wil er wonen wat ik heel goed begrijp ga dan wel een beetje strategisch te werk. Nog een keer verhuizen kost heel veel.
gezienus
@Erik 1979 denk als ik hier begin te tellen wel richting 25 nederlands veehouders ga
Erik 1979
@gezienus dan is het toch niet verstandig om nummer 26 te worden? Ook voor acceptatie niet! Wordt dan volledig Nederlands land. Moet eens indenken dat er in Brabant in èèn keer 25 Duitsers komen de varkenshouderij overnemen omdat het daar kompleet failliet is. Wereld is te klein!
Elvis
@Erik 1979 zijn er wel 25 van hun spul af en daar zullen ze blij mee wezen
Erik 1979
@Elvis wij als nederlandse melkveehouders in het buitenland is het zelfde als Marokkanen in Nederland. Als het er eentje is heeft niemand er problemen mee. Als het er veel zijn dan zijn er altijd die er tegen aanschoppen.
+4
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
wij als nederlandse melkveehouders in het buitenland is het zelfde als Marokkanen in Nederland.

jij steelt of leeft toch niet op kosten van? 😉
gezienus
@Erik 1979 beetje onzin he
Erik 1979
@Erik 1979 ik bedoel niet ineke borgman ken ik niet goed genoeg. Maar hoor ik wel positieve berichten van.
+1
theo70
@Kees13 valt wel mee laat je niet afschrikken op de vraagprijs
Erik 1979
@theo70 bedrijven zijn gewoon duurder geworden. Goede grond is daar schreeuwend duur.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!