Jonge boeren tegen melkplan zuivelreus

Een groep jonge boeren verzet zich tegen de plannen van de coöperatieve zuivelreus FrieslandCampina om leden die extra melk leveren in de toekomst te korten op de uitbetalingsprijs.

De groep jonge boeren, die zich ”Het vrije coöperatieve woord” noemt, heeft een alternatief plan voor een marktgerichte coöperatie opgesteld. Daarin blijft de mogelijkheid om hun veestapel te laten groeien behouden. De groep hoopt hiervoor de handen van de leden van FrieslandCampina op elkaar te krijgen.

Kern van het plan is dat de levering van melk gekoppeld wordt aan de zogeheten fosfaatrechten die een boer bezit. Wie fosfaatrechten van een ander lid van de zuivelcoöperatie koopt, zou daarvoor niet in de melkprijs bestraft moeten worden, omdat FrieslandCampina die melk toch al verwerkt. Boeren die willen uitbreiden door fosfaatrechten van niet-leden te kopen, zouden bovendien slechts tijdelijk gekort moeten worden op de melkprijs.
 Jonge boeren tegen melkplan zuivelreus (rd.nl)

Een groep jonge boeren verzet zich tegen de plannen van de coöperatieve zuivelreus FrieslandCampina om leden die extra melk leveren in de toekomst te korten op de uitbetalingsprijs.

Nieuwsgrazer

Vochtmeters voor brandhout

Hou die grappen maar voor je, deze vochtmeters zijn echt alleen voor brandhout.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

cornelissen
Nog wel even kijken, hoe wij het met de buitenlandse leden doen.
De gedachte is wel positief , een coöperatie heeft natuurlijk maar een soort leden en dat is kennelijk ineens door het huidige bestuur overboord gegooid.
Wimblij
@cornelissen meedenken met de coöperatie is erg goed. Een paar jaar geleden wilden boeren via maatschappen met Campina boeren ook lid kunnen worden. Nu is er kritiek. Kijk kritisch naar Campina. Past ze nog wel bij jouw bedrijf, je kunt naar de alternatieven kijken, zeker als jonge ondernemer moet je strategisch kijken op welke manier je je melk gaat verwaarden en wat je lange termijn afnemers zijn.
pa
DE WENS VAN JONGE BOEREN: VEEL GEWELD VOOR WEINIG GELD
groeier
Dat melkplan mag ook nooit zo doorgaan.
hans1980
OUDE BOEREN OOK WEL >> GEEN LEEFTIJDS DISCRIMINATIE
+4
dwers
Als lid van coöperatie moet het niet uitmaken allemaal gelijk , jong, oud(er)groot bedrijf , of klein. Ligbox of grupstal.
putjesschepper
@dwers zo ist en net oars
pieta
@dwers wel weidegang geen weidegang. 😁
+1
dwers
@pieta daar durfde ik niet over te beginnen 😁maar inderdaad consument wil geen koeien vast, maar wel koeien in de wei, dus voor grupstal boeren geen stal uitbreiding dan voor niet weiders ook.allemaal gelijk toch.
hans1980
@dwers mee eens!
Maar misschien zitten er bij bestuursleden opstallers tussen en ja dan wordt het anders
pieta
@dwers Vind ik prima! 😁
+1
ted9
Op boerderij staat dat kredietbeoordelaars negatief zijn over fc. Niet best
+2
putjesschepper
@ted9 was al tijdje bekent intern dat het financieel niet goed gaat maar 1 troost volgens Fransje gaat het fantastisch 🤣
ted9
@putjesschepper moet hij ook wel zeggen om vertrouwen te houden
putjesschepper
@ted9 precies maar waarheid komt vroeg of laat op tafel.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melk , frieslandcampina , boeren , jonge boeren en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!