Fraude met koeien via Duitsland

Boeren fraudeerden niet alleen via vaarzen, maar ook met geïmporteerde koeien om de fosfaatproductie van hun veestapel op papier te drukken.

De werkwijze zou zijn dat een melkveehouder koeien verkoopt aan het slachthuis en vervolgens zijn veehandelaar opdracht geeft om dit gat in zijn veestapel weer op te vullen met de aankoop van jonge koeien uit het buitenland.

Koeien geregistreerd als pink of vaars
Eenmaal in Nederland registreert de melkveehouder deze buitenlandse dieren niet als koe maar als pink of vaars, dieren die minder fosfaat produceren. Door deze constructie voldeed de boer op papier keurig aan de vorig jaar opgelegde fosfaatreductie, terwijl hij in werkelijkheid juist meer koeien molk.

De frauduleuze constructie zou vooral lopen via Duitsland, waar regelmatig veeveilingen plaatsvinden, zo verklaart een Friese boer die anoniem wil blijven. Een voormalig belangenbehartiger bevestigt dat deze illegale handelwijze bekend was in de branche.

Hij stelt dat dit gesjoemel mogelijk is doordat de I&R-systemen van beide landen niet één op één met elkaar gekoppeld zijn. Zo wordt niet helder of het gekochte Duitse nu een koe is of een pink/vaars. De namen van beide bronnen zijn bekend bij de redactie.

Bron: DVHN.NL

Deel dit topic

Reacties

+1
driekus 001
Koop je Duitse vaarzen op de veiling, dan ben je verplicht om de paspoorten naar RVO te sturen en het dier aan te melden in het I en R systeem. Paspoorten op de post en dier aanmelden via b.v. Agrovision. I en R melding gebeurt dan automatisch. |Verplichting klaar. Geef bij CRV de kalfdata door anders geen volledige gegevens op je MPR. Als vervolgens bij RVO geen kalfdata van het dier bekent is omdat Agrovision die niet doorgeeft. En het dier dan bij RVO nog als jongvee staat, ben ik dan fraudeur???. Denk dat op het gros van de bedrijven de administratie wel klopt maar bij RVO niet.
+3
m uut m
Wij hebben nu een aantal keren koeien geïmporteerd uit Denemarken.
Als je deze koeien in Nederland aanmeld komt zelfs een 5 jarige koe nog als pink op papier. Zolang er geen kalfdatum bekend is blijft de koe in het systeem op code 102 staan ook als deze koe aan de melkcontrole is.
Vorig jaar is dit veranderd en zijn alle geïmporteerde dieren ouder dan 27 maand automatisch melkkoe geworden aldus RVO.
Een veehouder die zich hier niet in verdiept fraudeert dus al zonder dat hij het weet.
Ik wist het ook niet maar als de gegevens van 2 juli 2015 er 45 koeien op code 102 staan kom je er wel achter.
Noorderling
@m uut m
met het maken van de mestboekhouding viel het niet op? of pas geimporteerd begin 2015?
Dan ga je bij de melkproductie en aantal stuks vee toch wel een keer een vraagteken plaatsen neem ik aan.
m uut m
@Noorderling
Ik doe de mest boekhouding zelf dus als koeien.
Het is bij Rvo ook een zooitje .
Ik mis 32 dieren op mijn beschikking en 45 verkeerd geplaatst.
Volgens Rvo had ik op 2 juli 59 melkkoeien er waren er in werkelijkheid 121.
Alle dieren staan netjes op de stallijst en op de rundveestaat van CRV.
Ik heb nu bezwaar gemaakt en een WOB verzoek waar zij hun informatie weghalen want alle dieren staan keurig in hun eigen systeem.
Noorderling
@m uut m
bijzonder dat de veestaat dan wel klopt, terwijl alles met elkaar communiceert met aanmelden van kalveren etc.
m uut m
@Noorderling
Eerste import augustus 2014 en tweede import maart 2015 allemaal oudere koeien.
driekus 001
@m uut m Klopt wat je zegt, probleem is de koppeling. Veemanager geeft sinds herft 2017 de kalfdata wel door, Agrovision heeft mij gisteren nog vertelt dat ze het niet mogen. Dus wil je niet frauderen dan de importrunderen apart bij RVO bij de importmelding herstellen en kalfdata toevoegen. misschien is er geen fraude bij de import , even bij de NOS vertellen in t nieuws vanavond.
dwers
Op de koekaart staat bij mij gewoon de afkalfdatums van de Duitse koeien ook de afkalving in Duitsland voorjaar 2015.
driekus 001
@dwers waar haal jij de koekaart uit?
dwers
@driekus 001 CRV veemanager,gegevens per koe .
Pluto
Vandaag van mijn adviseur begrepen van alle fosfaat beschikkingen in vleesveehouderij die rvo heeft verstuurt is 62% niet correct ingevuld door de dienst !!.
christo
@Pluto Geen 63?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0