Argwaan en weerstand na plannen FrieslandCampina

'Veel vragen, twijfels, argwaan en weerstand.' Met die woorden vat coöperatievoorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina de eerste reacties samen van leden-melkveehouders op de nieuwe plannen van de zuivelonderneming om de melkaanvoer te reguleren.

Keurentjes baseert zijn uitspraak op de reacties tijdens de voorjaarsbijeenkomsten van de coöperatie die deze week zijn begonnen. Een paar uur voordat die bijeenkomsten van start gingen, kwam het voorstel naar buiten dat FrieslandCampina vanaf volgend jaar de groei van de melkaanvoer wil beperken tot een maximum dat gebaseerd is op een jaarlijkse groei van 1,5 tot 2 procent.

Deel dit topic

Reacties

+1
putjesschepper
Uit vele reacties blijkt dat rfc veel zieker is dan menigeen denkt.
Herbert
@putjesschepper ik denk dat andere melkverwerkers ook snel met een aanvoerstop komen, de aanvoer van leden welteverstaan.
putjesschepper
@Herbert zou zomaar kunnen
+2
hans1980
@Herbert Denk het niet andere bedrijven zijn gezond financieel ,RFC heeft capaciteit problemen (al enkele jaren) en mist liquide middelen om extra capaciteit te bouwen , het gaat niet om grote hoeveelheden (de markt heeft immers al p quotering en iedereen wisseld jv niet om) .Via bestuurder op ledenvergadering gehoord.

Dus het probleem van capaciteits tekort wordt verplaatst naar een probleem voor individuele bedrijven die nog niet zijn gegroeid of de stal niet vol hebben (en dat wel wouden middels p rechten aankoop)
Groei van 1,5 % is veels te weinig voor individuele bedrijven ! Een ander die de stal wel vol heeft kan er wel mee leven.

Bovendien hebben snelle groeiers niet veel bijgedragen aan leden bewijzen (vast) dit kapitaal was/is nodig om fabriek qua capaciteit c/q afzet in benen te houden!

Bestuur heeft gefaald afgelopen decenia het ergste is dat sommigen hier van de dupe worden nl. Niet groeier en langzame groeier!

Bovendien is er helemaal geen 2e quotering nodig die -8,3% werkt wel door
+1
KOC1981
@hans1980 niet groeier is zeker niet de dupe, das de grote winnaar zolang hij de eerste paar jaar ook geen groei ambities heeft

de langszame groeier moet hopen op voldoende aanbod vanuit stoppers,... en is anders het meest de pineut dat ben ik met je eens.

de domweg doorduwers worden teveel beloond voor wat ze gedaan hebben, maar worden hard gepakt voor wat ze eventueel nog wilden doen.

als je laatste zin bewaarheid wordt en er niet meer melk komt dan de referentie doordat het fosfaat knelt dan merkt niemand er wat van en is het veel kabaal om niks
+1
sorry
@KOC1981 180 liter/kg fosfaat, 200 als je het jongvee weg is ?
Noorderling
@hans1980
Wat ik begreep is dat bovenop die 1,5% marktgroei, het volume van de stoppers en de bedrijven die die 1,5% marktgroei niet vol melken ook nog verdeeld wordt. Gemiddeld zal het wel op zon 3% groei per jaar uitkomen. Kun je in 25 jaar alsnog verdubbelen, ongeveer per generatie. Is afgelopen jaren ook niet anders geweest.

Daarnaast kun je in een jaar als 2017 ook kiezen om over je referentie te melken, beur je over de laatste liters nog 30cent, daar kun je de variabele kosten wel van betalen mag ik hopen en draagt dus bij aan het afbetalen van de vaste lasten of extra inkomen.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Noorderling:
3% groei per jaar uitkomen

dat lijkt toch nergens na

Dan kun je bij 50 koeien maar 1,5 koe per jaar groeien en degene met 500 pakt er per jaar 15 bij
Er zijn in mijn omgeving nog zat met 50 koeien en die er zin aan hebben
als men het spelletje eerlijk wil houden dan moet elk gelijke kansen .En dient niet RFC te bepalen te bepalen wie door mag
Wilbert
@KuikenenKoe zou die met 50 koeien en weidegang meer kansen moeten krijgen dan die met 500 koeien en zonder weidegang?
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Wilbert:
zou die met 50 koeien en weidegang meer kansen moeten krijgen dan die met 500 koeien en zonder weidegang?

Dat is dan weer een discussie op zich . Maar lijkt me dat dat is te sturen met weidepremie.
Wat mij het meeste stoort in het voorstel is dat elke groei van een RFC lid wordt beperkt
Noorderling
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
groeien en degene met 500 pakt er per jaar 15 bijEr zijn in mijn omgeving nog zat met 50 koeien en die er zin aan hebben

Je mag zoveel melken als je wilt. Alleen een ander voor jouw verwerkingscapaciteit laten betalen is net zo scheef.
Ze hadden het ook anders kunnen doen. Het eerste jaar dat je meer melk levert 10cent inhouden voor bouwen van verwerkingscapaciteit en aanboren van markten om vervolgens die 10cent wel bij ledenobligaties vast te parkeren. Blijft het toch jouw kapitaal en kun je er weer bij als je stopt of overdraagt. Dat iemand die er per jaar 100 koeien bij melkt en jijzelf daarvan de vaste lasten draagt vind je toch ook niet eerlijk?

Dan laat je het wel om bij een melkprijs van 25 cent de markt kapot te melken, terwijl het bij 40cent voor beide partijen een leuke handel is. Raak je het in de poeder ook vast wel weer kwijt bij die melkprijs.
sorry
@Noorderling dat hadden ze 5 jaar eerder moeten bedenken er is er vaak genoeg op gewezen
+1
Noorderling
@sorry
helemaal mee eens, alleen doe je daar vandaag niets meer aan.
sorry
Quote Reactie van @Noorderling:
vandaag

dat het een financieel fiasco wordt om over de hele melkplas de garantieprijs te blijven betalen maar dat zeggen ze niet
mlkvhoudr
@Noorderling beter laat dan nooit ? Ben altijd tegenstander van afschaffen quota geweest maar t houd de boel wel levendig
producent
@sorry

Campina had zo'n systeem van leveringsrechten, maar is door de noordelingen afgeblazen.
+1
huske
@Noorderling klopt wat je zegt. Als je gemiddeld neemt zal je op 3% uitkomen. Maar af en toe moet je een grotere stap nemen en andere jaren doe je rustig aan. Daar zit net het dillema.
Melk hier 150 koeien in een 2*8. Binnen jaar of tien is hij afgeschreven. Stallen zitten nu mooi vol. Wil ik over paar jaar iets anders neer zetten zullen er extra koeien moeten komen om de kostprijs en financiering per liter niet te veel op te laten lopen. Nu rustig aan maar dan een groeistuip. En daar zit het dillema voor jonge ondernemers of groeiers
Noorderling
Quote Reactie van @huske:
2*8. Binnen jaar of tien is hij afgeschreven. Stallen zitten nu mooi vol. Wil ik over paar jaar iets anders neer zetten zullen er extra koeien moeten komen om de kostprijs en financiering per liter niet te veel op te laten lopen. Nu rustig aan maar dan een groeistuip. En daar zit het dillema voor jonge ondernemers of groeiers

Als alles nu vol zit, ga je toch 10 jaar zo door. Maximaal aflossen en die 1,5% opsparen plus 1% stoppersvolume. Als je nu 1,5 miljoen aflevert x 1,025^10 zit je op ca 1,9miljoen kg melk wat je over 10 jaar mag leveren. In een jaar zullen er ook wel direct geen 40 koeien bij lopen, voordat je het weet zit je op 2miljoen wat je mag leveren en zit de stal over 13 jaar weer vol.
huske
@Noorderling dan zou het mooi wezen dat wat je niet vol melkt, je kan verhuren aan een ander
hans1980
@Noorderling Dus je denkt dat RFC fabrieksrechten weggeeft om die vervolgens niet te benutten, werkt dat zo?
Of werkt het als PAS niet benutte rechten kwijt?
+1
KOC1981
@hans1980 nee, stel dat de groei 1,5% per jaar is, en jij benut deze 3 jaar lang niet, mag je die in 1 stap bijpakken het volgende jaar.

ben je eigenlijk al naar een vergadering geweest, of ga je nog? want als ik je reacties hier lees zit het je erg hoog en heb je nog niet duidelijk in beeld hoe het werkt.
+2
komelker 2
Dubbeltje meer of minder maakt me niks uit.
Gas erop.
+5
KuikenenKoe
@komelker 2 als je je de laatste 3 jaren dan ook maar aan die strategie hebt gehouden dan heb je nu dan wel een leuke referentie.
Wie het minst goed was in rekenen en niks heeft aangetrokken van alle standstills
en verstand op nul kon wel eens het beste uitkomen

Wat dat betreft wel een gekke sector waarin we werken Mocht je vroeger een opleiding Nyenrode business universiteit hebben gevolgd je daar alleen maar last van hebt gehad afgelopen jaren als je die kennis in praktijk had gebracht
pieta
@KuikenenKoe De domste boer heeft de grootste aardappelen. 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkaanvoer , zuivelonderneming en reguleren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0